Bron: Onbekend | Le Barock

Van Hippie naar Hard

Uitgaan in Heerlen eind jaren 60 begin jaren 70. Voor jongeren was er in Heerlen eind 60-er jaren steeds meer te doen. Er ontstonden jongerencafé ’s en bar dancings van een pluimage dat tot dan niet bekend was. Beginnende uitgaande jongeren bezochten meestal nog de door de kerken gesubsidieerde en zijdelings geëxploiteerde patronaten, jongerenverenigingen en jeugdclubs, zoals die te vinden waren in alle Heerlense (arbeiders)wijken: Heerlerbaan, Grasbroek, Meezenbroek, Molenberg, Eikenderveld etc.

Bron: Onbekend | Le Barock
Bron: Onbekend | Le Barock

Eenmaal uitgekeken op dit soort “brave” gelegenheden, of op zoek naar “verdieping” vond men vanzelf – al dan niet langs tussenstation bar dancing “Femina” – zijn weg naar spannender gelegenheden.

Namen als Le Barock en Shangri-La en ook de Nor zullen veel vijftigers en zestigers uit Heerlen en omstreken zeker nog bekend in de oren klinken. Le Baroq (groen/geel/zwart logo) in de Geleenstraat, gunstig gelegen t.o.v. friture Bon Apetit, was een typisch jongerencafé dat zowel “studenten” als werkende jongeren tot zijn publiek kon rekenen. Obscuur en donker, lichte hasjgeur (“sjit”) en veelal “ruigere” muziek. (Spook)verhalen genoeg over deze bar: van drugshandel tot en met prostitutie in de bovengelegen kamers. De meeste kerkgaande ouders verboden hun kinderen dit “duivelshol” te bezoeken en menig vader heeft daar zijn zoon of dochter letterlijk naar buiten gesleurd!

Op het Bernardinuscollege is in die tijd zelfs een complete ouderavond besteed aan het bezwaar tegen uitgaan in dit soort verderfelijke gelegenheden. Deze school had daarom ook een eigen, besloten uitgaansgelegenheid gecreëerd in de vorm van het TBC: Trefcentrum Bernardinus – Claracollege, dit met lidmaatschapskaart en al en gecontroleerd door de paters zelf.

Bron: femina-heerlen.hyves.nl | Uitgaan kon in de jaren '70, '80 en '90 oa. in de Femina gelegen aan het Wilhelminaplein 7
Bron: femina-heerlen.hyves.nl | Uitgaan kon in de jaren ’70, ’80 en ’90 oa. in de Femina gelegen aan het Wilhelminaplein 7

Er werd in die tijd ook veelvuldig op de brommer gependeld tussen Le Baroq en café Black Rose aan het Streeperkruis (nu gem. Landgraaf). Dit had te maken met de mate van verkrijgbaarheid van de gewenste (lichtere) genotsmiddelen in beide etablissementen, die ongeveer eenzelfde publiek trokken. Wie voor iets “hartigers” ging moest toch nog even wachten tot de wat latere avonduren.

Gezien vanuit het centrum, even over het spoor aan de Willemstraat, lag bar-dancing Shangri-La. Stevig pompende funk- en soulmuziek in combinatie met een nog donkerder interieur dat steevast boven de 24 graden verwarmd werd gehouden, stond garant voor een soort hallucinerende sfeer die nauwelijks valt te beschrijven. Het was dé Heerlense uitgaansgelegenheid voor veel donkere AFCent-militairen (en “ploppers”), maar ook in Brunssum konden ze aardig terecht (Koempelkloep). Deze jongens waren door de Vietnam-oorlog al langer bekend met z.g. “hartelijke” genotsmiddelen als orange, heroine en lsd. Voor een portie “hartig” was je daar aan het goede adres en …..ook hier weer de frituur naast de deur.

Mocht je dan na een avondje stappen nog even willen nagenieten in een meer “ongedwongen” sfeer dan kon je nog tot vroeg terecht in de “Morenhoek”, op 5 minuten lopen afstand, waarover misschien later meer. Het zal in diezelfde beginjaren 70 zijn geweest dat het hard-gebruik een vlucht heeft genomen in de Oostelijke Mijnstreek. De enorme werkeloosheid in combinatie met relatieve uitzichtloosheid heeft daarbij zeker een rol gespeeld.

Een paar jaren na het passeren van de decenniumgrens was Heerlen de gemeente met het grootste aantal drugsdoden (vnl. Duitse jongeren) van Nederland! Amsterdam had het nakijken….

Omdat fotomateriaal schaars is over oa. La Baroq en de Femina zijn ingestuurde foto’s van harte welkom. Deze zijn te sturen naar: info@heerlenvertelt.nl

Ingezonden verhaal

Als lezer van HeerlenVertelt.nl zal het vaak voorkomen dat u gebeurtenissen, locaties of gebouwen herkent. Wanneer u graag zelf een verhaal hierover wilt schrijven en insturen kan dit natuurlijk!

136 gedachten over “Van Hippie naar Hard”

  1. Goed getroffen, ik herken het allemaal. Was zelf veel in Le Baroq en ken het Trefcentrum ook omdat ik op Bernardinus zat. Heb veel goede herinneringen aan die tijd. In gedachten reed ik weer op mijn Puch met hoog stuur door de oude Geleenstaat.

  2. Mooi verhaal!!

    Net voor mijn tijd maar de verhalen ken ik wel van mijn 2 oudere broers!! Femina heb ik wel nog gekend maar voor die andere was ik toen veel te jong! Er ging altijd een spannende stroom van geruchten over die uitgaans gelegenheden!!

    Heerlen was best ruig!

    Alf

    1. Veel uit geweest in la barok en femina was 16 .maar was my te ging toen ook veel na badrock weet de straat niet meer .maar dat lag .als je richting spoorsingel op liep richt plem .later nuts bedreven. Omhoog berg je op na de kerkstraat daar was ook gezellig .

  3. Le Baroq, in de Geleenstraat, dat was een beruchte tent! Op het Claracollege wat het streng verboden om er te komen. Als je bij le Baroq werd betrapt kon je van school gestuurd worden. Het had geloof ik aan de voorkant een groot raam en het gordijn daarvoor was bijna altijd dicht.
    Het TBC: geweldig leuke herinneringen heb ik er aan: zaterdagsavonds naar het Bernardinus. Wij (de Clarissen) mochten er pas naar toe als we in de vierde zaten of 15 jaar waren, dan kregen we een kaart. We konden één introduceekaart krijgen. Werd nogal eens mee gesjoemeld.
    Lekker jaren ’70 sfeertje, fijne muziek. Veel gedanst, nog veel meer (urenlang) zitten kletsen met de Bernardijnen. Voor mij was het in die tijd op zaterdagavond naar het TBC of naar Bijsmans.

  4. Ja, als ik dit lees komt die tijd weer boven. Ze hadden alles in Heerlen mogen veranderen, maar niet het uitgaans leven. Praatcafes en nog eens praatcafes op het laatst. Heel Heerlen was plotseling intalentueel. en noemde zichzelf student, ook al zatje op de ambachtschool. Als je nog eens lekker wilde dansen moest je naar de Peppermill tussen de vechtende duitsers. De ouwe stomp was ineens voor simpele mensen en dansen deden we niet meer. Kijk maar wat ervan geworden is. Ik wil wel weer terug naar die vroegere tijd.

  5. Ja, dat waren mooie tijden in Heerlen. Je kon van cafe naar cafe en van dancing naar dancing lopen. In het eerste cafe liet je de jas hangen en ging in je overhemd met of zonder ‘sjlieps’ over straat. Alles was toch dichtbij en dijn was dijn.
    ’s Avond slaat haalde je de jas weer op, want die hing daar nog gewoon. Dat moet je nou eens proberen.
    Het was een gemoedelijke tijd. Jammer dat dat nu anders is.

  6. In die jaren 60 en 70 maakten de uitgaande mensen zelf de gezelligheid. Dat leidde tot echte gemoedelijkheid en saamhorigheid. Een rondje geven deed je graag en het pakje sigaretten rouleerde er net zo makkelijk achteraan, ook als er “vreemden” bij waren. We hadden gemeenschappelijk doelen en moesten er samen uit komen.
    Nu proberen de supercommerciele uitbaters met eurotekens in hun ogen het “gezellig” te maken met de daarbij bijbehorende torenhoge consumptieprijzen. De individualistisch ingestelde consument speelt het spel mee en laat zich door deze slimme jongens “verwennen”. Elkaar “verwennen” is er nauwelijks meer bij en heeft nagenoeg afgedaan. Het ego viert immers hoogtij….
    Ook Heerlen is dat opzicht veel van zijn charme kwijtgwraakt.
    Soms, in de carnavalstijd, meen ik op een enkele plek nog wel eens iets van die oude sfeer te proeven. Maar ja, dan zijn die jongeren van toen (de oudjes van nu) nog eens ’n keertje uit….

