Erf Goed! Een halve eeuw Heemschut in Limburg

Ter gelegenheid van het feit dat Bond Heemschut Limburg ruim vijftig jaar bestond, werd op 19 januari 2012 in het Gouvernement in Maastricht het boek ‘Erf Goed! Een halve eeuw Heemschut in Limburg’ gepresenteerd.

Zo’n vijftig min of meer bekende Limburgers schreven hiervoor een verhaal over hun favoriete landschap, gebouw of monument in Limburg. Hierbij zijn onder meer foto’s gemaakt door amateurfotografen van de Fotobond Limburg. Bariton John Bröcheler schreef bijvoorbeeld over het vergezicht vanuit zijn studio op de Eperheide, voormalig wereldkampioen mountainbike Bart Brentjens over zijn jeugdherinneringen aan de Leumolen in Nunhem en dichter Quirien van Haelen over hoe de Roermondse Kattentoren zijn opa redde. En zo zijn er nog meer ontroerende verhalen van onder anderen kunstenaars, schrijvers en museumdirecteuren over een voor hen speciale plek in Limburg.

Enkele Heerlense locaties benoemd in dit boek zijn kasteel Hoensbroek, De ON I, het Glaspaleis, Luxor Theater en de Pancratiuskerk.

Ook is er in het boek aandacht voor de geschiedenis én toekomst van Heemschut Limburg, het Meldpunt Bedreigde Monumenten Limburg en voor monumentenzorg aan weerszijden van de grens. Kortom, een bijzondere verzameling verhalen en foto’s in een boek van maar liefst 220 pagina’s.

Wat is uw favoriete locatie in Heerlen?

Maurice van Opdorp

Maurice was oprichter en hoofdredacteur van de website Heerlenvertelt.nl. Als Heerlenaar schreef Maurice regelmatig ook zelf mee aan de verhalen van Heerlen Vertelt. Op 10 mei 2015 is Maurice overleden.

8 gedachten over “Erf Goed! Een halve eeuw Heemschut in Limburg”

 1. Ik sluit me geheel aan bij Matt. Al heb ik ‘m nog nooit gezien maar wel van gehoord. Dat is in mijn ogen nou echt ’n erfgoed.

  1. De synagoge (sjoel) van Heerlen lag op het einde van de Stationsstraat, tegenover het Royal theater.
   Als ik me goed herinner was er een soort gangetje, afgesloten met een ijzeren hek, waar je door moest om bij de ingang van de synagoge te komen.
   Boven de ingang was de Davidster aangebracht.
   Mijn schoonvader, die overigens niet gelovig Joods was, werd soms gevraagd om de dienst bij te wonen omdat anders het aantal van 10 volwassen Joodse mannen niet werd gehaald dat nodig was om de eredienst te laten doorgaan.Dit alles speelde in de 50er,begin 60er jaren, ik weet niet wat er later met de synagoge gebeurd is.

 2. Als ik me goed herinner was de synagoge (de sjoel)tegenover het Royal theater. Boven de ingang was een gevelsteen met davidster en inscriptie .De toegang werd gevormd door een ijzeren hek. Ik weet dat de synagoge hier was omdat mijn schoonvader er af en toe naar toe ging. Hoewel hij niet-gelovig joods was, was zijn aanwezigheid soms noodzakelijk om het vereiste aantal mannen vol te maken dat aanwezig moet zijn om de Joodse eredienst te laten doorgaan.

 3. Beste Bill, De synagoge lag tussen de apotheek en een sigarettenwinkel. Misscien voor jouw intersant het boekwerkje; Joden in Heerlen in de tweede wereldoorlog. Info met namen en adressen van Heerlense joden. Ik heb dit boekwerkje gekocht toendertijd bij boekhandel Winants te Heerlen. Het is zeer infomaatief en met vele foto`s Hopnde je hiermee van dienst te zijn geweest.

  Jan Meijer

 4. Zwembad terworm, het fietsen via eikenerveld. heuvel op en af en dan naar de boom en na de klim glee je zo het fietsenpark in bij de ingang. Heer;lijk verfrissend springen in de grootste betonbak van Limburg. Maar het was genieten en tot rust komen. Patatjes halen op de snikhete tegels.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.