Meezenbroeker op de Neutrale Volksschool

Graag wil ik mijn indrukken delen uit de tijd dat ik woonachtig was in Schaesbergerveld en mij als een Meezenbroeker op de Neutrale Volksschool (NVS) heb gevoeld.

NVS
Neutrale Volksschool aan de Kasteellaan | Bron: Bert Nijkamp

Nu op 13 april 2016, de dag dat ik 65 ben geworden, kijk ik op een enerverende periode terug. Inmiddels de tweede keer getrouwd, uit het eerste huwelijk drie zonen en enkele kleinkinderen, Biologische een ook aangetrouwd. De zonen Alexander, Bjorn en Christian. Alexander woont in Rotterdam, Christian in het centrum van Heerlen en Bjorn, hoe kan het, in Meezenbroek. In de buurt bij de vijver, waar ik mijn schoolcarrière begon op de kleuterschool tegenover de kerk dicht bij de vijver.

Toen ik op die kleuterschool in Meezenbroek zat mocht ik een keer een dagje mee met mijn twee jaar oudere broer Wim (toen nog ‘Willie’) naar de NVS. Ook heb ik nog een broer Arie die 10 jaar ouder is. Het nieuwe schooljaar zou ik zelf namelijk ook naar de NVS gaan. Die dag, ik was toen 5 jaar, zal ik niet meer vergeten want die eerste kennismaking was indrukwekkend…

Wij woonden in schaesbergerveld en dat was van huis uit ongeveer een kwartier stevig doorlopen naar school. Kinderen uit mijn buurt, zoals Jopie Buitendijk, Stan Bialec, Frieda van den Broek, gingen ook naar de NVS. Ondanks dat in onze buurt een eigen school werd gebouwd. Streng katholiek zoals ik later moest en mocht beleven. De eerste jaren op de NVS staan mij niet goed meer bij. Ik was meen ik aanvankelijk middelmatige leerling. Aan mijn verblijf op de NVS kwam in de 3e klas een tijdelijk einde. Ik werd aan het einde van het jaar bevorderd van klas 3a naar klas 3b. Mijn vader wilde daarover uitleg en op school kreeg mijn vader als uitleg dat een overgang van 3a naar 3b een bevordering was. Dat pikte mijn vader niet en ik wisselde van school. Ik ging naar de nieuwe katholieke school aan de Eindhovenstraat in Schaesbergerveld. Dat was ook maar een kort verblijf. In begon in klas 4 en op die school, de St. Janschool, gingen alle leerlingen twee keer per week tijdens de les naar de kerk. Ook ging het hoofd van de school mee naar de kerk en hij gaf tijdens de zang met zijn “ronde” mondharmonica de toon aan. Ik had aanvankelijk een lerares, juffrouw Hoepermans waar ik goed mee kon (en/of omgekeerd) Het volgende jaar liep minder goed. Ik hoefde vanwege mijn enthousiasme niet meer mee naar de kerk en ook op de zangles was ik niet graag gezien. Ik wist toen nog niet dat ik later ook nog eens o.a. directeur van een grotere muziekschool zou worden.

Zoals ik hiervoor aangaf, had ik een 10 jaar oudere broer Arie. Hij was op 16 jarige leeftijd al begonnen met een opleiding voor beroepsonderofficier op de Koninklijke Militaire School (KMS) te Weert. Op dat complex zitten nu anno 2016 een groep vluchtelingen. Arie kocht als ambitieuze militair af en toe een maandblad, toen nog met de naam “de Lach”, tegenwoordig waarschijnlijk onder de naam “de playboy”. Op enig moment ontdekte ik thuis een “de Lach”. Dat kon goed omdat Arie ieder weekend thuis in schaesbergerveld was en door de weeks in Weert. Ik vond de plaatjes wel interessant en knipte er een uit. Nam deze mee naar school en liet het plaatje, een foto van een schaars geklede dame, in de klas van hand tot hand gaan. Dat werd door de meester ontdekt en mijn vader moest naar de St. Janschool komen. Hij kon de wrevel bijleggen door een excuus te maken en er op te willen letten dat ik thuis niet meer bij deze lectuur in aanraking zou kunnen komen. Dat kon mijn vader wel toezeggen maar hij wilde het plaatje terughebben, want dit behoorde mijn broer toe en die viel niet onder censuur. Toen plofte de bom. Hoe kon een goedgeaarde familie zo’n blaadje nu in huis hebben?! Het resultaat was dat ik weer van school moest veranderen. En hoe kon het. Ik ging weer terug naar de NVS. Kwam in de klas bij meester Ter Beek. Toen begon voor mij een tweejarige periode die ik zeker met veel plezier heb beleefd. In die periode verhuisde ik ook van de katholieke padvinderij uit schaesbergerveld die nauw verbonden was met de St Janschool naar de Verkennerij boven aan de Kasteellaan (Bij boerenslot). Was al een tijd lid van de wandelvereniging (WSV) “de Meezen” in Meezenbroek en doorleefde bij “de Meezen” drie leeftijdsgroepen in ruim 10 jaar tijd.

