Bron: KLM | Op deze luchtopname staat vooraan de inmiddels gesloopte Arnoldusschool aan de Meezenbroekerweg. Daarachter de meisjesschool en daarnaast de kleuterschool. Het huis van José van de Vin staat op de hoek van de straat links.

Een geweldige jeugd en mooi huis vol herinneringen

Laats kwam ik een oude foto tegen van mijn geboortehuis waar opa en oma tot aan oma’s dood hebben gewoond (1976).

Het huis is daarna niet meer verhuurd maar gesloopt. Op de foto zie je ons huis al dichtgetimmerd ,de buren Mw Langohr woonde er toen nog. Ik kan mij nu nog alles voorstellen hoe het er binnen uitzag.

Ik ben in 1955 te Heerlen geboren in de toenmalige Nieuwstraat te Schandelen. We woonden bij mijn opa en oma. Opa en oma beneden en pap, mam en ik op de bovenverdieping. Mijn vader Jack van de Vin was machinebankwerker van beroep en werkte destijds bij de firma Vossen in Haanrade. Opa Simon(mon) van de Vin was werkzaam bij de Nederlandse Spoorwegen als seinhuiswachter. Hier heb ik de eerste 6 jaar met heel veel plezier doorgebracht.

De bovenverdieping bestond uit vier slaapkamers waarvan er één tot woonkamer voor ons diende, één als slaapkamer voor opa en oma en één als slaapkamer voor mijn vader moeder en mijzelf.Ik weet nog dat er boven hele brede vensterbanken waren, waar je lekker op kon zitten en naar buiten kijken. Ik kan me ook nog heel goed de grote radio herinneren die toen in onze kamer stond en op zondagmiddag luisteren naar hoorspelen.

De vierde slaapkamer was om gebouwd tot keukentje. Opa en Oma hadden het woongedeelte beneden. Zoals in die tijd normaal was hadden we geen badkamer. Ik had geen broertjes en zusjes toen we in de Nieuwstraat woonde, mijn broertje Jack werd pas in 1967 geboren en wij al op de Meezenbroekerweg woonde.
Thuis werd er vooral geknutseld en spelletjes gedaan. Televisie hadden we toen nog niet. Oma( Hanna) was lid van een toneelclubje en oefende dan haar rol thuis, dit vond ik prachtig!

Bron: KLM | Op deze luchtopname staat vooraan de inmiddels gesloopte Arnoldusschool aan de Meezenbroekerweg. Daarachter de meisjesschool en daarnaast de kleuterschool. Het huis van José van de Vin staat op de hoek van de straat links.
Bron: KLM | Op deze luchtopname staat vooraan de inmiddels gesloopte Arnoldusschool aan de Meezenbroekerweg. Daarachter de meisjesschool en daarnaast de kleuterschool. Het huis van José van de Vin staat op de hoek van de straat links.

De komst van de televisie
We woonde al een tijdje op de Meezenbroekerweg toen opa en oma een televisie kregen en iedere zaterdagavond gingen we dan met z’n drieën kijken. Op zondagavond werd er naar Bonanza gekeken. Oma zag altijd het begin en einde van de serie, het middenstuk zag ze nooit dan sliep ze rechtop in de stoel…

De zus van mijn vader en haar man (Tante Annie en Ome Wiel) woonden op de Rukkerweg waar ze een grote wei hadden met peren en kersenbomen.In de tijd dat het fruit geoogst werd kwam mijn oom met een vrachtauto naar de Nieuwstraat en verkocht dan aan de hele buurt zijn fruit.

In 1961 zijn mijn ouders met mij verhuisd naar de Meezenbroekerweg. Een geweldige jeugd en mooi huis vol herinneringen waar ik op terug kijk.

Ingezonden verhaal

Als lezer van HeerlenVertelt.nl zal het vaak voorkomen dat u gebeurtenissen, locaties of gebouwen herkent. Wanneer u graag zelf een verhaal hierover wilt schrijven en insturen kan dit natuurlijk!

