[IN]Beeld: Royal Theater

In het kader van Heerlen Toen en Nu lopen Anita Hondong en Maurice regelmatig door Heerlen met archieffoto’s. De sport is dan om precies dezelfde foto te schieten, maar dan in het nú.

Om het spits af te bijten beginnen we deze maand met de Royal Bioscoop. De foto is genomen vanaf het balkon bij de huidige Brasserie de Passie (voorheen ‘De Poort van Herle’). Op de achtergrond – waar nu de kantoorpanden staan is een lange weg, parallel aan het spoor te zien. Welke herinneringen heeft u aan deze foto?

Maurice van Opdorp

Maurice was oprichter en hoofdredacteur van de website Heerlenvertelt.nl. Als Heerlenaar schreef Maurice regelmatig ook zelf mee aan de verhalen van Heerlen Vertelt. Op 10 mei 2015 is Maurice overleden.

6 gedachten over “[IN]Beeld: Royal Theater”

  1. Bij het zien van deze prachtige foto gaan mijn gedachten bina 50 jaren terug naar de vele zaterdagavonden dat ik met mijn meisje ( nog steeds mijn huidige vrouw ) naar Royal ging. Eerst even wat snoep kopen bij het winkeltje in de foyer en dan naar binnen, wachten op het moment dat de zaalverichting uitging. Eerst werd het Polygoon-nieuws getoond, dan reclame en vervolgens de film. Tijdens de film was er echter niet allen aandacht voor hetgeen er op het scherm te zien was…..Dan, na afloop van de film; nog even een frietje halen bij de houten keet van Baeten achter het spoor en op naar huis. Reuze gezellig!

  2. Heb nog heel wat herinneringen aan de Royal, ben er vaak naar de films geweest aangezien ik bij de fam van Bergen werkte die de eigenaren waren van deze bioscoop.Kreeg er veel vrij kaartjes van voor mij en mijn fam Mr Max en zijn family woonden op de Akerstraat en daar heb ik toen gewerkt.Iedere zondag kwam de hele familie op de koffie Truus Betsy Lou en natuurlijk Lenie.Heb er goede herinneringen aan

  3. Mijn moeder kwam mij en mijn tweelingbroer Paul van de Aloisiusschool aan de ,,Nobelstraat” halen, met de smoes dat wij onze communiepakjes moesten gaan passen. Wij gingen echter naar het Royaltheater waar we de kleurenfilm van prinses Elisabeth tot koningin van Engeland werd gekroond te zien kregen. Kleurenfilm was uniek want de films waren 1951 nog in zwartwit. Later toen we tiener waren en bv. een cowboy keken hadden we klapperpistooltjes mee, waar mee als er geschoten werd mee gingen schieten of als het in de film regende, de paraplu open deden of als het een saaie film was, geroepen werd ,,is er een dokter in de zaal”?, de lichten aangingen en weer geroepen werd ,,dokter vindt u dat ook zo’n rot film”? en wij de bioscoop werden uitgezet. Ook waren er de films Mondo Kani = Hondse Wereld werden vertoond. De Italiaanse regisseur is later veroordeeld, omdat hij in Nigeria, op zijn verzoek, dode negers achter een tank liet slepen en dat filmde en dan niet te vergeten de ,,voorlichtingsfilms” van Oswald Kolle of waren die in de Rivoli?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.