Stadswandeling in Heerlen valt ‘ouderwets goed’ in de smaak

De eerste wandeling die Heerlen Vertelt in lange tijd organiseerde, viel ‘ouderwets goed’ in de smaak. Met een grote groep van zo’n dertig mensen werd het centrum op zondag 4 september op een geheel nieuwe manier ontdekt. Een geslaagde – en soms verrassende – morgen in Heerlen.


Waren de weersvoorspellingen op voorhand niet zo best, het weerhield de deelnemers (die zelfs tot uit Den Bosch kwamen) niet om zich rond 10 uur ’s morgens in de Geleenstraat te verzamelen bij de grote, niet te missen boom. Tegen alle verwachting in scheen de zon. Ervaren gids en tevens voorzitter van Heerlen Vertelt, Peter Crombach, startte bij het gemeentehuis, met een anekdote over het beeld van de mijnwerker die – al dan niet bewust – ‘in de schaduw stond’. Vanuit de Geleenstraat begaf de groep zich richting Valkenburgerweg, met enkele gotische details, linksaf naar de Kruisstraat en Valkenburgerweg, villa Coriovallum.

Al vertellende – en geregeld aangevuld door de op voorhand zeer geïnformeerde groep – leidde Peter de groep naar het De Hesselleplein, wijzende op details in het hekwerk en de architectuur en werd vervolgens via Deken Nicolayestraat de Kruisstraat overgestoken. Dan is het tijd voor het welbekende Thermen en de bijhorende verhalen over de ontdekking. Het Tempsplein, de Amsterdamse school, het heilig hartbeeld en Raadhuisplein zijn slechts een greep uit de plekken en thema’s die de groep daarna ontdekt. Vóór het gemeentehuis langs, richting Dr. Poelsstraat en richting Uilegats staat de dr. Poelsstraat (‘voormalige Hema, eerste roltrap van Nederland’) het ‘klein glaspaleis’ en Pand Kneepkens op het programma.

De groep is bepaald niet vermoeid en is nog steeds hongerig naar meer historische en vaak juist kleine details in de stad. Dus, doorlopen richting Morenhoek (onder andere de murals en joodse begraafplaats worden benoemd) en rechts afslaande is het Savelbergklooster al dichtbij. Peter blijft vertellen, zonder dat de aandacht verslapt en leidt de groep naar de Pancratiusstraat. Wegens een onverwacht langdurend klokkenspel van de Pancratiuskerk, wordt de route ter plekke aangepast (even improviseren) en loopt de groep eerst even naar het Glaspaleis – de naam Peutz valt regelmatig – vervolgens richting begin Markt, Bongerd, Promenade, inclusief de bijzondere architectuur van de apotheek, door langs de oude nor (nu bekend als de Nieuwe Nor), het Schelmenhofje en -toren, het kerplein, de kerk en tenslotte een bezoek aan het enige stukje stadswal uit de 13e eeuw, dat overgebleven is (gelegen achter de Pancratiuskerk en speciaal voor deze wandeling eenmalig toegankelijk). Op dat moment dalen de eerste druppels op Heerlen neer en lijken na zo’n twee uur wandelen symbolisch het einde van de wandeling aan te kondigen.

De hemelsluizen openden zich op hevige wijze boven Heerlen, precies op het moment dat de groep neerstrijkt in Lokaal 25, waar koffie en vers, warm appelgebak een aangename afsluiting vormen op de heel geslaagde wandeling door ‘historisch Heerlen’. ‘Een hele mooie en interessante rondleiding door Heerlen’ en ‘We gingen op zoek naar juweeltjes in Heerlen… en die hebben we gevonden!’ waren slechts enkele van de vele reacties die te horen waren, terwijl er nog geruime tijd werd nagepraat.

Ook het Limburgs Dagblad / Dagblad de Limburger was van de partij. Maandag 5 september verscheen een mooi artikel naar aanleiding van de wandeling. Bekijk de colofon voor het ‘in de media‘ gedeelte.

Op 17 september staat er voor het eerst een Heerlen Vertelt Schrijfmarathon op het programma. Lees meer.

Bekijk de foto’s van de wandeling hier:

Frank

Frank van Opdorp (1985) is onder andere schrijver, media-cultuurwetenschapper, bedrijfsjournalist en communicatieadviseur. Bij Heerlen Vertelt vervult hij de rol van hoofdredacteur. Frank studeerde in 2009 af aan de Universiteit van Maastricht, waar hij zijn Masterdiploma Cultuur- en Wetenschapstudies behaalde met een specialisatie in politieke cultuur. Een jaar daarvoor behaalde hij op dezelfde plek zijn Bachelor Cultuurwetenschappen (2008) met een specialisatie in Media-cultuur. Na de ervaring die hij tijdens zijn studie opdeed, met onder andere stages bij de Provincie Limburg en L1 Radio-Televisie, werkte hij een jaar bij de gemeente Meerssen als communicatieadviseur en persvoorlichter. Momenteel werkt hij al ruim tien jaar op de afdeling Communicatie & Marketing van Zuyderland (voorheen Atrium en Orbis). De Heerlense cultuur, samenleving en geschiedenis (en breder gezien ook die van Parkstad) heeft altijd zijn aandacht gehad en mede dit heeft er eind 2009 / begin 2010 toe geleid dat hij samen met initiatiefnemer Maurice van Opdorp Heerlen Vertelt inhoudelijk vorm gaf. Na het overlijden van Maurice, nam Frank de rol van hoofdredacteur op zich, in het bestuur dat momenteel verder bestaat uit voorzitter Michel Lemaire, penningmeester Jeroen Postma en secretaris Pim Odekerken. Buiten zijn grote interesse voor cultuur, actualiteit en media, houdt hij zich in zijn vrije uurtjes ook bezig met design, film, voetbal, hardlopen, schrijven, muziek maken met zijn band en fotografie.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.