Verzet vanuit de atletiekvereniging

In de nacht voorafgaande aan Bevrijdingsdag brengen lopers van atletiekvereniging AVON elk jaar de vrijheidsfakkel in een estafette van Wageningen naar Heerlen. Dit gebruik heeft historische wortels.

  • Door Martin van der Weerden

De geschiedenis van AVON (voorheen ONS), de oudste atletiekvereniging van Limburg, is sterk verweven met de ontwikkeling van de steenkolenmijnbouw. De letters ON in de naam verwijzen naar de Oranje Nassau Mijnen. De delvers naar het “zwarte goud” wilden men vanaf de oprichting in 1923 verantwoorde ontspanning bieden. Leden van AVON maakten indruk bij tal van sportevenementen tot en met de Olympische Spelen.

Tijdens de Duitse bezetting waren leden van AVON sterk vertegenwoordigd bij het verzet in de Mijnstreek. Fanatiek sport bedrijven staalt kennelijk niet alleen de spieren, maar ook het karakter. Via de mijnen én via de sportvereniging ontstond een fijnmazig ondergronds netwerk. Een belangrijke rol daarin speelden Giel Benssen, Siem Petit en Ad Paulen. Clubvoorzitter Benssen, in het dagelijkse leven mijnpolitieman, werd verdacht en dook onder. Paulen, voormalig topatleet en inmiddels ingenieur bij Staatsmijnen, nam het voorzitterschap over, maar werd begin mei 1943, tijdens de Mijnwerkersstaking, samen met andere directieleden gevangen genomen. Zij weigerden namelijk de namen van stakers te noemen. Tijdens een aantal scherpe verhoren vreesde Paulen voor zijn leven. Maar hij hield zijn mond en kwam weer vrij. In september 1944 drong hij door de Duitse linies heen om zijn kennis van de Duitse verdedigingswerken ten dienste te stellen aan een oprukkende Amerikaanse tankdivisie.

Diegenen die in verzet kwamen, namen grote risico’s. Vijf leden van AVON hebben het niet overleefd: Wim Rooijakkers, Harry Tobben, Gust van der List, Sjef Janssen en Frits van Ommeren.

Met dank aan Joop Hoevers

Martin

Martin

Martin is al jaren geschiedenisdocent aan het BernardinusCollege. Tevens is Martin actief binnen diverse historische organisaties en initiatieven als o.a. LGOG en 'Het Land van Herle'. Daarnaast is hij ook actief als bestuurder in het bibliotheekwezen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.