Bron: Rijckheyy.nl | Luchtopname van de Broederschool aan het kruispunt Bergstraat, kerkraderweg (1962)

Blokje Zondag-Woensdag-Maandag-Dinsdag-Zondagstraat

Wat een gemak als je zo dicht bij je school woont. Kijk nou eens naar al die auto’s waar de tegenwoordig kinderen mee naar school worden gebracht, niet alleen gevaarlijk maar veel beweging  is er niet meer bij. Wij woonden aan de achterkant van de school in de Zondagstraat.

Bron: Rijckheyt.nl | Dr.Nolensplein. Op de voorgrond de Zondagstraat.
Bron: Rijckheyt.nl | Dr.Nolensplein. Op de voorgrond de Zondagstraat.

Met drie jongens waren we. In 1951 ging ik naar de eerste klas bij broeder Renus. Een fijne grote broeder zeker voor de eerste klas, veel zingen en leuke verhaaltjes. En een prachtig uitzicht op een klein aangelegd kleurrijk  park. Als ik al eens te laat was en ik niet alleen klom ik eerst op de lage muur, vervolgens op de hogere (2 meter) om vervolgens door een opening in de omheining toch nog op tijd in de rij te staan.

Deze muur was een ideale speelplek voor de kinderen. Een paar strepen op de muur of jassen op de grond en we konden voetballen en hoopten we als we groter waren dat we dan bij VVH konden spelen. Als we in de boomhut kropen, die we hadden gemaakt  in de bosjes langs de Holleweg, konden we de wedstrijden van VVH door de houten tribunes volgen en ook nog eens voor niks.

Als je met je rug tegen de muur ging staan met je handen gevouwen voor je kruis en vervolgens enkele kinderen voorover gebukt aansloten moest de andere partij met zoveel mogelijk kinderen daarop springen. Totdat de zaak in elkaar zakte en je verloren had. Dat speelden we natuurlijk ook onder het afdak van de Broederschool. Blauwe plekken waren vaak het resultaat en af en toe moest een meester tussen beide komen. Op de speelplaats had je  overdekte urinoirs en als het erg warm was dan smolt de pek van het dak, zodat je geen ijs- maar pekpegels had die we als ze gesmolten waren opvingen en kogeltjes van maakten. Sommige kinderen beweerden dat die pek goed was voor je tanden als je er lang genoeg op kauwde.

Bron: Rijckheyy.nl | Luchtopname van de Broederschool aan het kruispunt Bergstraat, kerkraderweg (1962)
Bron: Rijckheyy.nl | Luchtopname van de Broederschool aan het kruispunt Bergstraat, kerkraderweg (1962)

Fancy fair
Een keer in het jaar werd er een fancy fair op de speelplaats gehouden. Kinderen mochten soms meehelpen bij het opbouwen van de ballen gooitent, de kegelbaan (waar kwam die vandaan?), een tent met vliegtuigjes waaruit ‘je ‘dartpijltjes’ kon schieten of de versieringen en feestlampjes. Zo hebben we ooit een grote discobal met allemaal stukjes spiegel op een bol van papier-maché gemaakt en die op een kleine ‘Eifeltoren’ geplaatst. Heeft het niet lang uitgehouden.

Het fietsdiploma
Ook werd er ieder jaar een fietsparcours uitgezet om het fietsdiploma te halen. Ik had nog geen fiets maar kon een veel te grote omafiets lenen. Ik kon amper over het stuur kijken maar was wel geslaagd.  Kreeg op de vierde klas mijn eerste fiets en nog wel met 3 versnellingen, maar wel van die houten klossen op de pedalen zodat je er  bij kon. De rem- en versnellingskabels werden uiteraard versierd met witte en blauwe kabels. Ook kwamen er kartonnen ratelaars op de wielen die met wasknijpers en elastieken werden vastgezet. Dan kwamen de fietswedstrijden, blokje Zondag-Woensdag-Maandag-Dinsdag-Zondagstraat afgewisseld met zo vaak mogelijk de steile berg op (af mocht niet).