33 gedachten over “Een geweldige jeugd en mooi huis vol herinneringen”

  1. Mijn vader heeft van ± 1920 tot aan zijn trouwen in 1941 in de Nieuwstraat gewoond. Eén zus van hem heeft daarna met haar gezin (Arnoldussen) tot eind jaren zeventig (?) in het huis gewoond en een andere zus woonde in het huis ernaast met haar man (Cornelisse) en twee zonen.

    1. Volgens mij zijn vader en moeder omstreeks 1966 (ik was toen nog een baby) naar Schandelen verhuist, eerst naar de Vijgenweg en toen naar de Nieuwstraat, waar we respectievelijk op nummer 57 en 53 hebben gewoond. het weerzien van die dichtgetimmerde woningen roept toch wat nostalgie, om niet te zeggen weemoed op.
      Weet je wat de de voornaam van die Cornelisse was?

      1. Voor Bosch:
        Mijn oom heette Cornelis (Cees) Cornelisse en was getrouwd met Antonia Nijkamp. Beiden zijn al jaren dood. De oudste zoon was Derk, die in de jaren vijftig naar de Tooropstraat 8 is verhuisd. Hij is eveneens overleden De jongste zoon, Cor, leeft nog en woont in de Kakert.

        1. hallo ik lees net dit stukje dit gaat over mijn vader cor cornelisse
          cor had 4 kinderen 3 zonnen en 1 dochter en ik ben de jongste zoon van cor cornelisse
          mijn zus woont nog altijd in het ouderlijk huis waar mijn vader cor heeft gewoond
          cor was getrouwd met trui.timpen
          heel hast is mijn moeder trui timpen alweer 12 jaar overleden mijn vader is nu ook al weer 6 jaar overleden alleen de kinderen leven nog truus cornelisse 54 jaar nu
          chris.cornelisse 54 jaar nu anton.cornelisse nu 56 jaar en ruud cornelisse is nu 62 jaar

          ik hoop dat ik het verhaal wat heb mogen aanvullen
          groetjes chris cornelisse

  2. leuk verhaal Jose! Mooi he die herinneringen aan de tijd zonder modern comfort. Blijkt maar weer eens dat je zonder de luxe van nu vroeger ook heel gelukkig kon zijn. Groetjes.Ton Otten.

    1. Ja dat kun je wel zeggen Ton.
      En hoe meer je erover gaat nadenken des te meer herinneringen komen dan boven.
      Over de kleuterschool de lagere school, de A&O winkel in de Oude Kerastraat naast de kapper.
      Het groentewinkeltje op de hoek Elfmorgenstraat- Oude Kerkrstraat volgens mij lag er ook nog een sigarenzaak(Cleven)in de Oude Kerkstraat.
      gr Jose

          1. Ongelooflijk, dat klopt! Een VW 1600 (als ik mij niet vergis in de aanduiding) die hij gebruikte om de leveringen te doen.

            Leuk dat mensen dit nog weten!!

  3. Als je met de fiets vanaf de Oude Kerkstraat de steile berg naar de Schandelerstraat afdaalde moest je goed kunnen remmen om te voorkomen dat je bij drogisterij Rijcken naar binnen reed. Trouwens, als je daar snotverkouden (lopend) naar binnen ging dan kwam je meestal weer kiplekker naar buiten. Aardige man was dat, drogist Rijcken. En aan de Oude Kerkstraat stond wel een (Apostolische?) kerk, maar die was volgens mij nog niet oud.

    1. Mijn oma woonde in de Elfmorgenstraat, dus ik weet precies welke berg je bedoelt.
      Die drogist herinner ik mij ook nog. En in de Oude Kerkstraat woonde een vriendin van mijn moeder: Corrie de Graaf.
      Mijn moeder heette Dina Benning, ik praat over de tijd van 1960, toen was ik 7, en mijn oma heeft daar gewoond tot ongeveer 190.

