Met een veilig gevoel Heerlen binnentreden

Het moet een veilig gevoel geweest zijn wanneer gasten uit Aken, Maastricht of “het Noorden van het land” via de Welterlaan de Burgermeester Gijzelslaan bereikten. Achtereenvolgens kwam men namelijk langs het politiebureau en daarna de brandweerkazerne van Heerlen.

De brandweerkazerne is nog steeds volop in gebruik, het politiebureau heeft in 2000 plaats moeten maken voor… een tot nu toe (2011 red.) leeg staand grasveld. Wie iets verder kijkt ziet op een gevel van een achterliggend huis het oude telefoonnummer (nr. 5412) van Autoverhuur Limburgia staan, over nostalgie gesproken..

Het hoofdkantoor van de politie  is ontworpen door Th.H.A. Boosten (1920 – 1990) en kenmerkte zich door de opvallende dubbele trapje aan de voorkant van het bureau. Net als de naastliggende brandweerkazerne glooide ook het ontwerp van dit gebouw mee met de Burgermeester Gijzelslaan.

Doordat het hoofdkantoor van de politie eind jaren ’90 verhuisde naar het stationsgebied in het centrum kwam het pand van het politiebureau leeg te staan. De jaren dat het gebouw leeg stond zorgde voor veel onrust. Zo stonden enkele honderden omwonenden van de Heerlense wijken Bekkerveld en Aarveld op het punt om samen met een makelaar het leegstaande  politiebureau voor 3 miljoen euro te kopen. Daarmee wilden ze voorkomen dat in het pand een verslaafdenopvang werd gevestigd. Uiteindelijke is het niet zo ver hoeven komen omdat het gebouw in 2000 werd gesloopt.

Bron: Rijckheyt.nl | Burgermeester Gijzelslaan (1972)
Bron: Rijckheyt.nl | Burgermeester Gijzelslaan (1972)

De plek waar voorheen het politiebureau lag is nog steeds een doorn in het oog van de gemeente Heerlen. In 2003 werd er een architectuurwedstrijd uitgeschreven om het grasveld te vervangen voor nieuwbouw. Architect Harnischmacher won de wedstrijd met een mooi ontwerp dat Heerlen weer een mooie stadsentree zou geven. Maar het gebouw kwam er nooit. (weten we waarom het er niet kwam?)In maart 2011 kreeg Architect Harnischmacher wel alsnog de geldprijs die verbonden was aan de wedstrijd.

Bron: Rijckheyt.nl | Politiebureau Burgermeeste Gijzelslaan
Bron: Rijckheyt.nl | Politiebureau Burgermeeste Gijzelslaan

Doordat er nooit een nieuw gebouw is gebouwd, blijven voorlopig de herinneringen aan het politiebureau zoals deze er tot 2000 heeft gelegen actueel.

Wat nu verder moet gebeuren met het braakliggende terrein is nog onbekend. Ideeën voor bebouwing of het aanleggen van een parkeerplaats zijn nog niet van de tafel, maar er zijn nog geen definitieve plannen bekendgemaakt.

Maurice van Opdorp

Maurice was oprichter en hoofdredacteur van de website Heerlenvertelt.nl. Als Heerlenaar schreef Maurice regelmatig ook zelf mee aan de verhalen van Heerlen Vertelt. Op 10 mei 2015 is Maurice overleden.

4 gedachten over “Met een veilig gevoel Heerlen binnentreden”

 1. Wat leuk, dit artikel over het politiebureau. Vanuit ons huis op de Benzenraderweg kon je het zien liggen.
  Ik heb ooit nog eens met omgekeerde broekzakken in een kantoortje daar gestaan omdat ik samen met een aantal kinderen werd opgebracht door een agente wegens (i.i.g. bij mij) vermeend vuurwerkbezit. Ik stond te kijken hoe een paar jongens vuurwerk afstaken een paar dagen voor oud en nieuw. Dat was op het plein tussen V & D en het raadhuis. In colonne moesten we achter de agente aanlopen via Raadhuisplein, Hesselleplein, Nobelstraat, Benzenraderweg, Politiebureau. Ik voelde me net Pietje Bel met die omgekeerde broekzakken. Diezelfde -blonde -agente heeft me “betrapt” toen ik tegen de schuine helling omhoog liep onder het viaduct beneden op de Welterlaan (fietsje neerleggen, een paar keer omhoog rennen en naar beneden glijden) Kennelijk mocht dat niet. Ik kan me nu voorstellen, dat het gevaarlijk zou kunnen zijn als kinderen verder zouden gaan en dan eventueel op de autoweg zouden komen. Van die tijd na mijn twee ervaringen dateerde een allergie tegen deze agente. Ik voelde me later al schuldig als ik haar zag (ocharm) Jaren later, ik was inmiddels 16, werd ik op dezelfde Welterlaan aangehouden door dezelfde agente met een collega met mijn bromfiets en zoals dat wel eens ( ”wel eens” los van elkaar geschreven zag ik bij het groot taaldictee) gebeurde, had ik mijn papieren niet bij me. Toen ik vertelde, dat ik op de Benzenraderweg woonde en wel bromfietspapieren had, kwamen ze dat tien minuten later controleren aan de deur. Moet je tegenwoordig om komen ….. Overigens ben ik bij alle controles (auto, papieren, alcohol, licht, etc.) in mijn verdere leven nooit onheus bejegend door welke agent dan ook, dus geen slecht woord over het blauw op straat. Toen ik jaren later voor de 17e (!) keer aan de kant gezet werd in Amsterdam met mijn eerste, voor 350 gulden aangeschafte, 2e hands Volkswagen uit ’63 en ik de autopapieren wilde laten zien, zei een lachende agent dat dat niet hoefde: hij en zijn collega hadden alleen gewed of de kever uit ’63 of uit ’64 was. Ze wilden even uitsluitsel (hij had gewonnen).
  Het is overigens leuk, om de naam ”Autoverhuur Limburgia” te zien, dat herinner ik me dan weer.
  Als ze nu op de plek van het politiebureau een grote “Carnavals Wirtz” (hoe moet dat geschreven?)” bouwen en er een carnavalsmuseum inrichten, komt het rijke Bekkerveldse carnavalsleven weer tot leven. Het is maar een idee…. Alaaf, Nette Kadette!

 2. Hoi weet nog iemand de fietsenstalling op de markt
  ongeveer bij V&D bovengronds .Ik kwam daar vaker met
  mijn vader een kijkje nemen.Het was een oom van mij

  GR.Frans.

  1. die fietsenstalling herinner ik mij nog heel goed, die was van mijn oom frans. in de schoolvakantie als ik vanuit rotterdam in heerlen gelogeerd was mocht ik er wel eens helpen, man wat was dat leuk.

 3. Ik heb ook veel VW busjes gehuurd van Autoverhuur Limburgia.Hij kende mij ook omdat mijn Oom s’avonds de auto’s voor hem repareerde.
  Mijn Oom woonde direct aan de overkant op de Dr.Jaegerstraat.
  Ik ben blij dat ik “Heerlen Vertelt” gevonden heb,Heel mooi en zeer interesant.

  Groetjes,
  Henk uit Waterloo Ontario

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.