[IN]Beeld: De kappersschool aan de Geleenstraat

Bij binnenkomst oogt het heel vreemd. Een legio aan stoelen, haardroogkappen en spiegels vullen de ruimte, maar de 1ste etage aan de Geleenstraat 32 staat al jaren leeg. Waar jaren geleden menig kapper in opleiding kon “proefknippen” hangen nu nog posters uit die tijd. Vrouwen met schoudervulling en kapsels uit de jaren ’80 prijken op de posters.

Fotograaf Ramon van Opdorp nam jaren na dato een kijkje op de etage van de voormalige kappersschool.

Maurice van Opdorp

Maurice was oprichter en hoofdredacteur van de website Heerlenvertelt.nl. Als Heerlenaar schreef Maurice regelmatig ook zelf mee aan de verhalen van Heerlen Vertelt. Op 10 mei 2015 is Maurice overleden.

11 gedachten over “[IN]Beeld: De kappersschool aan de Geleenstraat”

 1. mijns inziens kan dit stukje toch flink beter gemaakt worden..wanneer is die school er gekomen, wie was er leraar, hoeveel leerlingen etc…waarom is het verdwenen? en zo kun je nog wel even doorgaan. half artikeltje naar mijn mening. jammer, want de andere stukken die hier staan zijn zo leuk!

  1. Beste Bert,

   Dank voor uw reactie. Wij zijn ook van mening dat meer informatie zeker een meerwaarde zal zijn, echter is er weinig informatie te vinden in archieven en/of via personen. Vandaar dat wij dit item hebben geplaatst als oproep en in de categorie [IN]Beeld.

   Dus iedereen die herinneringen heeft aan de kappersopleiding aan de Geleenstraat is bij deze van harte uitgenodigd om zijn/haar herinnering hier te plaatsen.

   Met vriendelijke groot,
   Maurice – redactie Heerlen Vertelt

 2. Beste mensen ik heb zelf hier mijn opleiding als kapper gehad. In die tijd dat ik er was, was de directeur Dhr. Wim van Turnhout, zijn vrouw assisteerde hem in bijna alles, verder waren er 2 leraressen en 1 leraar, te weten Mevr. Hermans en Mevr.? ze had in ieder geval voor die tijd erg rood haar. Je kon daar in 1 jaar bediende opleiding doen en 2 jaar vakbekwaamheid. In mijn tijd werkten we met Indola. Ik ben daar op school gekomen omdat ik op deze school volgens mijn moeder, die zelf met Dhr. van Turnhout op de kappersschool van Koreman het vak geleerd hebben, niemand anders mij fatsoenlijk het vak zou kunnen leren. Jammer dat ik te vroeg van school ben gegaan door omstandigheden, maar heb toch mijn diploma’s gehaald dankzij de goede basis wat ik hier geleerd.

 3. In de jaren 60 en 70 maakte mijn moeder veelvuldig gebruik van de diensten van deze school. Als ze aankondigde dat ze er heen zou gaan was het aan het eind van die dag altijd weer spannend wat er voor bijzonders te zien was; i.i.g nooit iets saais!
  Weliswaar goedkoop en ultramodern varieerden de kapsels van coupe poedel (krul in krul en pikzwart geverfd) tot extreme “mekkie”, oftewel bijna kaalgeschoren.
  Op gegeven moment verbood mijn vader haar om dat instituut nog langer te bezoeken. Vanaf dat moment was het leven voor ons een stuk beter voorspelbaar…..

 4. Hallo allemaal,

  Allereerst wil ik zeggen dat ik het heel leuk vind om bovenstaande foto’s te zien, het is immers bijna 30 jaar geleden dat ik met deze opleiding begonnen ben.
  De K.O.I. ( kappers Opleidings Instituut ) is rond 1980 begonnen, het was een 3 jarige opleiding, wat André al zei, 1 jaar voor Bediende diploma en 2 jaar voor Vakbekwaamheid.
  De directie bestond uit Dhr. W. van Turnhout en Dhr. J. Hendrix, die les gaven. Ik dacht dat de heren Vakbekwaamheid gaven.
  Mevr. van Turnhout en Mevr. Hendrix waren op vaste dagen aanwezig en stonden o.a. achter de balie. Zij rekenden af met de klanten, gaven de leerlingen spullen die ze nodig hadden. Als leraressen waren er Mevr. Strolenberg en Mevr. Hermans, zij gaven Bediende.
  Zelf heb ik er van 1983- 1986 gezeten. Onze klas bestond uit 27 leerlingen.
  Er was discipline, het was een hele fijne school.

  Groetjes Anita.

 5. Hallo,

  Wat leuk om deze foto’s terug te zien,maar ook een beetje triest dat blijkt dat deze opleiding niet meer bestaat. Dat wist ik niet.
  Zelf heb ik op deze school gezeten toen Meneer en Mevrouw van Turnhout de zaak hebben voortgezet. Het was een aparte tijd….ik vond het er niet altijd even leuk,erg streng…..maar heb toch diepe bewondering voor de manier waarop Dhr. en Mevr.van Turnhout zich dagelijks ingezet hebben om voor een goede en degelijke opleiding te zorgen.Ik zou het zo weer overdoen.
  Het is een mooi vak waar ik nog dagelijks mee bezig ben.

  Groetjes en bedankt,Gabriëlle.

 6. Hallo allemaal.

  Ik ben mijn diploma kwijtgeraakt en zou heel graag via deze weg willen proberen of ik ergens nog aan een dublicaat kan komen?

  Ik heb deze opleiding genoten in 1990 en mijn diploma gehaald in 1993.
  Heren en dames vakbekwaam.

  Groetjes Nathalie Parrega.
  Vroeger Nathalie Verschuren.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.