Langzaam aan kwamen er tv-masten op de daken van de huizen en verschenen de eerste auto’s in de straten. Het starten daarvan ging toen niet zo gemakkelijk, soms moest er gezwengeld worden om de motor weer aan de praat te krijgen. Een voordeel was wel dat je de auto de Dinsdagstraat kon laten aflopen zodat hij onder aan de straat aansloeg, anders was het duwen geblazen. We hadden toen een gast in huis voor enkele weken en die had een Fiat Topolino met een open dak. Vonden het maar niks zo’n oud geval vol met plakband die het doek moest vasthouden. Bovendien lag hij meer onder de auto dan dat hij ermee reed. Heb wel eens minuten lang aan de motor gezwengeld zonder resultaat Het spelen in de straat werd wel lastiger door die auto’s.

Vraag me nu nog steeds af wie het Witte dorp zijn straatnamen heeft gegeven. Ik geloof niet dat er ergens in Nederland de zelfde straatnamen voorkomen. (en maandnamen?)

Bron: Privé collectie | Liedjes St.Gregorius
Bron: Privé collectie | Liedjes St.Gregorius

Jongenskoor St.Gregorius
De Broederschool was verder bekend van het jongenskoor St.Gregorius waar ik met veel plezier in heb meegezongen. Veel begrafenissen (lekkere broodjes), heilige missen, 2 jaar de Matheuspassion, diverse processies en veel wandelen. Ook wel eens stress als meester Souren te laat was, maar dan was Paul van Loo plaatsvervangend dirigent tot Souren er was. Een hele tijd geleden is er een reünie geweest die Rien Maas heeft georganiseerd. Toen is er een audiocassette uitgedeeld met een zestigtal liedjes. Heb ik uitgeleend en weet niet meer aan wie. Wie kan mij helpen aan een kopie?

We hebben met het koor ook regelmatig in de gymzaal opnamen gemaakt voor de Regionale Omroep Zuid, of de cassette daar het resultaat van is?

Bron: Privé collectie | Foto jongenskoor
Bron: Privé collectie | Foto jongenskoor

Sport in de gymzaal
In de gymzaal had je een overloop, van waaruit je een goed beeld had op de badmintonwedstrijden van HBC. Heb me wel eens afgevraagd wat er achter die wand achter de overloop en boven de overdekte speelplaats zat?

HBC speelde toen in de hoogste klasse evenals Victoria uit Hoensbroek. Als er tegen Duinwijk uit Haarlem werd gespeeld zat de gymzaal bomvol. De spelers van HBC hadden daar de grootste moeite mee want Duinwijk was een van de beste en grootste clubs in Nederland en hadden bovendien een eigen sporthal.

Ik speelde ook bij HBC maar nog geen competitie. Op een trainingsavond vroeg Frans Putters (van de schoenenzaak in de Saroleastraat) of dhr. Pannemans of ik een partijtje wilde spelen tegen een nieuwe gast.

Dat heb ik geweten: 15-0 en nog eens 15-0, vervolgens speelde hij nog twee partijen tegen steeds betere spelers en toen bleek dat HBC er ineens een kanjer van een speler bij had, genaamd Leo Kountul. Het was een genot om hem te zien spelen, we hebben dan ook veel aan hem te danken gehad. Al gauw zat hij ook in het eerste waarin o.a. Rommert Delsing, de broers Waltmans,  Dick Bergmans (later Panache bij de Technische Universiteit Eindhoven) en Tonnie Pannemans. Altijd met veel plezier gedaan, helaas met mijn 40-ste jaar abrupt mee gestopt, en dat was niet goed. Na de wedstrijd kon je de voeten in de kleedruimte met ijskoud water een beetje afspoelen.

Ingezonden verhaal

Als lezer van HeerlenVertelt.nl zal het vaak voorkomen dat u gebeurtenissen, locaties of gebouwen herkent. Wanneer u graag zelf een verhaal hierover wilt schrijven en insturen kan dit natuurlijk!

