Bron: Rijckheyt.nl | Deel van de Rembrandtstraat gelegen tussen de Mesdagstraat en de Jan Steenstraat (1975).

Wonen aan de Govert Flinckstraat

Eindelijk, een woning gekregen in de Govert Flinckstraat. Twee Hoog, op 243. Wat waren we blij. De verhuizing was vlot geregeld want veel spullen hadden we niet. Het beetje huisraad was evenredig aan het beetje salaris wat je in die tijd in het onderwijs verdiende. Als enige luxe hadden we een NSU motorfiets waar we erg zuinig op  waren. Die mocht natuurlijk niet buiten staan. Die moest in de kelder. Maar om daar te komen moest je 4 treden op of af. Maar hoe doe je dat met een motorfiets. Eraf gaat nog wel maar erop kan niet.

Bron: Rijckheyt.nl | Nieuwbouw in de Govert Flinckstraat. Op de voorgrond rechts een gashouder van Nutsbedrijf Heerlen.
Bron: Rijckheyt.nl | Nieuwbouw in de Govert Flinckstraat. Op de voorgrond rechts een gashouder van Nutsbedrijf Heerlen.

Goede raad was duur. Maar daar werd iets op gevonden. Tenslotte had je handenarbeid geleerd op de kweekschool.E en paar stevige planken aangeschaft, een  paar klossen er onder en de oprit cq afrit was klaar. Het eraf gaan met de motor en de handremmen erbij, geen probleem. Maar hoe kom je eruit?

Op pad met de motorfiets
Eerst  boven kijken of er niemand aan  komt. Dan beneden de motor starten met de nodige herrie en vervolgens met een dot gas naar boven. Dan stoppen en kijken of er iemand onder ligt. En als dat niet het geval is, rustig wegrijden. Was er toevallig een aardige buurman in de buurt, dan werd die op de uitkijk gezet bij het plank oprijden. Beneden- buurman, die een brommer had, kon er nu ook gebruik van maken. Alleen het startlawaai in de kelder vond hij niet leuk. Maar dat moest hij maar voor lief nemen.

Beneden-buurman was machinist bij het spoor en moest wel eens s nachts beginnen om een uur of twee. En als hij dan de plank op reed met het nodige geknetter werd de hele flat wakker. Maar niemand klaagde en zo ging dat in die tijd. Men leefde toen heel tolerant en verdraagzaam. Onze flat trouwens was erg ruim en voorzien  van voor en achter een balkon. En als echte luxe in de badkamer een ingebouwde wasmachine, een z.g. agitator met een bijhorende centrifuge. Als je de agitator eruit tilde had je een  flinke zitdouche. Daarachter, iets hoger de centrifuge met deksel. Zaterdag dus de zitdouche, maar dan alleen de voeten erin, je kont op het deksel van de centrifige en poedelen maar. De maandag was de wasdag.

Wassen
De flat was nogal gehorig zoals de oudere flats vaak zijn. En een agitatorwasmachine maakt nog al lawaai. Alle huismoeder zetten dan op maandagmorgen de agitator aan en het draaien en dreunen kon beginnen. Zo tegen 12 uur werd het stil. Gelukkig kenden wij in die tijd nog geen nachtstroom anders was  de ramp niet te overzien. Bijna alle wasgoed werd schoongemaakt in die wasmachine, behalve…

Eerder schreef ik al kort over het NVSH kantoor in de Jan Steenstraat, beter bekend onder de naam Piemelkantoor. Behalve voorlichting kon men daar ook voorbehoedmiddelen kopen zoals condooms. Men leefde nogal zuinig in die tijd en dat  deed een tante, die schuin boven ons woonde ook. De gekochte en later gebruikte condooms werden niet weggegooid maar hergebruikt. Eerst schoongemaakt, natuurlijk niet in de wasmachine maar met een afwasteiltje volgens de regels van de Hollandse zinderlijkheid. Neen, niet drogen in de centifuge, maar op de rand van de schoorsteenmantel met de pendule erop om ze vast te houden. Maar niet vergeten om ze eraf te halen als ze droog zijn.

