Het Patronaat op de Molenberg

Het was 1965 en voor de jeugd vanaf 15 jaar was bijzonder weinig vermaak op de Molenberg. Het enige hoogtepunt was het jaarlijkse carnaval. Dan werd de grote zaal van het Patronaat aan de Justus van Maurikstraat tot een carnavalstempel voor de jeugd omgebouwd. Het begon om 19:00 uur en om 01:00 uur was het “Al Aaf”.

Na de Carnaval 1965 zaten we met enkele vrienden bij elkaar en werd het plan gemaakt om regelmatig “iets” te organiseren in het Patronaat. Tot nu toe waren er scoutinggroepen alsmede wat hobbyclubs actief in het gebouw. Volgens mij repeteerde ook de Harmonie St. Bernadette en het Koor ergens op een verdieping. De grote zaal was het grootste gedeelte van ’t jaar niet in gebruik.

We dachten aan muziekgroepen inhuren, disco…Maar ja, hoe doe je dat? We kwamen er achter dat het Patronaat in eigendom was van de Parochie en dat er een “Exploitatiecommissie” was . Daar moest je zijn om de zaal te huren. Die exploitatiecommissie zag er wel wat in maar stelde meteen een kapelaan aan als “Geestelijk adviseur”. Tja, parochies hadden toen nog kapelaans.

Bron: Rijckheyt.nl | Patronaat Molenberg
Bron: Rijckheyt.nl | Patronaat Molenberg

Wij hebben één gesprek gehad met de kapelaan en die kwam met het voorstel om als eerste Gert en Hermien te laten optreden. Wij, jongens van rond de 16 en 17 jaar, zagen dat helemaal niet zitten en zijn toen naar de Gemeente Heerlen gestapt met ons plan. Wij werden toen verwezen naar SCJ (Stichting Centrum voor Jeugdservice). Die gaven ook een krantje uit. ’t SCJ-tje. Hier kregen wij alle medewerking en SCJ regelde alles met de gemeente en Exploitatiecommissie. Zaalhuur was 35,00 gulden per avond en na afloop zelf poetsen.

Maar ja, wie zou er “oppassen” in de zaal? Gelukkig waren enkele ouders van ons bereid om deze en andere taken op zich te nemen. Tijdens de afgelopen Carnaval was er het orkest “Too Hot” en deze hebben wij gecontracteerd voor een optreden op een zaterdagavond. ( 75,00 gulden!)

Bij de winkels (toen nog veel) op de Molenberg werden affiches opgehangen. Omdat indertijd de “Outsiders” nogal populair waren noemden we ons “De Insiders”. Je kon lid worden zodat je voor 50 cent entree binnen kon komen, voor 10 cent je jas bij de garderobe kon afgeven. Een drankje, fris of bier, kwam op 50 cent.

Heel veel tieners schreven zich in en konden zich amuseren van 19:00 tot 23:00 uur. De eerste avond werd een succes, zeker voor herhaling vatbaar. En die herhalingen kwamen, elke 14 dagen. Vele orkesten zijn er geweest en de disco’s verzorgden wij zelf. Van de orkesten staan mij nog de volgende namen bij: Snakes, Opus23, Scope en Py-set.

Bij de firma Herzberg (Geleenstraat) een flinke versterker gekocht en 2 pick-up’s alsmede een microfoon en bij Roeks werden de eerste singeltjes gekocht. Elke week werden deze aangevuld. Een vader heeft toen de 4 geluidsboxen in elkaar getimmerd. Ook hebben we wat aan de verlichting gedaan want tientallen TL-buizen aan het hoge plafond was niet echt gezellig. Harm Mous was bereid om disk-jockey te spelen. Altijd had hij zijn tamboerijn bij zich. Ook deze disco’s waren een groot succes. Ook veel tieners van buiten de Molenberg kwamen eens kijken.

Bron: Rijckheyt.nl | Caumermolenweg (1942). Op de achtergrond hoeve Molenberg (patronaat).
Bron: Rijckheyt.nl | Caumermolenweg (1942). Op de achtergrond hoeve Molenberg (patronaat).

Vanaf toen elke 2 weken een orkest of disco.We hebben zelfs een keer een onafgebroken disco gehad van 36 uur!Van zaterdagmorgen 09:00 uur tot zondagavond 21:00 uur. Ook de nacht door dus. Dit heeft zelfs nog in de krant gestaan.

Inmiddels was er een soortgelijk initiatief in Schaesbergerveld. In een zaaltje onder de lagere school (Eindhovenstraat) had “DIEV” op zondagavond disco, hoofdzakelijk Soul. Op zaterdag kwam het bestuur van DIEV bij ons en de week erna waren wij op zondag bij DIEV. De Insiders hebben enkele jaren bestaan en zijn toen opgegaan in Gejem. (GEzamenlijke JEugdverenigingen Molenberg). We hebben toen zelfs een heus “Jongerencafé” in een kleiner zaaltje van het Patronaat geopend, elke avond open van 19:00 tot 23:00 uur. De Molenbergse horeca was hier niet echt gelukkig mee maar hebben het gedoogd. Ook onder de vlag van Gejem gingen de optredens en disco’s door.

