Bron: HeerlenVertelt.nl | De "Koeltoren" van Heerlerheide, met op de achtergrond de Corneliuskerk

100-jarige Corneliuskerk krijgt een passend cadeau

Toen er ook in Heerlerheide – begin 1900 –  vanwege de florerende mijnbouwindustrie sprake was van een flinke bevolkingsgroei  kwam er steeds meer vraag naar een groter Godshuis. De Corneliuskerk werd tussen 1909 en 1918 gebouwd tegen tegen de zandheuvel, op de plek van de oude kerk uit 1839.  Anno 2010 kijkt de Heilige Corneliuskerk  al 100 jaar uit over het  bloeiende centrum van Heerlerheide.
Om het honderdjarig bestaan van de kerk te vieren zijn er diverse festiviteiten georganiseerd. Leuk en passend voor dit jubileum is dat halverwege 2010 werd besloten om de kerk voor 6,5 ton op te knappen.

Bron: Rijckheyt.nl | Kerkstraat. St.Corneliuskerk. Rechts het Patronaat.
Bron: Rijckheyt.nl | Kerkstraat. St.Corneliuskerk. Rechts het Patronaat.

Gebouwd tussen 1909 en 1918 vertegenwoordigd de kerk de opbouw van Heerlerheide tijdens de jaren van de opkomst van de mijnindustrie in Heerlen. Door deze betekenis heeft de kerk een hoge cultuurhistorische waarde. De wijk Heerlerheide, die in bloei kwam door de opening van de Oranje Nassau Mijn III in 1914, werd steeds groter en vroeg om een grotere kerk. De kerk met een driebeukig basicaal schip op een kruisvormige plattegrond voldeed dan ook aan de vraag.

Niet alleen waren omwonende een grotere kerk rijker, maar ook een opvallend en mooi bouwwerk. De kerk, opvallend met zijn twee hoge torens, heeft een torenuurwerk van de Gebroeders Kerckhofs uit Aarle-Rixtel uit maart 1913. De twee torens zijn vanuit vrijwel heel Heerlerheide te zien en zijn nu dan ook niet meer weg te denken uit het straatbeeld van de wijk.

Bron: Kerkgebouwen-in-limburg.nl | Zicht op het priesterkoor (2007)
Bron: Kerkgebouwen-in-limburg.nl | Zicht op het priesterkoor (2007)

Na de oorlog kreeg de kerk nieuwe klokken en kerkbanken en is er intern een devotiekapel gebouwd voor Onze Lieve vrouw van de Altijddurende Bijstand. In 1986 zijn door Architectengroep Mertens ook nog een aantal wijzigingen uitgevoerd. De viering werd naar achter verplaatst, de berging naast de absis werd bij-sacristie, de zij-absis (links) werd doopkapel en de portaaldeuren werden versmald.

Bron: HeerlenVertelt.nl | De "Koeltoren" van Heerlerheide, met op de achtergrond de Corneliuskerk
Bron: HeerlenVertelt.nl | De “Koeltoren” van Heerlerheide, met op de achtergrond de Corneliuskerk

Binnenkort zal er wederom gewerkt worden in en om de Corneliuskerk. Ditmaal voor een renovatie waardoor de kerk weer jaren kan blijven gloreren in het vernieuwde centrum van Heerlerheide.

Maurice van Opdorp

Maurice was oprichter en hoofdredacteur van de website Heerlenvertelt.nl. Als Heerlenaar schreef Maurice regelmatig ook zelf mee aan de verhalen van Heerlen Vertelt. Op 10 mei 2015 is Maurice overleden.

2 gedachten over “100-jarige Corneliuskerk krijgt een passend cadeau”

 1. Wellicht een vermeldenswaard voorval:
  In september 1944; de eerste Amerikaanse legertanks, komen via de Rennemigstraat Heerlerheide binnen rijden.
  Vlak voor het bereiken van de Ganzeweide, met uitzicht op de kerk,wordt er van uit een der torens door Duitsers geschoten op deze troepen.
  Met als gevolg oa. dat de etalage ruiten van de in de vuurlijn liggende bakkerswinkel aan gruzelementen vliegen.
  Gelukkig zitten de bewoners ( inckusief mijn huidige echtgenote) in de schuilkerder, waardoor er geen slachtoffers te betreuren zijn.
  De betrokken Duitse militairen zijn door de Amerikaanse troepen uit hun strategische positie gehaald en krijgsgevangenen gemaakt.

  1. Hartelijk bedankt voor jouw/uw beschrijving van dit gebeuren! Het doet er toe! … te mogen horen en weten hoe en wat er in die tijd – hier ter plaatse – plaats vond! Ik vind dit een grote verrijking en zou het prachtig vinden indien meer mensen zulke beschrijvingen van toen zouden willen doen – indien zij dit kunnen. Van harte nogmaals bedankt!

   (Ik ben van elders hierheen verhuisd en zeer geïnteresseerd in plaatselijke histories – m.n. om de achtergrond en beleving van – mijn mede-! mensen te mogen ervaren).
   Aan iedereen fijne paasdagen toegewenst!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.