Verder niets bijzonders..

In de jaren 60 hoorde de auteur, Paul Custers, zijn vader, moeder, ooms en tantes veelvuldig praten over de oorlogsjaren. In de jaren 70 gaf hij aan die familiegesprekken een vervolg door zijn vader frequent te bevragen over de bezetting en betrokkenheid bij illegaliteit en verzet.

In 2010 en 2011 bracht de schrijver van Verder niets bijzonders; anekdotes over Hoensbroek in bezettingstijd vele uren door in archieven, las (ego) documenten en sprak met familie, betrokkenen en nabestaanden. Verder niets bijzonders geeft een beeld van verzet en illegaliteit in Hoensbroek. Het boek bevat tal van concrete gebeurtenissen, persoonlijke statements en authentieke illustraties en gedocumenteerde fragmenten.

Geen ‘goed’ en ‘fout’
Verder niets bijzonders is in meer opzichten een egodocument. Eerst en vooral vormt de persoonlijke beleving van zijn vader de primaire rode draad. Daarnaast legt de schrijver verbindingen met zijn eigen leven, opvattingen en beleving. De auteur heeft vermeden om te oordelen over ‘goed’ en ‘fout’. Dat alles maakt Verder niets bijzonders; anekdotes over Hoensbroek in bezettingstijd een zeer lezenswaardig boek.

Maurice van Opdorp

Maurice was oprichter en hoofdredacteur van de website Heerlenvertelt.nl. Als Heerlenaar schreef Maurice regelmatig ook zelf mee aan de verhalen van Heerlen Vertelt. Op 10 mei 2015 is Maurice overleden.

One thought to “Verder niets bijzonders..”

  1. zéér boeiend naslagwerk. Nooit geweten dat de oorlog zo’n impact kon hebben op een kleine gemeenschap in ’t zuiden. Helaas heeft mijn opa zaliger nooit een woord over de oorlog gesproken (wat ik overigens ten zeerste respecteer) maar het zou het lezen van het boek nog boeiender gemaakt hebben.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.