Het eerste jaar terug op de NVS in de klas bij meester Ter Beek ontmoette ik mijn buurtgenoten zoals hiervoor aangegeven. Ook mijn direct tegenover wonende buurjongen Ton Ouwerkerk. Bij broer Wim ging veel om met Frans, de broer van Ton. Ik herinner mij nog goed dat ik aan het eind van het jaar, kennelijk niet serieus of goed genoeg, van meester Ter Beek niet over mocht naar de volgende klas. Gelukkig kwam mijn vader en de meester overeen dat ik na een aantal bijlessen bij de meester thuis op de Molenberg onder voorwaarden wel over mocht naar de volgende klas. Het laatste leerjaar zat ik de klas bij meester Peroen. Iemand van de oude stempel met veel discipline. In andere vertellingen lees ik dat medeleerlingen meester Peroen niet zo zagen zitten. Voor mij was het een oplossing. Discipline had ik nodig. Ook keek ik tegen hem op. Hij was namelijk ook leraar op de KMS te Weert en gaaf daar les aan mijn oudste broer Arie. Meester Peroen gaf heel gestructureerd schrijfles. Elke beweging van de hand voor het schrijven van elke letter werd gedirigeerd. Door mijn schoolwisseling schreef ik recht en schuin door elkaar. Meester Peroen bracht daar een einde aan. Ik mocht kiezen. Recht of schuin. Dat betekende wel zweet en tranen. Later tijdens een reünie werd ik daar door een mede scholiere nog aan herinnerd. Ik denk dat het Els van de Kroft was.

Op de NVS heb ik een prachtige tijd beleefd. Met Corry Italiaander ben ik op 10-jarige leeftijd voor de eerste keer naar de judo gegaan. Judoclub Krystek in Heerlen een sport die ik nog tot mijn 20e wekelijks en ook daarna nog met vlagen enige tijd heb beoefend. Johan Bloemink had een klein hondje, een pincher, die tijdens het wandelen is verongelukt, een klasgenootje verongelukte thuis in de directe omgeving dodelijk. Twee keer ging ik voor zes weken naar een koloniehuis in Egmond aan Zee waarvan een keer met een broertje van mijn klasgenootje Frieda van den Broek. Kennelijk om vooral mijn moeder een beetje tot rust te laten komen. Ik was namelijk niet gemakkelijk en dat realiseer ik mij nu zelfs nog. Tijdens het afscheidsfeest toen wij de school verlieten werd in de gymzaal van de NVS een feest gegeven. Ik mocht met Corry Italiaander een judodemonstratie geven. Dat deden wij op enkele beddenspreien. Ook deze belevenis is mij tot nu toe bijgebleven. Tijdens een reünie die in de beginjaren 90 werd gehouden in het gemeenschapshuis te schaesbergerveld kwam onze oude klas van meester Ter Beek weer bij elkaar. De school was er niet meer maar het archief was nog bereikbaar omdat het kennelijk naar de minister de Visserschool was overgebracht. Ook was er een vroegere leerlinge, Els van der Kroft, die over een bijna fotografisch geheugen beschikte en veel gegevens kon reproduceren. Zo ook herinnerde zij zich ons woonadres waar mijn vader nog steeds woonde.

Ikzelf was al meerdere keren, ook in verband met studie en beroep, verhuisd. Bijna iedereen, ik denk op twee leerlingen na, Corry Italiaander was kennelijk met handel bezig rond het Heerlense station, en een andere leerling was overleden, was iedereen aanwezig met bijna iedereen een partner. Peter klever, voeger nog woonachtig op de “Apenkooi” en later de “cygrano” (zand) groeve speelde citer als vroeger. Had inmiddels wel een letsel aan de handen maar had nog extra geoefend. Bij navraag viel het op, tenminste wanneer niemand aanleiding vond een ander beeld te willen geven, dat iedereen actief was in het arbeidsproces. In een tijd dat dit voor de nieuwe opkomende jeugd een probleem was en werkloosheid al omvangrijk was. ik was nog verrast door het grote aantal leerlingen vroeger in de klas. Meer dan 40. Tijdens de reünie moeste wij als uitzondering nog een keer in rijen van twee op de gang gaan staan en kwamen na het luiden van de bel door meester Ter Beek, die nog altijd in het onderwijs zat, de zaal binnen. Wat een belevenis!

Herman Groenheide schreef dit verhaal als reactie op het in 2011 gepubliceerd De Neutrale Volksschool in Meezenbroek van Bert Nijkamp.

Ingezonden verhaal

Als lezer van HeerlenVertelt.nl zal het vaak voorkomen dat u gebeurtenissen, locaties of gebouwen herkent. Wanneer u graag zelf een verhaal hierover wilt schrijven en insturen kan dit natuurlijk!