  7. Cosmos Underground, Happy nigth en shangri-La waren van de zelfde uitbater, dezelfde die in Hoensbroek die Bioscoop tot discotheek verbouwd had, waar nu nog de graffiti van een voorstelling van Herman Brood op prijkt. Toen ook wel best veel heroine gebruikt, en dan kotsen op het toilet in shangri-La, daar knapje je wel weer van op……………Ik hoop dat ik later in het verzorgingstehuis ook horse kan kopen, beginnen we weer opnieuw. Stoned again.

    1. Ja was toen allemaal van een eigenaar Hans die nog een vriendje had Paul die naderhand ook nog cafe begonnen is ik zelf had toen de Bowy Bar in de kerkstraat

  8. Ja , Happy Night was zeker okee en in de Shangri-La kon je toen alles krijgen wat God en de pastoor ons verboden had.
    Hee TJ, ik ga naar hetzelfde verzorgingshuis als jij. Daar laten we die jonkies samen met Jimi Hendrix en Janis Joplin een poepje ruiken, Shit man!

  9. Le Barock, de kroeg van Wiel Huurdeman, jazeker, wie daar nooit kwam hoorde er niet bij destijds, haha.
    En vooral die jukebox draaide overuren.
    Jarenlang zat daar grotendeels dezelfde muziek in, Take Five, van het Dave Brubeck Quartet was de meest gedraaide plaat, en Something for Nothing, van Jess & James.
    Helemaal grijs gedraaid!
    Eigenaar Huurdeman was ook nog een tijdje van de toen zeer populaire popgroep The Skope herinner ik mij nog goed.

    Een enigszins vergelijkbare tent was La Grotta, op de Hommerterweg in Hoensbroek.

    Overigens lag er aan de Heerlense Spoorsingel, net om de hoek van de Willemstraat nog een wat ongure kelderbar, genaamd De Bonanza Bar.

    Optredens van popgroepen waren er op vele plekken in de stad, o.a. in het Schaesbergeveld, in het Eikenderveld (HKB gebouw) en in Het Patronaat aan de Sittarderweg.
    Buiten de Nor (eerst gevestigd in het oude politiebureau aan de Geerstraat) was er ook nog De Lik, eveneens een voormalige politiepost, aan de Geleenstraat.
    En dat is lang nog niet alles.

    1. Het valt me op dat niemand dancing Saint Tropez noemt. Ik kwam daar altijd eind jaren 60. Ik weet dat de eigenaar een grote snor had en Bertus heette

      1. Ja dat was Bertus Beukeveld. Zijn maitresse Toos stond meestal achter de tap. Na Saint Tropez heeft Bertus nog een dancing aan de Grensstraat in Kerkrade gerund en daarna is hij naar Valkenburg vertrokken waar hij een horeca gelegenheid runde.

  10. Wij liepen eind jaren 60 na het uitgaan in de stad nog wel eens bij de Palma Bar aan de Willemstraat / Oude Sittarderweg binnen.
    Eerst buiten de zinnenprikkelende foto’s bekijken, en als het vroeg genoeg was (in de morgen) en je werd binnen gelaten door de portier, werd het pas echt spannend. Was dit het goede moment???
    Een pils kostte daar toen wel ongeveer 3 en een halve gulden of zo, maar als je geluk had kreeg je er wel strip-tease bij.
    En dan, na een of twee consumpties, platzak, maar met rode oortjes weer naar buiten.
    Bij het naastgelegen Chez-Nous (herenclub) hebben we ons nooit naar binnen gewaagd. We hadden altijd het idee dat je daar nooit “onbeschadigd” weer naar buiten kon komen….

  11. Dankzij deze website met fantastische herinneringen uit vroegere jaren weet ik nu pas dat in het oude politiebureau aan de Geerstraat de Nor gevestigd was. Vandaar de naam dus! Ik heb die periode niet meer meegemaakt want was toen al weg uit Heerlen. Maar dat pand herinner ik me nog wel; ben er eens heen gebracht in een witte VW-kever met een sirene en blauw knipperlicht op het dak. Gelukkig hoefde ik niet achter de tralies, maar kwam er met een waarschuwing van af.

  12. Wat een tijd mensen die jaren 60-70, die komt echt niet meer terug! Heerlen was een echt uitgaanscentrum toen. Van heinde en verre kwamen de uitgaanders (vooral veel boeren en boerinnen vonden wij toen) naar Heerlen. De Markt stond dan meestal al vroeg in de avond vol met blik, maar parkeerplaats naast het belastingkantoor aan de Groene Boord ook. Wij maakten meestal een rondje Centrum en begonnen in de Amusementshal aan de flipperautomaten, dan naar de Ouwe Stomp en Femina om te kijken of het al gezellig was; meestal niet, want het was de meeste keren nog te vroeg. Dus door naar de de Stehbierhalle voor een Brandsje-up of -tig en dan via cafe Oud-Heerlen met een paar Gulpener Dort in d’r gieles weer via de Markt terug naar Femina en de Stomp. Dansen, proberen een boerin te versieren en veel slap ouwehoeren. Later op de avond met een lichtelijk stuk in de kraag naar de frietetent van Hamers in de Stationsstraat voor friet- pickalilly met braadharing of rolmops. Hardgekookt eitje-mayonaise na. Nog even langs de Morehoek voor een afzakker en dan over het kerkhof aan de Akerstraat en via de steile berg of het Aambos weer terug naar d’r Mueleberg. Dat waren nog eens tijden!

    1. In die tijd gingen wij van bruine kroeg naar bruine kroeg. Van de Kruik op de Bongerd naar de Tweemaster en onderweg kwamen we ook langs een kroeg tegenover de Ouwe Stomp waar we naar binnen gingen. Helaas ben ik de naam van die kroeg kwijt… Wie kan mij hieraan helpen?

        1. Ja denk ik wel , daar zat toen Ben Telgenkamp in, mijn man en ik kwamen er regelmatig, leuke tent! Ben was zoon van de sportzaak aan de overkant
          genaamd: Sporthuis Diana.

  13. Als ik al deze verhalen lees, krijg ik weer heimwee naar toen. Ik was ongeveer 15 jaar en mocht met mijn broer als introducee mee naar het T.B.C, maar moest om 12 uur weer thuis zijn want moeders zat te wachten. Toen ik wat ouder werd mocht ik wat verder het uitgaans leven in. met een groep meiden gingen we eerst naar Bijsmans , Ouwe Stomp, Piepke waar de toenmalige eigenaar Peter Lousberg was. De Morenhoek werd ook aangedaan maar niet elke week, want daar mocht ik eigelijk niet komen lag te afgelegen. Het jaar 1972 dat mijn broer tot prins carnaval werd gekozen,leuke tijd was dat.
    Tja, ik ben 35 jaar geleden verhuisd voor werk naar het westen af en toe kom ik nog wel eens samen met echtgenoot om te winkelen en familie bezoek af te leggen, maar voor dat we weer richting Rotterdam rijden eerst even naar Brandpunt, hij voor biertje en ik voor een sjoes.
    Groetjes Ans Kusters

    1. Ik heb je broer Theo nog goed gekend. Hij heeft ook in Bleijerheide op het jongenspensionaat gezeten. Je noemt een paar bekende uitgaansgelegenheden uit die tijd in Heerlen waar we toen vaker kwamen. Je had ook nog in die tijd in Heerlen Sans Soucis, Telgenkamp, Saint Tropez, Femina, Le Barock, Het Piepke, Lord Nelson, Dancing Manuela, Moonlight Bar, La Dilligence, Peppermill en ik vergeet er zeker nog een paar.

  14. Het zal eind 1976 begin 1977 zijn geweest, toen ik als introducée bij TBC binnenkwam. Het wekelijkse treffen in het Bernardinuscollege (bier voor 50 cent) met veel leeftijdgenoten van de 4e klas Havo/Atheneum. Er werd top 40 muziek gedraaid – ik herinner mij Carwash, Play that funky music, Black Betty, Red hot en Hotel California nog goed) maar ook het toen al oude spul kwam voorbij : Get ready, Child in time, riders on the storm. In 1978 was het voorbij met TBC en zocht ik een alternatief, dat werd Femina, mijn neef Nick was toen één van de dj’s. De muziek ging een stuk dieper, hier waren andere toppers : Never let go (Camel), Dancing in the moonlight(Thin Lizzy), Going to my hometown(Rory Gallagher) en verder veel New Wave/punk. Op de één of andere manier was het altijd net iets te donker bij Femina, maar dat kwam de sfeer wel ten goede. Rond half 2 even frietje met bami halen bij friture Hamers en dat was weer een geslaagd avondje uit in Heerlen. Na 1981 ben ik nooit meer in Femina geweest, wel nog regelmatig in de Willemstraat : Lexi’s van Lex Nelissen en de Blauwe Schuit (van Frans en Mia). Mooie tijd.