  4. De luchtfoto is super .Hier staat inderdaad nog de kleuterschool op en de meisjesschool.
    Vanaf de kleuterschool heb ik de eerste en tweede klas op de meisjesschool gezeten.
    Kan me van de kleuterschool nog heel goed zuster Annet herinneren.
    Van de meisjesschool ken ik nog Juf Kooper .Vanaf de derde klas ben ik toen naar de St Servaesschool gegaan.De Arnoldus en st anna zijn toen gefuseerd.Vanaf die tiijd zaten we met jongens en meisjes samen.
    gr Jose

    1. Hallo José,
      Klopt helemaal dit verhaal. Ik heb hetzelfde meegemaakt. Ook de eerste twee klassen op St. Anna, en daarna naar de st. Servaesschool. Wat betreft St. Anna kan ik me nog juf. Heeswijk herinneren. Niet dat ik daar les van heb gehad, maar ze had iets tegen mij en mijn vele zussen. Mijn moeder was toen ook zo verstandig om me op de Servaesschool bij Hensgens te laten plaatsen. Zomaar tussen de jongens. Ik heb nog een oude foto van mij in de zesde klas. Ik weet niet of je er op staat. Zou zomaar kunnen. In ieder geval na de lagere school op Clara gezeten. Zonder de jongens, en met niemand van mijn oude school.

  5. Nog even terug naar Schandelen. Nieuwstraat daar woonden Rob en Dirk Arnoldussen met hun moeder. Wij kwamen daar altijd bij elkaar, om dan met de brommers door de buurt of naar Heerlen Markt te gaan. Ook de jongens Huub en Gerrit Staal en Frits Lindelauf die waren altijd van de partij. In de Elfmorgenstraat woonde Gerard en Joep Witjes. Die is later getrouwd met Margriet v. Zundert. Anneke en Jan waren ook altijd in de buurt aanwezig. De Familie van Delft en de familie Geurts ( Emmy en Frans) Jan Reining ontmoette ik vaak in het Wijngrachttheater in Kerkrade. Jan werkte toen der tijd bij de PTT en maakte telefoonverbindingen voor de live uitzendingen van het Orlando Festival, waar ik alle voorbereidingen voor deed. Jan is getrouwd met Diny Ridderbecks. Zij woonde hoek Elfmorgenstraat Binnenplein. Op het Binnenplein woonde Willem Uilleman (de Willie wortel van de buurt). Hij repareerde radio`s en tv`s. Natuurlijk moeten wij de Bedrock bar niet vergeten, maar daar kwam ik zelden. Even terug de tabakswinkel van Cleven die lag in de Willemstraat. De heer Cleven die werkte overdag bij de post en als die vrij was, dan hielp hij mee in de winkel. Op de toonbank stond een koperen gasaansteker, daar kon je dan de sigaren aansteken, want die werden daar los verkocht. Ik zelf heb daar veel plezier gehad in die buurt. Waar de boy`s en girls gebleven zijn, dat weet ik helaas niet. Ze zijn verdwenen in de mist van de tijd. Ik zou ze nog eens graag willen ontmoeten. Ik zelf woonde in de Willemstraat 83. Heerlijk die verhalen van toen en de details ervan maken die tijd weer levend. Niks moest en alles mocht.

    1. Hallo jan leuk dat je mijn opa kon Willem uilenman ik was al op zoek naar iets over binneplein
      Heb vaak geslapen bij opa en oma en heb volgens mij ook op de kleuterschool gezeten heb ergens een foto met een aapje ben zelf van 1965
      En woon nu in schaesbergerveld

    2. Leuk en heel herkenbaar verhaal. Wij woonden in de Willemstraat 109 tegenover slagerij Gerards en kolenboer Spelthaan. Mijn vader had een schoolmeubelfabriek’Housta, naast ons woonde de familie Klaasen en schuinover de familie Senden, de vader was leider en tambour maitre van drumband Beatrix. Mijn vriendjes waren Martin Slangen, Theo en Leo Sijbers en Tonnie Vermeulen. Later ook Rudi ´Utje’ Schijen en Frits of Huub Lindelauf. In de Oude Kerkstraat woonden mijn vriendinnen Lilian Sporken, Jose Vrouwenraets en Ineke Kozole. Ik heb alle zes de klassen van de Arnoldusschool gedaan met juffrouw Feja, meester Crijns, Sjeng Mireau (het kraaiennest) meester Alzer (2 klassen) en Van der Kolk. Heb gevoeybald bij sv Heerlen, was padvinder en zelfs misdinaar bij pastoor Brands en kapelaan Fraats die losse handjes had.
      Meer weten ? Mail maar of plaats reactie.

