Bron: C'mill collectie | Werkvloer Philips

De 1500ste Philipswerknemer krijgt radiotoestel als welkomstgeschenk

Vorige maand (juli 2013 red.) presenteerde wij op bedrijventerrein C’mill het boek “60 jaar bedrijventerrein: van fabriek tot broedplaats”. In een van de hoofdstukken lezen we over Mia Salden, de 1500ste werknemer in de jaren ’50 in een bloeiend Philips-bedrijf.

Bron: C'mill collectie | Bedrijfsleider C. Veltmant geeft radio cadeau
Bron: C’mill collectie | Bedrijfsleider C. Veltmant geeft radio cadeau

Ondanks de moeilijke arbeidsmarkt groeide dit aantal in drie jaar tijd met 500 personeelsleden. Juist in die lastige tijd vindt bedrijfsleider C. Veltman het heel belangrijk om even bij dat punt van groei stil te blijven staan. De vraag naar meer industrie in de Mijnstreek is groot.

Radiotoestel als cadeau
Bij Philips Heerlen werken op dat moment 900 vrouwen/meisjes en 600 mannen/jongens; 300 meisjes volgen het Mater Amabilis-onderwijs en veel jonge mannen krijgen les op de Levensschool in Maastricht. De kosten neemt Philips voor eigen rekening. Een lachende Mia neemt tijdens de feestelijke bijeenkomst het radiotoestel in ontvangst. Via haar vriendinnen kwam ze bij Philips terecht. Een gebeurtenis die ze niet zal betreuren. Want naast het radiotoestel is Mia verzekerd van een baan.

Veltman vestigt er in zijn toespraak nog eens de aandacht op. Hij spoort alle werknemers aan meer bekendheid aan Philips Heerlen te geven. Iets waaraan al hard is gewerkt door onder andere de onderbazenvereniging.

Blijvende groei
Op 6 januari 1960 wordt de 1500ste werknemer van Philips welkom geheten. Om dit heugelijke feit te vieren, ontvangt de gelukkige jongedame, mejuffrouw Mia Salden, uit handen van bedrijfsleider Veltman een radiotoestel. Tijdens een knusse bijeenkomst wordt de 18 ½ jaar jonge Salden in het zonnetje gezet. Mia Salden woont in de wijk Kaalheide in Kerkrade en volgt begin jaren zestig een eerste opleiding en mag gaan werken in de speciale buizenafdeling van Philips Heerlen. Volgens overleveringen zal zij die stap naar Philips niet betreuren, want het levert haar een fraai radiotoestel op, echt zo één om op een gezellige jonge meisjeskamer te zetten. Na de verwelkoming van de 1500ste medewerkster begint men uit te zien naar de 2000ste. Het vermoeden leeft, dat dat nog even zal duren…

Bron: C'mill collectie | Werkvloer Philips
Bron: C’mill collectie | Werkvloer Philips

Philips Heerlen wordt op dat moment omschreven als een met reuzensprongen gegroeid bedrijf. Het gymnastieklokaal van de Wilhelminaschool in Terwinselen is dan al geruime tijd vervangen door verschillende fabriekshallen op het terrein aan de Jan Campertstraat in Heerlen, waar op 1 september 1952 de productie van elektronenbuizen begint. Tegen de verwachting in groeit het aantal werknemers.

Bekijk hier de volledige publicatie >

Sandra

Sandra Israel (Hoensbroek, 1964) is eigenaar van een schrijfbureau. Ze schreef negen kinderboeken die werden uitgegeven in de serie ‘Borre’, een uitgave van Pica Educatief uit Zoetermeer. In die periode ging de schrijfster ook aan de slag als verslaggeefster voor de weekkranten van Parkstad. Ze schreef vooral human interest verhalen. Ook verschenen er regelmatig columns van haar hand in verschillende week- en dagbladen. In al haar werk is ze steeds geïnteresseerd in het verhaal achter de mens, want, zo vindt de schrijfster: “Verhalen moeten verteld worden, om de persoon erachter te begrijpen.” Onlangs presenteerde ze haar boek ‘Dit ben ik! Ieder mens is een verhaal’.

2 gedachten over “De 1500ste Philipswerknemer krijgt radiotoestel als welkomstgeschenk”

  1. Wilde bij deze even reageren op het bijschrift van de getoonde foto waar de bedrijfsleider de radio uitreikt aan Mia Salden. Dit was niet de heer Cees Veltman, echter de eerste plantmanager van Philips Heerlen: de heer Le Grand!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.