Represailles in Limburg / 1940-1945

Limburg kent een bijzondere oorlogsgeschiedenis, dit door enerzijds de geografische ligging en aard en anderzijds door de rol van de katholieke kerk. Dit boek met veel uniek beeldmateriaal bestaat uit twee delen. Het eerste deel bevat een viertal inleidingen over de rol van het verzet in Limburg, de rol van de mergelgrotten bij Valkenburg, de rol van het bisdom Roermond en een ‘egodocument’ van Jean Francotte (Vaals).

In grotten en spelonken woedde een ondergrondse oorlog. Bovengronds was de katholieke kerk indringend aanwezig. Het episcopaat handhaafde een zekere afstand tot de strijd waar desondanks priesters een actieve rol in speelden.

Het tweede deel behelst een uitgebreide Slachtofferlijst, een uniek verzameld overzicht van ruim 300 Limburgers die door de Duitsers als represaille zijn vermoord. Wie waren zij, wat deden zij en waar en waarom zijn ze vermoord?

Bron: Bol.com

Maurice van Opdorp

Maurice was oprichter en hoofdredacteur van de website Heerlenvertelt.nl. Als Heerlenaar schreef Maurice regelmatig ook zelf mee aan de verhalen van Heerlen Vertelt. Op 10 mei 2015 is Maurice overleden.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.