Bron: DSM

Bedrijfstijdschriften uit het Nederlands MijnMuseum

Het Nederlands Mijnmuseum beschikt over een schat aan informatie betreffende de Limburgse steenkolenmijnbouw. Momenteel zijn een aantal vrijwilligers bezig met de registratie daarvan. Bedoeling is, dat deze informatie (denk hierbij aan tijdschriften, boeken en publicaties) een plek krijgt in de bibliotheek van het Nederlands Mijnmuseum. In dit tweeluik bekijken wij enkele belangrijke bedrijfstijdschriften.

Bron: DSM
Bron: DSM

De Mijnlamp
De “Mijnlamp” is een uitgave van de Mijnschool Heerlen, een “maandelijksch” periodiek van de “Mijnschoolvereeniging”, voor het eerst verschenen op 1 juni 1939 (1e Jaargang, No, 1), bij gelegenheid van het zilveren jubileum van de Mijnschool te Heerlen. “Door de medewerkers zullen in de loop van de jaargangen verschillende onderwerpen worden behandeld, niet alleen met betrekking op de Mijnbouw en Electrotechniek, doch ook andere belangrijke onderwerpen hebben de aandacht. Zelfs de leden der vereniging stellen wij in de gelegenheid pennevruchten in te plaatsen” aldus de redactie. Beschermheer was Mr. Dr. W.F.J.Frowein, president directeur der Staatsmijnen, de abonnementsprijs bedroeg fl. 3,00 per jaar.

Overigens is “de Mijnlamp” tijdens de oorlog meer dan drie jaren door de Duitsers verboden geweest. Maar de terugkeer, in augustus 1945, werd triomfaal aangekondigd: Present ! Wij zijn er weer, wij zijn er nog.

Bron: Nederlands Mijnmuseum
Bron: Nederlands Mijnmuseum

Daarna kende “De Mijnlamp”, samen met de wederopbouw van Nederland een lange periode van bloei. Het doek voor “de Mijnlamp” viel, nagenoeg gelijktijdig met de aankondiging van de mijnsluitingen, in 1965/1966. Nederlands Mijnmuseum beschikt in totaal over alle 24 jaargangen van “de Mijnlamp”.

In deel twee bekijken we “De Oranje Nassau Post” en “Steenkool”.

Ingezonden verhaal

Als lezer van HeerlenVertelt.nl zal het vaak voorkomen dat u gebeurtenissen, locaties of gebouwen herkent. Wanneer u graag zelf een verhaal hierover wilt schrijven en insturen kan dit natuurlijk!

2 gedachten over “Bedrijfstijdschriften uit het Nederlands MijnMuseum”

  1. Prima initiatief heren!
    Er kan niet genoeg worden ondernomen om alles wat met de mijnindustrie samenhangt onder de aandacht van het (vooral ook jonge) publiek te brengen. De mijnen maken nu eenmaal onlosmakelijk deel uit van de limburgse historie. Uit gesprekken met de ” iets oudere generatie, waaronder ook ex-koempels ” , maak ik op dat men het waardeert dat dit stukje geschiedenis aandacht krijgt en niet verloren dreigt te gaan.
    Ga zo door!

    1. Helemaal eens met Ton Otten.
      Zelf ben ik uit 1936, geboren in Heerlen en heb er gewoond. Ik ken de tijd van de mijnen dus uit eigen ervaring. De tijd dat het leven werd beheerst en gestuurd door de Mijn en de Kerk. In mijn reactie op de sloop van het hoofdkantoor van de ON-mijn in Heerlen Vertelt heb ik al aangegeven dat ik de haast en de verbetenheid waarmede die cultuurhistorische overblijfselen moesten worden platgewalst (letterlijk), niet heb kennen begrijpen. Ik heb toen al aangegeven dat men in de (grotere) omgeving van ons mijn gebied veel met begrip heeft getoond voor het belang dat het verleden heeft voor de toekomst.
      Jouw betoog Ton wordt door mij van harte ondersteund.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.