21 gedachten over “Blokje Zondag-Woensdag-Maandag-Dinsdag-Zondagstraat”

  1. Geweldig verhaal uit die tijd. Broederschool, VVH’16 op het oude veld met houten tribune. De passage over het Jongenskoor spreekt me erg aan en is ook heel herkenbaar. Helaas had ik er geen weet van dat er jarengeleden een reünie is gehouden en ben ik dus kennelijk ook die cassettebandjes misgelopen ! Een drietal jaren geleden heeft nog eens iemand geprobeerd een reünie te organiseren, maar dat heeft helaas geen vervolg gekregen. Bijgevoegde foto, uit welk jaar?

  2. Broederschool het einde.Wat een tijd daar en die voetbaltournooien op het veld van VVH16.Daar hebben we zoveel gevoetbald.Ook veel gewonnen met de school en daarna moesten wij bij het hoofd broeder Ferrerius komen(fijne man)en wat was hij trots.Ik heb nog een rapport van schooljaar 56/57 met Giovanni een man net dubieuse gewoontes.Die houten tribunes waren geweldig en wat speelden er goede voetballers.Door ons cafe mocht ik altijd voor niks naar het eerste kijken.Voetbal zat en zit in mijn bloed maar op de Molenberg was het toch byzonder.Ook hebben we veel onder het afdak gevoetbald met een kleine bal twee teams en dan een goal maken tussen die pilaren.Altijd bezig ook met die grote glijbanen in de winter met de broeders vaak.Kastanjes gooien,knikkeren,vaak gooiden we vanaf ons cafe de grote knikker van ons cafe uit tot aan de pot met knikkers bij de school.Die tijd zal mij altijd bijblijven alleen vind ik nog erg dat VVH16 niet meer bestaat.een prachtige club met fantastische herinneringen die nooit weg zullen gaan.Zoveel lol op het veldje naast het VVH terrein.Soms 12 tegen 12 en goalen van kleren!Vooral het kiezen van spelers tussen twee man met de schoenen wie er mocht beginnen met spelers kiezen!Wat waren we de hele dag bezig.Trouwens leuk dat Paul(tje) Dirks uit Nieuw-Zeeland reageert echt een hele fijne vriend van mij.Zal die tijd met hem en de anderen nooit vergeten!! Groetjes Rudie.

    1. ruud ik heb julie familie gekend.

      je kan mij nog van bij van de venne.

      lk glng weg .en jij kwam er werken .
      ik ben vaak bij jullie ln het cafe gekomen was altijdgoed groetjes

      D POST

  3. Ik heb nog herrineringen van het Nederlands amateurelftal toen ik 20 was.De FICEPvoetbalkampioenschaappen met Duitsland,Oostenrijk.Frankrijk,Nederland,Belgie A en B in Antwerpen.Daar sta je dan als 20 jarige bij spelers uit Amsterdam:TSC,Quick20.DCG,Brabantia,Etc. maar wat heb ik genoten.Wij wonnen de bronzen medaille.Ik heb die nog met nog allemaal mooie dingen van toen.De laatste wedstrijd speelde ik midvoor en maakte twee goals en wonnen met 2-1 omdat we te weinig goals maakten.Wat was ik trots toen.Die volksliederen in het grote stadion in Antwerpen die menigte,maar ook de diciplne van de KNVB.Na het tournooi een groot banket met alle spelers van het tournooi.Fantastisch!Zit ik te eten klopt mij iemand op mijn rug:Mijn broer Jo!Hij had gezegd dat hij absoluut mij moest spreken!En ze lieten hem ook nog door.Had hij in een tentje in een weiland in Belgie gezeten het hele tournooi!!Wat was hij trots en hij had nog krantenknipsels van alles maar hij at ook nog mee!Wat hebben we gelachen.Al schaamde ik mij ook wel hoe hij het gedaan had.Dat was de eerste ervaring met Nederlandse spelers uit het hele land.Er zouden er nog velen volgen met het Limburgselftal en diversen anderen in TOP OSS,Amsterdam,Zeist etc.Vergeet ik nooit meer ook hoe fijn je behandeld werd door Amsterdammers,Rotterdammers,Brabanders Zeelanders,alles.Allen even leuk en aardig.Niks meer als mij heel gewoon!!Wat was dar fijn want je hoorde wel eens anders over hun maar nee goed opgevangen!PRACHTIG!