      1. hallo hans leuk je op deze te vinden ik woonde op nr 83 antiek handel meijer ook op de zelfde school gezeten de mensen die je noemt kende ik ook alleen ik weet niet wat ze doen en waar ze gebleven zijn ik zelf heb in i div schouw burgen gewerkt en reizende gezelschapen groot limburgs toneel maastricht musical hair limburg tour tot aan mijn 65 heb ik nog voor andre rieu gewekt als crew chief de hele wereld gezien ik woon nu sittard laat eens wat van je horen oude koeien uit de sloot halen mijn tel is 06 28084544 gr jan meijer

  6. Voor Bert Nijkamp,
    Bedankt voor je spontane reactie. Graag zou ik het adres en telefoonnummer van Rob Arnoldussen willen hebben.
    Mijn telefoonnummer is 06 28084544 of 06 28158848
    Ik hoor het wel van je.

    1. Hallo Martien

      Opa kwam inderdaad uit Weert,Altweerterheide.Hij is op de Dijkerstraat geboren.
      Weet dat hij uit een gezin kwam met 10 kinderen.Een broer was omeTinus,ik weet dat deze overleden is tengevolge van een verkeersongeluk.
      Verder had opa nog een broer dacht Hendrik weet ik echter niet zeker.Deze is al heel jong overleden,tante To was een zus van hem en deze heeft tot aan haar dood op de zoomweg in altweerterheide gewoond.Volgens mij zijn de ouders van opa al vroeg overleden .Opa heeft bij de ns gewerkt en woonde daarom in Heerlen.
      Dus wie weet zijn we ergens wel familie.

      gr Jose

      1. Hallo Martien

        Houd me toch wel even bezig die fam uit Weert.
        Jou oma was dat niet tante Marie,getrouwd met ome Tinus?
        en zijn Lies en Cor dan een tante en oom van jou?
        Als dat zo is heb je nog een ome Sjaak en tante Anneke(deze had een gedeelte van haar arm af)deze twee hadden twee dochters Thea en dacht Marja.
        Thea heeft haar zoontje verloren.
        Als deze dingen kloppen dan zijn we denk ik achterneef en achternicht

        1. hallo jose
          mijn oma was anna maria catharina van de vin van bakel,of marie gastorven in het jaar 1980,zij had een kind uit een andere relatie simon of mon,of dit waar is weet ik niet ik noemde hem vroeger ome mon uit heerlen,heb hem een keer ontmoet bij mijn vader harrie van de vin.
          mijn oma was getrouwdmet martinus van de vin mijn opa gstorven in het jaar 1961 zij kregen samen 9 kinderen met ome mon erbij hadden ze dus 10 kinderen ome mon werd dus opgenomen in het gezin van de vin mon was dus eigenlijk geen zoon van martinus[hoe ze het vroeger noemden een onecht kind,of dit waar is weet ik niet ,maakt mij ook niet uit.mijn ooms en tantes heten:an-mia-lies-nellie-alda-teng-sjaak-cor-harrie-mon?de enigste die nog leven zijn cor die je al eerder noemde en de vrouw van teng truus nu 91 jaar.een dochter van sjaak was inderdaad thea.dus ik denk dat jij een nicht van mij bent

  7. Hallo Martien

    een hele boel namen herken ik van jou ooms en tantes ,Lies heeft altijd bij haar moeder ingewoond(tante Marie)
    Maar wat je zegt dat ome Mon,mijn opa ,een kind is van Tante Marie dat geloof ik niet Opa is nl in 1896 geboren dus kan me niet voorstellen dat hij dan een zoon van tante Marie is.
    Mij is altijd verteld dat Mijn Opa en OMe tinus twee broers waren.
    Maar ja je weet maar nooit ze zullen ons vroeger ook niet alles verteld heben hahhaah.
    Wel leuk dat we zo in contact komen.
    Kan me het huis van je oma nog heel goed herinneren vond die oude wc altijd geweldig naast de grote pot zat er nog een extra kinder wctje naast en er stonden twee stenen uiltjes op.En weet ook nog dat Lies ooit tussen de klap of schuifdeuren van een winkel heeft gezeten.
    Dan moet je tante To en Ome Joep van de Hei ook nog gekend hebben.Daar kwam ik heel veel en bleef er ook vaak op vakantie.
    Geef je mijn e-mail kunnen we mischien eens wat familie weetjes uitwisselen als je dit leuk vind.