10 gedachten over “Meezenbroeker op de Neutrale Volksschool”

  1. Beste Herman,
    Nooit geweten dat jij ook op de NVS hebt gezeten in Meezenbroek. Wij hebben in de jaren negentig contact gehad omdat je toen een blauwe maandag interim manager was op het Gemmentearchief van Maastricht en ik in de OR zat. Ik was toen de restaurator van het Gemeentearchief na de fusie van 2005 ben ik nu de restaurator en conserveringsadviseur van het RHCL. Ik herrinner me ook nog dat je motor reed net als ik en dat doe ik nu nog steeds. Het was een leuke tijd op de NVS met juffrouw Lodder meester ter Beek en meester Haak. Ook de klasgenoten waren tof, Peter Barneveld, Bert Clever, en zoveel anderen. Het was wel 3 jaar eerder dan jij want ik ben van 1954.
    Groeten Jack van Kronenberg

    1. Hallo Jack,
      hoe klein is de wereld. Ik heb zelf ook 1 1/2 jaar op de NVS gezeten en wist niet dat jij daar ook op hebt gezeten.
      Wij hebben daarna wel 3 jaar bij elkaar in de klas gezeten op de Beatrix Mulo / MAVO.
      De laatste keer dat wij elkaar tegen zijn gekomen was op het Pancratius plein tijdens een optreden van Jules Deelder. Ik denk dat dat ongeveer in 1993/94 was. Misschien herinner je je het nog. Nu ben ik nog zelden s’avonds in Heerlen onderweg omdat ik al ongeveer sinds die tijd niet meer in Nederland woon. Soms gaan we nog wel eens naar de Schouwburg.
      Groetjes,
      Erick Wesselink

    2. Hallo, ik kreeg net een mail van een reünie die volgende jaar zou plaats vinden van de st Janschool schaesbergerveld. Ze wilde weten of ik adres had van mijn broer William Vallinga. Wij woonden destijds in de Almelostr en ik had vier broers Peter, William, Phillip en Robert en ik zelf Trudy de oudste. Helaas ben ik de mail kwijt . Het ging om de klas waar mijn broer William in had gezeten. Maar de hele school wilde ze uitnodigen en dan in café op schaesbergerweg. Mijn broer is van 1962 en we hebben er allemaal opgezeten. Kunt u mij verder helpen. Zou het wel erg leuk vinden. We zijn nu toch al jaren ouder.
      Met vr Gr
      Trudy Groen-Vallinga

      1. Beste Trudy,
        Ik heb van 1960 tot 1966 op de Neutrale Volksschool gezeten in Meezenbroek. wij woonden in de Amsterdamstraat. Ik denk niet dat ik je kan helpen. Mocht het wel zo zijn dan hoor ik het graag.
        Groeten, Jack

    1. Ja natuurlijk ken ik je nog ook op het feest van Willis Willemsen hebben we elkaar nog gesproken, Groeten en wellicht tot ziens inndevSchouwburg in Heerlen waar ik ook geregeld nog kom, Jack van Kronenberg

    2. Hallo Arie. Ik ben jullie nicht Anneke Groenheide.
      Ben aan het zoeken op internet naar jullie. Daar kwam ik een verhaal tegen van Herman. En een reactie van jou hierop. Ik ben benieuwd hoe het met jullie is en of je daar over wilt vertellen. Groetjes Anneke Koenen-Groenheide. ,s Gravenzande.

      1. Beste Anneke
        Je naam kan ik mij herinneren en tijdens mijn jeugdjaren heb ik met mijn familie in Zuid Holland zo nu en dan contact gehad. Sinds 20 jaar na het overlijden van mijn vader niet meer. De groenheides sinds jaar en dag genesteld rond het groen van tuinderij. Zo gaat het bij verspreiding over binnen en buitenland. Gewoond in Duitsland en nu sinds ruin 10 jaar in Franstalig België
        Groetjes Herman

  2. Hallo allemaal,
    Ik ben in 1963 geboren in de Den Haagstraat, waar ik samen met mijn broer en 3 zussen tot mijn 2e jaar heb gewoond.
    Met mijn broer Ed die zeven 7 ouder is dan mij, ben ik onlangs nog eens door de nu bijna onherkenbare wijk gelopen. Hij is een aantal zaken aan het verwerken, en mocht iemand nog oude foto’s weten te vinden van de school, speeltuin of wijk/straat van vroeger (1958-1970), dan zou ik deze graag aan hem willen laten zien/geven.
    Alvast bedankt, gr. Monique Urlings

  3. Hallo allemaal
    Ik hoor hier veel bekende namen voorbij komen
    Mijn naam is Anton de Rooij en woonde in de Rotterdam straat
    Ik heb ooit bij jack een plafond gemaakt in Margraten en ken hem nog uit de tijd van femina en Willis ben nu met pensioen waar blijft de tijd?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.