Geschiedenis is op vele manieren vast te leggen. Verhalen worden op papier of blogs vastgelegd en foto’s en filmpjes in fotoboeken of films. Een niet gebruikelijke manier is het maken van een groot mozaïek..
In het verlengde van de herstructurering van het centrum van Heerlerheide zal ook het Corneliuspark in 2012 een nieuwe invulling krijgen. Een onderdeel van het vernieuwde park is een mozaïek die veel (zo niet alle) elementen van Heerlerheide zal bevatten. Het ontwerp van het park en de mozaïek is samen met buurtbewoners en verenigingen tot stand gekomen. Vooral in de mozaïek zijn logo’s van verenigingen, uitspraken van bewoners en de geschiedenis van de buurt terug te vinden.
Het ontwerp
Uit een selectie van kunstenaars werd kunstenaar en ontwerper Arno Coenen gekozen om het Corneliuspark te ontwerpen.
Voor ideeën en wensen voor het park en de mozaïek heeft Arno Coenen mensen aangesproken op bijvoorbeeld de weekmarkt in Heerlerheide en het café, gesproken met de Heemkundevereniging, buurtvertegenwoordigers, Stadsarchief Rijckheyt en dhr. Vrolings en een rondleiding gehad door Heerlen waaronder de zilverzandgroeves in Heerlerheide. Vanuit alle verzamelde informatie heeft Arno Coenen onderwerpen gekozen die hij in het ontwerp heeft verwerkt. Hierbij heeft hij natuurlijk keuzes moeten maken.
Terugkeer van de Ganzehoeder, Eiervrouwtje en Bokkeriejer
Enkele kenmerken van Limburg komen terug in het ontwerp van het park. Het park zelf is een verwijzing naar het golvende Limburgse landschap en de aardlagen van de zand- en steenkoolwinning. Er is ook een plek voorzien om kunstwerken terug te plaatsen, die bij de herinrichting uit Heerlerheide verdwenen waren. Het gaat om de kunstwerken: Ganzehoeder, Eiervrouwtje en Bokkeriejer.
Holle weg
Het golvend terrein wordt doorsneden door een holle weg. De holle weg biedt direct ruimte om een muur van mozaïek te maken en goed te kunnen bekijken. In die mozaïek zijn ideeën van de bewoners en verenigingen verwerkt; uitspraken van bewoners, logo’s of verwijzingen naar verenigingen, verwijzingen naar de geschiedenis van de buurt en de aardlagen.
De mozaïek
De mozaïek is 150 m2 groot. Het kunstwerk is onderverdeeld in verschillende matjes. Elk matje heeft ongeveer 225 mozaïeksteentjes van 2 x 2 cm. In totaal moesten zo’n 298.000 steentjes oftewel circa 1200 matjes gelegd worden. Voor elk matje is een kleurenschema opgesteld met daarbij een lijst van de nodige steentjes.
Eigen inwoners konden eind september meebouwen aan de mozaïek matjes. Er werd vrij enthousiast gereageerd, want binnen no-time waren alle matjes af. In januari 2012 start men met de aanleg van het park en wordt er ook gestart met de aanleg van de mozaïek. Dan keert er weer een stukje geschiedenis terug in Heerlerheide..