Bron: Privé collectie Dhr. Leentjens | Feestelijke opening brug Zeswegen

Over de brug, heen en terug

Op een grijze, doordeweekse dag arriveren we in Aarveld. Wanneer we de auto geparkeerd hebben bellen we aan en worden we warm verwelkomd door Dhr. Leentjens.

Bron: Rijckheyt.nl | Loopbrug over de Zeswegenlaan (1986)
Bron: Rijckheyt.nl | Loopbrug over de Zeswegenlaan (1986)

In de woonkamer valt de grote boekenkast op. Boeken over de meest uiteenlopende onderwerpen verraden de achtergrond in het onderwijs van onze gastheer. Eenmaal aangeschoven aan de eettafel pakt Dhr. Leentjens een stapeltje boeken en papieren erbij.

Over de brug
“Over de brug kun je zingen, grijze ijzeren armen, reiken in stil verband, van kant naar kant,
over de brug kun je komen, een belofte, van wit en zwart in gezamenlijke dromen,
over de brug kun je gaan, een wandeling, hand in hand naar de overkant.”

Het gedicht van Heerlense stadsdichter Harrie Servriens herinnert aan de feestelijke opening op 28 januari 2011  in Zeswegen. Zeswegen, gelegen op de voormalige steenberg van de kolenmijn Oranje-Nassau I, is gebouwd in de tweede helft van de jaren 1980.  Direct na de voltooiing van Zeswegen is Nieuw Husken gebouwd. De brug die al 30 jaar Zeskant en het winkelplein verbindt, was toe aan een grondige reparatie. Diverse aanrijdingen en veroudering zorgden voor een onstabiele brug.

Zeswegen
Om buurtbewoners te betrekken bij de renovatie van de brug organiseerde Stichting buurtbeheer Zeswegen – Nieuw Husken  een “klein feestje”. De stichting – waar Dhr. Leentjens  een van de bestuursleden is – betrokken ook leerlingen van twee nabijgelegen basisscholen. Dit resulteerde in een mooi fotoboek, een gedichtenbundel en een plaquette.

De opening werd opgesierd met vele rode en gele ballonnen.  De kleuren die oudere inwoners uit Zeswegen nog van de “oude” brug herkennen. Achteraf bleek de opening gepland te zijn op de koudste dag van 2011.

Bron: Privé collectie Dhr. Leentjens | Feestelijke opening brug Zeswegen
Bron: Privé collectie Dhr. Leentjens | Feestelijke opening brug Zeswegen

De heropening van de brug is een typisch voorbeeld van een kleinschalig project dat door een nieuwe generatie als geschiedschrijving gezien zal worden. Over 30 jaar wanneer de brug mogelijk opnieuw gerenoveerd zal worden, zullen “de kinderen van toen”  terug denken aan die koude dag in 2011, met die vele ballonnen.

Maurice van Opdorp

Maurice was oprichter en hoofdredacteur van de website Heerlenvertelt.nl. Als Heerlenaar schreef Maurice regelmatig ook zelf mee aan de verhalen van Heerlen Vertelt. Op 10 mei 2015 is Maurice overleden.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.