De zaal werd verbouwd, o.a. verlaagd plafond, en met hulp van Amstel werden in het Jongerencafé en de grote zaal compleet nieuwe tapkasten gebouwd met elektrische koeling zodat we niet meer afhankelijk waren van blokken ijs om de biertjes koel te houden. En zo is Gejem nog jaren doorgegaan.

Ikzelf ben in 1973 uit het bestuur gestapt omdat ik na mijn huwelijk niet meer op de Molenberg woonde.Begin tachtiger jaren hebben wij met het oude bestuur nog een reünie gehad, geheel in de stijl van de sixties. Maar aan alles komt een eind. Het Patronaat werd omgebouwd tot appartementen. Alles bij mekaar hebben wij toch een heerlijke tijd gehad.

Ingezonden verhaal

Als lezer van HeerlenVertelt.nl zal het vaak voorkomen dat u gebeurtenissen, locaties of gebouwen herkent. Wanneer u graag zelf een verhaal hierover wilt schrijven en insturen kan dit natuurlijk!

57 gedachten over “Het Patronaat op de Molenberg”

  1. leuk artikel fre. Als ras-mulepiek lees ik graag alles over de historie van “der berg”. De tijd van gejem heb ik niet meegemaakt, ik zat toen al bij de luchtmacht. Wel heb ik als ukkie nog een blauwe maandag bij de welpen gezeten die ook in het patronaat hun thuis hadden. Ook zat er in die tijd de judo-club yama tani, waar frans eestermans de judoleraar was. Kun jij je nog de naam van die kapelaan herinneren?

  2. Hoi Ton,

    Ja, Yama Tani met Frans Eestermans heeft er ook gezeten.
    Ik ben zelf ook 2 jaar bij Yama Tani geweest. Het eerste jaar inderdaad in het patronaat, het tweede jaar zijn ze verhuisd naar de Caumermolen.
    Die kapelaan was Ramakers (of Rademakers). Hij was geloof ik de opvolger van kapelaan Cox of Castermans.

  3. Tja carnaval in het patronaat herinner ik me nog wel(zo rond 1970), er was ook nog iemand die een en ander op 8mm film heeft vastgelegdis dat of fotos nog beschikbaar?,
    Verder heeft ook nog de Delftse groep Aquin(in 1973 ook nog op pinkpop) daar opgetreden(mijn eerste popconcert).

    1. Ronald, ik heb precies dezelfde herinneringen aan het Patronaat. Het carnaval waar we hosten in grote kringen en ik mijn eerste meisje kuste, en Alquin was ook mijn eerste popconcert! We hielpen toen de heren nog hun loodzware Leslie boxen te sjouwen. Alquin heb ik vorig jaar nog eens terug gezien. Zijn nog steeds erg goed en nog steeds erg aardig. Toen ik nog op de lagere school zat (Broederschool natuurlijk), werd er in het Patronaat ook het kindervakantiewerk gehouden. Binnen deden we toneel als het slecht weer was en anders liepen we kilometers nergens heen en weer terug!

    2. Alquin heeft meerdere malen in ‘het Gejem’ opgetreden.
      Ik meen me te herinneren dat ze met een vrachtwagen vol apparatuur, inclusief hun eigen AP kwamen.
      Die is zelfs eens gestolen en mochten ze de AP van Golden Earring lenen.
      Ik kwam in 1972 uit Luxemburg in Heerlen wonen. Op de Vossekuil, toen een heel net complex. Mijn 1e carnavals ervaring deed ik oo in ‘het patronaat’. Ik kwam er regelmatig, want als 16 jarige was ‘de stad’ toen nog ‘link’, zeker als onbekende, van geboorte ‘hollender’.
      Oh ja, ik werd er ook getreiterd, omdat ik ‘hollander’ was. Ondanks dat, kijk ik met plezier terug op ‘het Gejem’.

  4. Hallo boys,
    Toevallig op jullie pagina gekomen. Goed werk om wat leven in de brouwerij te brengen. In de jaren 50 hebben een aantal knapen, waaronder ik, hetzelfde gedaan om geld bijeen te krijgen voor oprichting van de Drumband Molenberg. Mij viel de eer te beurt om de eerste tamboer maitre te zijn. Inmiddels ben ik 49 jaar weg van de Molenberg. Maar waar je jeugdjaren liggen blijft je interesseren. Thijs Abbenhuis, Jean Frederix en ondergetekende (allen ruim over de 70) zijn bezig met een reunie.
    Misschien komen we nog oude bekenden tegen.
    Het allerbeste en veel groeten,
    Wim Ramaekers

    1. Hallo, Wim

      Mijn naam is Rene Janssen zoon van NIco Janssen van de Jacob Van Maerland straat op de Molenberg. Ik ben opzoek naar personen die bij de Drumband Molenberg hebben gezeten als lid of in het bestuur. Ik hed hele goede herinneringen van de Drumband van mijn Vader Nico zijn Vader “Joep” Janssen mijn opa en de Janssen Broers, Harrie, Pim en Leo hebben een groote betrokkenheid gehad met de drumband over de jaren.
      Ik zou graag met mensen in contact willen komen die nog foto’s, krantenknipsels, boekjes, etc. van de Drumband hebben en verhalen hebben over de volledige periode van de opricting to de tijd dat de drumband overging in een andere Heerlense Vereniging een aantal jaren geleden. Ik woon nu al inmiddels al weer 22 jaar in Ierland en ben opzoek naar informatie over de Drumband Molenberg om volledig overzicht te krijgen van de activiteiten van de Drumband op de Molenberg. Hopelijk kun jij mij misschien helpen en ook als er ander personen zijn die interesse hebben om informatie te verstekken zou ik dit zeer waarderen. Ik ben jaren lang met mijn Vader naar de repetities gegaan iedere zondag morgen naar de “Keet” en naar shows in Binnen en Buiten land. Ook alle toernooien en festivitieiten op de Molenberg zal ik nooit vergeten.

