Bij vertrek of aankomst via het station van Heerlen lopen veel mensen het hoekpand dagelijks voorbij. Het gebouw dat sinds 1929 gestalte geeft aan de “Poort van Heerlen” had lange tijd de zelfde naam. Welkom op Stationstraat 22!
Het gebouw dat omstreeks 1920 gebouwd zal zijn, is van vele veranderingen getuige geweest. Voorheen gaf het mooie en opvallend hoekpand plaats aan o.a.. Hotel-Café-Restaurant N.J.Lindelauf en Hotel-Café ‘In de Poort van Herle’.
Op twee verdiepingen boven het café bevonden zich kleine hotelkamers waar reizigers konden overnachten en gebruik maken van een gedeelde badkamer en toilet. Later veranderde de naam van ‘In de Poort van Herle’ in ‘Metropole’. Op het dak heeft jarenlang een stellage gestaan met een reclamebord voor “Het bier waar Limburg trots op is”.
Het aanliggende plein heeft ook al veel veranderingen ondergaan. Zo moesten vroeger autobussen hier een draai maken om weer bij het station te komen. Nog eerder lag hier een ingewikkelde wissel voor de elektrische trams die over de Saroleastraat richting het Emmaplein reden. Anno 2011 ligt aan het plein het terras van Brasserie de Passie die nu het pand exploiteert.
Samen met het tegenoverliggende Royal Theater is het gebouw sinds mensenheugenis het begin van de Saroleastraat (en Heerlen?).
Dat deze straat begint (of eindigt) bij het station in Heerlen zal geen toeval zijn. Aan Henri Sarolea (18-01-1844 / 12-09-1900) danken wij het huidige spoorwegennetwerk rond Heerlen.
Henri Sarolea
Na enkele jaren in Nederlands-Indië te hebben gewerkt vindt Henri Sarolea in Heerlen zijn nieuwe woonplaats. Met de wetenschap dat de Akense industriële- en mijnbouwfamilie Honigmann een concessie had gekocht om in de omgeving Heerlen steenkool te delven. En het feit dat er tot dan toe slechts landwegen en paden naar Heerlen liepen, maakte Henri Sarolea plannen voor een spoorlijn van Herzogenrath via Heerlen naar Sittard.
Ondanks de weinige medewerking van de regering in Den Haag om mee te werken aan de spoorlijn, kreeg Sarolea het toch voor elkaar. In 1893 kon begonnen worden met de aanleg. Met de snelle aan- en toevoer van goederenwagons in het vooruitzicht startte ook de gebroeders Honigmann de plannen om de tot dan toe nog verborgen kolenlagen in Heerlen te gaan ontginnen. En waar kon dat beter dan náást het station? In 1899 opende Oranje-Nassau-I-mijn de poorten.
De rest van de geschiedenis rondom de mijnen is bekend.
Anno 2011
In de loop der jaren is de Saroleastraat veranderd van een drukke verkeersstraat in een drukke winkelstraat. Het pand op de hoek van de Stationsstraat/Saroleastraat is (in grote lijnen) echter nog steeds hetzelfde gebleven.. het nodigt bezoekers van Heerlen uit om “binnen te komen”.
Leuk artikel!
Als kind (in de jaren ’80) heb ik ook menig uurtje versleten in ‘De Poort’. Meestal was dit vóór of ná het winkelen; als ik werd getrakteerd op een warme chocomel met slagroom of een grote beker koude melk. Ik herinner me nog twee namen van kelners: Pierre en Theo.
De bouw van het huidige station kan ik me nog redelijk goed herinneren. Daar zat ik altijd door het raam van ‘de Poort’ gefascineerd naar te kijken. Het oude station, met zijn geweldige toren! Wat een mooi gebouw t.o.v. het huidige station.
Waar ik ook altijd gefascineerd naar keek, was de bandrecorder die achter de bar hing. In mijn ogen een mega-groot cassettebandje. A.d.h.v. die redenatie is wel duidelijk, dat wij thuis geen bandrecorder hadden.
Met de komst van het Corio Center, lopen niet meer veel mensen door het eerste stuk van de Saroleastraat, maar via het Corio. Het is in dat stuk van ‘de Sarool’ een beetje doodgebloed voor mijn gevoel. Da’s erg jammer voor de ondernemers die er zitten (of ooit zaten). Het was immers ooit de plek waar voor veel mensen een dagje winkelen startte…
Ja, ik herinner me dat pand ook heel goed. Je kon het niet missen als je vanaf het Stationsplein “de Sarool” in ging. De reclame voor Brand’s Bier op het dak was een echt kenmerk. Binnen ben ik nooit geweest.
Op een van de foto’s zijn de 4 witte flats op de achtergrond goed te zien.
Hotel van Ingen was het tweede hotel vanaf de hoek,
dus de beschrijving is niet juist!
Een kort filmpje van het stationsplein met daarop een vertrekkende bus van de LTM anno 1960 is te bekijken op de openingspagina van mijn website http://www.petgroep.punt.nl evenals enkele winkelstraten van het centrum van Heerlen.
Leuk dat oud-Meezenbroeker Huub Giebels ook reageerde. ’t Zou fijn zijn als meer (oud) bewoners van die wijk van zich lieten “horen” op deze website.
Toch vraag ik me af waarom er steeds weer opnieuw iets moet worden veranderd.Lijkt wel of ze niks anders te doen hebben om dan maar weer eens te gaan verbouwen,daarbij wordt het er ook niet eens mooier op.
Alle veranderingen zijn geen verbeteringen, kost alleen maar veel geld. En waar is de ziel gebleven van het stadje Heerlen.???
Ja, “De poort van Heerlen” kan ik me als kind ook zeer goed herinneren. Als mijn ouder gingen winkelen (tegenwoordig heet dat shoppen) op zaterdag, “was een hele onderneming toendertijd” gingen we aansluitend een uurtje naar de Poort van Heerlen. Pa dronk zich een biertje en trof er altijd (oud) collega’s en mam dronk een koffie met een advocaatje. Ik was blij met een cola of chocomelk. Het geeft me nu nog een warm gevoel als ik er met enige regelmaat langs loop. Het is er echter niet meer zoals vroeger.Het had iets Grand Cafe-achtigs, zoals je ze ook wel ziet in Parijs. Er is veel veranderd, helaas… zucht!!
Herman (een geboren en getogen Waubicher) die Van Heerlen houdt
Hoe meer ik de artikelen lees en de bijbehorende foto’s zie, hoe meer ik tot de conclusie kom, dat Heerlen een prachtige stad WAS. Alle mooie gebouwen zijn afgebroken en de reden hiervan weet ik niet. Als ik aan dat oude station denk en als ik de foto’s zie….mijn vader die daar naar de kapper ging, de oude wachtruimte met zijn grote houten banken, daar waar je nog een kroketje uit de muur kon halen. Soms zie ik het nog wel eens in een friture en dan denk ik steeds terug aan dat mooie station. Sorry als ik het zeg, maar de hele flair van het vroegere Heerlen is verdwenen. Jammer, heel erg jammer.
