Bron: Rijckheyt.nl | Heerlerbaan. Rechts het politiebureau op de hoek Heerlerbaan/Caumerweg.

Groente-, melk- en broodbezorging aan de Heerlerbaan

De wijk Heerlerbaan zal in 1945/1946 rond de 5500 inwoners geteld hebben. De eerste exacte gegevens vinden we pas vanaf 1959. In de directe naoorlogse jaren is vooral gebouwd aan de A gen Giezen, Hambeukerboord, Pastoor Erensstraat, Corisbergweg en Caumerboord.

In 1959 telde de Heerlerbaan 6241 inwoners. Het aantal gezinnen bedroeg toen 1.448. In 1968 was het aantal inwoners gegroeid tot 8253, 1036 inwoners per km², met in totaal 2.377 woningen.

Samen met Gerda Baltus-Wachelder (Keerweg 51) en Chris Baltus ( A gen Giezen 45) op de Heerlerbaan, kijken we terug naar het boodschappen inkopen toen der tijd.

Bron: Rijckheyt.nl | Bakkerswagen van Ons Dagelijks Brood voor hotel Ons Thuis. Daarnaast de ingang van de bakkerij van O.D.B. Ons Thuis was het gezellenhuis voor mijnwerkers van de Oranje-Nassaumijnen.
Bron: Rijckheyt.nl | Bakkerswagen van Ons Dagelijks Brood voor hotel Ons Thuis. Daarnaast de ingang van de bakkerij van O.D.B. Ons Thuis was het gezellenhuis voor mijnwerkers van de Oranje-Nassaumijnen.

In die tijd kwamen de bakker, melkboer en groenteboer nog aan huis. Wij hadden als bakker de O.D.B. (Ons Dagelijks Brood), met als broodbezorger de heer Kerens, die op de Molenberg woonde. In het begin gebeurde dat nog met paard en wagen, later werd een elektrisch karretje gebruikt.

Vers brood
Ook bij Gerda thuis kwam eerst de O.D.B. en later Meertens van de Nieuwenhuisstraat. Vaak heb ik in vakanties met Kerens mee mogen helpen het brood te bezorgen. Bakker en melkboer rekenden vaak maar een keer per week of soms nog na langere tijd af. Het voordeel van de O.D.B. was het lidmaatschap van deze coöperatie en dat betekende een soort bonusuitkering eind van het jaar, waarvan de grootte afhankelijk was van het totale verbruik.

Ook Kurvers ging met de bakkerswagen rond (Heintje Cobben). Lei Emonts ventte zelf uit: eerst bakken en dan het gebakken brood zelf uitventen. Kom daar nu nog maar eens om. Overigens kon je zowel bij Emonts als bij brood- en banketbakkerij ‘De Aar’ van eerst de Wed. Starmans-Dobbelsteen en later A (AL) Starmans in de Bautscherweg de eigen gemaakte vlaaien laten bakken. Bij Emonts kon je ook wekglazen met fruit afgeven. Of je hetzelfde fruit op je vlaai terugkreeg?

De melkboer aan huis
Als melkboer kwam in eerste instantie bij ons Jup Vroomen van de Heerlerbaan 187 en later Pasmans (Vullingsweg) aan huis; dat laatste gold ook voor Gerda thuis. Een andere melkboer was Huynen (d’r Hûun) in de Keerweg.
Je kon in die tijd nog snel op zondag achterom een nieuw flesje slagroom gaan halen, als dat door de weersomstandigheden ‘om’ was of bijna tot boter geklopt was.
Ook Kockelkoren in de Bautscherweg was melkbezorger, maar die is al begin 50-er jaren gestopt. Sjir (Ger) en mijn broer Jo zijn nog lang naar de klanten van hem gegaan om stukje bij beetje het geld te innen dat nog open stond. Daarnaast waren ook Vroomen in de Zandweg en M. Vroomen Heerlerbaan 31 melkbezorgers.

