Opmerkelijke vondst in de Wittewijk te Molenberg

Ik ben opgegroeid in Terwinselen. Terwinselen bestond vroeger uit 3 gemeentes Kerkrade, Schaesberg en Heerlen. Ik ben geboren in de Maarstraat en dat was nog net Kerkrade. In het veld een 200 meter vanaf de Wilhelminaschool begon Heerlen. Wij waren thuis wel op Heerlen gericht, dat kwam omdat mijn moeder uit Klimmen kwam (familie Delahaye) en in Heerlen Dienstmaagd was bij o.a. de familie Grond een opzicht van de ON 1 en ook bij de familie Schunck. Die een woning hadden boven het Glaspaleis.

November vorig jaar heb ik de sleutel gekregen van de woning waar ik nu woon (in de Wittewijk te Molenberg), ik kom zelf echter uit het Aarveld waar ik 16 jaar gewoond heb. Toen ik in mijn huis het eerste kwam, om het te bezichtigen, en ik kwam in de stal, vielen me als eerste de kranten op die tegen het plafon aangeplakt waren. Geplakt waren ze niet, maar blijkbaar waren ze als isolatie gebruikt. In de kelder zijn ze ook. De kranten op de plafons vielen me al op tijdens de bezichtiging van deze woning maar ook van een andere woning. In de Wittewijk krijg je veel woning voor weinig geld, vond ik. Bovendien was ik hier als kind veel gekomen, omdat ik een oom had, mijn Pete oom, die op het Dalpad woonde.

Je kunt uit de kranten mooi afleiden wanneer de stalletjes gebouwd zijn en wat de mensen in die tijd deden in hun vrije tijd. Het is “Het Limburgsch Dagblad” en we zijn in de 35ste jaargang. Nu is de eerste krant van “Het Limburgsch Dagblad” uitgekomen op 26 oktober 1918. D.w.z. dat we het jaar 1952 hebben, want de eerste jaargang begin op die 26ste oktober 1918 en niet op 26 oktober 1919. We zitten in de 16 de week, in januari. Want bedenk dat men niet telde vanaf de eerste januari maar vanaf 26 oktober.

Er werd veel gedanst in het jaar 1952..
(Klik op de afbeeldingen voor een vergroting)


Ingezonden verhaal

Als lezer van HeerlenVertelt.nl zal het vaak voorkomen dat u gebeurtenissen, locaties of gebouwen herkent. Wanneer u graag zelf een verhaal hierover wilt schrijven en insturen kan dit natuurlijk!

7 gedachten over “Opmerkelijke vondst in de Wittewijk te Molenberg”

 1. Ja, die kranten, stalletjes en kelder, heb ik al zeker 30 jaar geleden gezien in diverse woningen in de witte wijk.
  Waarschijnlijk zijn die inderdaad door de aannemer indertijd aangebracht. Waarom? Geen idee, een enkel blad heeft toch geen isolatiewaarde………………misschien om de bekistingsplanken te beschermen?
  Indertijd was mijn vader hulpuitvoerder bij de bouw (door Dura) van de witte wijk. Helaas kan ik het niet meer vragen, hij is overleden in 1980…………………..

 2. Ik kan mij nog herinneren dat er bij de vossekuil?
  In die tijd was het een braakliggend gebied, een militair vliegtuig is neergestort ik zal een jaartje of 7 zijn geweest ben van 1948 en woonde met mijn ouders op de Joost v Vondelstaat 8a te Molenberg
  Wie weet daar nog wat over te vertellen?
  Marian Leurs

   1. Hallo Marian

    Ik ben van 1947 en zat in de 1e klas ban de broederschool (broeder MArtinus) of 2e klas (mr Tonaer) toen het gebeurde,
    Ik kan me de klap nog herinneren en ook de comotie daarna.
    Martin Ariaans

    1. Hallo Martin,

     Het was in de 2e, bij mr Tonnaer. Ik kan het me nog goed herinneren. Die klap vergeet ik nooit.
     Volgens mij hebben wij trouwens van klas 1 (Br. Martinus) tot en met klas 6 (Br. Seraficus) bij elkaar in de klas gezeten.
     Groetjes, Frans Cupedo.

     1. Hallo Frans
      Je naam kan ik me goed herinneren. We hebben idd bij elkaar in de klas gezeten op de hele lagere school. Leuk dit te lezen. Helaas beetje laat gereageerd. Ik woon tegenwoordig in t Harde na een loopbaan bij de landmacht.

 3. Hallo Martin,
  Als ik niet helemaal fout ben, waren wij toen in die tijd tamelijk goed bevriend. Dat met die Engelse straaljager weet ik ook nog heel goed,heb nog jarenlang een of ander deel van de vleugel bewaard.
  Wij zijn samen nog de vierdaagse gelopen, en jouw vader was voor mij ome Joep met zijn Henkel scooter.
  Het zou leuk zijn kontakt te krijgen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.