Ik ben geboren in Mezenbroek. Heb 26 jaar in Mezenbroek gewoond .En was nu op zoek naar het Aambos met zijn pavilioen .En kom zo in Mezenbroek terecht.heel interresant.
Is er eigenlijk ook al iets geschreven over de “Stehbierhalle”,het kroeggedeelte van de “Poort van Herle”?
De Stationsstraat was vanaf ca. 1900 een straat met hotels. Naast de “Poort van Herle”, voorheen “Metropole”, waren dat Hotel “Victoria” op nr. 19, Hotel “du Nord” van J. Pommé op nr. 17, Hotel H. Robertz op nr. 16 en Hotel Noé op nr. 14.
Hotel “Victoria” viel op door z’n markante toren. Later kreeg het station ook zo’n toren.
Hierbij nog twee foto’s:
http://www.panoramio.com/photo/116024060
http://www.panoramio.com/photo/116023799
Volgens de Telefoongids van 1915 zaten er drie hotels in de Stationstraat, nl. Hotel du Nord van J. Pommé op nr. 17, Hotel Noé op nr. 14 en Hotel H. Robertz op nr. 16.
Op 10-8-1916 werd door architect Bartels de bouw van een hotel voor de heer Pommé aanbesteed (De Telegraaf van 11-8-1916). De hoogste inschrijver was J. Leunissen van Schaesberg met f. 55.800 en de laagste inschrijver was J. Laeven uit Heerlen met f. 45.990. Deze architect Bartels is vermoedelijk Anthonius Johannes (Anton) Bartels (1879-1966), die vanaf 1-6-1920 kantoor hield aan het Tempsplein 16 in Heerlen. Hij begon zijn loopbaan op het kantoor van architect Jan Stuyt (1868-1934) in Heerlen. Sedert 1912 was hij architect-directeur van het technisch bureau van de op 3-7-1911 opgerichte Woningbouwvereniging “Ons Limburg” (bron: advertentie in het Limburgsch Dagblad van 2-6-1920).
Op 8-3-1938 kreeg NV Brand’s Bierbrouwerij vergunning voor het verbouwen van het café in de Stationstraat 22 en op 12-5-1969 kreeg Brand’s Bierbrouwerij “de Kroon” vergunning voor het verbouwen van het café-restaurant op nr. 22.
Tussen “Victoria” en “Brand’s Stehbierhalle” zaten een winkel op nr. 20, later het Sigarenmagazijn Hertog (geopend op 4-5-1940; Limburgsch Dagblad van 3-5-1940) en het Hotel P. Franck op nr. 21 (Limburgsch Dagblad van 31-10-1918), later het “Amstel Hotel” van J. van Ingen (Limburgsch Dagblad van 2-6-1933). Op 26-11-1926 kreeg L. Mandigers van Hotel-Café-Restaurant “Victoria” op nr. 19 vergunning voor het verbouwen van de winkel Stationstraat 20 en op 23-5-1956 en 2-11-1958 kreeg F. Hertog vergunning voor resp. het veranderen van het balkonhek en het balkon.
http://www.panoramio.com/photo/114815718
Kent u de namen van Piet van Meteren( Nijmegen) en Franziska Frerixen( 1893 Haldern) ? Zij trouwden in 1919 in Reden.
Piet had een café gekocht(?)in Heerlen.Als kind, uit Amsterdam,rond 1958, logeerde ons gezin bij Franziska, tante Cis.Piet was al in 1928 overleden.
Mijn neven en ik zijn op zoek naar dat Café. Ikzelf denk dat het “de Poort van Herle” was en misschien nog specifieker de “Steh bierhalle”.
Ik kan geen aanknopingspunten vinden. Weet u iets meer?
Dossier betreffende vergunning L. Mandigers voor de bouw van een overkapping voor pand gelegen aan de Stationstraat (zie inv.nr. 47, volgnr. 1261). Bron: Rijckheyt Centrum voor regionale geschiedenis. 015-03 Gemeente Heerlen, 1913-1918; http://www.rijckheyt.nl/
Op 22-12-1922 kreeg L. Mandigers vergunning voor het verbouwen van het hotel aan de Stationstraat 19 in Heerlen.
Op 19-1-1956 kreeg aannemersbedrijf H. Reumkens NV vergunning voor het verbouwen van Hotel-Café-Restaurant “Victoria”. Op 1-10-1956 werd Café-Restaurant Victoria-Snackbar geopend; de exploitant was C.J. van Deutekom, van Café-Restaurant “Ruto” in de Saroleastraat; de binnenhuisarchitectuur was van de hand van architect de Groot (Limburgsch Dagblad van 29-9-1956 en 2-10-1956).
Op 22-3-1983 kreeg In de Gekroonde Haan BV vergunning voor het verbouwen van de voorgevel van Stationstraat 19-20.
Uit kadastrale informatie kan de conclusie worden getrokken dat Hotel Victoria omstreeks 1916/17 gebouwd moet zijn, en wel i.o.v. van Pieter Joseph Pommé (kad. nr. 8796, getrokken uit 8371).
Later kocht Peter Joseph Hubert Reumkens (onderwijzer, schoolhoofd) het hotel van caféhouder Heinrich Joseph Robertz. Op 19-1-1956 kreeg aannemersbedrijf H. Reumkens NV vergunning voor het verbouwen van Hotel-Café-Restaurant “Victoria”.
In De Telegraaf van 11-8-1916 trof ik een bericht aan over de aanbesteding van de bouw van een hotel op 10-8-1916, door architect Anton J. Bartels (1879-1966) voor de heer Pomme.
Ik neem nu aan dat het gaat over Hotel Victoria op nr. 19.
De heer Pomme was al verbonden aan Hotel du Nord op nr. 17. Ik neem aan dat het dezelfde heer Pommé is.
Peter Joseph Hubert Reumkens was tot 1-1-1951 hoofd van de VGLO School en Nieuwenhagen en vanaf januari 1952 hoofd van de RK Jongensschool aan De Doom 7 in Welten in Heerlen (Limburgsch Dagblad van 31-7-1925, 10-11-1951, 19-7-1954 en 25-5-1956).
Aannemer Reumkens is Hendrik Hubert Laurents Remkens, geb. Nieuwenhagen 11-8-1906, ovl. Sittard 15-4-1973, zoon van aannemer Arnoldus Joseph Hubert Reumkens.
Deze Peter Joseph Hubert (Jef) Reumkens, geb. Nieuwenhagen 12-5-1901, ovl. Heerlen 29-8-1987, oud 86 jaar, was gehuwd met Elly Anna Maria Robertz, geb. Heerlen 5-3-1910, ovl. Heerlen 25-7-1997, dochter van Hermann Joseph Robertz en Anna Meijer (ovl. Heerlen 20-2-1938, oud 66 jaar).
Het echtpaar Reumkens-Robertz woonde in 1944 in de Stationstraat 16.
Zij zijn de zus en zwager van Heinrich Joseph Robertz van Hotel Robertz op nr. 16.
