Bron: Heerlen Vertelt

De Romeinen komen!

De roots van het huidige Heerlen liggen voor de meeste bewoners bij de explosieve groei begin 1900 met de mijnindustrie.
Mannen met zwarte gezichten met in de ene hand de mijnlamp en de andere hand de pungel. Beelden die bij een oudere generatie nog in het geheugen gegrift staan. Jongeren kennen de beelden van foto´s, verhalen en een mogelijk bezoek aan het Nederlands Mijnmuseum.

Wie echter nog dieper graaft komt uit bij die andere tot de verbeelding sprekende tijd, de Romeinse tijd. We kunnen er ons maar weinig bij voorstellen, maar wie afgelopen weekend een bezoek heeft gebracht aan Sempervivetum in Bocholtz heeft er nu wel een beeld bij.

Bron: Heerlen Vertelt
Bron: Heerlen Vertelt

Zo’n 2000 jaar geleden moeten in de zelfde klederdracht, mannen en vrouwen in en rondom Heerlen gewoond en gewerkt hebben. De nederzetting ontstond aan het kruispunt van twee belangrijke heerwegen: Boulogne-Keulen en Xanten-Aken-Trier.

Romeins Heerlen
Over de exacte beweegreden van het bestaan van Romeinen in het toenmalige Heerlen verschillen de meningen. Was het een echte nederzetting, of meer een kuuroord voor de Romeinen met meer dan genoeg geld? Wat wel duidelijk is, is dat er in deze omgeving veel pottenbakkers waren, gezien het aantal opgravingen van potten en scherven. Ook is te herleiden na de ontdekking op 18 juni 1940 van de thermen, dat het niet  zomaar een kleine vestiging is geweest. Een kleine vestiging werd namelijk niet voorzien van een toch vrij lux badhuis.

Echter het festival was er ook niet om exact een vinger op de plek te leggen hoe en wat, maar meer om een algemene impressie te geven van de tijd toen, in deze streek. Als bezoeker kon je – naast tal van standjes – een echt Romeins marskamp bezoeken en brachten de Romeinse burgers hun dorp met tal van activiteiten tot leven.

Bron: Heerlen Vertelt
Bron: Heerlen Vertelt

Volgend jaar weer?
Geregeld staan in wijkbladen evenementen voor het weekend. Soms vallen ze tegen en soms bieden ze meer dan je misschien had verwacht. Voor Sempervivetum geldt zeker dat laatste. Zet u het alvast voor volgend jaar in de agenda?

Bekijk hier meer foto’s van Sempervivetum >

Maurice van Opdorp

Maurice was oprichter en hoofdredacteur van de website Heerlenvertelt.nl. Als Heerlenaar schreef Maurice regelmatig ook zelf mee aan de verhalen van Heerlen Vertelt. Op 10 mei 2015 is Maurice overleden.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.