      Met Vriendelijke Groeten,
      Rene Janssen

  5. Ik herinner het patronaat alleen als Gejem. Menige cartoonfilm daar gezien, en ook lang op de scouting gezeten daar.
    Yama-Tani met Eestermans heeft mijn vader nog bij gezeten….(startte als turnclubje). Zelf heb ik ruim 10 jaar bij yamatani gezeten op de Kaldeborn, politieschool en sporthalletje naast de speeltuin kaldeborn.
    Leuke tijd. 😛

  6. Hallo ja inderdaad dat was pas een leuke tijd toen ik 15 jaar was mocht ik van mijn moeder altijd naar het gejem dat was het zondag,s van 2 tot 5uur wat ik me zo herinner aan de dico ik ging altijd samen met vroemen ik verheugde me er altijd op jammer dat het er niet meer is voor de jeugd ik kan me nog herinneren met jos valentijn hij deed altijd een liedje mee zingen echt heel jammer dat de tijd zo vlug voor bij is groeten berendsen

  7. Ik heb ook jaren op de Molenberg gewoond en kan me het patronaat ook nog goed herinneren. Ik was in die tijd ook lid van de scouting en een tijdje lid van gejem. Ik zie ook nog een foto van het patronaat in de winter en dat was ook een heel gezellige tijd. We gingen dan met de slee de S bocht, zo noemden wij hem toen, af en dan linksaf de caumermolenweg tot aan de boerderij beneden aan het zusterbosje af. Dan liep je met z’n allen weer naar boven maar dan gingen we de Hofdijkstraat op en bovenaan had je dan de friture van Wiel Verwijlen en die had dan warme chocomel en erwtensoep. Als je die op had dan weer op de slee en dan weer naar beneden. Een heel gezellige en onbekommerde tijd.

  8. Ook ik heb fantastische herinneringen aan de disco’s insiders en aan GeJem. Het jongerencafe heb ik nog helpen bouwen ook heb ik vaak bardienst gehad in zowel de zaal als in het jongerencafe. De carnavalsfeesten in het Patronaat waren ook top.
    Andere bekende bands die er gespeeld hebben waren Livin’ Blues en Earth and Fire. Ik kan mij nog goed herinneren dat Jerney Kaagman, in tegenstelling tot hoe ze destijds bij toppop te zien was, tijdens het optreden een hoog gesloten truitje aanhad. dat was toch wel een teleurstelling.
    Ook was er verschillende keren een popfestival met lokale bands oa Relax.
    Zelf heb ik nook nog wel eens filmavonden georganisseerd waarbij we fils als Let It Be en Gimme Shelter draaiden.
    Een aantal jongens (oa Victor Lardenoi (geloof ik) is ook nog een disco in de kelder van Hotel Wilhelmina begonnen nl Ska ’70.

  9. Geweldige site met leuke verhalen !
    Ik kan me nog concerten herinneren van Lemming en de Dizzy Man’s Band. Achteraf bekeken onvoorstelbaar wat daar allemaal heeft opgetreden.

  10. leuk om dit nog eens te lezen over de Molenberg
    ben in die tijd nog jeugd voorzitter geweest bij de insiders
    hele leuke tijd gehad heb daar mijn Georgette leren kennen
    waar nu al 40 jaar mee getrouwd ben woon nu al weer 40 jaar in Guttecoven hier bij wil ik alle bestuursleden hartelijk
    groeten

    Andre Jansen

  11. Kan me het Patronaat nog goed herinneren uit de oorlogstijd en erna. Onder “Patronaat” verstonden wij toen ook de boerderij ervoor (boer Voncken). Na diens vertrek naar de Caumer woonde er kapelaan Meertens. In de gebouwen van de boerderij (rechts bij binnenkomst) lagen de “hutten” van Jong Nederland (alternatief voor de Padvinders, dat was iets voor de zgn rijkere kinderen). Ik was bij patrouille “de Vossen”. Patrouilleleider was Wim Wachelder. Heb daar een heel mooie tijd gehad. Overigens was de grote zaal vroeger de noodkerk, voordat de kerk met de 2 torens werd gebouwd. Mijn vader Frans van Wersch was er koster en organist. Later nog van de afgebroken Pius X.
    In de boerderij verbleven in de oorlog ook onderduikers. Kapelaan Meertens was hier nauw bij betrokken.
    Fijn dat alles te horen over de Molenberg.
    Veel succes, Hans van Wersch.

  12. Via facebook werd ik geattendeerd op het bestaan van deze prachtige site.
    Zeker als je al bijna 40 jaar niet meer in Limburg woont gaat je hartje toch even weer, als vanouds, voor het limburgse kloppen.