Bron: Rijckheyt.nl |  Deel van de Rembrandtstraat gelegen tussen de Mesdagstraat en de Jan Steenstraat (1975).
Bron: Rijckheyt.nl | Deel van de Rembrandtstraat gelegen tussen de Mesdagstraat en de Jan Steenstraat (1975).

Helaas was dat nog niet gebeurd toen Jochem Strating, de agent van de verzekeringsmy De Centrale, de penningen van de verzekering  kwam innnen, zoals dat in die tijd gebruikelijk was. Zijn blik viel natuurlijk direkt op de uitgestalde en inmiddels droge voorbehoedmidelen. Tante volgde die blik en wist niet hoe gauw ze de uitstalkast moest leeghalen. Er is wel hartelijk om gelachen. Een Jochem verzekerde dat hij dit wel vaker had meegemaakt in Meezenbroek. Waaruit dus blijkt dat de Meezenbroekers in die tijd toch een spaarzaam volkje was. Eerlijk gezegd, bij ons is dat niet gebeurd, wij hadden namelijk geen pendule!

Ingezonden verhaal

Als lezer van HeerlenVertelt.nl zal het vaak voorkomen dat u gebeurtenissen, locaties of gebouwen herkent. Wanneer u graag zelf een verhaal hierover wilt schrijven en insturen kan dit natuurlijk!

40 gedachten over “Wonen aan de Govert Flinckstraat”

  1. Grappig, op de foto hierboven staat nog de Volkswagen (model bolhoed zoals wij die noemden) van mijn opa, Reinder Reusink. Mijn opa en oma woonden op de Rembrandtstraat 9. (tweede auto aan de linkerkant)

    1. hallo allemaal, heb net deze site ontdekt.heel mooi om alles door te lezen wat ik dit weekend ga doen.ik ben joop maatman en wij woonden met mijn vader en moeder,mijn tweelingbroer fred mijn oudere broer wim en mijn jongere zusje anneke op rembrandtstrat 16. als ik alles doorgenomen heb zal ik een vervolg schrijven.Groetjes joop maatman, ik woon nu in Eindhoven.

      1. Hallo iedereen, mijn naam is Erwin(Erwtje) Giesen en ik ben op zoek naar ene Joop Maatman. Adres zou overeen kunnen komen. Ik herinner mij een kortstondige vriendschap ergens in de jaren eind 60 begin 70. Ik heb van hem een hoop singles van Tamla Motown gekregen die ik nog steeds bezit.
        Verder herinner ik mij niet zo gek veel. Zou leuk zijn als mijn geheugen wat werd opgefrist. Vraag is of deze Joop mij ook kent.

        Groeten Erwin

  2. De Rembrandtstraat kenden wij heel goed.De familie Wisseborn woonde daar met hun kinderen Ingeborg,Maarten en Eddy.We kwamen daar vaak op bezoek.Hun buurmeisje was Jessie Hofman.Later verhuisden de Wisseborns naar de Govert Flinckstraat.Weer later werd het de Vincent van Goghstraat.Het waren echte Meezenbroekers en hebben er tot hun dood daar gewoond.Wij vonden het leuk wonen in Meezenbroek.Tegenover het al eerder genoemde Piemelkantoor was een kleine kruidenierswinkel.Sommige huismoeders die bijv.de jam of de margarine te kort kwamen en dat was meestal bij het ontbijt,gingen dan,gekleed in ochtendpeig-noir en met de krulspelden nog in, de de gewenste levensmiddelen halen om eventuele boze opmerkingen bij het ontbijt te voorkomen.U zult zich afvragen ,hoe weet die man dat.Als meester was ik vaak al vroeg op school en lopend door de Jan Steenstraat kom je nogal wat tegen.Je keek natuurlijk de andere kant uit.En was het toevallig een moeder van een van je leerlingen,dan waagde je het niet om over het gepasseerde te praten.Dat zou voor je leerlingen ook niet leuk zijn geweest.In deze tijd zou zoiets niet meer gebeuren.Krulspelden worden nog nauwelijks gebruikt.