  15. TBC hadden ze nooit moeten stoppen. ´twas Geniaal!
    Goeie muziek, goedkope drank (alleen bier), toezicht op overmatig gebruik, opvoedkundig verantwoord (toezichtpater aanwezig) en op tijd stoppen, zodat je Heerlen nog in kon om af te zakken. Ouders bovendien welkom op de gang, met alcoholvrije consumptie vanaf 15 min. voor sluitingstijd. Fietsenstalling semi bewaakt door de deurjongens zodat je Gazelle, Locomotief, Kreidler, Zundapp of Puch heel bleef en er nog stond na afloop. Dit was een ware ´succesformule´ avant la lettre.
    Bernardinus, doe hier je voordeel mee. Doe alsnog iets voor onze stuurloze Limburgse jeugd!

  16. Heerlijk al deze herinneringen te mogen lezen over het TBC. Docent bedrijfskunde Dhr. Keiren vroeg mij om eerste voorzitter te worden van het TBC. Christianne Hardy was vice voorzitter. (mijn eerste jeugdliefde) Ook de tweeling von Hoegen zaten in het bestuur. Goede herinneringen aan Mevr. Goldstein van de Welterlaan; een schat van een vrouw.
    Onschuldige tijden; prima herinneringen!
    Ideetje voor een reünie?
    Nu woon ik in Brabant. Op mijn 63e verjaardag kreeg ik oa een abonnement op Heerlen Vertelt. Heerlijke nostalgie.
    Jacques G.M.Hendrikx Rosmalen 0653187133

  17. Het prille begin van het heerlense uitgaansleven voor jongeren is ontstaan in de patronaten van de bijbehorende parochies.Zo begon Peter Lousberg (de oprichter van de ouwe stomp,sans sousis?)een jongerensoos onder de kerk in Meezenbroek.In de parochiezaal van het schaesbergerveld zag ik de golden earring in de eerste bezetting.Rob Hoeke en Q65 traden op in de schouwburg , in het HKB -gebouw the motions,Py-set speelde meestal in het jup-huis (alweer een parochiezaaltje)The Sharons en the Skope (be mine again) traden hier ook vaker op .Mijn echtgenote Annie heeft nog een foto samen met Wally Tax,die met zijn outsiders optrad in “Het patronaat “aan de sittarderweg dat nu jammer genoeg omgedoopt is tot het cultuurhuis.En was je in heerlen uitgekeken dan vertrokken we later op de zaterdagavond vanuit st.tropez naar de skiffel in Maaseik.Ik was toen nog geen 18 en mocht dus officieel niet naar binnen,maar de meisjes die bij mij waren en hier vaker kwamen die regelden dat wel met de portier.Zelf speelde ik toen ook in een bandje als slaggitarist samen met piet eggen,paul debey + ,jhonny huntjens en nog een johnny waar ik de achternaam niet meer van weet.Wij oefenden in een ruimte van de paters franciskanen aan de sittarderweg.jaja alweer die kerk.
    En als we een aantal nummers van de stones onder de knie hadden dan gingen we op “talentenjacht “in de dorpen om heerlen .Daar traden we meestal op met altijd dezelfde groepen,waaronder een meidengroep genaamd the newbeats from holland ‘” .Die later beroemd werden als “Pussycat”.Ja ja dat waren prachtige tijden.

    1. Ja dat waren pas tijden. Als ik een groep op TV zag en die vond ik leuk contracteerde ik ze. Zo traden er veel groepen op in het Juphuis, zaal in Schaesbergerveld en HKB gebouw, ik kan mij dat nog goed herinnneren.

  18. Ja, hele leuke herinneringen. Op het bovenstaande wil ik nog aanvullen, betreffende ’t Patronaat aan de Sittarderweg, vooral niet vergeten de gezellige te gekke en heel nette jeugdsoos van Broeder Rufus. Hij en de fam. Hendriks van de Sittarderweg e.a. jeugdbegeleiders zorgden jaren lang voor de tieners en de jeugd van de Sittarderweg en omstrekenen. Ook uit omliggende wijken kwamen jeugdigen graag naar ons Soosgebouw achter het Patronaat. Ook kan ik mij herinneren dat naast al die andere genoemden Dave Berry optrad in de stadschouwburg en we via V&D kaartjes konden kopen voor die geweldige happening gekleed in de toen zo moderne Pop-artstijl zwart-wit. Het waren prachtige uitgangstijden die jaren 60. Als ik dit zo schrijf wil ik nu nog graag die jeugdsoosbegeleiders bedanken voor die prachtige tijd en een groet aan allen die daar kwamen..

    1. Nóg een aanvulling, en wel betreffende broeder Rufus, en het gebouwtje achter het klooster aan de Sittarderweg.

      Ik heb daar samen met mijn bandgenoten van Dizzy Robby’s Rubber Band een aantal jaren lang gerepeteerd.
      Geweldig leuke plek was dat, en door al dat hout klonk het er prachtig.

      In de koude winterperiodes stookte broeder Rufus de grote potkachel zo warm op, dat hij wel op ontploffen leek te staan.
      Een super toffe man was dat die broeder.
      We hebben zelfs ooit een nummer gecomponeerd en gespeeld met als titel Brother Rufus.

      Toen wij hem dat vertelden vroeg hij, met enige argwaan in zijn stem “Hoe gaat die tekst dan?”
      Maar hij was al gauw gerust gesteld toen hij hoorde dat het een instrumentaal nummer was, zonder tekst, haha.

      Een grote poster van Tina Turner, in een weinig verhulende mini jurk, die aan de deur van het berghok hing waarin wij de geluidsinstallatie opborgen, vond hij toch niet echt passend.

      Ik heb er geen idee van hoe het verder met hem is gegaan.
      Na 1978 heb ik hem nooit meer gezien.

      1. En ergens rond 1967/68 speelden regelmatig bandjes en dus ook enige malen de Donkees (variant op de Monkees?) in de gastvrije Ontspanningsvereniging Antonius van broeder Rufus. Van Donk, Leo Twikler en enkele anderen vormden dat bandje en speelden o.a. het nummer Fire van Jimi Hendrix.
        Mooie tijd en een goede leerschool geweest voor mij daar in Grasbroek.

  19. Als ik dit lees krijg je weer heimwee naar vroeger
    We begonnen in de oude stomp,dan naar st.trope en naar shangri la en weer terugWas 16 jaar het was de mooiste tijd,dat vergeet je nooit meer
    En als afzakkertje naar de morenhoek
    mooie herrineringen

  20. Erg gezellig was Heerlen toen, eind jaren 60 en begin 70.
    Ik zou ook wel terug willen naar “toen”. Het deed niet onder voor de -echte- studentensteden van nu. Er was in Heerlen echt iets gaande, in positieve zin. Veel van die jongeren van toen, zijn helaas na hun middelbare schooltijd vertrokken naar andere steden waar ze dit gevoel konden vasthouden. Misschien was het beter geweest om te blijven en te zaaien. Ik ging, net als vele anderen in die tijd, naar Amsterdam en woon daar, in alle tevredenheid, al bijna 40 jaar.

  21. myn ouders haden een antiekhandel in de willemstraat no 83 in de shangri-la behoorde ik bij het intrieur ik was er dag en nacht Hans en zijn vrouw waren een soort familie ik werkte in die tijd in de stadsschouwburg als tooneeltechnicus met de td en de complete zang en danscast van musical hair waren wij er altijd big party . Ik kan mij de cocktails nog goed herinneren. De Amerikanen die er waren, die logeerden allemaal bij pension Gubbels i de Robroekergats (`t gatsje) ook de disjocky is een vriend van mij. Zijn naam is Chris van Alem. Het is weer leuk om nog eens oude koeien uit de sloot te halen.

  22. Regelmatig kom ik bij de inzendingen over uitgaan in Heerlen de naam van de Palma bar tegen. In de 60er jaren was de Palma bar een muziek en dansgelegenheid met nachtclub allure en werd druk bezocht (om met Van Kooten en de Bie te spreken) de oudere jongeren van Heerlen en omstreken. Er was een mooi dansvloertje en gezellige lage fauteuils rond de tafeltjes. Meestal was er life muziek en ik kan me nog Don Mercedes met orkest herinneren die er regelmatig speelde. Deze band was toen redelijk bekend in Nederland.
    De eigenaar van de bar was Piet Lenders (of Lendfers)
    een ex-bokser die weinig problemen had met lastige of dronken gasten!
    Voor de rest was er in de nacht of vroege uurtjes weinig te doen in Heerlen, wel was er nog het castellum, naast de Hema, in hetzelfde gebouw, ook een soort nachtclub van het betere soort.