Op 8-4-1948 en op 8-2-1955 kreeg H. Robertz vergunning voor het “verbouwen-herstellen café-hotel-restaurant” en het “verbouwen en uitbreiden van het hotel”. Hij is Heinrich Joseph Robertz, geb. Heerlen 21-11-1908, zoon van Hermann Joseph Robertz en Anna Meijer (geb. Kohlscheid, ovl. Heerlen 20-2-1938).
Deze conclusie over het bouwjaar en de architect van Hotel “Victoria” kloppen bij nader inzien niet.
Lambertus Petrus Josephus Mandigers verhuisde al in 1912 vanuit Eindhoven naar de Stationstraat 19.
Uit de Collectie Prentbriefkaarten 1890-heden nrs. 2242, 20831 en 30053_2, bij het Centrum voor regionale geschiedenis Rijckheyt (www.rijckheyt.nl), zou blijken dat Hotel “du Nord” en Hotel Roijen er voor 1900 al stonden, en Hotel “Victoria” lijkt omstreeks 1900 te zijn gebouwd.
Op 14-1-1972 werd Rotisserie “In de Gekroonde Haan” aan de Stationstraat 19 geopend, voorheen gevestigd in de Geerstraat 77. Op 20-9-1976 kreeg de Exploitatie Maatschappij Maenen vergunning voor het verbouwen van het pand Stationstraat 20 (Limburgsch Dagblad van 8-6-1967, 14-1-1972 en 24-6-1974).
Jan 31,2018. Rochester N.Y. Geerstraat 77 heb ik gewoond tot 1960 toen ik naar Rochester ginging.
myn ouders ginging naar de promenade ,
Lambertus Petrus Josephus Mandigers, reiziger (1912), koopman (1920), geb. Eindhoven ca. 1889, zoon van Christoffel Cornelius Mandigers, reiziger, en Anna Elisabeth van de Kerkhoff, trouwt Roermond 5-11-1912 Louise Catharine Conradine Küsters, geb. Geldern ca. 1885, dochter van (Franz) Wilhelm Küsters en Ottilie Heubes. Uit een notariële akte van 20-11-1920 blijkt dat het echtpaar Mandigers-Küsters eigenaar is van een “hotel-restaurant en erf gelegen tegenover het station aan de Stationstraat in Heerlen, Kadastraal bekend Sectie D. nr. 3026”. Zij woonden toen samen in Frankfurt am Main.
Mandigers kocht het van Victor Maria Jozef Eijmael, schrijnwerker, geb. Heerlen 8-11-1856, ovl. Schin op Geul 24-1-1923, zoon van Jan Hubert Eijmael en Maria Sophia Henrika Quaedvlieg, trouwt Heerlen 11-9-1888 Marie Josephine Eduard Colders, geb. Mechelen (België) ca. 1867, dochter van Jerome Colders en Jeanne Marie Phlips.
Eijmael werd in 1906 de eigenaar van de grond waarop het hotel is gebouwd.
Uit een notariële akte van 18-1-1907 blijkt dat Eijmael Koffiehuishouder was, mogelijk in de Stationstraat 19.
Lambertus Petrus Josephus Mandigers, reiziger (1912), koopman (1920), geb. Eindhoven 1-1-1889, ovl. Valkenswaard (Huize “Kempenhof”) 25-5-1971, zoon van Christoffel Cornelius Mandigers, bakker, reiziger, ovl. Eindhoven (August Sniederslaan 28) 3-8-1937, oud 74 jaar, en van Anna Elisabeth van de Kerkhoff, trouwt Roermond 5-11-1912 Louise Catharine Conradine Küsters, geb. Geldern (Dld, bij Venlo en Venray) 20-9-1884, ovl. Bakel c.a. 13-5-1962, dochter van (Franz) Wilhelm Küsters en Ottilie Heubes. Zij vestigden zich op 9-12-1912 in de Stationstraat 19 in Heerlen, komende uit Roermond, en vertrokken eind 1946 naar de Sint Gerarduslaan in Eindhoven; in 1920/21 woonden zij een jaar in Geldern (Dld). Hun twee dochters (tweeling) zijn in 1915 in Heerlen geboren. Mandigers was keurmeester bij de Nederlandsche Vereeniging van Duitsche Herdershonden; hij was frequent aanwezig op tentoonstellingen.
Volgens de Telefoongids van 1915 zaten er nog drie andere hotels in de Stationstraat, nl. Hotel du Nord van J. Pommé (het huisnummer wordt niet genoemd; dit hotel zat op nr. 17), Hotel Noé op nr. 14 en Hotel H. Robertz op nr. 11.
Op 8-4-1948 en op 8-2-1955 kreeg H. Robertz vergunning voor het “verbouwen-herstellen café-hotel-restaurant” en het “verbouwen en uitbreiden van het hotel” op nr. 16. Hij is Heinrich Joseph Robertz, geb. Heerlen 21-11-1908, zoon van Hermann Joseph Robertz en Anna Meijer (geb. Kohlscheid, ovl. Heerlen 20-2-1938).
Hotel “Metropole” van J. Welzen-Schols zou toen volgens de Telefoongids 1915 aan het Stationsplein zijn gevestigd (andere bronnen noemen Stationstraat 15a). Dit hotel was van Joannes Wilhelmus Hubertus Welzen, geb. Spaubeek 1-6-1874, ovl. Heerlen 22-10-1946, en echtgenote Anna Maria Catharina Schols, geb. Fouron le Comté (België) 16-1-1875 (haar moeder was hotelhoudster).
Op 10-8-1916 werd door architect Bartels de bouw van een hotel voor de heer Pomme aanbesteed (De Telegraaf van 11-8-1916; het huisnummer wordt niet genoemd). De hoogste inschrijver was J. Leunissen van Schaesberg met f. 55.800 en de laagste inschrijver was J. Laeven uit Heerlen met f. 45.990. Deze architect Bartels is vermoedelijk Anthonius Johannes (Anton) Bartels (1879-1966), die vanaf 1-6-1920 kantoor hield aan het Tempsplein 16 in Heerlen. Hij begon zijn loopbaan op het kantoor van architect Jan Stuyt (1868-1934) in Heerlen. Sedert 1912 was hij architect-directeur van het technisch bureau van de op 3-7-1911 opgerichte Woningbouwvereniging “Ons Limburg” (bron: advertentie in het Limburgsch Dagblad van 2-6-1920).
Op 16-12-1941 kreeg de NV Bierbrouwerij de Drie Hoefijzers vergunning voor het verbouwen van Hotel “du Nord” op nr. 17.
Op het raam van “Brand’s Stehbierhalle” staat de naam Jos. Visschers vermeld. Hij is caféhouder Bernard Jozef Hubert Visschers, geb. Heerlen 30-10-1886, ovl. Heerlen 28-9-1937. In 1924 was hij ook verbonden aan Hotel-Café-Restaurant “Stad Keulen” in de Geerstraat 81 in Heerlen.
Op 8-3-1938 kreeg NV Brand’s Bierbrouwerij vergunning voor het verbouwen van het café in de Stationstraat 22 en op 12-5-1969 kreeg Brand’s Bierbrouwerij “de Kroon” vergunning voor het verbouwen van het café-restaurant op nr. 22.