    Complimenten voor de schrijvers die hun herinneringen van de juiste namen en data weten te voorzien. Het Lijkt zo gemakkelijk maar er zit waarschijnlijk toch aardig wat speurwerk achter.

    Frè, je artikel over de Insiders sprak mij, als een van de weinige meisje in het bestuur, natuurlijk bijzonder aan. Leuk ook om via deze weg even terug te gaan naar namen van mensen die in je jeugd toch het een en ander voor je betekent hebben.

    Reacties op het artikel geven een compleet beeld op het gebeuren in het patronaat en de groepen die daar hebben opgetreden.
    Veel objectieve aanvullingen heb ik hier niet op maar zal in mijn fotoarchief duiken, de verhalen laten bezinken en wie weet welke herinneringen ter aanvulling nog naar boven komen.

    groet, lieke Jeninga

  13. @ Lieke Jeninga en André Jansen:

    leuk om iets van jullie te horen. Was toch een fantastische tijd!

    Zomaar wat namen van bestuursleden en betrokkenen indertijd:
    Harm Mous, Loek Beckers, Joep Jansen, Ger Houben, Winifred ?,Wilma Seelen, Hans Jegerings, Wim Bey, Hans Jussen, Wiel Greyn, beheerder patronaat Hans Speth
    Zal er wel veel al vergeten zijn……….
    Vooral je ouders Lieke, zonder steun van hen waren de insiders nooit zo’n succes geworden. Trouwens, gold voor veel ouders die nooit te beroerd waren om een handje te helpen.

    groetjes, (Opa) Fré Beckers

    1. Leuk, Frans, om jouw naam na bijna 40 jaar op deze plek weer tegen te komen. Ik herinner me jou als een bijzonder sympathieke en vooral ook sportieve man. Jij en jouw broer Paul (?) gaven begin jaren ’70 judoles bij ‘Yama Tani’, volgens jou het Japanse woord voor Molenberg. Ik zat toen een tijdje als penningmeester in het bestuur, naast Harry van Wordragen (secretaris) en de heren Janssen en later Van den Broek (voorzitter). Ik mocht van jou als enthousiaste trainer meesporten, maar na de eerste de beste flinke worp bij het valbreken had ik al last van hoofdpijn…… Begin nu echter – als 68-jarige – nog dagelijks de dag met een uurtje conditietraining. Misschien heb jij daarvoor indertijd onwetend de basis gelegd….. ☺ Hartelijke groet, Hans Prinsen (Nijmegen).

  14. Hallo allemaal,
    Mijn tijd in het patronaat kan ik me nog goed herinneren: wij hebben er 18 jaar gewoond, van1948 tot 1966. Mijn vader was ‘beheerder’ namens de parochie. Veel verenigngen hadden onderdak in het patronaat: het kerkelijk zangkoor had er een oefenrumte, in een van de stallen lag alle processiemateriaal opgeslagen, verder waren er ruimtes voor de Vincentiusvereniging, de Vrouwenbond, de Mijnwerkersvereniging, welpen, verkenners, gidsen, tijdens de zomervakantie het kindervakantiewerk, filmvoorstellingen in de grote zaal, toneel van Malherbe en op de binnenplaats oefende de drumband.
    Het was de tijd van pastoor Van Oppen en pastoor Feiter en de kapelaans Rademaekers, Castermans, Cox en Dohmen: het Rijke Roomse Leven.
    Het patronaat: een gebouw met geschiedenis…..
    Met groet, Annie Jacobi

  15. IK HEB ZELF 25 JAAR OP DE MOLENBERG GEWOONDEN KAN ME HEEL GOED HET PATRONAAT HERRINNEREN
    IN DE JAREN 1950-1960 ALS ER WINTER EN SNEEUW LACH DAN GINGEN WE SLEEEN VANAF DE KERK NAAR BENEDEN TOT AAN HET PATRONAAT EN ZELFS OOK NOG VERDER.DIT WAS EEN LEUKE TIJD DIE NIET MEER KOMT.

  16. Hello, greetings from New Zealand. I’m sorry that I have to write this in English but my Dutch is not that fantastic anymore. I grew up on the Molenberg. I lived in the Jacob van Maerlant Straat, went to the kleuter school beside the girl’s mulo school and then to the Broeder School. From there I went to the St Pancratius School. When I was 18 i decided to immigrate to New Zealand (August 1966). I rember the Molenberg very well. Had a great young life there. We use to go to the “In-Stuif” at the Patronaat where there was often a local band playing and fantastic dancing. I remember the “S-Boch” road around the “Houte Kete Bosje”?? In winter times when the snow was 15cm high and more we use to go sleeing, what a great time that was. There were sometimes more than 100 people there and we use to tie 8 to 10 sledges together and then we all jumped on and down we went, swaying from left to right until we all tipped over. Sometimes we use to get to the bottom. We also use to go to the Aambos, down the large grass bank,across the first path and then make a sharp turn so we didn’t go down the second path and into the Caumer Beek. Yes the Kapelaans were Cox and Rademakers and also pastoor Castermans? I use to sing in the boys choir at the OLV Kerk under Herman Souren and Mr Stijfs. Then there was the speeltuin were we had great times. Roller skating, rock and roll competitions, soccer etc. We also use to make big dams in the Caumer Beek past the speeltuin. Great fun. One of the highlights were the way the young ones use to gather every night in the street (Jacob van Maerlant Straat) and played all different games. THere were often more than 50 children playing. Then we use to climb in the Kastanje bomen in the Jacob van Maerlant Straat and shake the trees so the Kastanjes fell down. Or we use to throw sticks into the trees to get them down. We use to make a real mess stamping them open to get the Kastanjes out. Then there was the drumband which had a good local following and there was of course the local voetbal club VVH where I was playing before I went to New Zealand. If there are any old friends of those days who are reading this I would love to hear from you on this site. All the best and keep up this fantastic site. Groeten van New Zealand, the paradise of the world. 🙂

