Albertus Butink, de eerste "Wasbaas" van de vroedvrouwenschool

Albertus Butink was de grootvader van Jo Fox, die dit verhaaltje op papier zette.

In Utrecht werkte Albertus Butink bij wasserij Meuleman als blekersknecht, oftewel ‘waschbaas’.

De jaren na Wereldoorlog I (van 1914-1918) staan bekend als de crisisjaren. Clemens, een zoon van Butinks baas Meuleman, had zich na zijn medicijnenstudie gespecialiseerd als gynaecoloog. In Heerlen, op Hoog Hees, werd in het begin van de jaren twintig de Wilhelminaschool gesticht. Dat was een opleidingsinstituut voor vroedvrouwen, tevens kliniek voor kraamvrouwen. Dr. Clemens Meuleman werd daar in 1923 benoemd tot directeur-arts.

Bron: Rijckheyt.nl | Dr. Clemens Meuleman
Bron: Rijckheyt.nl | Dr. Clemens Meuleman

Om in de eigen behoeften te kunnen voorzien werden er op terrein van de Wilhelminaschool enkele bouwtechnische maatregelen getroffen. Zo verrees er naast het ketelhuis, dat moest voorzien in de behoefte aan warmte en warm water, ook een wasserij. Het is vrij logisch dat dr. Clemens zijn vader betrok bij een aantal zaken, die wasserij betreffend. Zo ook liet hij zich door Dhr. Meuleman adviseren over deskundige personele bezetting. De oude heer Meuleman beval hem o.a. Albertus Butink aan als wasbaas.

Zo gebeurde het, dat Albertus met vrouw en kinderschaar (6 zonen en 3 dochters) per trein naar Heerlen verhuisde, naar een woning aan de Caumerweg. Het was wel even afzien voor de Butinks. Mevrouw Butink was in verwachting van de jongste telg, Guus, die in maart 1924 werd geboren.

In Heerlen aangekomen bleek er geen enkele openbare verbinding met Heerlerbaan te zijn. Men moest dus noodgedwongen te voet van het station naar het nieuwe onderkomen. En dat, terwijl het weer zich ook al niet van de beste kant liet zien. Bovendien waren de mensen van Heerlerbaan echt niet te verstaan. (Er waren in die tijd nog maar weinig Zuid-Limburgers die de Nederlandse taal machtig waren.)

Naast Albertus werd ook de intussen al achttien jaar oude zoon Herman in de wasserij van de Wilhelminaschool tewerk gesteld. Toen dochter Marie de leeftijd van zestien jaar had bereikt, zorgde Albertus dat zij in de strijkkamer aan de bak kwam. De Wilhelminaschool werd later omgedoopt tot Vroedvrouwenschool. Thans heet het complex, zij het in een andere hoedanigheid, Parc Imstenrade.

Maurice van Opdorp

Maurice was oprichter en hoofdredacteur van de website Heerlenvertelt.nl. Als Heerlenaar schreef Maurice regelmatig ook zelf mee aan de verhalen van Heerlen Vertelt. Op 10 mei 2015 is Maurice overleden.

12 gedachten over “Albertus Butink, de eerste "Wasbaas" van de vroedvrouwenschool”

  1. Prachtig en onvoorstelbaar verhaal.
    Bij deze een vriendelijk verzoek om deze mail door te sturen naar de heer Jo Fox. Albertus Butink zijn vrouw heette Maria Catharina Wezenberg, en zij was weer een oudere zuster van mijn grootvader August Constantijn Julianus Leopold Wezenberg.
    Ik ben sinds een jaar bezig met stamboomonderzoek, o.a. naar de familie Wezenberg, en mis nog veel over de familie uit Limburg.
    Bijvoorbaat hartelijk dank
    Henk Wezenberg

    1. Hallo Henk,

      Albertus Butink en zijn vrouw Maria Catharina Wezenberg waren mijn grootouders. Mijn moeder, Maria Sophia Butink,
      was de oudste dochter. Zij trouwde met mijn vader, Willem Fox.
      Wil je meer weten over de families Butink en Fox stuur me dan een mailtje.

      Vriendelijke groet,
      Jo Fox

      1. Hallo, mijn opa heet ook Albert Butink geboren op 26-05-1932 in Heerlen en hij woonde op de Heerlerbaan.Helaas is hij en oma overleden. Voor een geschiedenis project op school moet ik een stamboom maken. Mijn opa was getrouwd met Leen Nöllgen. Na zijn trouwen heeft hij afstand genomen van zijn familie. Daardoor weet mijn vader ook niks van de familie Butink. Misschien weet u meer..

      2. Beste Jo,
        Om de één of andere bizarre (heeft niet met jou persoonlijk te doen!) reden schoot me opeens jouw naam te binnen. Google Jo Fox Heerlerbaan, en ik kreeg dit prachtige verhaal over jouw grootvader te lezen, waarvoor veel dank!
        In het verhaal wordt ook genoemd de Caumerweg, maar in mijn herinnering woonde het gezin Fox op de Corisbergweg, vlak vóór “de Bende”, schuin tegenover de speeltuin. Als dat juist is, dan ben jij inderdaad de Jo Fox die ik in mijn herinnering heb; je had/hebt o.a. nog een oudere broer, Albert (genoemd naar grootvader?); en niet te vergeten enkele knappe zusjes.
        Misschien hebben we wel samen in de klas gezeten bij o.m. Meester van den Ende, Servaas, Sijben, Mans en Creuwels, ergens in de jaren 1955-1960?
        Hoe dan ook, nu allemaal heel wat jaren geleden, en het roept wat nostalgische gevoelens.
        op.
        Ik hoop dat alles goed met je is,
        Vriendelijke groet
        Rob Habets (die je je waarschijnlijk niet zult herinneren)

        1. beste Rob , Jo Fox is mijn oudste neef van mijn moeders Butinks kant . Hij heeft géén zussen en ook geen oudere broer , wel had Jo een jongere broer , maar helaas leeft hij niet meer .
          dat wilde ik even recht zetten , kreeg de vorige week van een neef van ons , dat Albert Butink de 1ste. wasbaas van de Vroedvrouwenschool is / was en ben dit alles dus gaan lezen , best wél interessant , en opoe ( oma ) zo noemde we haar was een Wezenberg meisje
          misschien had/ heeft Jo je dat al toen der tijd in 2019 geschreven / gemaild of ………?

    1. dat , wat Rob Habets schreef aan Jo Fox klopt niet ,
      wil dit dus even recht zetten
      Jo heeft geen zussen , ook geen oudere broer , maar hij heeft wél een jongere broer
      wél pas na jaren , omdat ik nu die mail over de Vroedvrouwenschool via een neef van mij krijg
      Koen Butink , Max Butink , Henk Wezenberg , Jarno Butink van wie zijn hun ?
      ik zal t.z.t nog eens kijken of ik antwoorde heb gekregen ?
      Henny Linssen – van Leeuwen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.