Schietincident bij de Weltermolen

Enkele dagen voor de bevrijding opende een nerveuze Duitse patrouille het vuur op een groep burgers. Met fatale gevolgen.

Op maandag 11 september 1944, zes dagen voor de bevrijding van Welten-Benzenrade, stonden meerdere personen bij de ingang van de Weltermolen te wachten om een portie meel in ontvangst te nemen. Hiervoor hoefde men geen distributiebonnen in te leveren, zou zijn afgesproken.

Opeens verscheen er op de hoek van de Pijnsweg en de Welterkerkstraat een Duitse patrouille van ongeveer twintig soldaten. Toen de Duitsers de wachtenden bij de molen in de gaten kregen, schreeuwde een van de soldaten: ‘Wat heeft die samenscholing te betekenen?’ Het was namelijk ten strengste verboden een groep te vormen bestaande uit meer dan twee personen. Een van de wachtenden bij de molen riep: ‘Wir sind Fremden’. Dat had hij beter niet kunnen zeggen.

Zonder waarschuwing openden de Duitsers het vuur. Het groepje wachtenden bij de molen vluchtte hals over kop alle kanten uit. De 25-jarige, onlangs getrouwde Frits van Ommeren uit het Eikenderveld werd dodelijk getroffen. Deze machinist bij de spoorwegen was niet lang daarvoor getrouwd. Drie anderen raakten gewond, waarvan twee ernstig. Jan Frijns moest een oog missen en Winy Haenen raakte door een schot in de onderrug verlamd.

Op zondag 17 september 1944 omstreeks 15.00 uur vielen Amerikaanse troepen vanuit Benzenrade Welten binnen. Na een kortstondige strijd met een groep Duitse soldaten, een gevecht waarbij een Duitse soldaat werd gedood, was Welten bevrijd.

Met dank aan Marcel Krutzen

Martin

Martin

Martin is al jaren geschiedenisdocent aan het BernardinusCollege. Tevens is Martin actief binnen diverse historische organisaties en initiatieven als o.a. LGOG en 'Het Land van Herle'. Daarnaast is hij ook actief als bestuurder in het bibliotheekwezen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.