    1. ruud ik heb nooit geweten dat jij hebt gevoetbald.

      ik kwam altijd bij jullie in het cafe

      toen jij bij vd ven kwam werken was ik er net weg.
      groetjes d post.

      1. Nee Jo heeft bij van der Ven gewerkt ik bij Fouckertsbouwbedrijven als personeelfunctionaris!Jo is mijn oudste broer die heeft nog op het eerste van VVH16 gekeept en heeft de beker gewonnen op het Riosterrein!Daarna is hij gestopt wegens knieproblemen!Frans speelde op het derde en ik stond met 17 op het eerste met Leon,en Sjaak van Loo,Driek van het Hoofd,de Langohrs,Wiel Smeets en Jef Mommertz van Rapid JC,Karel Murisz,Etc.Mijn baas was toen Krumbach voorzitter van VVH16.Adam Fischer was onze trainer kwam van Rapid JC!We hebben toen nog gevoetbald tegen oud Limburgrs elftal bij het 50 jarig bestaan met Schaffrath,Strolenberg,Ehlen,Notermans,allemaal toppers van Fortuna 54 en Rapid JC en wonnen met 4-0!Prachtige tijd!Maar ik weet de naam Post nog wel die in ons cafe kwam maar er staat D Post en ik herrinner mij alleen nog Heintje Post en wat kon die zingen zeg!Er kwamen toen zoveel mensen bij ons!Biljarten,kegelen,kaarten,wijnfeesten,carnaval met de Meulenpieken en VVH natuurlijk het prachtige veld met houten tribunes waar ik toen in de B1 begon!lager was er toen geen elftal!Sorry dat ik je niet meer ken maar jij bedoelt Jo!Ik ben Ruud de jongste van de broers.Toch heel veel groetjes van Ruud Schiffers.

        1. Dag allemaal,
          Vanavond vertelde mijn moeder Martha (85), zus van “Dunne Dirk” Post, mij dat een nicht uit Kerkrade onlangs een neef van mijn moeder was tegengekomen bij een bushalte, te weten Hein (Heintje) Post. We zaten net toevallig “Spoorloos” te kijken en nu heb ik mijn moeder beloofd op Internet te zoeken of ik iets over hem kan vinden en kwam net op deze website terecht. Heintje Post is een verdienstelijk zanger, heeft in een kerkkoor gezongen en ook cassettebandjes gemaakt dacht mijn moeder.
          Hein heeft een broer, Dirk genaamd (“Kleine Dirk”) en een zus, Gerda. Misschien is de D Post die hier ook gereageerd heeft wel die Dirk Post? Ik denk dat mijn moeder het leuk zou vinden als iemand weet waar Hein en eventueel ook Dirk en Gerda te bereiken is/zijn. In Molenberg? Wie meer weet mag me mailen. het adres is bekend bij deze website. Bij voorbaat hartelijk dank!

          1. Hein Post heeft tot enkele jaren geleden op de Molenberg gewoond. Hij is toen verhuisd naar de Peter Schunckstraat.
            Kijk even in ’t telefoonboek. Daar staat een H. Post in.

          2. Ik weet waar Dirk,Hein en Gerda wonen.Ik heb Hein(tje) waarover je praat gebeld.Het ging over vroeger natuurlijk.Hij vond het geweldig dat ik belde na misschien wel 48 jaar.Hij kwam veel in ons cafe ,daar en over andere dingen hebben we het gehad.Hij is nog altijd die Hein(tje) die ik kende.Een fijne vent zoals ik hem vroeger kende.Rudie.Ik heb alles Gerda wat je wil weten.Rudie(Ruud)Schiffers

          3. Hallo,

            Het laatste wat ik weet is dat Hein Post op de Pieter Schunckstraat woont het nummer weet ik niet meer maar het is een van de flats ook Dirk en zijn vrouw woonde in de andere flat..

