De arrestatie van Ravachol op dinsdag 29 maart 1892

Terrorist met Heerlense wortels

Gemeenten pronken graag met hun beroemd geworden plaatsgenoten. Lijsten met bekend geworden slechteriken zie je zelden. Beide soorten lijsten zeggen eigenlijk niets over een plaats. Maar het blijft een feit dat een van de meest tot de verbeelding sprekende zware jongens uit de misdaadgeschiedenis Heerlense wortels heeft.

De arrestatie van Ravachol op dinsdag 29 maart 1892

Ook het levensverhaal van de 19e-eeuwse Franse anarchist Ravachol laat zien dat de scheidslijn tussen radicaal politiek idealisme en crimineel gedrag vaak dun is. Menige guerrilla beweging levert daar recenter bewijs voor.

Vanaf zijn achtste levensjaar in het arbeidsproces, werkdagen van 12 uur en een hongerloontje maken Ravachol opstandig. Deelname aan een staking levert hem werkloosheid op. Hij keert het katholieke geloof de rug toe en wordt anarchist. Deze stroming wil alles afschaffen wat mensen kan onderdrukken, vooral de staat en het kapitalisme. Ravachol, een beresterke kerel, volgt al vast een cursus chemie, vooral de werking van explosieven. Internationale bekendheid krijgt hij door een serie bomaanslagen op medewerkers van justitie in politieke processen. Ondertussen schroomt hij niet om op steeds gewelddadiger wijze in zijn levensonderhoud te voorzien. Inbraken, berovingen en grafschennis. In juli 1891 worden een winkelierster en haar dochtertje met hamerslagen om het leven gebracht. Justitie organiseert een klopjacht, maar Ravachol ontsnapt meermalen. Op dinsdag 29 maart 1892 wordt hij echter na een hevige worsteling met tien agenten definitief ingerekend. Enkele maanden later wordt hij geguillotineerd.

Zijn ware naam: Francois Claudius Koningstein. Zijn vader kwam uit Heerlerheide en was niet helemaal onbekend in de regio. Jan Adam (Sjang) Koningstein beschikte over een enorme lichaamskracht en stond bekend onder de naam “de Reus van Hoensbroek”. Deze avonturier leerde in Frankrijk Marie Ravachol kennen, die prompt zwanger van hem werd. Na vijf jaar huwelijk liet Sjang haar echter met haar kind zitten om terug te keren naar Heerlerheide. Niet lang daarna kwam hij bij een bedrijfsongeval om het leven. Zijn zoon werd op zeer jonge leeftijd geconfronteerd met de keiharde strijd voor het bestaan. Uit wrok over het gedrag van zijn vader nam hij de naam van zijn moeder aan: Ravachol.

Martin

Martin is al jaren geschiedenisdocent aan het BernardinusCollege. Tevens is Martin actief binnen diverse historische organisaties en initiatieven als o.a. LGOG en 'Het Land van Herle'. Daarnaast is hij ook actief als bestuurder in het bibliotheekwezen.

3 gedachten over “Terrorist met Heerlense wortels”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.