Wie weet iets over politiek delinquent A.K. Gemmeker?

Mijn naam is Ad van Liempt, ik ben journalist en tegenwoordig vooral actief als schrijver van boeken over historische onderwerpen.

Op dit moment werd ik aan een biografie van Albert Gemmeker, die van 1942 tot 1945 commandant was van het doorgangskamp Westerbork. Vandaar zijn meer dan 100.000 joden gedeporteerd, onder Gemmekers leiding meer dan 80.000.

Na de oorlog is hij tot 10 jaar veroordeeld, waarvan hij er zes heeft uitgezeten (door een jaar gratie en voorwaardelijke invrijheidsstelling). De laatste twee jaar verbleef hij in drie rijkswerkinrichtingen in Limburg.

Gemmeker kwam op 10 maart 1949 binnen in Terwinselen, het kamp waar de politiek delinquenten verbleven die in de Rijkswerkinrichting Wilhelmina werkten. Op 10 oktober 1949 verhuisde hij naar het kamp Passart in Treebeek, verbonden aan de mijn Emma.
En op 29 december 1950 verliet hij de Passart en ging hij naar het kamp in Eygelshoven, dat bij de mijn Julia hoorde.

De vraag is: wat voor functie had hij? Werkte hij boven of onder de grond? Is er iemand die een herinnering aan hem uit die periode heeft?
Voor antwoorden op deze vragen zou ik bijzonder dankbaar zijn.

Ad van Liempt

U kunt contact opnemen via:
Ad van Liempt
advanliempt@planet.nl

Oproep

Oproep

Bent u opzoek naar een persoon, familielid of kennis van vroeger m.b.t. de regio Heerlen? Dan kunt u uw oproep insturen. Wanneer u graag een oproep wilt plaatsen dan kan dit hier.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.