Een waterval in het centrum van Heerlen

Vaak wordt gezegd dat een stad, pas een stad is als er ook water doorheen stroomt. Steden als Roermond, Nijmegen en Maastricht hebben wat dat betreft dan ook een streepje voor op Heerlen. Jaren geleden was dat anders, toen stroomde er ook water door Heerlen.

Daar waar nu de Promenade egaal is en de mogelijkheid geeft om via het zebrapad van het centrum van de stad naar het Parkstad Limburg Theater (of ‘t Loon) te lopen, kon men in de jaren zeventig, tachtig en negentig onder de Geerstraat door lopen, langs een waterval. De trapsgewijs lopende waterval werd in 1975 aangelegd.

Bron: Rijckheyt.nl | Waterval promenade
Bron: Rijckheyt.nl | Waterval promenade

Er kwam een einde aan de waterval toen de drugsproblematiek in de jaren ’90 Heerlen parten speelde. De tunnel onder de Geerstraat was dé ideale plek voor daklozen om ‘s nachts te overnachten. Daar waar de waterval en tunnel eerst een welkome aanvulling voor de stad waren, werden deze later meer en meer gemeden.

De stadsmuren en slotgracht van Heerlen
De kenmerkende waterval was niet de enige waterstroom die door Heerlen gestroomd heeft.  Het oude centrum – rondom de Pancratiuskerk – van Heerlen “landsfort van Herle”, bestond namelijk uit een opgehoogd terrein met daar omheen stadsmuren en een slotgracht. Wie nu dan ook over het Pancratiusplein in Heerlen loopt ziet op het plein de (’s avonds verlichte) contouren waar de gracht geweest moet zijn.

Verlichting Pancratiusplein Heerlen
Verlichting Pancratiusplein Heerlen

Een nieuwe gracht door Heerlen zal anno nu niet meer tot de mogelijkheden behoren, maar stromend water door het centrum van Heerlen zou de stad nog meer compleet maken. Tot die tijd zullen we het moeten doen met de twee fonteinen naast het Parkstad Limburg Theater.

Maurice van Opdorp

Maurice was oprichter en hoofdredacteur van de website Heerlenvertelt.nl. Als Heerlenaar schreef Maurice regelmatig ook zelf mee aan de verhalen van Heerlen Vertelt. Op 10 mei 2015 is Maurice overleden.

10 gedachten over “Een waterval in het centrum van Heerlen”

 1. Het water aan de Promenade. Ik herinner me nog, dat ik dat als klein jochie altijd helemaal geweldig vond. Mijn ouders moesten daar altijd even wachten, omdat ik altijd even wilde kijken.

  Vandaag de dag kan ik me nieteens meer voorstellen dat het daar ooit bergaf liep en we onder de Geerstraat richting ’t Loon liepen. Ik kan me wel nog goed herinneren dat er zo nu en dan grapjassen waren, die een pak waspoeder in die waterval gooiden, waardoor dat hele gebied onder schuim stond. 🙂

  Tijden veranderen; Heerlen ook. De huidige inrichting van dat gebied is zeker niet verkeerd. De drugsoverlast is in dat stuk in elk geval nagenoeg verdwenen.

  Groeten,
  Dennis Ebben

 2. Hallo, waar kwam het water in de Romeinse thermen vandaan? En hoe kregen de pottenbakkers van de Uilegats hun klei nat. Tot in de negentiende eeuw stroomde vanaf De Erk en langs de Vlotstraat een derde stroom (tussen Caumerbeek en Geleenbeek) door Heerlen, dacht ik zo!

 3. Bij de officiële opening werd er (natuurlijk) gedemonstreerd: ” Limburgs duurste openbare plee” stond er op de spandoeken. De politie was niet mals en iedereen die bij het spandoek stond werd ingeladen en naar het bureau gebracht. Ik stond net een beetje aan de rand en toen was het busje vol.

 4. Ik kan me dit nog goed herinneren, deze waterval. In mijn beleving was de promenade toen niet alleen fraaier door het water en de hoogteverschillen maar ook veel levendiger met het winkelcentrum De Plu. Was er geen andere oplossing, zoals het sluiten van de voetgangerstunnel met een poort ’s avonds?

 5. nostalgie…
  ik ben geboren en getogen in heerlen,
  ik ken me dit nog goed herinneren,als klein jongetje
  liep ik er dagelijks langs .
  teveel junkies,,en voor ons was dit de normaalste zaak van de wereld,we wisten niet beter.
  ik kan me ook nog de ouwe stationstunnel herinneren(daar waar nu t politie buro ligt)jammer dat daar nog niks over terug tevinden is.

 6. ‘De goeie ouwe tijd’: menig keren pootje baden in de zomer, zeilbootjes vanaf de bovenkant via de ‘watervallen’ naar beneden laten drijven en natuurlijk het ‘waspoederschuim’-effect bekijken…

 7. Heb hier vaak gezeten als kind, vond het stromende water prachtig, nog steeds jammer dat dit weg is, maakte het centrum af, nu zonder een mooie waterpartij is het net een beton blok uit het oostblok..
  Als ze toen voor een betere verzorging van de junks gezorgd hadden was het nooit nodig geweest om dit af te breken, maarja trend in nederland om alles maar af te breken ipv een goede oplossing te zoeken… zie alle landen om ons heen waar je het prachtige industriele erfgoed nog kunt bekijken..

  1. Doodzonde dat al die mooie dingen gesloopt zijn!
   Als je België bekijkt daar hebben ze nog oog voor de historie.
   In nederland maken ze er een puinhoop van!
   Niet alleen bouwtechnisch maar ook met de zorg etc.,etc. Etc.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.