Op een grijze, doordeweekse dag arriveren we in Aarveld. Wanneer we de auto geparkeerd hebben bellen we aan en worden we warm verwelkomd door Dhr. Leentjens.
In de woonkamer valt de grote boekenkast op. Boeken over de meest uiteenlopende onderwerpen verraden de achtergrond in het onderwijs van onze gastheer. Eenmaal aangeschoven aan de eettafel pakt Dhr. Leentjens een stapeltje boeken en papieren erbij.
Over de brug
“Over de brug kun je zingen, grijze ijzeren armen, reiken in stil verband, van kant naar kant,
over de brug kun je komen, een belofte, van wit en zwart in gezamenlijke dromen,
over de brug kun je gaan, een wandeling, hand in hand naar de overkant.”
Het gedicht van Heerlense stadsdichter Harrie Servriens herinnert aan de feestelijke opening op 28 januari 2011 in Zeswegen. Zeswegen, gelegen op de voormalige steenberg van de kolenmijn Oranje-Nassau I, is gebouwd in de tweede helft van de jaren 1980. Direct na de voltooiing van Zeswegen is Nieuw Husken gebouwd. De brug die al 30 jaar Zeskant en het winkelplein verbindt, was toe aan een grondige reparatie. Diverse aanrijdingen en veroudering zorgden voor een onstabiele brug.
Zeswegen
Om buurtbewoners te betrekken bij de renovatie van de brug organiseerde Stichting buurtbeheer Zeswegen – Nieuw Husken een “klein feestje”. De stichting – waar Dhr. Leentjens een van de bestuursleden is – betrokken ook leerlingen van twee nabijgelegen basisscholen. Dit resulteerde in een mooi fotoboek, een gedichtenbundel en een plaquette.
De opening werd opgesierd met vele rode en gele ballonnen. De kleuren die oudere inwoners uit Zeswegen nog van de “oude” brug herkennen. Achteraf bleek de opening gepland te zijn op de koudste dag van 2011.
De heropening van de brug is een typisch voorbeeld van een kleinschalig project dat door een nieuwe generatie als geschiedschrijving gezien zal worden. Over 30 jaar wanneer de brug mogelijk opnieuw gerenoveerd zal worden, zullen “de kinderen van toen” terug denken aan die koude dag in 2011, met die vele ballonnen.