    1. wieske warrink is/was getrouwd met Fred Strating.
      Een van de 2 zonen van verzekeringsagent(de Centrale) Jochem Strating.
      Haar ouders wonen in Belgie (Sippenaken)of ze nog leven weet ik niet.
      Groeten
      Hans van der Vliet

      1. Hallo, Fred, ca 58 jaar geleden was ik eens met je moeder (Wietske) naar de bioscoop de Scala aan de Stationsweg te Heerlen geweest. Verder was ik toen een vriend van haar neef n.l. Jan Warrink. Ik vond haar in die tijd erg aardig maar ik heb sinds die bioscoopbezoek met haar nooit meer iets van haar gehoord of gezien. Wil graag eens weten hoe het nu met haar is. Groetjes van Wim Meijer

    2. Wiets Warring woont nu in Papendrecht met Fred Strating .
      Zijn nog altijd vrienden van ons
      Groet Reinetta de Zwarte
      Ik heb op de Neutrale volksschool gezeten
      En heb in de Rembrandtstraat gewoond
      Groet Reinetta Nelissen. De Zwarte

  3. Hoi Wim, ik ken de fam: Warrink en zie Fonny nog af en toe in de winkel. Meneer Warrink en Fonny wonen beiden in de Barbarastr: nummers weet ik niet. Wietske woont in Brabant ik dacht richting Breda- Roozendaal.Wim ben jij ’n broer van Leny Meijer (v d Broek)?Gr: Nellie

    1. Hallo Nelly,

      Bedankt voor je reactie. Wietske was een nicht van een vriend, Jan Warrink, van mij. Wij woonden toen allebei in Kaalheide (Kerkrade-West).
      Als meneer Warrink en Fonny de ouders zijn van Wietske dan moeten die zeker al tegen de 90 jaar zijn. Klopt dat? Ik was in 1958 18 jaar en ben eens een keer met Wietske naar de bioscoop de Royal of Scala in Heerlen geweest. Ik vond haar toen erg leuk maar zij mij niet zo, denk ik. Kun jij misschien achter het huidige adres van Wietske komen?

        1. Hoi Wim , meneer Warrink is inderdaad rond de 94 of 95 jaar en Fonny is de jongste dochter van ‘m. ‘k Zal proberen om achter ’t adres te komen.
          Wim had jij je grootouders in de Rozenstr: wonen? Daar woonde namelijk ook m’n tante en oom met m’n oma.Fam: ter Horst de groenteman en vader van Femmie. Mijn oma heete Gerards en daar woonde meen ik ook ’n meijer.Gr: en tot schrijfs Nellie

          1. Hallo Nelly,

            Nee Nelly, mijn grootouders woonden in de provincie Friesland.
            Wij (mijn ouders, broers en zuster) kwamen in augustus 1948 van Friesland naar Limburg en kwamen eerst 2 jaar in de nood-woningen van de staatsmijnen in Tuindorp bij Palemig/Kakert te wonen. Mijn 2 broers en ik kwamen toen op de neutrale volks-school aan de Kasteellaan in Meezenbroek terecht. Daarna zijn wij verhuisd naar een nieuwe woning van de staatsmijnen te Kaalheide gem Kerkrade. Mijn ouders hadden in Meezenbroek kennissen van Friese afkomst n.l. fam. Fokke Huisman waar ik later ook nog steeds kwam.

          2. Ik lees het nu pas, jaren later.. Fonny woont aan de Barbarastraat in Heerlen, het nummer moet ik je schuldig blijven

    1. Beste wim ,heb jij rond 1960-1964 ook op de kweekschool gezeten ??
      Ik ben nl op zoek naar klasgenoten uit die tijd.
      Hoop dat je me verders kunt helpen

  4. Hoi Wim,ik heb ’t aan Maike ’n nicht van Wietske doorgegeven.Zij zou ’t verder doorgeven dus afwachten maar.
    Fokke Huisman ken ik ook en op de N.V.S. heb ik ook gezeten maar vanaf 1952.Gr: Nellie.