Tussen “Victoria” en “Brand’s Stehbierhalle” zaten een winkel op nr. 20, later het Sigarenmagazijn Hertog (geopend op 4-5-1940; Limburgsch Dagblad van 3-5-1940) en het Hotel P. Franck op nr. 21 (Limburgsch Dagblad van 31-10-1918).
Op 7-2-1912 kreeg dhr. Franck vergunning voor de uitbreiding van een café.
Op een niet gedateerde foto van het voormalige Hotel J. Franck op nr. 21 stond geschreven: Wordt gevestigd…Unitas Groothandel in Galanterieën Kramerijen en Huishoudelijke Artikelen.
Later vestigde zich op nr. 21 het Hotel van Ingen en het “Amstel Hotel” van J. van Ingen en W. van Ingen. J. van Ingen is Jacobus Johannes van Ingen, geb. Velp/Rheden 9-11-1883, ovl. Heerlen 10-2-1957 en W. van Ingen is zijn zoon Winandus Theodorus van Ingen, geb. Heerlen 2-11-1907, ovl. Den Helder 10-9-1969. J. van Ingen zat met zijn Hotel-Café-Restaurant “du Centre” in 1922 nog op nr. 13 (Limburger Koerier van 31-12-1920, Limburgsch Dagblad van 2-6-1933, 24-12-1953 en 24-12-1955).
Hotel P. Franck was van Pierre Franck (Peter Jozef Ignatius), geb. 15-12-1863, zoon van Johan Frans Caspar Franck en Theresia Elisabeth Minten.
Deze tak van de familie Franck is in Schaesberg (nu Landgraaf) blijven wonen. Uitzondering was Pierre Franck die zich volgens het bevolkingsregister van Heerlen op 14-9-1896 liet inschrijven.
In het bevolkingsregister 1896 staat als beroep muziekleraar.
Volgens het bevolkingsregister heeft hij in Emmastraat, Stationsstraat (tot 1919) en de Schinkelstraat gewoond.
In het bevolkingsregister van 1900 en 1910 is hij hotelhouder.
In het gemeenteverslag van 1912 staat hij als vergunninghouder voor de drankwet.
Pieter Jozef Ignatius, geb. Schaesberg 15-12-1863, is op 6-12-1919 in Heerlen overleden. De naam van zijn moeder wordt ook geschreven als Minckten (www.wiewaswie.nl).
In de Stationstraat 21 heeft de zaak van E.L.C. M. van der List, behanger en stoffeerder tevens winkel in galanterieën, gezeten, later Magazijn Unitas. Van der List werd op 13-6-1922 failliet verklaard; de Rechter-Commissaris was mr. Bauduin en de curator mr. A. van Liebergen te Maastricht (Limburger Koerier van 14-6-1922).
E. van der List was de eigenaar van het bedrijf “Unitas” in de Pieterstraat 9 in Chevremont-Kerkrade, een “Fabriek van Zonneschermen, Markiezen en Jalouzieën. Eigen timmerfabriek, smederij en bekleederij” (Limburger Koerier van 23-5-1929 en 28-8-1929).
E.L.C.M. van der List is Eduardus Leonardus Cornelis Maria van der List, koopman, fabrikant (1926), geb. Den Haag 25-2-1881, ovl. Kerkrade 18-6-1938, zoon van Eduardus Leonardus Cornelis Maria van der List, winkelbediende (1881), en Johanna Maria Hendrika Badoux.
En nog een foto van de hotelstraat: http://www.panoramio.com/photo/114815718
Hallo, E.L.C.M. van der List was mijn opa. Mijn vader had dezelfde initialen, dus ook E.L.C.M. Ik ben erg geinteresseerd in gegevens over mijn opa, mijn vader vertelde er niet veel over. Ik weet wel dat hij o.a. een matrassenfabriek had, en iemand van ‘ 12 ambachten en 13 ongelukken’ was. Alle broers en zussen van mijn vader – incl. aangetrouwde familie- zijn inmiddels overleden. Weet u of er nog fotomateriaal en/of ander materiaal in bijvoorbeeld het gemeentearchief van Heerlen voorhanden is? Bedankt alvast voor bovenstaande informatie, erg interessant! M.vr.gr. Roel van der List, Wessem
In de Stationstraat 13 zat in 1926 het Hotel “Amstel Braü” van Th. Wimmer. Hij is Theodoor Wimmer, gehuwd met Hubertina Maria Camps. Hiervoor dreef hij het Café Th. Wimmer aan de Kempkensweg 6 in Heerlen (Limburgsch Dagblad van 31-5-1921).
In de Stationstraat 13 zat in 1921 het Buffet van Ingen (Limburger Koerier van 13-8-1921).
In 1931 was het Restaurant J. van Deenen op nr. 13 gevestigd (Limburger Koerier van 6-6-1931). In de Beeldbank van Rijckheyt is een foto beschikbaar van de wateroverlast in de Stationstraat in augustus 1932, waarbij het hotel Jos. L. van Deenen wordt genoemd. Hij is Joseph Laurentius van Deenen, ovl. Heerlen 6-6-1959, oud 80 jaar, echtgenoot van Anna Maria Cordewener, ovl. Heerlen 29-4-1956, oud 77 jaar.
Op 17-3-1939 kreeg G. de la Haije vergunning voor het gedeeltelijk vernieuwen van het café-woonhuis Stationstraat 13.
Vanaf omstreeks 1954 was het “Wiener Café” vele decennia gevestigd op nr. 13 (Limburgsch Dagblad van 4-9-1954, 19-1-1955 en 9-12-1994).
Op 5-4-1966 kreeg de Amstel Brouwerij een vergunning tot wijziging van het bouwplan 1965/413 voor nr. 13.
Op 16-12-1969 kreeg J.H. Bellefroid vergunning voor het verbouwen van het cafépand op nr. 13.
Het “Wiener Café” in de Stationsstraat 13 werd van 1955 tot 1970 geleid door Johan Bellefroid en daarna door Octavian (Jan) Popa en Netty Grooten, geb. Kerkrade 22-12-1924, ovl. Heerlen 7-7-2000.
Op 7-7-1969 kreeg J. Popa nog een vergunning voor het verbouwen en uitbreiden van het café-woonhuis in de Klompstraat 14 in Heerlen.
“Wiener Café tot sluiten van de koel een goudmijn”, door Hans Rooijakkers, in het Limburgsch Dagblad van 2-3-1994.
“Lijst van Hotels en Pensions in Nederland waar het Handelsblad ter lezing ligt”, Algemeen Handelsblad van 1-11-1934.
Op 29-1-1966 werd Hotel-Café-Restaurant Robertz in de Stationstraat 16 voortgezet door J.H. Kras; hij was de stationsrestaurateur in Heerlen (Limburgsch Dagblad van 29-1-1966). Op 19-3-1966 werd Hotel-Café-Restaurant “Kras” heropend na een brand op 1-3-1966. Eind 1980 kwam er een einde aan “Kras” (“Hotel Kras gaat dicht” in het Limburgsch Dagblad van 11-12-1980).
