Gekleed in zomertenue mei 1964 | Bron: Pierre Lücker

Mee met de Staatsmijnen politie

In de jaren ’60 ben ik, met nog 5 collega’s aangenomen bij de Staatsmijnen politie. Van korte duur want een paar jaar later werd door minister den Uijl de sluiting van de mijnen aangekondigd.

Ik ben begonnen op Staatsmijn Emma, maar korte tijd later definitief overgeplaatst naar Staatsmijn Wilhelmina. De bezetting van Staatsmijn Wilhelmina moest tijdens de nachtdienst ook de diverse gebouwen van DSM in Heerlen controleren.

Gekleed in zomertenue mei 1964 | Bron: Pierre Lücker
Gekleed in zomertenue mei 1964 | Bron: Pierre Lücker

Om 12.00 uur werd er naar Heerlen gereden en na de portiers van het hoofdgebouw goede morgen gezegd te hebben, natuurlijk met een kop koffie, begonnen aan de ronde. Begonnen werd met het gebouw hoek Honigmanstraat/Schinkelstraat. Daarna het daar schuin tegenover liggende (ook in de Schinkelstraat) houten complex van de afdeling inkoop. Vanaf de straat was dit gebouw moeilijk te zien aangezien hiervoor nog een stenen gebouw met een onderdoorgang (nu kinderopvang de Tovertuin) lag. Rechts ernaast waren destijds de kantoren van de Katholieke mijnwerkersbond gevestigd. Aan de overkant lag het computercentrum. Menshoge machines met grote spoelen. Hier werd ’s nachts doorgewerkte en door ons dan ook sporadisch bezocht.

Bron: Rijckheyt.nl | Villa Widdershoven (Coriovallum).
Bron: Rijckheyt.nl | Villa Widdershoven (Coriovallum).

Verder ging het dan naar het “kasteeltje” (Dr.Widdershoven) bij de hangende verkeersagent (hoek Valkenburgerweg/Kruisstraat). Vandaar naar bureau drukwerken aan de Valkenburgerweg. Een gebouw met een grote vijver waarin een groot aantal vissen. Grotendeels goudvissen. Nu is hier zorgcentrum Douvenrade gebouwd. De Valkenburgerweg aflopend naar bureau drukwerken kwam je langs het Sportfondsenbad alwaar in die tijd ook een verzamelplaats van prostituees was die in een mum van tijd waren verdwenen niet wetende dat wij een ander uniform droegen dan de gemeentepolitie.

Verder ging het naar de woningen van de directeuren Rottier en Hellemonds (Nu staat hier het APG). Als laatste werd het gebouw links (terug liggend) naast Sporthuis Diana nog gecontroleerd. Al met al een ronde die een aantal uren duurde en ’s morgens om 6.00 uur werd afscheid genomen van de portiers Kusters en Smeets, hun dienst liep parallel aan mijn dienst, en werd dan weer teruggereden naar Staatsmijn Wilhelmina waar om 7.00 uur de dienst erop zat.

Ingezonden verhaal

Als lezer van HeerlenVertelt.nl zal het vaak voorkomen dat u gebeurtenissen, locaties of gebouwen herkent. Wanneer u graag zelf een verhaal hierover wilt schrijven en insturen kan dit natuurlijk!

One thought to “Mee met de Staatsmijnen politie”

  1. Leuk om te lezen, mijn opa van moederskant zat ook bij de mijnpolitie. Ik heb nog altijd een foto van hem hier staan thuis, in uniform. Zijn naam was Bernard Rabeling, misschien heeft u hem wel gekend.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.