  5. Dag Nelly,

    Van Wietske Warrink heb ik nog niets gehoord, komt misschien nog.
    Een andere vraag, ken jij soms ook Tiny Tessel die in 1948 t/m 1950 in de Rembrandtstraat of de Jozef Israelstraat woonde? Ze was toen een vriendinnetje van mij en we speelden weleens in de speeltuin naast het voetbalveld van KEV. Samen met nog een paar kinderen gingen we lopend via het Aambos naar de carnavalsoptocht in Heerlen. De Lange Jan (mijnschoorsteen) lag toen op een carnavalswagen die in de stoet liep.
    Groetjes van Wim

  6. hallo meezenbroekers heb even een vraagje wie owie heeft er nog oude fotos van de speeltuin in meezenbroek gelegen aan de govert flinkstraat als kind en tiener heb ik daar mijn jaren versleten en het zou erg leuk zijn als iemand van die speeltuin een foto had heb zelf zeer weinig fotos van die tijd en op het internet kan ik er helaas geen vinden dus wie heeft er nog ergens in een oude doos of plakboek een zitten en zou die willen delen er is ook een site op facebook die heet pet groep en ook daar staan oude foto sop je kunt hem ook daar heen sturen dan vinden we hem vanzelf alvast bedankt fennie en een lieve groet uit meezenbroek.zelf ben ik van de kasteelaan.

  7. Hoi Jaennette, ik heb nog ’n heel goed beeld van jou fam: Wij woonden namelijk ook achter jullie toen ik net getrouwd was. Hoe is ’t met je . Met ons gaat alles goed. En gaat ’t met jou 2 kinderen ook alles goed?

  8. Hoi Fennie. Als je foto’s van Meezenbroek zoekt adviseer ik je om eens te neuzen in de artikelen van onze helaas overleden collega Bert Nijkamp. Hij heeft een aantal artikelen over Meezenbroek geschreven waarin foto’s zijn opgenomen.
    Wellicht kom je daar iets tegen waar je wat aan hebt.
    Groetjes. Ton.

  9. Hallo,
    Grappig een aantal bekende achternamen tegen te komen. Toevallig kwam ik op deze site terecht en las iets over Meezenbroek. En zie de namen Warrink en v.d. Eijnden. De naam Warrink is vebonden aan de naam Dammer via mijn overleden Tante Jo Dammer-Warrink. De fam. Dammer-Warrink heeft ook in de Govert Flinckstraat gewoond. Zij hadden twee kinderen mijn neef Rob en nicht Astrid. Rob heeft, net zoals ik, op de Neutrale Volksschool gezeten. De naam v.d. Eijnden herinnert mij aan Jan v.d. Eijnden een klasgenoot van mij op de N.V.S. Ik had hem en zijn moeder een aantal jaren terug op de reünie van de OBS Theo Thijssenschool – gebouwd na afbraak van de NVS en voortgezet onder de nieuwe naam – gesproken evenals met een aantal andere leerlingen uit mijn klas zoals Koos Verkade, Bennie van Vliet, Marian Boer ook wel Yvonne Boer genoemd om verwarring te voorkomen omdat er ook een Marian Zwagers in de klas zat. Ook met Bert Nijkamp die 2 klassen hoger zat. Helaas vorig jaar overleden. Allemaal Meezenbroekers. Ik zelf kwam van de Beersdal en Musschemig. Desondanks, door de school heeft Meezenbroek een onuitwisbare impact gehad en denk graag met weemoed aan die jaren terug. Een groet van een oud-Heerlenaar. Henk Dammer Arnhem

  10. Dag Henk.
    Ik ben een zuster van Jan en Nelly en heb jou ook gekend, ook de fam. Dammer die toen nog in de Frans Halsstr. woonde.
    Jan is momenteel in Bali. Heb jij een zuster die jonger is? En bij mij of Nelly in de klas zat?
    An.