    1. Hello Paul
      How are you mine is Willy.Tackenberg, I left in 1967 for new Zealand,I’m living in kawerau BOP, I played in drumband
      Molenberg and married trees Risweck,in 1967 ,I like the old story’s from the molenberg ,
      Velen groeten van Willy. Tackenberg

      1. Hi Willie. The remember the name but can’t place a face with it. Did you father own the shoe shop opposite the Broederschool?
        I live in Dunedin and married a lovely Maori girl in 1969 and have been married now for 43 years. Who knows we might catch up one day. If you ever in Dunedin give me a call as I’m in the phonebook.
        Take care. Paul

    2. Hallo Paul,
      I wonder if you still remember my name… We were together in some classes at the broederschool and also sung with Herman Souren. I still remember you very well. ‘Paultje’ Dirks, oh yes! It is very interesting to read how you lived your live and still are going strong over there in NZ. Myself I worked all my live in the printing business. During the mid 70’s I volunteered two years in The Philippines, teaching offset printing and reproduction photography. Traveled back to Holland through Asia for one year. Than I was sales rep with several Dutch printers until I started my own print consultancy agency in Belgium which after 15 years I sold to settle down in France where my wife Ilse and myself run a B&B. If you google L’Angelot in the Ardèche you will find our site. At this very moment I’m busy with administration: filling in all kind of stupid forms to get my pension, well that’s one of the desadvantages being 64! Suppose you have to do the same:-) Anyway: I’m curious to read if you remember Fons Jaspers. All the best Paul! (P.S. sorry for my crappy english)

      1. Hoi Fons,
        Een week of twee geleden kwam ik je naam ook tegen in een verhaal over de Broederschool. Toen had ik me al voorgenomen om jou een berichtje te sturen. Dat had ik via je mail van l’Angelot kunnen doen maar antwoord nu op dit bericht.
        Ik heb nog niet zo lang geleden deze verhalensite over Heerlen ontdekt en vind steeds weer leuke verhalen die allerhande herinneringen oproepen.
        Als oud-bewoner van het “villapark”(Molenberglaan) herken ik ook veel namen van de schrijvers. Jammer genoeg kan ik de meesten niet echt meer plaatsen. Jou natuurlijk wel; tenslotte waren we zo goed als (over)buren en in onze jeugd natuurlijk speelkameraden. Peter Vroemen, Jos Crombach, Friedje Theunissen, de Vooysjes , Jos Kisters de Pietersen en vele ander kinderen uit de buurt.
        Later werd het uitgaan, Espressobar in de V&D, A gene Beck, Sanssouci. We hebben ook nog eens gecampeerd ergens in Duitsland, Ruhrberg?, de meisjes opzoeken.
        Ik heb je eind jaren 70 voor het laatst ontmoet. Eerst in Den Bosch waar ik je toen heb uitgenodigd voor een open-huis-feest in Utrecht; Daar ben je ook geweest. Daarna is er geen contact meer geweest. Misschien kunnen dat weer eens herstellen.
        Het is een mooi verhaal dat je hierboven vertelt; avontuurlijk en zeker niet saai. Las dat je ook fotoworkshop gaf. Wie weet komt dat er nog eens van.
        Weet je nog dat je de hele kunstverzameling van dhr. Pieters hebt gefotografeerd. Veel werken van Charles Eyck.
        Groet, Peter

        1. Hey Peter,
          Alles wat je schrijft staat mij nog helder voor de geest en ik zou het geweldig vinden wanneer we elkaar kunnen ontmoeten. Misschien kan je me een berichtje zenden via L’Angelot.
          Ik sta versteld over de vaak zeer herkenbare verhalen op deze site van Heerlen en het meest ongelooflijk vind ik dat ik op deze wijze in contact ben gekomen met Herman Souren (nu 84), onderwijzer van de Broederschool en dirigent van het jongenskoor waar Jan en ik destijds de stukken van de hemel zongen. Laat maar iets van je horen, dan reageer ik. Beste groeten Fons Jaspers.

  17. Hello Paul,

    You lived on nr 57 of the Jacob van Maerlantstraat between the Quaden and Boreas families.
    I lived on 49.
    In these 14 houses in the Jacob van Maerlantstraat lived a lot of children. And also we played a lot on the big grassfield behind the houses.
    From the Bouwvereniging to the right:
    nr 37 Wolters
    nr 39 Boltong
    nr 41 van de Werf
    nr 43 van Ooyen
    nr 45 Boel
    nr 47 Werink (the youngest daughter is stil living there!)
    nr 49 Beckers
    nr 51 van Aldenhoven
    nr 53 van Wordragen
    nr 55 Quaden
    nr 57 Dirks
    nr 59 Boreas
    nr 61 Klok
    nr 63 Degener

    I hope everything is good with you.