Als ik mij niet vergis had deze laatste zijn paard staan op de hoek Kookerstraat/Heerlerbaan. Lenssen in de Corisbergweg/hoek Bovenste Caumer was ook melkventer. Hij haalde daarnaast ook de melk op bij de boeren voor de melkcentrale en deed dat tot in Nyswiller en omstreken. In de Bautscherweg had aanvankelijk ook Offermans een melkhandel (onder de poort waar later kapsalon Modern was), later verhuisde Sjeng Offermans naar de Ridderweg in het huis met de trapjes. Op Vrusschemig had je ook nog melkboer Hoeben en in de Euren was dat Voragen.

Bron: Rijckheyt.nl | Heerlerbaan. Rechts het politiebureau op de hoek Heerlerbaan/Caumerweg.
Bron: Rijckheyt.nl | Heerlerbaan. Rechts het politiebureau op de hoek Heerlerbaan/Caumerweg.

De groenteboer
Groenteboer was bij ons Raumans, die eerst in de Vullingsweg woonde en later is verhuisd naar de Rukkerweg. Verder was er op de Heerlerbaan P.H. Geerlings (Heerlerbaan 128/130) die met de groentekar de wijk inging. Daarnaast kwam Ploem met groente langs de deur; die kwam bij Gerda thuis. Hub en Har Ploem woonden in de Keerweg maar had een loods op de Benzenraderweg. Har bracht trouwens ook kolen aan huis.

Ook de Gebr. Lempers in de Nieuwhuisstraat (3) verkochten groende en fruit. Dat deden zij zowel aan huis als op de markt. Overigens verkocht ook Piet Bruijenberg (Heerlerbaan 188) groente en fruit op de markt. Later werd dat Peter Dammers. In de Ridderweg was de aardappelhandel van Beaujean gevestigd en Hundscheid op de hoek Heerlerbaan/Wienweg was fruithandelaar.

Vóór de komst van de supermarkt
Een supermarkt bestond in de jaren ’50 nog niet. Die kwam er pas later, begin jaren ’60. Boodschappen deden wij bij de ODB/Co-op Zuid-Limburg op de Heerlerbaan (Heerlerbaan 145) en later kwam ook de Gruyter bij ons langs. Filiaalhouders bij de ODB/Co-op waren onder andere Dooper, Horsten en Ben Spaen. Later was daar de levensmiddelenwinkel van Smulders-Emonts gevestigd.

Bron: Rijckheyt.nl | Kruidenierswinkel Ons Dagelijks Brood te Heerlerbaan.
Bron: Rijckheyt.nl | Kruidenierswinkel Ons Dagelijks Brood te Heerlerbaan.

Bij de Gruyter werden de boodschappenboekjes opgehaald vanuit het filiaal in Terwinselen en twee dagen later werden de bestelde boodschappen thuisbezorgd met het befaamde ‘snoepje van de week’. De (rode) kassabonnen werden bewaard; eens in de zoveel tijd werden de bedragen opgeteld en voor een bepaald bedrag kreeg je dan korting op de boodschappen. Onder de noemer ‘Koop bij de Enkabé, dan bent u altijd tevree’ kon je kopen bij Jac. Schuurman-Huynen, Bautscherweg 8. Het was een levensmiddelenzaak die daar was gevestigd toen bakkerij Kurvers verhuisde naar de Heerlerbaan.

Ingezonden verhaal

Als lezer van HeerlenVertelt.nl zal het vaak voorkomen dat u gebeurtenissen, locaties of gebouwen herkent. Wanneer u graag zelf een verhaal hierover wilt schrijven en insturen kan dit natuurlijk!

29 gedachten over “Groente-, melk- en broodbezorging aan de Heerlerbaan”

 1. Een voor mij zeer herkenbaar verhaal. Ik heb in de jaren vijftig gewoond aan de grote weg, Heerlerbaan 74. Gerda Wachelder was een klasgenootje op de lagere school. Het was een prachtige tijd.