  23. Regelmatig kom ik bij de inzendingen over uitgaan in Heerlen de naam van de Palma bar tegen. In de 60er jaren was de Palma bar een muziek en dansgelegenheid met nachtclub allure en werd druk bezocht door(om met Van Kooten en de Bie te spreken) de oudere jongeren van Heerlen en omstreken. Er was een mooi dansvloertje en gezellige lage fauteuils rond de tafeltjes. Meestal was er life muziek en ik kan me nog Don Mercedes met orkest herinneren die er regelmatig speelde. Deze band was toen redelijk bekend in Nederland.
    De eigenaar van de bar was Piet Lenders (of Lendfers)
    een ex-bokser die weinig problemen had met lastige of dronken gasten!
    Voor de rest was er in de nacht of vroege uurtjes weinig te doen in Heerlen, wel was er nog het castellum, naast de Hema, in hetzelfde gebouw, ook een soort nachtclub van het betere soort.

  24. Hallo Jan Meyer, jonge wat een verrassing !.Jan kan je onze kelderbar (molenberg) nog herinneren? Oprichters Wim frijns (beatels ) en ikzelf (rolling stones) Als in Heerlen niets te doen was wat ons wakker kon houden, dan doken wij onder de grond bij ons thuis. Ook gingen wij wel eens naar het paviljoen in het aambos, en maakte die zetbaas (homo) zo bang met onze spookverhalen over gesneuvelde duitsers enz ,dat wij tot de ochtend gratis mochten drinken, om dat hij bestierf van de angst om er alleen te moeten zijn. Onze Beatkelder heeft de beste dj.van Nederland en de ABC eilanden voortgebracht met name genoemd Wim frijns. We kent Wim niet ! Ga je wel eens naar Roda toe? Neen ! Dan moet je dat eens doen! Jan leuk jouw belevenis van Heerlen te mogen lezen Wieke

    1. High Wieke, alles kits? Man, man dat waren nog eens tijden,
      niet voor herhaling vatbaar!Ik woon nu in Schaesberg vlak
      achter de vm Vossekuil. Ik heb nog met een aantal vrienden
      uit die tijd contact zoals Hans van Loenhout,Harry van dysseldonck, Wim Frijns kom ook regelmatig tegen in Heerlen.Verder nog Ton Venz Johnny Janssen en Frietje (Hoe was zijn echte naam ook alweer?) Misschien moeten we eens een reunie houden. Oja hier nog een gouwe ouwe.
      http://83.83.121.101/nederbeat/index.php?option=com_musicbox&task=view&Itemid=32&catid=14&id=1017

  25. He Wiekie, Ja er was altijd veel loos op en rond de Molenberg. Weet je nog dat cafe De Vossekuil begin jaren 60. Ouwe Niek en zijn consorten daar konden er ook wat van. Daar werd je al vroeg wijs als schooljongetje.

  26. Hoi Hans, Zeker weet ik dat cafe de vossekuil nog,met

    Hoi Hans, Zeker weet ik dat cafe de vossekuil nog te herinneren. Met marleen(tje) zij werd als wij er waren nauwlettend door pa in de gaten gehouden. Heeft niet geholpen,zij kon gelukkig haar keuze zelf maken. Ik als echte vrijgezel , ben vaak tusse beiden moeten komen als de liefdesrevalen vooral lange Jonh
    en Willie de keuze op het zelfde meisje hadden laten vallen. Maar zoals dat bij goede vrienden hoort, kwam het altijd goed. Het cafe is er nog ,ik ben er voor een paar jaar geleden op uitnodiging van twee collega’s weer eens geweest.En wie stond er achter de bar ja. hoor Harry Hovens, een ( lagere school )vriend van mij.En natuurlijk komt hij ook weer van de Molenberg.
    Het is leuk dat de herinnering zo levend door ons vele beschreven wordt..

    Wieke Hueber oud lid van de P.O.M. (Provo organisatie Molenberg )

    1. Gaf de P.O.M. ook het blad PsSsT uit? Als dat zo is kunt u me dan wat meer informatie daarover geven, zoals aantal nummers. Ik heb een website over Provo-tijdschriften en pamfletten en weet van het bestaan van dit blad, maar behalve de naam heb ik geen verdere informatie.

  27. Hoi Jan, Leuk dat jij dat nog weet te herinneren! Weet jij ook onze (Beatkelder) op de molenberg te herinneren? Ik neem aan van wel ,Met toestemming van mijn vader en mijn moeder mochten wij de kelder onder kapperszaak gebruiken als een soort jeugd patronaat . D,J. Wim Frijns waar ik op de Molenberg mee opgegroeid ben met de bijnaam Beatel ( Als Rolling Stones fan probeer ik beatel goed te schrijven maar dat lukt mij nog steeds niet zoals je al bemerkt zal hebben ) hielp mij met het inrichten er van. Hij plakte alleen maar beatelfoto’s uit de muziekparade op de muren. Als wim weg was dan plakte ik er Rolling Stones foto’s uit de zelfde muziekparade over heen. Maar wij hebben er nooit ruzie over gehad,wij konden elkaar doorvoor veels te goed.

    Groetjes Wieke

  28. hoi wieke ja ik kan me nog alles voor de geest halen ik ben lang weg geweest door mijn werk bij andre rieu als crew chief de wereld gezien maar heerlen is toch altijd the best gr jan m

  29. Nu ik dit allemaal lees krijg ik heimwee naar die tijd.
    Het Trefcentrum op het Bernardinuscollege was ideaal om uit te gaan voor ons leerlingen. Je kon er kennis maken met meisjes van het Claracollege en je kon ook nog introducees meenemen. Ik zie nog de discjockey, de bar de dansvloer, de praathoeken en de surveillerende paters voor me. Het bier kostte iets van 50 cent en de muziek was meer dan uitstekend. In a gadda-da vida, child in time, stairway to heaven en heel veel langzame schuifelaars. Te gek toen!
    Groet van Rene

  30. TBC daar ging je naar toe toen je nog niet mocht (vervalste schoolpasjes). En als je eenmaal mocht, ging je alleen een stempeltje halen (om aan je ouders te laten zien) om vervolgens “echt de stad in” te gaan.
    Verder: vrijdag middag van school naar “Bijs”, zaterdags eerst in Le Barock een paar pilsjes drinken (bierkaarten: 9 pils voor een tientje) en daarna naar Femina. Het waren betere tijden voor de horeca. Thuis indrinken was er niet bij.

  31. Ik mis helaas in bovenstaande reacties de “expressobar van V&D” op een lokatie naast het stadhuis ,die zich bevond op een soort tussenverdieping in de hoek gezien vanuit de ingang” öude Hema” .Hier kwam je in de jaren 60 als scholier met je militaire jas en pukkel om elkaar te treffen.Het stikte er van de jeugd ,want viel bijvoorbeeld een schooluur uit,dan was je daar te vinden.En als je op goede vrijdag -zo vertelt mijn echtgenote Annie Kleijkers-tegen je superieur vermeldde dat je om 15.00 uur naar de pancratiuskerk ging ,dan sloeg je ter hoogte van de uilegats linksaf richting ……………juist.

    1. Zeg Silvio, Ik herinner me de Expressobar in de ‘oude’V&D nog heel goed. Ik herinner me daar nog een machine, waarin je geld kon stoppen en dan speelde een hele batterij kleine speelgoedaapjes een deuntje. De Expressobar was eigen bestemd voor de schoolgaande jeugd om elkaar te ontmoeten en afspraakjes te regelen. In de V&D hadden hele drommen jongelui er lol in om de roltrappen of en af te gaan. Gezellig met elkaar pratend of iemand op de ertegen over op- of afgaande roltrap aan te spreken. Meestal leuke meisjes. Gezellige tijd was dat.

