“Lange Ben” in Nederlands-Indië

Wanneer op 17 augustus 1945 de Indonesische nationalisten de onafhankelijke Republiek Indonesië uitroepen volgt een strijd waar Nederland meer dan 200.000 militairen in zet. In deze grote groep naar Nederlands-Indië uitgezonden militairen zaten ook enkele Heerlenaren.

Bron: Gahetna.nl Bestanddeelnummer 2381| Sgt. Ben Daelman uit Heerlen neemt afscheid.
Bron: Gahetna.nl Bestanddeelnummer 2381| Sgt. Ben Daelman uit Heerlen neemt afscheid.

Het doel van Nederland was om een geleidelijke dekolonisatie onder Nederlandse leiding af te dwingen. De groep uitgezonden militairen bestond uit diverse divisies en bataljons. Een hiervan was het OVW-bataljon 4(8)-RS. Samengesteld uit leden van de Binnenlandse Strijdkrachten uit het gehele land werd het bataljon – vanuit Engeland – voorzien van de noodzakelijke uitrusting en vertrok het naar Indië.

Sgt. Ben Daelman
Aanwezig in dit bataljon is ook Sgt. Ben Daelman uit Heerlen. “Lange Ben” is onderdeel van de “stoters”. De stoters speelde o.a. een belangrijke rol bij operatie “Continentenplan” en operatie “Utrecht”.

Na gevochten te hebben in diverse slagen werd het bataljon op 1 juni 1948 afgelost door 4-1 RI en vertrok het op 10 juni 1948 naar Batavia van waaruit het zou repatriëren. Die dag vertrok 8 R.S. met Kerta Pati bij Palembang. De “stoters” kwamen van Lahat, Moeara Enim naar Kerta Pati om daar te worden ingescheept in de “Van Outhoorn”. Op de foto neemt Sgt. Ben Daelman (hij is maar 1,996 m) en Tommy Ilak uit Malakka die de helft kleiner is afscheid.

Indonesische onafhankelijkheid
Op 27 december 1949 eindigde het grootschalige conflict met de Nederlandse erkenning van de Indonesische onafhankelijkheid. In de strijd zijn bijna 6.000 militairen in dienst van het Koninkrijk om het leven gekomen.

Maurice van Opdorp

Maurice was oprichter en hoofdredacteur van de website Heerlenvertelt.nl. Als Heerlenaar schreef Maurice regelmatig ook zelf mee aan de verhalen van Heerlen Vertelt. Op 10 mei 2015 is Maurice overleden.

One thought to ““Lange Ben” in Nederlands-Indië”

  1. Ik heb op school gezeten op de Heerlerbaan, Jozefschool, en herinner mij dat er “opeens “ ook jongens met een Indonesische achtergrond bij ons op school kwamen. Ik weet nog dat ik bij hen thuis geweest ben, waar het heerlijk rook, in ieder geval anders dan bij ons. Mijn nieuwsgierigheid naar de tropen is daarna nooit meer verdwenen. Ik zou graag weer eens meer weten over hoe het verder gegaan is met die leuke jongens en hun familie. Ik herinner mij de achternamen De Roy van Zuidewijn en Siedses des Plantes, maar heb geen idee of dit de correcte schrijfwijze is. Alle tips welkom. Edo van Dishoeck Eymael, nu woonachtig in Leiden, Zuid/Holland.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.