Hotel-Café-Restaurant “Germania” in de Saroleastraat 13 was tot 1941 eigendom van Jos. Gerards. Op 17-5-1938 kreeg hij nog een vergunning voor de verbouwing van het hotel.
“Hotel Germania Exit” in het Limburgsch Dagblad van 16-5-1941.
Na een verbouwing werd het bedrijf voortgezet door Rutten’s Café- en Restaurantbedrijf NV (Ruto) van Cornelis Johannes van Deutekom, geb. Rotterdam 1-3-1917, ovl. Heerlen 8-1-1973.
En Jos. Gerards werd de exploitant van Café-Restaurant “Monopole”.
Het pand van Café-Restaurant “Ruto” in de Saroleastraat 13 werd later gesloopt voor de doorbraak van De Promenade. De exploitant C.J. van Deutekom nam toen “Victoria” in de Stationstraat 19 over.
Op 19-1-1956 kreeg aannemersbedrijf H. Reumkens NV vergunning voor het verbouwen van Hotel-Café-Restaurant “Victoria”. Op 1-10-1956 werd Café-Restaurant Victoria-Snackbar geopend (Limburgsch Dagblad van 29-9-1956 en 2-10-1956).
In 1920 waren er plannen van een “Internationale Luchtvervoeronderneming” om in Heerlen een vast vliegstation op te richten op een terrein “naast de Oranje Nassaumijn tegenover de spoorbaan”. “Een vliegstation te Heerlen” in De Telegraaf van 3-3-1920.
Deze Luchtvaartonderneming zat in Amsterdam, en wilde vliegstations realiseren in Groningen, Leeuwarden, Den Bosch, Deventer en Heerlen. De directie van deze onderneming werd gevormd door ir. W.F. Boterhoven de Haan, P. Taks en M.L.J. Hofstee (Algemeen Handelsblad van 25-12-1919).
De Stationstraat e.o. was dus even het “centrum van de wereld”.
“Heropening van het Hotel “Victoria”. Geheel nieuw gerestaureerd. Eigenaar: L. Mandigers” in de Limburger Koerier va 2-12-1921. Volgens de Telefoongids van 1915 was de naam van L.P.J. Mandigers verbonden aan Hotel “De Gouden Leeuw” aan het Wilhelminaplein 7 in Heerlen en in 1918 was Café “De Gouden Leeuw” aan het Wilhelminaplein verbonden aan H.J. Debie.
In 1920 stond Hotel du Nord te koop: “Te Koop: Het bekende 1e Rang Hotel du Nord met groote Concertzaal thans ingericht als Biscoop-Theater gelegen tegenover het Station te Heerlen. Te aanvaarden na 1 Mei a.s. Zich te wenden tot M. Prevoo-Dirix, Pavillon-Valkenburg” (Algemeen Handelsblad van 17-4-1920 en Limburger Koerier van 28-8-1920).
Op 19-5-1965 werd Hotel-Restaurant “De Poort van Herle” annex bar-dancing “Pergola” geopend, met muziek van Jean van Libergen. “Beleefd uitgenodigd” door J.C. Schmeing, Sche;lsberg 167 in Heerlen (Limburgsch Dagblad van 19-5-1965).
Op 22-5-1969 opende J. Smeets de “nieuwe zaak Hotel-Café-annex “Stehbierhalle In de Poort van Herle” (Limburgsch Dagblad van 21-5-1969).
En in december 1969 werd de nieuwe Limburgse amateurclub wielrennen “Stehbierhalle” opgericht met de heer Smeets als directeur sportief en Hub Canisius als ploegleider (Limburgsch Dagblad van 27-12-1969; met foto en 29-12-1969).
Op 1-5-1921 werd Hotel-Café-Restaurant Welzen-Schols aan het Stationsplein 23 geopend. “Uitsluitend Van Vollenhoven’s Bieren” (Limburger Koerier van 30-4-1921 en 10-7-1925).
De eigenaren waren Joannes Wilhelmus Hubertus Welzen, handelsreiziger (1912), geb. Spaubeek 1-6-1874, ovl. Heerlen 22-10-1946, en echtgenote Anna Maria Catharina Schols, geb. Fouron le Comté (B), dochter van Chretien Schols en Maria Ann van Mechelen, hotelhoudster.
Op 8-3-1920 vond in Café “Metropole” aan het Stationsplein in Heerlen de Openbare Aanbesteding plaats van de verbouwing van een perceel aan de Akerstraat, door architect W. Wijsbek aan de Schinkelstraat 41, i.o.v. J. Vlek (Limburger Koerier van 21-2-1920).
Architect W. Wijsbek is Wilhelmus Wijsbek, opzichter, architect, geb. Uden ca. 1864, ovl. Heerlen 29-7-1948, oud 84 jaar (Limburgsch Dagblad van 31-7-1948). Zijn dochter Wilhelmina Christina Wijsbek, ovl. Heerlen 2-11-1947, oud 51 jaar, was geboren in Pretoria in Zuid-Afrika.
Zijn zoon Hendrik Wilhelmus Josephus Maria Wijsbek, ovl. Heerlen 17-1-1941, oud 45 jaar, was geboren in Cromvoirt/Vught.
“Gehomologeerd: Accoord van W. Wijsbek, architect en aannemer te Heerlen” in Het nieuws van den dag : kleine courant van 19-10-1908.
“Geëindigde faillisementen. Door homologatie van het accoord. W. Wijsbek, architect en aannemer te Heerlen. Curator mr. F. Quadvlieg, Maastricht” in De Telegraaf van 17-10-1908.
Uit een notariële van 3-6-1908 blijkt dat architect Wijsbek de eigenaar was van drie woonhuizen in de Stationstraat, kadastraal bekend als Sectie D 3352, 3353 en 3354, en dat hem een hypotheek werd verstrekt door architect Josephus Theodorus Johannes Cuijpers (1861-1949), woonachtig in de Vondelstraat 77 in Amsterdam.
Zijn zoon Hendrik Wilhelmus Josephus Maria Wijsbek, ovl. Heerlen (Akerstraat 113) 17-1-1941, was directeur van de NV Nationale Houthandel te Heerlen (Limburger Koerier van 18-1-1941).
Op 18-8-1919 overleed Jacoba Anna Maria van der Meulen aan de Akerstraat in Heerlen, oud 40 jaar, geboren in Purmerend, echtgenote van Johannes Hendricus Wijsbek, industrieel, geb. Uden 26-9-1860, zoon van Hendricus Wijsbek, metselaar, geb. Uden 19-3-1822, en van Maria Klerks, geb. Herten 1-1-1821. Wilhelmus Wijsbek en Johannes Hendricus Wijsbek zijn broers. Hun broer Jacobus Wijsbek, tapper (1880), geb. Huisseling en Neerloon 29-7-1847, had een zoon Johannes Hindricus Wijsbek, geb. Uden 20-5-1880, ovl. Valkenburg 23-1-1965, die bouwkundige was.