    1. Juffrouw Zuketto, was dat juffrouw Käthe Zuketto? Die heb ik goed gekend, zij was een van de beste vriendinnen van mijn tante, Lies Souren. Die is trouwens lang hoofd van de meisjesschool geweest in Terwinselen.

    2. hallo pieternel van beek,

     ik kwam je naam tegen hier op de site van heerlen vertelt.

     kan het zijn dat wij in dezelfde klas van het clara college zaten?v. van goeteh

 2. De Corisbergweg…mijn vakantieadres…heel heel lang geleden.
  Bij mijn opa en oma Schiffelers…het huisje was niet groot maar de tuin erom heen immens groot.Opa had veel kippen.Ook de speeltuin was gezellig en toezichthouder was toen de Hr.Prenger ..denk ik.Sommige namen komen nu weer bij mij op..fam.Hendriks enPelzer waren buren.De Fam.Linssen die woonden op een boerderij.En om de hoek woonde mijn oom..Juup Schiffelers en tante Lies.Kan maar een ding zeggen..mooi was die tijd.

  1. In “de bende” was de speeltuin die door dhr. Prange werd gerund. De in mijn ogen enorme glijbaan. De ijzeren schommels met een kettinkje er voor. De familieschommel die ik zo eng vond omdat hij altijd hoger ging dan ik wilde en er altijd grote meisjes of jongens aan beide zijden op stonden die niet luisterden naar een zielig piepend meisje.

 3. Ik vind dit echt prima om over al die mensen te lezen. Ik woonde van mijn geboorte af ook op de Corisbegweg op nummer 40,direct om de hoek van de Caumerweg tegen over van Lenssen. Een zoon van Raumans was later onze buurman.
  Mijn oma ging op zaterdag ook altijd met een paar vlaaien naar Starmans om ze de laten bakken. Dat was in de goeie ouwe tijd dat hoef je nu niet meer te proberen.
  Onder de poort bij kapsalon Modern was achterdoor ook een werkplaats van liften fabriek Pieters waar ik als electrician werkte tot dat de werkplaats naar Heksenberg verhuisde.(Dat was in 1957 of 1958)
  De naam Schiffelers komt mij ook heel bekend voor.
  De Heerlerbaan is zoveel veranderd. Ik vond het vroeger toch wel leuker zonder al die nieuwe huizen.
  Als kinderen gingen we altijd veel de Bende af tot aan de bosjes waar de politie honden warden gedresseerd.
  Dat waren zo’n leuke tijden.
  Ik woon nu al van 1966 in Canada maar ga toch regelmatig terug naar Heerlen.Ik was vorig jaar nog op de Heerlerbaan.

  Groetjes van Henk

 4. Ik woon in Drenthe en bij ons werd en wordt nog steeds brood bij de mensen thuis bezorgd.
  Vroeger kwamen de bakkers 6 dagen per week langs,behalve Zondags.
  Later kwam er een moment dat er op vrijdag niet meer brood thuis werd bezorgd,ik vraag mij af of dat ook bij jullie zo geregeld was.
  Ik weet niet meer precies in welk jaar dat het ingevoerd is om vrijdag geen brood meer te gaan uitventen. Misschien kunnen jullie mij helpen?
  Ik was in mijn vrije tijd ook broodventer.

 5. Ben geboren aan de Corisbergweg 100 in 1947. Van mijn kleuterjaren herinner ik me de broodkar van Starmans hij werd gemend/uitgebaat door Joseph Dobbelstein, hij woonde aan/in de kanaalstraat.

 6. Ik heb tot ongeveer 1957 (ik was toen 10 jaar) gewoond op Hambeukerboord 42. Mijn vader was machinist op “de Mijnstreek”.
  Ik heb ontzettend goede herinneringen aan dat deel van mijn jeugd waarin “de Bende” en het bos bij de Vroedvrouwenschool een belangrijke rol speelde.
  Ik ben nu bezig om mijn jeugd een beetje bij elkaar te schrijven (dat heb je zo op mijn leeftijd).
  Wie heeft fotomateriaal of kent mij uit die tijd ?