  11. Hallo; ALLEMAAL.
    Wat een mooie verhalen. Ik doe er nog even een schepje boven op.
    Wij waren met 6 personen; Onze vader FRITS BARENDSEN- moeder GERTRUD-Piet-Johan-Agnes en Wilie woonde in de Jansteenstr. 24.
    Mijn vader werkte bij de Technische dienst(telefonie) PTT Heerlen.
    Zo doende in het bezit van de enigste TELEFOON in Meezenbroek’.
    ons HUIS was een echte TELEFOON-CENTRALE gebruikt door,
    winkel tegenover ons, Wiersma Franshalsstr. (wasmaschienes).Verboom. Maristr.(auto”s). De meisjes van Zee. vriendjes in Amsterdam. Piet de Zwarte. Rembrandstr.(Lompen) Klaas Sloten.(kleding) Ons Huis was de ZOETE-INVAL. Werd ook gebruikt als kortste weg naar de WINKEL tegenover ons. Achter om door de poort kwamen
    ze Schellekes de honde mepper, Warrink en warrink , Hoenjet en nog andere
    en de weg terug.De voordeur stond altijd open. Toen kon dat nog.
    naast ons woonde Reuzink NVSH het zogenoemde Piemelen kantoor. Later op de Mesdagstr. bij Kluwe. het waren toch mooie tijden. Op het Pleintje altijd muziek Arcordeon-Gitaar.alles zat buiten te luisteren. wij Jan Enting-Siep krotje-Jan Alarm-Roedie Vos en Ik zaten altijd bij Enting op het muurtje
    en werden door MEVR. ENTING goed verzorgt met Limonade als we gedanst hadden. JOEPIE-JOEPIE is gekomen heeft mijn meisje weg gehaald! Tot midden in de Nacht. dan kwam JOP MOES met zijn houten poot en wandelstok uit de kroeg van Herman Kapel. wij daagden hem uit, dan kwam
    hij ons na met de stok. Dat waren TIJDEN. Gegroet PIET.

    1. Piet wat weer ’n heerlijk verhaal. Daar smul ik van. Wat ’n verschil met mijn tijd bij jullie. Toen vond ik ’t bij opoe Wever al zo leuk dat wij met vriendinnen door ’t huis heen mochten lopen, dat was vooral leuk met verstoppertje spelen. In de Jozef Israelstr: voor in en achter eruit door ’t paadje naar de Rembrandtstr: Piet tot ziens of schrijfs Hoi.

  12. Hallo, super al die verhalen, mijn naam is Wim Huisken, ik woonden met mijn ouders Grada en Gerard, een tijdje in bij opa en oma Huisken in de Jozef Israelstraat, tot dat de flat op de Govert Flinckstr klaar was, wij woonden op 77 en later op 85, nadat de familie Warrink ging verhuizen, mijn moeder wilde op de hoek wonen, had ze een zijraam.
    Later zijn we gaan wonen in de Rembrandstraat 55.
    Zat natuurlijk ook op de N.V S. en gymde bij Concordia.
    Ben met 12 jaar naar de zeevaartschool gegaan in Delfzijl, samen met Peter Breeschoten, die woonde op de Mesdagstraat naast de familie Klos, een zus van mijn vader.
    Heb een super jeugd gehad in Meezenbroek, altijd buiten spelen, omdat iedereen in de flat wisselende diensten had en er wel iemand sliep.
    Nu 56 jaar woon ik al weer 2 jaar in Heerlen, nu in Schandelen, niet ver van mijn broertje Johan.
    Leuk om toch nog bekende namen tegen te komen.
    Grt Wim.