Zie ook de afbeeldingen van Villa Wijsbek aan de Akerstraat in Heerlen, naast de Villa’s Dautzenberg en Weijerhorst in de Beeldbank van het Regionaal Archief in Heerlen (www.rijckheyt.nl).
H. Wijsbek was omstreeks 1912/20 de architect van de woningen op hoek van de Eikenderweg-Laanderstraat in het Eikenderveld in Heerlen, gebouwd i.o.v. de woningbouwvereniging voor spoorwegpersoneel. Het Eikenderveld is een Rijksbeschermd stadsgezicht.
Op 5-1-1927 kreeg H. Wijsbek vergunning voor het bouwen van een landhuis aan de Akerstraat 113. De architect was Hubertus Franciscus Joannes Stoks, geb. Roermond 11-7-1887, ovl. Heerlen 15-10-1967. Hij hield kantoor aan de Weltertuinstraat 64 (Limburgsch Dagblad van 20-1-1927)
Op 14-11-1923 kreeg hij vergunning voor het gedeeltelijk vernieuwen van een woonhuis aan de Akerstraat 110, in 1918 gebouwd als dubbele stadsvilla, gedeeltelijk dokterswoning met praktijk, onder architectuur van de architecten Tummers en Ploem. De praktijkruimte aan de Vlotstraat A2 is in 1933 ontworpen door architect Hendrik Teeken (1900-1950). Akerstraat 110 is een Rijksmonument met nr. 512769.
De Villa Weijerhorst was van Karel Weijerhorst, geb. Geilenkirchen (Dld) ca. 1833, ovl. Heerlen 11-2-1905, oprichter en uitgever van de Limburger Koerier; hij werd in Mainz gecremeerd.
Villa Weijerhorst was tot september 1940 eigendom van het Algemeen Mijnwerkersfonds en in gebruik door de Distributiedienst. Toen werd de villa opgeëist door de NSDAP (Limburger Koerier van 8-4-1940 en 14-9-1940).
De Limburger Koerier van 8-4-1940 schreef: “De villa van dhr. Weijerhorst is “aardig”, maar meer ook niet. Historische of andere waarde heeft ze niet”. Architect Wielders had al de opdracht om iets nieuws te ontwerpen.
Architect Tummers is Herman Hendrik Antoon (Henk) Tummers, geb. Tegelen 24-10-1889, ovl. Heerlen 26-3-1973. Hij hield kantoor aan de Molenberglaan 116 in Heerlen.
Hij is de vader van beeldend kunstenaar en politicus Nicolaas Hendrik Marie (Nic) Tummers, geb. Heerlen 5-2-1928.
Hierbij een link naar architect Wilhelmus Wijsbek, geb. Uden 22-8-1863, ovl. Heerlen 29-7-1948, in het digitale archief van Artefacts.co.za in Zuid-Afrika: http://www.artefacts.co.za/main/Buildings/archframes.php?archid=3001&countadd=1
In 1918 kreeg ook architect N. Wijsbek uit Heerlen de opdracht voor het ontwerpen van een schouwburg en hotel.
“Door eenige personen te Amsterdam en elders werd aan den architect N. Wijsbek alhier opdracht gegeven tot het maken van een bouwplan voor een te Heerlen op te richten schouwburg met hotel” (annex café-restaurant, eetzaal, sociëteit, biljardzaal, vergaderzalen), Limburgsch Dagblad van 28-10-1918.
Vermoedelijk is N. Wijsbek de architect Wilhelmus Wijsbek, geb. Uden ca. 1864, ovl. Heerlen 29-7-1948, oud 84 jaar (Limburgsch Dagblad van 31-7-1948).
Dit lijkt te gaan over het Grand Hotel aan het Wilhelminaplein.
In maart 1919 berichtten het Algemeen Handelsblad (26-3-1919) en De Telegraaf (25-3-1919) over “plannen van een “Amsterdamse combinatie” om in Heerlen een “1e klas hotel met een intiem schouwburgje” te bouwen, onder architectuur van J.A. Pauw en J.M. van Hardeveld. Een “complex van terreinen” was al aangekocht. Dit betreft het “Grand Hotel” aan het Wilhelminaplein. Zij waren in die tijd ook de architecten van enkele middenstandswoningen aan het Tempsplein in Heerlen (Bouwkundig Weekblad 1921, nr.43, blz. 287-289. De voormalige RK Openbare Leeszaal en Bibliotheek aan het Tempsplein 10 in Heerlen (Rijksmonument nr. 512793) is ook van hen.
Bronnen m.b.t. de architecten Johannes Martinus van Hardeveld, geb. Amsterdam 2-2-1891, ovl. Amsterdam 11-3-1953, en Jan Adrianus Pauw, geb. Amsterdam 14-4-1891, ovl. Vancouver BC in Canada, door een noodlottig auto-ongeval op 29-8-1931.
De eerste bioscoop (Lichtspieltheater) in Heerlen was Cinema “Flora” in de Stationstraat. Deze biscooop werd in 1917 overgenomen door caféhouder Schiffers, vanaf 1912 de eigenaar van Cinema “Union” in de Saroleastraat. In 1922 kocht Anton Weijerhorst de drie bioscopen in Heerlen. Cinema “Flora” werd toen Cinema “Universal”. Het beheer kwam in handen van Pierre Martens, afkomstig uit de Sittardse familie van horeca- en bioscoopexploitanten.
In december 1918 was Cinema “Flora” in de Stationstraat provisorisch ingericht als kazerne voor de Militaire Wielrijders uit Rijswijk (Limburgsch Dagblad van 14-12-1918). Zij vertrokken op 14/12 met de fiets naar Rijswijk.
Heropening Flora-Theater in de Stationstraat op zondag 19-12-1920 (Limburgsch Dagblad van 15-12-1920).
Het Flora-Theater in de Stationstraat en het Union-Theater van de heer Schiffers in de Saroleastraat 48 adverteerden samen in het Limburgsch Dagblad van 31-12-1920 (zie ook het de Limburger Koerier van 10-9-1921 en het Limburgsch Dagblad van 30-10-1924). In de Limburger Koerier van 11-12-1922 vraagt de weduwe Schiffers “twee flinke dienstmeisjes” voor het Hotel-Café “Union” in de Saroleastraat.
Lit.: “Film en het moderne leven in Limburg: het bioscoopwezen tussen commercie en katholieke cultuurpolitiek, 1909-1929”, door Thunnis van Oort; Maaslandse monografieën 70, Uitgeverij Verloren, Hilversum 2007 (ISBN 978 90 8704 019 2 (proefschrift Universiteit Utrecht): https://books.google.nl/books?isbn=9087040199
Volgens een advertentie in het Limburgsch Dagblad van 14-12-1918 zat Café Ritzen-Ramakers tegenover het station in Heerlen. Volgens een advertentie in het Limburgsch Dagblad van 31-12-1920 zat Hotel Ritzen-Ramakers in de Geerstraat en volgens de Telefoongids van 1915 zat dit hotel in de Geerstraat 38.
