Waar was u, en uw familie tot 17 december 1965?

Voor een nieuw fotografisch project ben ik op zoek naar (oud-) Heerlenaren met verhalen, anekdotes en herinneringen aan de jongste geschiedenis van de stad Heerlen.

vera-mennens-voorbeeld-small

Beste lezer,

Het afgelopen jaar heb ik mijn eigen familiegeschiedenis onderzocht, waarbij ik ook een klein deel van de geschiedenis van Zuid-Limburg heb aangeraakt. Nu wil ik in een nieuw project een nieuwe stap zetten naar een nog groter onderzoek. De focus in dit project zal liggen op de geschiedenis van Heerlen en haar inwoners. Het lijkt het voor mij een logische stap om verder te kijken dan mijn eigen familiegeschiedenis, en de vergelijking te maken met anders families, andere verhalen en personen. Voor een dergelijk project heb ik nieuwe ingangen nodig, nieuwe persoonlijke verhalen, gegevens en herinneringen, die misschien bij u te vinden zijn. Ongetwijfeld gaan er onder de inwoners van Heerlen nog meer verhalen schuil, liggen er familiealbums vol herinneringen te wachten om onderzocht te worden, en plekken en personen om gefotografeerd te worden.

vera-voorbeeld

Bewustzijn creëren
Het doel van dit project is een bewustzijn te creëren van een geschiedenis bij een nieuwe generatie (en bij de rest van Nederland) en een brug te slaan tussen het heden en verleden van de stad Heerlen en haar inwoners. Tijdens het jaar 2014 zal ik met dit project toewerken naar Het Jaar van de Mijnen in 2015. In mijn vorige fotografische project De vertelling van een kleine geschiedenis heb ik de geografische route gevolgd die mijn familie vanaf 1890 tot mijn geboorte (1991) heeft afgelegd. Herinneringen van mijn grootmoeder en mijn vader, beiden geboren in Heerlen, koppelde ik aan plekken die ik fotografeerde. Middels de verhalen, de familiefoto’s, portretten en het bezoeken en vastleggen van de plekken die in mijn familiegeschiedenis zo van belang waren, creëerde ik een fotografisch portret van mijn familiegeschiedenis. Door het maken van foto’s op deze plekken, voelde het alsof ik een deel van mijn familiegeschiedenis met me mee nam. De relatie tussen de grote en kleine geschiedenis, hoe mijn familie vanuit België en Duitsland de grens overstak om zich te vestigen in Nederland, en de consequenties van de mijnsluiting in de jaren ’70 die mijn ouders deed wegtrekken uit Zuid-Limburg, spelen een belangrijke rol in dit project. Via mijn eigen familie heb ik de geschiedenis en met name de geschiedenis rondom de mijnen/Heerlen, in een persoonlijk daglicht gesteld.

Waar was u?

Dezelfde periode in tijd zal centraal staan in het nieuwe project. Waar was u, en uw familie tot 17 december 1965? Hoe heeft u de sluiting van de mijnen meegemaakt? Wat waren de persoonlijke gevolgen voor u en uw familie? En hoe zag u de stad Heerlen veranderen in het nieuwe economische en politieke klimaat na de
sluiting?

Bent u geïnteresseerd om uw verhaal te delen?
In samenwerking met HeerlenVertelt, ben ik op zoek naar u. Bent u geïnteresseerd om uw verhaal te delen, uw herinnering om te zetten in beeld, om zo samen met andere personen een groter beeld te schetsen van de geschiedenis van Heerlen? Ik kom graag bij u langs voor een interview, het bekijken van archieffoto’s, het maken van een portret en het bezoeken van voor u belangrijke plekken die te maken hebben met dit gedeelte van de geschiedenis van Heerlen. Graag hoor ik van u als u deel wilt nemen aan dit project.

Vera Mennens
www.veramennens.nl

Bent u geïnteresseerd om uw verhaal te delen?
Stuur dan uw reactie via onderstaande contactfomulier.

[contact-form-7 404 "Niet gevonden"]
Oproep

Oproep

Bent u opzoek naar een persoon, familielid of kennis van vroeger m.b.t. de regio Heerlen? Dan kunt u uw oproep insturen. Wanneer u graag een oproep wilt plaatsen dan kan dit hier.