  1. Hallo Lambert,

   Klopt het huisnummer wel, want ook ik heb op nr. 42 gewoond. Mijn ouders waren de eerste bewoners van deze woning en ik ben in 1956 geboren.

   1. Zes jaar later Leida:
    Ik heb onlangs de persoonskaart van mijn vader bemachtigd. Daarop wordt bevestigd dat Hambeukerboord nummer 42 correct is.

  2. Hallo Lambert,
   Zelf heb ik op de Ridderweg 3 gewoond en mijn vader Nico Jasper was collega van je vader op de Mijnstreek. Ik ben wel eens bij je thuis geweest met mijn vader om iets te brengen.
   Tevens je vader wel eens ontmoet op de fabriek jullie zijn vlg. mij op een gegeven moment naar brabant verhuist?
   mvg. Henk Jasper

 7. Moeder bakte steeds bruinbrood op de boerderij en heel wat vlaaien. Als iemand honger of dorst had werd er op de deur geklopt, en kon men aan tafel aanschuiven. Een pot koffie stond altijd op het fornuis. Met twee varkens, een koe en twaalf kippen kwamen we al een heel eind. Als dr.v.Wersch op de fiets naar de Euren kwam, werd hij steeds in natura betaald. Eens vroeg hij waar wij de haringen gekocht hadden. Een week later zagen wij hem aan de haringkraam op de markt. Voor de ontbrekende boodschapjes liepen we twintig minuten naar To Emonts op de Heerlerbaan, en als moeder iets vergeten was gingen we gewoon nog een tweede keer, tevoet uiteraard. Aan de achterkant van de boerderij kwamen geregeld schilders uit de stad, maar of er nog zo’n schilderij bestaat? Reageer gerust via jmkleijnen@gmail.com

 8. In de jaren vijftig woonde ik als kind in de Pelikaanstraat 19, naast de familie Zuketto en Maes.
  Wie was toen de groeteboer die langs de deuren ging met een wagen die door twee paarden werd getrokken?
  Ik weet nog dat hij mij een keer heeft meegenomen naar de (oude) Auto RAI in de Ferdinand Bolstraat in Amsterdam. Hij reed toen in een Morris Oxford (https://www.youtube.com/watch?v=-s8grcV3BG4 en http://www.classicmotor.co.uk/oxford.htm), een groot uitgevallen Morris Minor.
  Al zoekende in oude kranten kom ik een bericht tegen over de twee vermiste paarden van de groenteboer S. uit Heerlerheide:
  “Nachtelijke speurtocht naar drie vermiste paarden” in het Limburgsch Dagblad van 17-11-1955.

  1. Vermoedelijk was hij Gerrit Bruinenberg.
   Maar er waren toen ook de groeteventers Piet Pappers en Henneke van Broeken en het bedrijf De Rooy aan de Ganzeweide.

   Overigens zijn de ventvergunningen van toen niet gewaard gebleven bij het archief in Heerlen.

   Hierbij nog een mooie foto van een paard en wagen met aardappelen groente en fruit: http://www.geheugenvannederland.nl/?/indonesie_onafhankelijk_-_fotos_1947-1953/items/SFA03:SFA001018696/&st=Groenteventers&sc=subject%20all%20%22Groenteventers%22&singleitem=true

  2. Waarschijnlijk was hij Harry Sijstermans, geb. Heerlen 14-5-1915, ovl. Heksenberg 19-12-1997, die vanaf het begin van de jaren vijftig een winkel aan de Heerenweg 138 had, later samen met zijn zoon Mathieu (Limburgsch Dagblad van 31-12-1968 en 31-12-1969). Zij ventten eerst met een paard en wagen en later met een Opel Blitz.