Vermoedelijk betreft het Christiaan Ritzen, cementwerker (1893), geb. Limbricht 7-6-1855, ovl. Heerlen 26-2-1930, zoon van Arnold Ritzen, landbouwer, en van Maria Elisabeth Hamers, landbouwster, trouwt Munstergeleen 7-9-1893 Maria Helena Ramakers, geb. Munstergeleen, ovl. Heerlen 25-1-1928, oud 58 jaar, dochter van Peter Christiaan Ramakers, herbergier, en Maria Clementina Cloots, winkelierster.
Op 2-8-1938 kreeg F. Ritzen vergunning voor het gedeeltelijk vernieuwen van het café op de hoek van de Geerstraat en de Looierstraat 81.
Op 8-11-1950 overleed Kasper Ferdinand Ritzen in Utrecht, woonachtig in de Stationstraat 24b in Heerlen, geb. Heerlen 9-8-1898, zoon van Christiaan Ritzen en Maria Helena Ramakers, echtgenoot van Martha Paulina Demacker. Hij was wethouder van Heerlen, voorzitter van de RK Middenstandsvereniging, lid van de Kamer van Koophandel en oud-lid van Provinciale Staten.
Op 5-8-1960 kreeg de wed. M. Ritzen-Demacker, apotheker, vergunning voor het verbouwen van het pand (apotheek) Stationstraat 24b, rechts van de toegangspoort naar de synagoge (zie ook het Limburgsch Dagblad van 8-4-1955).
Uit een notariële van 3-6-1908 blijkt dat architect Josephus Theodorus Johannes Cuypers (1861-1949), woonachtig in de Vondelstraat 77 in Amsterdam, de eigenaar was van drie woonhuizen in de Stationstraat in Heerlen, kadastraal bekend als Sectie D 3352, 3353 en 3354. Architect Willem Wijsbek in Heerlen versterkte Cuypers een hypotheek.
http://resources.huygens.knaw.nl/bwn1880-2000/lemmata/bwn3/cuijpersjtj
In de periode 1900-1908 was Jos Cuijpers geassocieerd met architect Jan Stuyt (1868- 1934), die veel gebouwen in Heerlen heeft ontworpen, o.a. de Vroedvrouwenschool (www.panoramio.com/photo/114816790).
Jos Cuijpers was in 1901-1903 verantwoordelijk voor de restauratie van de St. Pancratiuskerk (www.pancratiuskerk-heerlen.nl/joomla25/index.php/geschiedenis) en samen hebben zij in 1900-1909 de RK Obrechtkerk in de Jacob Obrechtstraat 28 in Amsterdam ontworpen (www.panoramio.com/photo/15718019; http://www.panoramio.com/photo/67414820; http://www.panoramio.com/photo/67414754
Zijn neef Eduard Gerard Hendrik Hubert (Ed) Cuypers (1859-1927) was de architect van het St. Joseph Ziekenhuis en de Kapel aan de Putgraaf in Heerlen (www.panoramio.com/photo/114726819).
Pardon, het was andersom. Cuijpers verstrekte de hypotheek aan Wijsbek en Wijsbek was de eigenaar van de drie woonhuizen in de Stationstraat.
Sectie D 3352 betreft de Stationstraat 38, waar later het Café Restaurant van Engelen is gevestigd, van Theodorus van Engelen, rangeerder (1915), geb. Vlijmen, ovl. Heerlen 20-2-1956, oud 65 jaar, gehuwd met Maria Norbertha van Oirschot, geb. Blerick, ovl. Heerlen 23-123-1952.
Op 17-1-1949, 15-4-1952 en 13-1-1953 kreeg hij vergunningen voor het verbouwen van de toiletten achter het café.
In 1906 was Victor Maria Jozef Eijmael, schrijnwerker, koffiehuishouder (1907), geb. Heerlen 8-11-1856, ovl. Schin op Geul 24-1-1923, de eigenaar geworden van de grond waarop later Hotel “Victoria” is gebouwd, kadastraal bekend Sectie D nr. 3026; hij werd toen ook de eigenaar van de grond, Kadastraal bekend Sectie D nr. 3025 en 3027.
Hij bouwde er drie huizen, vermoedelijk een met een koffiehuis. Mandigers kocht huis en erf Sectie D nr. 3026 in 1917 van hem en plaatste er in dat jaar een bijbouw; in 1921 volgde een verbouwing. De markante toren van het Hotel “Victoria” is vermoedelijk i.o.v. Mandigers gebouwd.
Eijmael verkocht huis en erf Sectie D 3027 ook in 1917 en Sectie D 3025 in 1920.
In 2010 werd Van Nouhuys Beheer BV te Heerlen de eigenaar van het pand Stationstraat 19, kadastraal bekend Heerlen D 9654 A1, getrokken uit Heerlen D 3026 en D 3025.
Volgens de notariële aktes van 18-1-1907 en 29-3-1911 was Victor Maria Jozef Eijmael koffiehuishouder, vermoedelijk in de Stationstraat 19, maar helemaal zeker is dat niet. In 1907 en in 1911 was hij de eigenaar van huizen, erven en tuinen, Kadastraal bekend Sectie D nrs. 2983, 2984, 2963, 2964, 2962, 3025, 3026 en 3027.
In een notariële akte van 5-5-1914 was hij de eigenaar van huizen, erven en tuinen in de Stationstraat en de Oranje Nassaustraat, Kadastraal bekend Sectie D nrs. 2983, 2984, 2964, 3025, 3026, 3027, 4020 en 4021. Hij gaf deze bezittingen als borg aan de NV Geldersche Credietvereniging te Arnhem.
Volgens een notariële akte van 9-12-1914 verhuurde hij het woonhuis in de Stationstraat 15 voor 15 jaar aan Hubert Lodewijk Eijmael, koopman.
Victor Maria Jozef Eijmael, schrijnwerker, koffiehuishouder, geb. Heerlen 8-11-1856, ovl. Schin op Geul 24-1-1923, zoon van Jan Hubert Eijmael en Maria Sophia Henrika Quaedvlieg, trouwt Heerlen 11-9-1888 Marie Josephine Eduard Colders, geb. Mechelen (België) ca. 1867, dochter van Jerome Colders en Jeanne Marie Phlips.
Jan Hubert Eijmael, geb. Heerlen 16-6-1826, ovl. Heerlen 17-4-1880, zoon van Mathias Joseph Eijmael en Maria Elisabeth Vijgen, trouwt Heerlen 31-1-1849 Maria Sophia Henrica Quaedvlieg, winkelierster, geb. Valkenburg 24-8-1825, dochter van Paul Antoon Quaedvlieg en Maria Isabella Bormans.
Mathias Joseph Eijmael, organist, geb. Heerlen 18-5-1794, ovl. Heerlen 15-4-1834, zoon van Johan Willem Eijmael en Maria Theresia Robroeck, trouwt Heerlen 13-7-1820 Maria Elisabeth Vijgen, geb. Heerlen 26-3-1796, dochter van Herman Vijgen en Anna Maria Zinnekens.