  32. Beste ( oud ) vrienden,
    Wat fijn dat er zo positief naar elkaar wordt terug gekeken. Ik lees allemaal namen die voor mij veel betekend hebben. Ik was de lelijkste van jullie allen,maar ik had mijn eigen kelder/barretje met de beste dj Wim Frijns en het meeste geld van jullie allen,en de vrouwen liet ik aan jullie over. Daarom ben ik nu al 33 jaar gelukkig getrouwd met de mooiste de liefste, en wij hebben 3 zonen (net zo lief als ik altijd ben geweest) , en een dochter,(net zo knap als haar moeder) ,en al 5 kleinkinderen. Voor de oude rockers onder ons zou het leuk zijn om inderdaad eens bij elkaar te komen. Wie heeft er zin in? Nu (oude knarren )kan het nog!!! Het gebit op tafel en dan aan de rock en lol….
    veel liefs toegewenst,
    wieke

    1. Wijsheid komt met de jaren, je kunt idd beter wat minder knap zijn en wat meer geld hebben. Wel toevallig dat jullie
      drie zonen hebben en een dochter,wij hebben nl drie dochters en een zoon. Maar geen kleinkinderen.We hebben nog wel een foto van jou met onze oudste dochter op je schoot in de Vossenkuil.Om nog eens bij elkaar te komen onder het genot van wat knabbels en bier lijkt me wel wat,ik zal dat idee eens in de groep gooien.
      Groetjes johnhakker@hotmail.com

  33. tja de oude herinneringen komen weer boven waar kun je nu nog een pilsje drinken voor 70 80 90 cent
    wij gingen s avonds eerst allen kroegen af het begon bij le baroq als te tafelvoetbalspel vrij was werd er eerst een spelletje gespeeld of even vlug een tosti gepakt daarna brakke als daar niks was naar bijsmans van bijsmans naar de ouwe stomp dit was een fijne tent vooral veel gelachen met ton de obber van ouwe stomp naar la cave of hoe heet dat ding was ook van lousberg daarna naar piepke waar doen in die tijd lex nellissen dj was
    van piepke naar ja zeker mensen ik kwam er ook shangri-la hier bleven wij wel een paar uurtjes als funk en soul men daarna na heerlerheide groove-in ook zo’n funk tent of even vlug bij kiss kijken dan weer teruch naar heerlen stopen bij barbarella of manuella of toch liever na femina nee eerst een friet eten bij braadklokje bij betty de Duitse schone uit eindelijk kom je toch weer in de ouwe stomp terecht en als je nog niet genoeg had en niet bezopen op naar de morehoek tot 5 uur s morgens

      1. Hoi Gerit
        Doe Betty de groeten
        Ze maakte altijd lekkere Biefstuk voor mij, voor met bakken met mosterd ingesmeerd!
        Ik was in die tijd Taxichauffeur dus ik was bijna iedere avond bij Betty
        Was een leuke tijd en veel leuke dingen meegemaakt.
        ps kan ik ergens foto’s online vinden van Betty en friture?
        gr Jos

    1. ja dat waren hele leuke tijden waar ik met veel plezier en heimwee naar terug kijk wat was dat gezellig toen.En ik ben ook overal bijna geweest,de verhalen zijn ook heel herkenbaar en die frietjes van bettie,heerlijk en vooral na het uitgaan,ik kan alleen maar zeggen het was een hele fijne tijd he jos

    2. Ja Jos dat was inderdaad een leuke tijd en de drankjes waren nog te betalen. De sfeer was erg goed, gemoedelijk kun je best wel zeggen. Maar ja de discotheken tijd is nu voorbij.14

  34. Door het lezen van jullie verhalen komt bij mij ook weer het gevoel van die goede oude tijd naar boven. Ik kom uit een gezin van 10 kinderen en ik ben de jongste. Zeker 5 van mijn 6 zussen gingen ieder weekend naar Femina en kwamen altijd met leuke verhalen thuis.
    Toen ik 12 jaar was mocht ik voor de eerste keer onder begeleiding van mijn zussen eindelijk eens mee, ik kan me nog goed herinneren toen ik naar liep, het was er erg donker, er waren heeel veel mensen en ik kon bijna niet meer ademen van de rook. Wat ik ook heel apart was de gardrobe. Sinds die eerste keer ben ik altijd blijven gaan, zelfs op de woensdag was ik van de partij.
    Ik vond het heerlijk om de hele avond te dansen en in gesprek komen met leuke jongens. Ik heb vanalles gezien in Femina maar ben nooit in de verleiding gekomen om drugs te gebruiken of alcohol te drinken of te gaan roken. Ik had altijd heel veel plezier en vond het dus jammer dat Femina is dicht gegaan. Ik hoorde nu van mijn zussen dat op 24nov 2012 een reunie is, maar waar is dat dan? en gaan jullie er ook alemaal naar toe??????

    1. Met name de woensdagavonden in Femina waren erg speciaal; het was er dan echt stampvol. In 2014 werkelijk niet meer voor te stellen dat het op een doordeweekse dag zo druk was. Het brak de week, donderdag weer naar school en vrijdag begon het weekend en ging je weer naar Femina.

  35. Ja inderdaad uitgaan in Heerlen was toen nog erg leuk en vooral gezellig. Als ik nu door Heerlen loopt springen mij de tranen in de ogen, wat een trieste en saaie bedoeling is het hier nu geworden.

    1. Hallo Jorn, mij bekruipt datzelfde gevoel als Molukker uit een van de drie Sittard-Geleense Molukse wijken, toendertijd en mischien nog steeds zagen de doorsnee Limburgers/Heerlenaren niet tussen een Molukker , Indo of Surinamer terwijl je destijds geen ernstiger belediging voor de doorsnee Molukker, getuige het aantal vechtpartijen tussen In do’s Surinamers en Molukkers(zelfs schietpartijen) in de 70-jaren,het ging meestal om drugs om onze vreselijke ego’s.
      Een trieste en saaie ervaar ik evenzo in spookstad Geleen, de defaitische houding van het Geleense gemeentebestuur; – ’t Is Zitterd dat ut allemoal he’t gedoan, kwaad werd ik ervan!

      1. – Justin Bieber op Pinkpop? The Outlaws en Little Feat op Pinkpop 1975? Van Halen op Pinkpop 1980, dat was heel andere koek toendertijd, een uitje in het stadscentrum??? Noppes! of je kan genoegen nemen met een tostie in de Hema-restauratie! Dit is allemaal over Geleen, maar ik kan me levendig voorstellen dat je over Heerlen diezelfde gevoelens bekruipt of erger! (Word vervolgd)
        Johannes M.

  36. Hoi John, Hans, Frietje, John 2, Wieke, Wim, Jan, en zo kan ik even door gaan. Waar wonen jullie, en vooral hoe gaat het nu ? En zijn jullie je wilde haren al kwijt? Nog eens bij elkaar komen zoals John Hakker schrijft, dat zou inderdaad te gek zijn. Wel je (en eigen merk) krat bier,en je waterpijp mee brengen.En onze huisband RELAX. Hoe is het met de jongens?

    veel ( oude hippie ) groetjes,

    Jan Janssen

  37. Hoi Jan Meijer,

    Wat goed van jou dat je zoveel vertelt van vroeger.Leuke tijd gehad in Heerlen. Ook inderdaad met de jongens van de molenberg,zoals Wieke en wim met hun kelder/muziek/barretje. Als er in Heerlen ( even) niets te doen was dan kon je de jongens daar vinden,en daar blijven slapen ( je weet wel beter ) dat was verder ook geen probleem.

    groetjes en bedankt,

    Jan Janssen

  38. Zoals reeds vermeld werd TBC gesloten eind 1981, dan maar met de fiets naar Bijsmans en daarna verheugend op de goede muziek naar Femina.
    Tegenover Femina lag toen ook nog een kroeg (veel punk en wave) ben de naam vergeten. Door de week biertjes drinken in Le Baroque aan de Geleenstraat. De vaste barman Melvin, zie ik soms nog -even langzaam en relex – door Heerlen lopen. Nadat we voldoende biertjes hadden gedronken, even bij Roeks naar binnen opzoek naar afgeprijsde singles…maar je moest eerst langs de ingangscontrole (de heer Roeks). Met zijn grote omvang zat hij bij de in/uitgang van zijn platenzaak.
    Later ook veel in La Cave gekomen. De naam van de disk Jockey/eigenaar ben ik vergeten.
    Proef nu nog het bier van Femina…de uitsmijter (met baard) was ook een leuke vent!

    1. de kroeg tegenover femina was de bagatellen ,was van mijn vader heb er zelf ook nog gewerkt ,maar toen was er geen punk en wave ,leuk om die verhalen allemaal te lezen heel herkenbaar

    2. wel een beetje late reactie, maar Melvin werkte ook lang bij Bluf tegenover Femina waar Rob Eijsvogel en zijn vrouw Susanne de eigenaar van waren (dezelfde eigenaar van Satisfaction). De uitsmijter van Femina heette Jos Denneman en zat bij mij in de klas op de lagere school.

  39. Ik ben opgegroeid in het veilige welten met z’n dorpdfeestjes in het patrenaat. toen ik op grotius zat werd alles anders, eerst bijsmans, brakke dan tafelvoetballen in de oude stomp effe kijken in de Femina, dan naar Heerlerheide de Groove-in, naast de Godfather, dan terug naar Heerlen en door funken en chillen in de Morenhoek dan weer achterop de zundapp van mijn vriend marcel dirksen , terug naar het relaxte Welten……..2 werelden…! Volgende dag afkoelen op de zondagmatinee in de Galaxy in Nieuwenhagen..!
    Mooie tijd.