    1. Hi Fre. Thanks for the reply. Great to hear from you. I remember you well and I was thinking about your name last night wnem I wrote my first reply. We use to be in the same class and played often together in your back yard with our toy cars etc. Your mum often use to go and get grass and clover for the “konijnen”. Yes we had great times at the back of our houses. I remember all the names you wrote down. I had a look at the Jacob Van MAerlantstraat through Google Map and was amazed how it has changed from when we were kids. Absolute great memories of the street when in Autumn all the leaves use to fall down and we use to play in them. Yes I’m fine at age 64 and have a lovely family. A lovely wife of 43 years, 3 grown-up children )2 girsl and 1 boy) and a fantastic grand-daughter (plus one grand daughter on the way). For the past 23 years I have been in Real Estate and just closed down my own real estate business. Still work for a colleague adn also run a stamp business from home and design web-sites. I also remember your brother Jo who use to have a large black “bouvier” dog. This is a great site and it is nice to read about those days and to hear from others. How are you getting on Fre? Nice to hear from you and take care. Greetings from Dunedin, New Zealand.

      1. Hello Paul,

        Nice to hear everything is ok with you.
        In the 50’s children played outside, now only sitting inside playing with their computers, Nintendo’s and smartphones.
        As I said there were a lot of children in our neighbourhood so it was very easy to find somebody to play with or riding our bikes.
        Yes, the Molenberg has changed a lot. How many shops we had when we were young, now maybe 2 or 3.

        I am also 64, married, 2 daughters and a 2 year old grandson.
        Til 2010 I worked as IT-manager in a big constructioncompany.
        There was a possibility to retire when I was 62 so I did.
        I worked for 45 years, that must be enough……………
        My hobbies are (of course) computers, reading, electronics, traveling and my grandson. Next week we take off for Spain.

        On the website realestate.co.nz I saw a picture of Paul Dirks, that must be you, didn’t change a lot 🙂

        Greetings from the Molenberg!

    2. Het is niet helemaal compleet, want op huis nummer 47 woonde de familie verouden en op 49 de familie Hellebrekers en tot slot op 63 woonde de familie Meesen en inderdaad veel later pas woonde er de door jouw genoemde familie`s

        1. Fre is correct. Those are the names I rember living at these addresses in our time there. I played lots of soccer in the street with Frans Werink. We used the stormwater drains as our goals. Great memories. Played for VVH and when I went to New Zealand played top league soccer here for 5 years. (Then got married) and din’t want to travel all the time).

  18. aan Willy Tackenberg,

    Ongelooflijk zo ver van de molenberg verwijderd ,en nog steeds denk je aan je jeugd daar aan terug.
    Ik ben ook met de boot in Nieuw Zeeland geweest,en onze zoon Chef kok aan boord van een schip van de de Holland Amerika line komt regelmatig in Nieuw Zeeland. wij zijn allen blij dat het goed met jou( daar )gaat. met vriendelijke groet,

    Louis Hueber

  19. En dit is nu zo’n goede reden voor mijn pa, Jo Schiffers, om ook internet te nemen! Het wordt eens tijd..De naam Paul Dirks heeft mijn vader wel eens laten vallen. Vorig jaar nog, bent U toen niet in Nederland geweest?

    Vriendelijke groeten, Pien.

    1. Hello Pien. Did you father Jo Schiffers have a brother Rudie?? and did they have the hotel by the Aambos? If so I know them well as I used to play soccer with Rudie at VVH. Great memories as Rudie and I were good friends. No I haven’t been back to Nederland and doubt I ever will as there are still so many places here I want to visit. Nice to catch up with people from my home village though. I think there was also a sister Ria another sister Paula?? Nice remembering. Groetjes van Dunedin. Paul

      1. Hallo Paul hoe is met jou en je familie?Wat hebben we een tijd gehad op de Molenberg!Wat leuk om iets te horen over jou.Pien van Jo reageerde al,en dan kan ik bij jou natuurlijk niet achterblijven.Wij waren hele goede vrienden en wat was het een feest op de Molenberg.We verveelden ons nooit altijd plezier.VVH was ook prachtig en ik heb nog op het Nederlands Amateurelftal gespeeld.Wij voetbalden overal ,naast het VVH terrein,op het schoolplein,op het kerkplein,op het veld van Het Wittedorp Etc.Ik voetbalde in die tijd ook voor andere Cafes wat ik niet mocht,maar daar hield ik mij niet aan en wij wonnen heel veel.Niemand op de Molenberg heeft mij ooit verraden(Knap).En De Theresiaschool bij de bushalte op de meisjes wachten,en dan wat een lol he Paul?En in de speeltuin op de Engelse schommel,zo hoog mogelijk zodat niemand erop kon!En in het Aambos geweldig,op die banken met de meisjes,en picknikken en van alles uitvreten.In de winter sleeen zo de beek in net zo leuk als in de Hofdijkstraat met 3 of 4 sleeen aaneen en dan naar beneden,door die bocht,waar er al een paar vanaf geknikkerd waren.Wij hadden tijd tekort,de dag was zo om.Was jij erbij in het oude Aambos toen we bij de zusters aan de appelen en peren waren?Toen kwam Beurs de politie agent die altijd met zijn ogen knipperde en die zei toen:Handen omhoog,iedereen rende weg behalve Harry Koopman die deed zijn handen in de lucht,wat hebben we toen gelachen!Zo kan ik nog wel uren doorgaan.Paul in Nieuw Zeeland wie had dat gedacht?Ik ben ook alweer 42jaar getrouwd met een Simpelvelds meisje!!De tijd op de Molenberg zal ik nooit vergeten,dat zijn prachtige tijden geweest alleen werken in het cafe dat was soms flink aanpoten,bijvoorbeeld 6 weken wijnfeesten en carnaval.Paul en iedereen op de Molenberg en elders:Hartelijke groeten van Rudi Schiffers.Ik laat nog van mij horen want ik weet er nog wel een paar.!