Johan Willem Eijmael overleed in Heerlen op 15-3-1832, op 75-jarige leeftijd, als zoon van Hendrik Eijmael en Geertruida Schils.
“Stationsplein en Saroleastraat geasphalteerd. Naar wij vernemen zouden er plannen zijn, om Stationsplein en Saroleastraat te asphalteeren” (Limburgsch Dagblad van 10-12-1924).
Hotelhouder N.J. Lindelauf was Nicolaas Jozef Lindelauf, geb. Wijnandsrade 14-11-1885, ovl. Heerlen 19-10-1961, gehuwd met Maria Jozefina Gerards, zoon van Mathijs Jozef Lindelauf en Maria Lucia l’Ortye.
Ten tijde van zijn huwelijk op 16-11-1909 was hij slager van beroep.
In de Willemstraat 147 (bij den overweg) zat in 1904 het Café-Restaurant Folmer, zeer waarschijnlijk van Cornelis Willem Folmer, rijksambtenaar (1870), winkelier (1910), geb. Someren 23-1-1836, ovl. Heerlen 28-8-1930, zoon van Gerrit Folmer en Catharina Caspar, trouwt Schaesberg 24-2-1870 Anna Catharina Keulaerds, geb. Schaesberg 4-2-1842, naaister, dochter van Frans Hendrik Keulaerds/Keulaerts, kleermaker, en Anna Catharina Dortants, landbouwster.
Hun dochter Maria Louisa Catharina Hubertina Folmer, geb. Beesel ca. 1872, ovl. Heerlen 20-9-1910, trouwt Heerlen 30-12-1897 Nicolas Joseph Jongen, bakker, geb. Kerkrade ca. 1869, zoon van Jan Hendrik Jongen en Maria Moulen.
Nicolas Joseph Jongen trouwt 2. Heeze 9-5-1911 Anna Maria Catharina Folmer, geb. Heeze ca. 1870, ovl. Heerlen 19-9-1941, dochter van Casper Henricus Hubertus Folmer en Maria Anna van Gennip.
De Brood- en Banketbakkerij N.J. Jongen-Folmer zat in de Stationstraat 1, hoek Willemstraat (De Tijd van 17-3-1909 en het Limburgsch Dagblad van 24-7-1920, 31-12-1921, en 4-1-1930).
Op 3-2-1939 kreeg mevr. N. Jongen-Folmer vergunning voor het “gedeeltelijk vernieuwen van een woonhuis” in de Honigmanstraat.
De eerste bioscoop (Lichtspieltheater) in Heerlen was Cinema “Flora” in de Stationstraat. Deze biscoop werd in 1917 overgenomen door caféhouder Schiffers, vanaf 1912 de eigenaar van Cinema “Union” in de Saroleastraat.
In 1914 was Anton Weijerhorst eigenaar van Bioscoop “Royal” in de Saroleastraat. In 1919 werden Pierre Martens en zijn oudere neef Jean Martens aangesteld als nieuwe bedrijfsleiders. Zij wijzigden vrijwel direct de naam in “Hollandia”. Zij waren afkomstig uit een Sittardse familie van horeca- en bioscoopexploitanten.
In 1922 kocht Anton Weijerhorst Cinema “Flora”, het voormalige “Lichtspieltheater” in de Stationstraat, later omgedoopt tot Cinema “Universal”. Het beheer kwam ook in handen van Pierre Martens.
In december 1918 was Cinema “Flora” in de Stationstraat provisorisch ingericht als kazerne voor de Militaire Wielrijders uit Rijswijk (Limburgsch Dagblad van 14-12-1918). Zij vertrokken op 14/12 met de fiets naar Rijswijk.
Heropening Flora-Theater in de Stationstraat op zondag 19-12-1920 (Limburgsch Dagblad van 15-12-1920).
Het Flora-Theater in de Stationstraat en het Union-Theater van de heer Schiffers in de Saroleastraat 48 adverteerden samen in het Limburgsch Dagblad van 31-12-1920 (zie ook het de Limburger Koerier van 10-9-1921 en het Limburgsch Dagblad van 30-10-1924). In de Limburger Koerier van 11-12-1922 vraagt de weduwe Schiffers “twee flinke dienstmeisjes” voor het Hotel-Café “Union” in de Saroleastraat.
Lit.: “Film en het moderne leven in Limburg: het bioscoopwezen tussen commercie en katholieke cultuurpolitiek, 1909-1929″, door Thunnis van Oort; Maaslandse monografieën 70, Uitgeverij Verloren, Hilversum 2007 (ISBN 978 90 8704 019 2 (proefschrift Universiteit Utrecht): https://books.google.nl/books?isbn=9087040199
Advertentie van architect W. Wijsbek, Schinkelstraat 12 in Heerlen in het Limburgsch Dagblad van 2-11-1918: “Te koop te Heerlen. Verschillende bouwterreinen. Tevens maken van alle voorkomende bouwplannen”.
Uit een notariële van 3-6-1908 blijkt dat architect Willem Wijsbek in Heerlen een hypotheek ontvangt van architect Josephus Theodorus Johannes Cuypers (1861-1949), woonachtig in de Vondelstraat 77 in Amsterdam. Wijsbek is dan de eigenaar van drie woonhuizen in de Stationstraat in Heerlen, kadastraal bekend als Sectie D 3352 (later Stationstraat 38), 3353 en 3354.
http://resources.huygens.knaw.nl/bwn1880-2000/lemmata/bwn3/cuijpersjtj
In de Stationstraat 38 zat het Café Restaurant van Engelen, van Theodorus van Engelen, rangeerder (1915), geb. Vlijmen, ovl. Heerlen 20-2-1956, oud 65 jaar, gehuwd met Maria Norbertha van Oirschot, geb. Blerick, ovl. Heerlen 23-123-1952. Op 17-1-1949, 15-4-1952 en 13-1-1953 kreeg hij vergunningen voor het verbouwen van de toiletten achter het café.
Het 2e gedeelte van D 3352 betreft het pand op de hoek van de Schinkelstraat en Stationstraat. Dat pand wordt eigendom van de Nederlandse Staatsmijnen. De straatnaam wordt dan Van der Maessenstraat. Dit gebouw is gesloopt.
Sectie D 3353 en 3354 worden ook eigendom van de Nederlandse Staatsmijnen en liggen in de Van der Maessenstraat. De gebouwen zijn inmiddels gesloopt.
Zoals enkelen al noemden, links van De Poort was hotel De Amstel. In 1924 vroeg mijn opa Ferd van Wersch een bouwvergunning aan tot het oprichten van een hotel restaurant. Daarbij zat een tekening van Hotel De Amstel dat nog uit de grondverdieping en één verdieping erop bestond, Zoaalst de tijd van Franck en de Unitas. Op de bouwtekening staat: Plan v/h maken eener verbouwing v/e Hotel-Restaurant. Met de oude en de nieuwe voorgevel. En dat is de situatie zoals het er op de foto uitziet. Het is mij niet bekend waarom Ferd van Wersch die bouwvergunning aanvroeg, want hij is er zelf nooit in begonnen.