  40. Ja naar de verhalen van het Braadklokje wil ik jullie zeggen dat Betty nog in volle glorie over haar verleden verteld .
    Ze woont nu in Hoensbroek en is nu ff bij mij in Arnhem.
    Henk haar man is overleden dus ik ben haar nieuwe vriend.
    Het gaat goed met Betty.

  41. mooi om te zien dat mensen zich allemaal die dingen herrineren die er geschreven worden. ik was zo wat over internet aan het surfen op zoek naar iets van de Palma palace nachtclub. de eigenaar hiervan was mijn opa, ik heb hem helaas maar tot mijn 6de jaar mogen kennen. ondertussen ben ik 23 en ben toch nieuwsgierig naar wat nu precies de palma palace zo uniek maakten, en of er mensen zijn die nog fotos hebben van hoe het er toen uit zag.

  42. Herinner me dat ik met Annie Beckers (zou zij later effectief lerares in het nijverheidsonderwijs zijn geworden ?) uit het Schaesbergerveld begin 1970 de Shangrila bezocht. Omdat het op de toiletten naar hasj rook, werd de politie gebeld. De zaak was overbevolkt maar we konden niet naar buiten. Er zijn toen een man of 22 opgepakt door de politie. Het beste pils kreeg je in die tijd in de Stehbierhalle. Afcents Club 13 was ook populair mede omdat The Walkers er vaak optraden.

  43. Naar mijn mening had de Palma een goede reputatie onder het uitgaand publiek. Er vonden stripteases plaats en de prijzen waren redelijk. Andere nachtclubs (overigens zonder stripteases) waren de Lotus in Kerkrade tot 04:00 uur en de Corso in Alsdorf tot 06:00 uur. Als je dan nog verder wilde, was Luik de beste optie.

  44. Achterop de zundapp naar de ouwe stomp, lekker kickere (tafelvoetballen) en genieten van de muziek dan met de brommer naar heerlerheide “de Groove Inn” naast de Godfather waar je lekkere surinaamse bloedworst kon krijgen. Je ogen uitkijken naar die mooie amerikaanse vrouwen met hun mega afro’s en natuurlijk de nieuwste danspasjes leren , na sluitingstijd weer snel terug naar heerlen om lekker uitgezakt op de bank in de Morenhoek te genieten van hun funk soul en rock. De volgende dag weer vroeg op om weer achterop de zundapp naar nieuwenhagen de Galaxy om met de nieuw geleerde pasjes de blitz op de dansvloer te maken. WOW,………wat een tijd…!!

  45. Mijn vader, Hans van Els, was in die zestiger jaren lid van de Winkbulle en deed de jeugdcarnaval. Ik herinner me nog dat hij jaren achtereen “Rob Hoeke’s Rythm and Blues Band” wist te contracteren voor de carnavalsdagen in de Stadsschouwburg. Op iedere verdieping stonden orkesten en jong en oud vermaakte zich er. Pa verraste me nogal eens met een zgn. passe-partout voor die dagen. Maar de muziek was geweldig. Later heb ik niets meer van die band gehoord. Wie wel?

    1. Ik heb Rob Hoeke nog een keer laten optreden in het HKB gebouw toen bestond de instuif Ouwe Stomp nog. We hebben daar meerdere artisten
      alten optreden. Was erg Leuk

  46. Ik heb zeker goeie herinneringen aan een paar cafés zoals Le Barock en Femina in Heerlen en ook aan La Grotta in Hoensbroek. In de Bonanzabar aan de Spoorsingel bij Happy Night en ook in de Ouw Stomp in Brunssum heb ik heel wat uurtjes drinkend, blowend en discussiërend gespendeerd.
    Het waren toch wel tijden dat alles bespreekbaar was en niks was zo als het was. We vraten bladen als Ut SCJ-tje en MuziekExpress. Beatgroepen die in de buurt veel optraden waren Opus, de Sharons de PY-Set. Toch heeft Heerlen en omstreken het bij mij niet gehaald. Ik ben begin jaren 70 naar Amsterdam verhuisd en zit daar nog.

    1. …Ik bedoelde natuurlijk de Ouwe Stomp in Heerlen en de Koempelclub in Brunssum…
      En ach, de Nor was ook niet verkeerd, alleen net iets te studentikoos!

  47. Een van mijn favorieten was toch wel de Bonanza Bar aan de spoorsingel, niet voor iedereen zo toegankelijk, maar met heerlijke (vr)eettenten in de buurt zoals de frieteboet van Baeten tegenover en de Hanebar in de Willemstraat! De volgende dag was dat meestal ook goed te zien op straat, daar. Wildkotsen mocht toen nog 😉

  48. Geachte redactie,
    In uw artikel staat onderstaande tekst:

    Mocht je dan na een avondje stappen nog even willen nagenieten in een meer “ongedwongen” sfeer dan kon je nog tot vroeg terecht in de “Morenhoek”, op 5 minuten lopen afstand, waarover misschien later meer.

    In uw tekst staat later meer. Ik ben zeer benieuwd naar “meer”. Ik wil graag informatie verzamelen over de geschiedenis van de Morenhoek.
    Wellicht kunt u mij meer vertellen over de Morenhoek?

    1. Ik weet dat Piet Knarren regelmatig in de Morenhoek optrad. Verder speelde er vaker een orkest waarin de vader van mijn vriend Henk van de Abelen in speelde

  49. Leuk allemaal te lezen ! Zo rond 1980 was ik veel op pad met een vriendengroepje . Onze vaste stek was toch wel de roemruchte Koempelclub , die een slechtere naam had als dat het verdiende . Het was toendertijd gewoon gezellig 🙂 Ik was geen soulfan , maar diep in de nacht ging het door naar de Lord Nelson ( Heerlerbaan ) , de Morenhoek , Brakke , Femina en soms naar Queen in Vroenhoven . Een tijd dat ik samen met mn maten veel omzet creeerden bij uitbaters : we dronken aardig wat weg …. maar vechtpartijen en ruzies , dat was not done en heb ik persoonlijk ook nooit meegemaakt . Een fijne tijd , waar je niet op eieren hoefde te lopen en er nog respect was voor elkaar . Ook al kon je in Femina door de hasjlucht heensnijden en was de “topfloor” in de koempel meestal gevuld met bikers : het was een gezellige sfeer . Old times …

    1. Ik herinner me Heerlense Suri-wannabe’ s met blonde Afro’s met dito accent ‘rappen’bij de ingang van de soewarte Shangri-la terwijl Molukse junk S. Boney M. probeerde te imiteren terwijl hij zijn shot probeerde bij de ingang, toen pikte zijn excuus: Aku tjuma pakai tjuma didalam weekend sendiri(Ik gebruik alleen maar ’s weekends, tegenwoordig is hij al weer sinds ong. 9 of 10 jaar overleden, doodgevroren in een park in Rotterdam.
      Ik herinner me Wally Tax nog uit het Amsterdamse uitgaansleven, ik raakte met hem aan de praat, toen ik hem antwoordde op zijn vraag waar ik vandaan kwam, Moluks heh? Ik heb heel wat Molukse gitaristen gehad, Hou je van die en die band? Dat was het laatste wat ik van herinner, triest, rebels en oprecht ondergewaardeerd, heb Mokum ondanks ruim 35 jaar wonen altijd een ‘K’-stad gevonden om te wonen, kom er alleen nog als toerist om oude gappies te zien!