        1. Hello Rudi. Great to hear from you. Yes we were very good friends and had a great time together as we grew up. Yes I left Heerlen in 1966 and have been in New Zealand ever since. We live in Dunedin (South East of the South Island) and I love it here very much. A great country and great people. I married a local Maori girl in 1969 (44 years married on the 3rd May) and we have three great children, two daughters (43 and 41) and one son (36), plus two beautiful grand-daughters (18 and 9 months). Two weeks after I arrived in New Zealand I was at my sister’s place when a friend of hers (a dutchman too) called in to say hello while he was on his way to a soccer game. He was the coach of one of the teams and when my sister introduced me to him he asked me if I played soccer. When my answer was yes and confirming that I had my soccer boots with me he asked me to come along as they may be short on players. (Mostly Dutch, Scottish and English players). So I went along, played the full game and scored the only and winning goal of the game. Had a large write up in the paper “Paul Dirks a young 18 year old centre forward who had just arrived from Holland two weeks ago….” and I played for their first team after that for 6 seasons until the club broke up. We had 5 International players (All Whites) in our team so it was real nice soccer. Great memories. Manged to get in the Otago team (provincal team) but then when I got married I 1969 and my wife was expecting our first child I had to make achoice between soccer and family as we had to do a lot of travelling by car (4 hour drive to some games) and the risk of having an accident along the way was just too great. So I played only the local games.
          Yes we had great memories from around the Molenberg. I remember the soccer all around the Molenberg (every opportunity we could get) and the great times with the girls. Mia and Marjo from Speckholtz (pub) I remeber well. Playing cards in the Speeltuin. The winter times were great as well. Rudi send me an email to this address and I will send you a photo of you and me in the VVH uniform and some other photos. Always nice to see some photos of friends. Hope to hear from you again soon. All the best and regards from Dunedin. Paul pakimajo@xtra.co.nz

  20. The Insiders……GEWELDIGE TIJD met inderdaad de ouders van Lieke, Ate en Helene, waar het bestuur dag en nacht vergaderde (meestal 7 dagen per week) met Opus 23, met Arie de stratenmaker die als ie nuchter was een aardige kerel, maar eenmal dronken…Met Lex en Marina, met Mick die eigenlijk Herman heette, met Fré, Loek, Wim, Harm & Marian. Met André en Georgette, Wilma, Gemma en met al die anderen. Wat waren we gelukkig en wat genoten we van het leven. Toch nog maar een keer een biertje samen pakken? In ieder geval iedereen veel groeten. ger houben

        1. Hoi Fré,
          Zeker lang geleden (40 jaar?) Woon nu in Zoetermeer, getrouwd en geen kinderen. Verder gezond en het gaat goed. Ik las dat je al opa bent. Leuk, doe de groetjes aan iedereen.
          Wim Beij

          1. Afgelopen maart heb ik een bericht naar je Facebook-pagina gestuurd. Weet niet of je dat gelezen hebt………….

  21. Annie Jacobi schrijft over haar vader die ik mij nog heel goed herinner. Ik was in die tijd bij de gidsen en dat kindervakantiewerk weet ik ook nog heel goed. Als het mooi weer was gingen we wandelen. Meestal naar het Imsteraderbos. Heel gediciplineerd in een keurige rij, twee aan twee. Als het regende werden in de grote zaal spelletjes gedaan en op de laatste dag werd er toneel gespeeld. De hele week verzon je allerhande sketches.
    Ik herinner me ook nog heel goed dat er elk jaar een fancy fair gehouden werd. Ik weet niet of dat voor een goed doel was of om de exploitatie gezond te houden. Later werd die op de Broederschool gehouden.