            Groet Karin Wildschut

  4. Hallo John,
    Als {jongste} zoon van “souren” kan ik je misschien aan de gevraagde info helpen. De datering van de foto moet geen probleem zijn, ook ben ik er zeker van dat geluidsopnamen nog terug te zoeken moeten zijn. Hij (souren ) is nog steeds onder de levenden (inmiddels 84 en nog in goede gezondheid), en zo up to date dat hij nog dagelijks de helpende hand op de Broederschool uitsteekt met van alles op de computer (!) Ik zal hem vanavond nog eens op de hoogte brengen van deze site, misschien dat hij interesse heeft zelf contact te zoeken.
    groet,
    Marc Souren

    1. Dag Marc,
      Ik zou het fijn vinden om nog eens te kunnen luisteren naar de liedjes die we toen in de gymzaal van de Broederschool zongen. De regionale Omroep maakte daar opnamen van die later bij een reünie werden verkocht. Een broeder en zuster uit het Broederhuis van Liefde in Eikenburg uit Eindhoven, afkomstig van Heerlen waren geïnteresseerd in het koor. Ik doe daar vrijwilligerswerk en maak er onder andere videoportretjes van enkele bewoners.
      Hoop dus dat er nog audiocassettes (50 jarig jubileum Philips) van het koor zijn.
      alvast bedankt en de groetjes aan je vader.
      John muermans

      1. hallo John,

        M’n pa schijnt deze site ook te kennen… had dit echter niet gelezen. Hij moest even glimlachen bij de herinnering aan jou. Wat betreft de muziek; diverse opnamen, zelfs die voor de radio (avro) zijn zelfs op cd gezet.
        Ik zou eens een mailtje wagen aan hem persoonlijk, hij kan je een op een aan de muziek helpen: h.souren@broederschool.nl. en ja hij is daar nog dagelijks te vinden…..
        groet en succes.
        Marc Souren

  5. Beste John,

    Wat leuk om een stukje historie over HBC en mijn vader (Leo Kountul) te kunnen lezen! Ik ben tegenwoordig woonachtig in Utrecht, maar zal zeker een kijkje nemen bij de Broederschool als ik Limburg bezoek.

    Vriendelijke groeten,
    Gerald Kountul

  6. Als oud-internationaal scheidsrechter van de Ned. Badm. Bond en oud voorzitter van HBC (vanaf 1981) mocht ik Leo Kountul vele jaren meemaken. Een geweldige
    vent die altijd goed gehumeurd was. Zijn zoon Gerry ken ik reeds van kleine kerel
    tot aan jonge vent. Het was een geweldige tijd met Leo Kountul, Tonny Pannemans, Paula Hofman, Jacky Noya e.a. Met deze mensen zijn we nog een weekje naar de Wimbledon Badmintonclub in Londen geweest.Mooie herinneringen

  7. Hein(tje)Post wie kent hem niet?Als hij in ons cafe s,avonds laat had gedronken vroegen we hem wat te zingen.Niet te geloven wat daar uit kwam.Het leek wel Pavarotti.Wat had hij een stem.Hij was erg klein en vrij fors.Eeen sympatieke vent was het.Ik zie hem zo voor me na 50 jaar nog.Jo weet waar hij woont ik dacht ook in de Schinkelstraat.Dirk Post die bij der Venne van der Sluis gewerkt heeft waar hij weg ging toen Jo daar kwam werken reageerde eerder op mij maar ik ken hem niet, moet ik eens aan Jo vragen.

  8. Ik weet het hij woont inderdaad in de de Peter Schunckstraat.Ook Dirk.Gerda weet ik ook.Ik heb hem zojuist aan de telefoon gehad.Hij was zo blij iets van mij te horen.We hebben wat bij gepraat.Hij ziet inderdaad Jo nog op de Molenberg.Rudie.

  9. Familie Post is van Spekholzerheide naar de Molenberg verhuisd woonde toen in de Potgieterstr.naast fam. Aretz,zijn een paar jaren later naar de Nicolaas Beetsstraat verhuisd, Gerda was toen der tijd met Piet Eestermans uit de Staringstr.getrouwd zover ik nog weet.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.