  50. Helaas was ik daar niet bij Jo. Ik heb wel goeie herinneringen aan het concert dat Earth and Fire gaf zo Rond 1969 in het Bernardinuscollege, meteen in de entreehal aan de HBSkant van de speelplaats. Iets van een alternatieve Trefcentrumavond.
    Jerney Kaagman, toen nog met een grote bos krullen en aardig diep uitgesneden, ging echt los daar.
    Ze mengde zich vervolgens gewoon onder het publiek; pukkelige hitsige tienerjongens met weinig tot geen ervaring met vrouwen van dit kaliber. Het waren dus korte knullige gesprekjes gepaard gaand met veel rode koontjes.
    Het was die nacht waarschijnlijk nog lang onrustig in de scholierenbedjes…

  51. @ Jo.
    Helaas was ik daar niet bij Jo. Ik heb wel zeer goede herinneringen aan het concert dat Earth and Fire gaf zo Rond 1969 / 1970 in het Bernardinuscollege, meteen in de entreehal aan de HBSkant van de speelplaats. Iets van een alternatieve Trefcentrumavond geloof ik.
    Jerney Kaagman, toen nog met een grote bos afrokrullen en behoorlijk diep uitgesneden, ging echt los daar die avond.
    Ze mengde zich vervolgens gewoon onder het jeugdige publiek; vooral pukkelige tienerjongens met weinig tot geen ervaring met vrouwen van dit kaliber. Het waren dus vaak korte en knullige gesprekjes met haar, gepaard gaand met veel rode koontjes. Wat een spannende verschijning!
    Het was die nacht waarschijnlijk nog lang onrustig in veel scholierenbedjes…

  52. @ Jo Ubags
    Helaas was ik daar niet bij Jo. Ik heb wel goeie herinneringen aan het concert dat Earth and Fire gaf zo Rond 1969 in het Bernardinuscollege, meteen in de entreehal aan de HBSkant van de speelplaats. Iets van een alternatieve Trefcentrumavond.
    Jerney Kaagman, toen nog met een grote bos krullen en aardig diep uitgesneden, ging echt los daar.
    Ze mengde zich vervolgens gewoon onder het publiek; pukkelige hitsige tienerjongens met weinig tot geen ervaring met vrouwen van dit kaliber. Het waren dus korte knullige gesprekjes gepaard gaand met veel rode koontjes.
    Het was die nacht waarschijnlijk nog lang onrustig in de scholierenbedjes…

  53. Hallo Jo Ubags.
    Helaas was ik daar niet bij Jo. Ik heb wel goeie herinneringen aan het concert dat Earth and Fire gaf zo Rond 1969 in het Bernardinuscollege, meteen in de entreehal aan de HBSkant van de speelplaats. Iets van een alternatieve Trefcentrumavond.
    Jerney Kaagman, toen nog met een grote bos krullen en aardig diep uitgesneden, ging echt los daar.
    Ze mengde zich vervolgens gewoon onder het publiek; pukkelige hitsige tienerjongens met weinig tot geen ervaring met vrouwen van dit kaliber. Het waren dus korte knullige gesprekjes gepaard gaand met veel rode koontjes.
    Het was die nacht waarschijnlijk nog lang onrustig in de scholierenbedjes…

  54. Na 2,5 jaar research en 218 intervieuws ben ik bijna tot op het bot van de “ook” Heerlense uitgaans cultuur gekomen. In het boek : “BOKJOCKS, 40 joar Limburgse Disco-Power” staat bijna alles met mooie originele foto’s en anekdotes weergegeven. Interessente intervieuws met b.v. Peter Lousberg, Jack Bruning, Jo Rosenboom, Jo “oet Heeele” Frenken, Barry M.T. Parker, Wim Frijns, ToTo, Peter schouw, Pieter Heunen, Jaques Tebben, Theo Goosens en nog veel meer oud dj’s maar ook foto’s van de openings receptie van de oude Stomp op 9 dec. ’71, info’s en veel foto’s over de beroemde Bokstraat met discotheek Nationaal, La perle, The Godfather, Groovin, Kiss, New York en De Haam. maar vooral veel verhalen van de dj’s die het natuurlijk van heeeeel dichtbij als bijna zonnekoningen beleefde. 20 dec. 2014 komt het boek uit. incl. 4 cd’s die een volledig tijdsbeeld zal weergeven. iedereen is 7 juni in het Corneliushuis in Heerlerheide welkom waar veel oud dj’s zullen draaien en waar ook 2 live bands ; Sunshine en Something Fresh de avond zullen inkleuren……..! tot ziens..

    1. Hallo Evert (Bo) Boom
      Een vraag, zag hierboven dat je in 2014 een boek hebt geschreven over “BOKJOCKS, 40 joar Limburgse Disco-Power” is deze nog te koop of ergens te verkrijgen. Ik ben namelijk een documentaire aan het maken over het
      roemrucht én berucht etablissement De Koempelclub in Brunssum in het tijdperk van vele Bar/Dancings en Discotheken.

      Kijk graag uit na je reactie.
      Met vriendelijk groet,
      Rudi Ebbinge

  55. Ik mis in de opsomming van DJ’s de naam van RODIMA – Robroeks Discjockey Maatschappij – gemanaged door Pa Robroek.
    De gebroeders Robroek en hun compaan draaiden in, en rond Heerlen in de jaren 60 en 70 de sterren van de hemel. Frans Robroek (de jongste telg) kende ik goed. Prima vent!

    1. inderdaad een prima vent (was mijn overbuurman en collega). heeft ook nog jaren op het Abp zijn nieuwste singles tegen betaling laten opnemen door een zgn. platenclub (waar ik ook lid van was)

  56. In januari 1971 kwam ik samen met mijn broer(tjes) uit luxemburg naar Heerlen. Tijdelijk was het plan. Ik woon er nog. We waren ’tijdelijk’ gehuisvest op de Vossekuil. Als geboren noord hollanders was het in het begin wel moeilijk. Na verloop van tijd pasten we een beetje.
    Rond 1974 had ik het Gejem wel gezien en ging de stad in. Vast ritueel, Ouwe Stomp, rondje Bongerd en weer terug. Op enig moment toch maar eens naar Femina. “Oeps” heeel anders. Later met een club vrienden en mijn broer vaste gasten. Broer en ik, een eigen outfit. Zwarte alpino pet als baret, spijkerjasje.. Misschien herkennen sommige dit duo. Met de vriendenclub voelden we ons daar thuis. Dollen met Cesar, met de meiden en flink innemen. Femina ging verbouwen, ik heb de lampen nog thuis gebruikt. Stenen bar en zithoekjes. Ik heb Cesar nog nooit over de ar zien jumpen. Toen wel, want de stenen waren Heilig. Willem en ik hadden een losse steen van thuis meegenomen… Op een gegeven ogenblik haalden we deze ‘boven water’ met de uiterst onnozele vraag “Is deze van jullie?”
    Cesar maakt een Jump!!! Martha (oudste van de zusjes?) Lachte zich een breuk… ze kon ons en onze streken.
    Zoveel heerlijke herinneringen.. Na afloop, sluiting naar de Morenhoek, of nog effe naar “Moeke smeijsters” op de schelsberg. Soms ook even de laatste in de soos van de HTS, Willem had de sleutel, hij was daar barman.

  57. Ik zoek namen van vroegere cafés in Heerlen rond 1970. Kan iemand helpen?
    Het gaat om het cafe, dat op de hoek van de Akerstraat en vh Emmaplein zat, tegenover huidige Bracke;
    en
    Cafe op de hoek van de Sarool en Stationstraat ook tegenover het vroegere Bracke.
    Iemand een idee?
    Redactie: Is er een seintje mogelijk via e-mail, als er antwoord op komt?
    Met dank.

    1. ik weet dat in 1948 op de hoek emmaplein akerstraat cafe hundscheidt lag verder in bedoelt cafe hoek sarool deden ook in de zelfde periode regelmatig wy als jonge heerlenaren biljarten maar de naam vait me nu niet in mischien tzt mooi was die tyd groetend henk v

    2. Hallo R.de Vries

      Le coq d’Or aan het Emmaplein 2, Architect Laurens Bisscheroux heeft in dit cafe-restaurant in Heerlen het interieur ontworpen 1960

      Bodega La Mancha, Heerlen. Ook van de zelfde architect. Het gebouw staat nog steeds op de hoek van de Akerstraat, het Emmaplein en de Plaarstraat in het centrum van Heerlen. Het karakteristieke van dit project komt tot uiting door het kleine oppervlak waarop drie verschillende winkel- en horecavestigingen zijn gebouwd. De bestemming van de twee kleine panden op de begane grond was al aan het begin van het project bekend, namelijk een kledingwinkel en een bijouteriezaak. Voor het veel grotere deel op de eerste en de tweede etage wordt pas na uitvoering een bestemming gevonden, een bodega annex sherrybar. Deze was ingericht met een mengeling van Zuid-Europese invloeden en accenten, aangevuld met typische kenmerken van de cultuur uit de jaren zestig en zeventig.De bodega heeft het gebouw nu echter verlaten en er is nog geen nieuwe bestemming gevonden. , 1970 Van beide locaties kun je afbeeldingen bekijken op
      http://www.archieven.nl/nl/zoeken?mivast=0&mizig=210&miadt=62&miaet=1&micode=507&minr=1374282&miview=inv2&milang=nl
      Met vriendelijke groet Lidy

    3. ik hoor hier veel namen van disco,s zoals femina en le barock maar hoor en zie niemand iets vertellen over dancing manuela waar het toch ook altijd gezellig was vooral toen de eigenaresse optrad als marjan van heerle

  58. I am an American who was a D.J at the Godfather Club from 79-81. I also had a weekend program on CFNB radio at AFCENT. I had a partner named Glenn Mansell who was British and we did several appearances in Herleen. Glenn went on to become a well known radio presenter in the U.K. while I went into the audio production business in the U.S.