  22. Het Patronaat op de Molenberg kan ik mij nog een beetje herinneren. Het was in de jaren 1956. Ik weet nog dat er films van de hond Rintintin werden gedraaid. Heel spannend voor die tijd.
    Ja aan die Fancy fair heb ik nog goede herinneringen aan, wij woonden tegenover de broederschool en wel in de Zondagstraat.
    Je kon toen voor een kwartje 3 ringen gooien over een puntige vierkant blokje. Wij zochten altijd naar een fles wijn(witte) van de Gruyter, en als je die dan gewonnen had gingen wij met z,n 4ren naar het aambos om de fles te ledigen.
    Na de fles kachel gemaakt te hebben weer terug naar de Fancy fair waar wij het statiegeld inruilde voor weer nieuwe ringen.
    Nadat iedereen een fles wijn op had gedronken gingen wij thuiswaards niet wetende dat wij een flink stuk in onze hakken hadden…. Al zwaaiend liepen wij langs het voetbalterrein van VVH waar de eerste al begon over te geven. Dit is ons dus alle 4 overkomen.
    Hierna heb ikzelf dus nooit meer wijn gedronken….

    1. Die fancy fair was een mooie gebeurtenis daar op dat schoolplein van de Broederschool. Ik was vaak te vinden bij de schiettent waar je, door krijtpijpjes op een draadje kapot te schieten met een windbuks, mooie foto’s kon krijgen van BB (Brigitte Bardot) of Elke Sommer. Het ging daarbij natuurlijk om de tentoongestelde melkbroden.
      Mijn tante was kooklerares op de oude Huishoudschool (bij de Caumermolen waren toen nog praktijk-leslokalen). Zij bakte op de fancy fair, samen met enkele van haar collega ’s frieten die in een knisperend puntzakje voor een dubbeltje over de toonbank gingen en na veel gezeur voor mij en mijn broertje soms gratis waren. Wat een traktatie (vgl. de eerste zakjes Smith’s chips met het vliegerpapiertje gevuld met zout).
      Een tijd om nooit te vergeten!

  23. Paul, we are from the same age, and I remember so good the day you left Holland, cause I was also in Schiphol to say “goodbye” to you. Do you remember?

    1. Hello Harry. I think you must have been at Leon’s departure at Schiphol as you were of the same age as him. But I do remember you. You usd to live across the road from the girls’ high school. Regards

      Paul

  24. Leuk om hier nog eens aan herinnerd te worden.
    Vooral omdat in het openingsbericht de optredens van bands en carnaval genoemd werden reageer ik hier even op.

    Ik heb namelijk in 1966 en 1967 tijdens de carnaval telkens twee dagen achter elkaar met mijn “Beat band “The United Commotion” in het Patronaat gespeeld.
    In diezelfde jaren overigens nog enkele keren.
    Een van onze bandleden was destijds basgitarist Fred Askamp, in Heerlen en omgeving bekend van het trio Kwatsch, de EP Band en Circle.

    Ik heb er goede herinneringen aan, want de sfeer was erg leuk, en het publiek was erg enthousiast.
    Er had zich daar zelfs een fanclub gevormd.

    In de jaren ’70 ook nog ter plekke gespeeld met een Bluesband.

    Als toeschouwer heb ik er later ooit nog Livin’ Blues zien optreden.

  25. In de jaren zeventig was Gejem , de hit voor Hard rock and Blues fans , Kayak , Living blues , en tientallen andere bands, meeste Nederlandse bands heb ik daar gezien ,we hebben altyd genoten van de muziek en sfeer , af en toe n beetje truble hoorde erbij ,als je uit Heerle stad kwam en n locaal grietje aan fleurde kon het wel eens problemen geven ,maar eind van de avond mannen aan de bar met biertje , en grietje naar huis , zo leerde je veel mensen kennen ,en vrienden voor lange tijd , mooie tyd das zeker
    Ton Debets , Canada

  26. Vasteloavends zondig, 2017. Zoekend naar ‘De Berguule’, waar mijn pa en ik, rond hun jubileum, lid van waren. (Frans Doevelaar? Wim Riepen, Dolf ?)
    Kwam ik uit bij het patronaat/gejem.
    Herinneringen rollen binnen. Onder andere dat ik vaak de ‘gek’ was die meiskes op de brommer (Kreidles met hoog stuur) thuis (Heerlerheide en omtrek) bracht. Latijd zonder enige ‘bij bedoeling’. Er was een clubje waarin ik hing, met Tines en nog een paar.
    Leuk om hier te lezen….

  27. Als kind in de 50er en begin 60er jaren ken ik het Patronaat als verzamelplek en uitvalsbasis van Stichting Kinder Vakantiewerk. Twee weken lang, in de zomervakantie, werden daar allerlei kinderactiviteiten georganiseerd door vrijwilligers die vaak iets met onderwijs, de kerk of scouting te maken hadden. Wandeltochten, speldagen, excursies, toneeldagen (ik herinner mij zelfs nu nog een geweldig geimproviseerd komisch optreden van ene Niek / Nico Wetzels) en ook uitjes naar zwembad Ter Worm of gewoon naar de speeltuin. ‘s Morgens vroeg met de boterhammen op pad, een of twee getrakteerde versnaperingen door de dag, en doodmoe om vijf uur weer naar huis.

    We leerden zelfs een lied dat we vrijwel dagelijks in de morgen moesten zingen. Dat ging ongeveer zo: Een maal per jaar komen wij bij elkaar, hier in ‘t vakantiehuis. Groot en klein, iedereen vindt het fijn, hier voelen wij ons wel thuis. Handenarbeid, spel en zang, elke dag twee weken lang. Op de Molenberg ahoy! Op de Molenberg ahoy! Het Vakantiewerk is fijn!
    Goede herinneringen aan.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.