    gr Jose

    jose.vankan@gmail.com

  8. Hallo,
    uiterst toevallig kom ik de foto tegen en heb zo’n “aha erlebnis”, wat komt me dat toch bekend voor…
    Lezende zie ik de Langohr, wel heb je me nu, dat was familie (in die tijd was alles tante) en daar ben ik als snotneus heel vaak geweest.
    Het was Fien Timmermans en Math Langoor, kortom tante Fien. Zoon Mattie, woont nog ergens in Heerlen en Annie ook. De moeder van Fien Timmermans was de zus van mijn moederszijde opa (Wiel Janssen).

    Erg leuk
    W. de Bruijn

  9. Hallo Jan Meijer,
    Een gedeelte van jou verhaal is herkenbaar ,echter ik ben niet met Dinie Ritterbex getrouwd,die inderdaad hoek binnenplein woonde
    Maar met Dinie Vlieger Wiesje Ridderbex woonde aan de overkant.
    Nog steeds wonen wij niet ver weg .nl. In schaesbergerveld ,al sinds 36 jaar.
    Wevinden dit contact heel leuk
    Jan en Dine Reining

  10. Hallo Jan en Dine,

    Sorry voor de late reactie, maar ik zag dit vandaag pas. De reden ik ben werkzaam geweest in Amerika en Canada als crew-chief tonaal. Ik ben nu gepensioneerd en woon met mijn vrouw in Sittard. Ik zou het leuk vinden als we wat oude koeien uit de sloot kunnen halen en hoe het met jullie gaat. Mijn telefoonnummer is06-28084544

    Groetjes,
    Jan & Henny Meijer-Meijers

  11. Hallo Jose en Willem,

    Leuk zeg Jose. We hebben het er al vaker over gehad. En Willem leuk om te lezen dat je vroeger bij mij oma en opa kwam. Fien Timmermans en Math Langoor. Mijn oom Math Langoor woont in Kerkrade en mijn moeder Annie Langoor in Landgraaf.

  12. Ik woonde aan de rand van de luchtfoto. Het witte gebouw aan de bovenkant is de huishoudschool aan de Randweg. Ik ben in deze straat geboren en woonde tot 1969 op Randweg 18. Was laatst nog eens daar en zag dat naam en nummering van de straat gewijzigd zijn. De boeven ! Na afsluiting van de brug over de Schandelerbeek is het kennelijk Nieuw Schandelen geworden. Klinkt zeker moderner…. Ondanks deze move is de sfeer van de huizen en het pleintje zeker wel zoals ik het van mijn jeugd herinner.

    Een aantal jaren geleden heb ik de luchtfoto aangeleverd en sindsdien neem ik me steeds voor om een bijdrage te leveren aan Heerlen vertelt. Moet ik toch eens gaan doen, heb wel wat verhaal over de jongensschool, de meisjesschool en de st. Servaasschool. Meester Hensgens en meester Amkreutz. Over kinderen en mensen uit de buurt, over de winkeliers aan de Schandelerstraat en ook de Oude Kerkstraat en de Willemstraat. Borghans en het oud papier. Kruidenier Slechtriem. De snoepwinkel van Deumes ook op de Randweg. Sinterklaas in het patronaat en de films van Piet Ou(t)d, de Dikke en de Dunne in zwart-wit met een ratelende 8 of 16 mm projector. Bakker Benders op de hoek van de Meezenbroekerweg en IJzerhandel Debets. De man die de ziekenfondspremie kwam innen. De slam die bij sommige mensen op de stoep gestort werd. De kinderen waar je niet mee mocht spelen omdat ze op de minister de Visserschool zaten vanwege een ander geloof. Ja het waren verzuilde tijden ! En mijn opa en zijn broer die ook op de Randweg woonden….

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.