    I particularly remember a club that looked like a coal mine and had coal carts as part of the tables. There was another place, I believed it was called the Briksque (sp) Club. What a great time it was. I made so many friends in the Netherlands I hated to leave.

    1. 🙂
      Club was called “de koempelclub” at 100 meter distance from “het brikske”

      https://www.facebook.com/heemkundebrunssum.nl/photos/a.3161387720612342/2415091451908643/

      I remember you as “Uncle Andy” with your own show 🙂

      I was a sidekick for several times on the monday evening fiasco with Chalky White en Paul …??

      Had a great Time, nice decade,nice Radiostation,nice people…… all the hits and more…on 103.4

      stay healthy…..

      regards………

  59. Wat een heerlijke verhalen. Oude stories uit lang vervlogen tijden. Als ik nu in Heerlen kom herken ik nog weinig van die oude stad die ik ooit achter mij liet, ergens halverwege de jaren 70.
    Het uitgaansleven was toen inderdaad gevarieerd en voor elk wat wils. Overal kon je zonder meer naar binnen gaan en voelde je je welkom, of je nou de zoon van een koelpiet was of van een beambte; die verbondenheid is volgens mij totaal weg. Ieder voor zich….
    En als ik dan in de kranten lees dat Heerlen, samen met Emmen (waar ligt dat?) de hardst leeglopende stad van Nederland is, dan is dat niet voor niets.
    Kom op, maak er wat van. Zuid-Limburg ligt niet alleen nog maar onder de lijn Heerlen – Maastricht!

    1. Emmen ligt in S.O. Drenthe of (?) Man dat woaren tied’n! De wulpse wie’n op de dansvloer van de Shangrila op de lange en gierende solo’s van That lady – II, Isley Brothers, Slide van Slave en de Suri met zo gecoiffeerde Afro als yours truly, Molukse Metalrockers headbangend op de discovloer dat waren de 70-ties in de Shangri-La!

  60. Ik ken die tijd en lokalen noch goed, was daar ook veel opweg, was veel in het danslokaal Nationaal, ook de Herdy en Eusen op Speckhei ( Kerkrade ).
    Wil die tijd niet missen.

    Groeten Wiek

  61. Ik heb al deze gelegenheden in mijn tienerjaren veelvuldig bezocht. Zeg maar gerust jarenlang. Ik mis wel de vermelding van de waanzinnige Ouwe Stomp. Een minder aspect is dat mijn gedachten terug gaan naar mijn vele maten, die overleden zijn aan de drugs, uit deze, destijds zo bekende drugsscene……..

  62. TJ en BOL. Ik wil ook absoluut met jullie mee naar dat bejaardenhuis. Jammer dat veel van “de jongens” dit niet meer zullen meemaken. Ik zat destijds nog in dat kliekje, uit de oude stationshal.

  63. Heerlijke verhalen, jongens (en meisjes)! Wat was Heerlen toch een geweldig stadje om in op te groeien. Om ons heen ontspon zich in de jaren 50 tot 70 een bruisende jongerencultuur. Jammer dat dat nu allemaal voorbij is, maar de herinnering blijft!

  64. Hallo mensen , ik ben een 60er en vroeger in mijn jeugdjaren in veel bars en dancings in Heerlen en omstreken gekomen o.a Shang ri la – St Tropez – Le Barock – Black Rose – Morenhoek – Femina – Ouwe Stomp -Palma Bar Cosmos – Soho en het was inderdaad een schitterende periode die tijd.
    Shang Ri La was voor mij echter de place to be vanaf de eerste dag van de opening totdat de sleutel om ging ben ik er altijd geweest en nooit een avond gemist.
    Er werdt de beste en allernieuwste soulmuziek gedraaid ,mede doordat de mannen van de afcent de muziek uit Amerika eerder in hun bezit hadden dan dat hij hier in de platenzaken lag.
    De bezoekers kwamen vanuit heel Nederland en dat wil toch wel wat zeggen , wat een geweldige tijd en zeer zeker de allermooiste periode uit mijn leven.
    Konden wij de tijd nog maar eens terug draaien en dit nog eens overdoen , ik denk dat iedereen dit met mij eens is maar helaas zit dat er niet in.
    Soulbrothers !

      1. Hallo Marian, Ik kom inderdaad oorspronkelijk uit Schaesberg maar woon inmiddels al 42 jaar in Sittard !
        Dan ben ik waarschijnlijk een bekende van mij !
        Groetjes , Jo

    1. La Grotta lag op de Hommerterweg. Ik ben er nooit binnen geweest. Toen ik op het St. Janscollege zat (1968 en volgende jaren) hoorde ik dat er verdovende middelen werden verhandeld. De schoolleiding (dhr. Filot, eerst tekenleraar later rector) verbood de leerlingen een bezoek aan La Grotta. Ik herinner me dat we in de pauze op het schoolplein zongen: ‘La Grotta, La Grotta, La Grotta is taboe, de heer Filot die heeft gezegd we mogen er niet meer naar toe’. Overigens vond ik op Facebook op de tijdlijn van ‘Sint Janscollege Hoensbroek’ de volgende passage in de periode 1967-1977: ‘In de samenleving tekende zich een groeiende generatiekloof af en de opvoedende taak van de leraren werd er niet gemakke­lijker op. Van extreme ontwikkelingen was op St.‑Jan niet veel merkbaar; er waren alleen incidenten. In september 1968 bleek bij­voorbeeld dat leerlingen onder schooltijd Hoensbroekse bars bezochten. Vooral La Grotta aan de Hommerterweg was nogal in trek. De schoolleiding verbood dit barbezoek onder schooltijd’.

    2. Ja ik kwam er regelmatig met mijn vriendin toen en nu al meer dan 40 jaar echtgenote Marijke Eken. En ook in het Kabinetje. Sinds 1971 in Nijmegen.

  65. Beetje late reactie
    Mooie herinneringen van t Heerlen van toen.
    Herrineren degenen die eind jaren 70 begin 80 Femina bezochten nog de eindtune: gute nacht Freunde ? En dan ineens die felle lampen aan.
    Dat betekende voor ons: op naar de Morenhoek.
    Geweldige tijd was dat.

  66. wie kent zich nog herinneren dat ” the tielman brothers ” iedere woensdagavond optraden in het kegelpaleis ?
    dat was een indo-rockgroep met vijf broers en een zus.
    ik mocht daar helaas niet naartoe omdat ik nog te jong was.
    die brothers gooiden onder het spelen de gitaren naar mekaar over…………………..
    frontman andy tielman overleed in 2011 op 75 jarige leeftijd
    eerder in dat jaar gaf hij nog een afscheidsconcert
    alle groepsleden zijn inmiddels overleden, de zus als eerste

  67. Heerlijk zijn al die verhalen, wat een geweldige stad Heerlen. Ik mis het leven van toen. Ik woon nu al 40 jaar in Amsterdam. Wie weet waar Rein Lindeman uit Voerendaal nu woont ???? Peter Heuperman weet jij misschien.
    Als iemand het weet, zou je zo vriendelijk mij dan willen berichten, alvast bedankt. Groetjes uit Amterdam

  68. Geen enkel verhaal vanuit Treebeek. Vandaar kwamen we ook veel in Heerlen-Centrum, op de puchs. In Femina, Sans Souci, Saint-Tropez, Le Barock, vaak drie keer per week. Maar ook live concerten met Sharons, Skope, Py-set,
    en vooral de superdansband The Ambs, een ambonees-amerikaanse dansband. Leuke vriendinnetjes gehad. Karla de Haas uit Schaesberg, nooit meer iets van gehoord. Ik ben in 1971 naar Nijmegen gegaan. Langzaam maar zeker verdween Heerlen op de achtergrond, toch wel jammer.

  69. In de jaren 70 heel veel in Le Barock geweest. Eerst flipperen in de Amusementhal, dan Le Barock en een frietje aan de overkant. Later werd het Femina, De Kosmos en Happy Night met concerten in Luxor Palace Hoensbroek. Daar John Cale en Soft Machine gezien in 1977 geloof ik. De laatste drie tenten waren allemaal van Hans Dirkse. Veel plezier gehad in die jaren. Nu alweer 45 jaar in Utrecht, maar kom nog af en toe in Heerlen op familiebezoek.

  70. Mooi verhaal. Lees het nu pas door een tip van een oude vriend. Ik herken het allemaal. Opgegroeid in de 60er jaren in Heerlen op de Molenberg en later vertrokken naar het noorden voor werk. Ga zo door, Heerlen Vertelt vult het gat tussen oude foto’s en de eigen beleving.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.