  13. leuk om te lezen over de govert flinck straat .Ik heb er maar kort gewoond op nr. 103 Ben na mijn trouwen met lidus haak verhuisd naar Zeist .Twee jaar terug zijn we nog in meezenbroek geweest en zag toen dat de flats gesloopt waren ,dat viel even tegen .Woon nu met mijn tweede man in veendam .Lidus is in 1991 overleden in Alkmaar waar we toen woonde .Ik heb fijne herinneringen aan meezenbroek .Vooral ook het schaatsen op de vijver .Was ook bij de gym. ver. concordia .Met viel plezier denk ik daar aan terug .Bij het tafeltennis en bij de jongestrijd .
    Leni Haak -Martinot .

  14. Hallo allemaal
    Toevallig kwam ik op deze site terecht. Ik heb tot 1972 ook in de Govert Flinckstraat 291 gewoond. We keken toen aan de achterkant over het oude KEV-veld, waar ik ook gevoetbald heb. Mijn jeugd daar was fantastisch: lekker voetballen op straat (kon toen nog) en zelfs in de strenge winters schaatsen/skien rond het pleintje. Mijn lagere schooljaren heb ik op de Neutrale Volksschool doorgebracht (met als hoofdmeester Haak). Door de leerkrachten daar, denk aan meester Steen en van Dam, heb ik waarschijnlijk de liefde vboor het vak gekregen. Daarom ben ik ook bijna 40 jaar onderwijzer basis onderwijs geweest, vooral in Zoetermeer. Daar woon ik nu als gepensioneerde met mijn vrouw, Arnhemse van geboorte, met 2 kinderen en ondertussen zijn wij ook al opa en oma van 3 kleinkinderen.

    1. Hallo Jan . Ik ben je buurmeisje geweest van nr 283. . Weet je dat wij wel eens op de slaapkamermuur klopte. en je moeder heeft eens een oranje blouse voor mij gemaakt Ik heb ook al 3 kleinkinderen . Wij woonde daar met 4 kinderen en vlak voor de verhuizing met 5 . groetjes Yvonne.

  15. aanvulling Piemelkantoor.
    vanaf ca. 1950 was gevestigd op de Frans Halsstraat 2
    de familie van der Vliet ( geen familie) runden dit namens De NVSH.
    ik weet en heb dat vaak gezien dat kapelaans van ver in de omtrek hier condooms kwamen kopen voor een van hun parochianen.
    terwijl meneer pastoor(en) hel en verdoemenis preekten.
    het zij hun vergeven.
    groeten
    Hans van der Vliet
    mijn adres was toen Frans Halsstraat 48

  16. Leuk dit allemaal te lezen over de Govert Flinkstraat. Prachtige jeugd daar gehad. Wij woonden op 105.
    Ben toch wel bekende namen tegengekomen in alle verhalen zowel over de Govert Flinkstraat als over de Neutrale Volksschool.
    Veel gespeeld bij de speeltuinvereniging daar. Woensdagmiddag was er in het clubhus handwerken voor meisjes en timmeren/knutselen voor jongens. Ja was leuk ! Snoepjes halen bij Klos of bij Garritsen, was iets dichterbij. Boodschappen bij de de BLK.
    In 1968 zijn we verhuisd naar Zaandam, ben nog een paar keer terug geweest om te kijken en ja nu is helaas alles weg. Was een fijne tijd daar.

  17. Ik ben geboren op 29 Govert Flinck straat in 1940 ik heb ook een flink stukje van de oorlog mee gemaakt mijn moeder had 4 kinderen van mijn vader heelaas is hij in 1951 gestorven. wij zijn 1n 1958 naar Canada geemigreert en wij zijn hier nog steeds mijn moeder is terug naar Holland gegaan in 1978 Maar de kinderen zijn in Canada gebleven,

    Wij hadden veel goeie tijdjes maar ook een veel verdriet, ik voetbalde voor een Ajax jeugd elftal.

    Vrienden waren kris den Enting, Piet Passenier, Willy Brouwer en Annie De Vries, Jacob De Kok.

    Ik denk een hoop over die tijden met een traan of twee

    Mijn familie zijn 4 keer terug geweest maar konden geen vrienden vinden meer

    Dag voor nou Puk Helm

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.