 9. Op de Roebroekweg 84 zat de “Eerste Heerlerheidse Melkhandel” van L. Kleintjens (Limburgsch Dagblad van 31-12-1949).

  Op 23-3-1937 kreeg L. Kleintjens vergunning voor de bouw van een winkelhuis aan de Roebroekweg 84, op 28-10-1938 voor het bouwen van een overdekt gedeelte achter het winkelhuis en op 10-11-1949 voor het bouwen van een melkkamer op nr. 21

  Hij is Lodewijk (Lowie) Kleintjens, ovl. Heksenberg 17-5-1963, oud 88 jaar, gehuwd met Anna Maria Josephina (Marie) Stevens, ovl. Heksenberg 3-5-1965, oud 87 jaar. Hun levensverhaal staat beschreven in het verhaal “Lowie en Marie 50 jaar getrouwd. Feest te Heerlerheide” in het Limburgsch Dagblad van 30-12-1953.
  Hun zoon Mathijs Jozef Kleintjens overleed op 19-11-1949, 39 jaar oud.

  Ik zat op de nabijgelegen RK Kleuterschool, samen met mijn buurjongen Rico Zuketto. Onze ouders vertellen het verhaal dat wij bij de familie Kleintjens hadden aangebeld om de overledene te mogen zien. Er stond een kruis voor de deur met een zwart lint.
  Ik herinner mij de gebeurtenis niet, wel het verhaal.

 10. Overigens hadden Lowie en Marie Kleintjens eerst een café en een winkel aan de Rennemig. In hun café ontstond in 1908 het plan tot oprichting van de Wielerclub “De Heidebloem”. “Feest in Heerlerheide. “Heidebloem” bestaat 40 jaar” in het Limburgsch Dagblad van 14-8-1948.

  Het 30-jarig bestaan werd gevierd in Lokaal P. Grond-Smeets aan de Rennemigstraat 27 (Limburgsch Dagblad van 18-10-1938).
  Op 28-4-1939, 25-5-1962, 11-9-1968 en 10-7-1973 kreeg P. Grond vergunning voor het verbouwen van het woonhuis en café aan de Rennemigstraat 27.
  Peter Grond, geb. Mariadorf (Dld) 30-12-1904, overleed in Heerlerheide op 9-5-1979.
  Het café heette in 1975 al Café Jans-Grond, naar dochter en schoonzoon Martin en Mia Jans-Grond (Limburgsch Dagblad van 2-7-1975 en 19-4-1994).

 11. Overal in het land werden Melkcentrales opgericht. De Nederlandsche Melkhygiënische Vereeniging “Bond van melkinrichtingen en fabrieken van melkproducten” speelde een belangrijke rol (De Telegraaf van 10-4-1907, 29-6-1908 en het Algemeen Handelsblad van 14-9-1910).

  In Heerlen werd omstreeks 1915 een Melkcentrale gebouwd naast het RK Patronaat aan de Lindeweg, later Nobelstraat (http://www.panoramio.com/photo/118082118).

  Op 20-6-1951 werd de nieuwe Coöperatieve Melkfabriek en Zuivelinrichting “De Mijnstreek en Omgeving” aan de Eurenderweg in Heerlen geopend. “Belangrijk bedrijf in openbaar belang. Nieuwe melkfabriek te Heerlen door Gouverneur geopend. Voortreffelijk werk van voortvarend bestuur en kundige directie” in het Limburgsch Dagblad van 21-6-1951.

  Op 8-5-1951 kreeg Deken H. Bemelmans, voorzitter RK Kerkbestuur St. Pancratius, vergunning voor het verbouwen van de oude melkcentrale tot verkennershome (www.reijckheyt.nl).

  Het RK Patronaatsgebouw en het gebouw van de Melkcentrale aan de Lindeweg (later Nobelstraat 33) in Heerlen werden in 1952 samengevoegd tot het St. Pancratiushuis, onder architectuur van Andries Klaas Pieter Heemskerk, geb. Haarlem 6-9-1885, ovl. Heerlen 23-5-1960 (de aannemer was P. Hellebrekers). Architect F.P.J. Peutz (1896-1974) was in 1933, 1956 en 1959 betrokken bij verbouwingen van het Patronaat Het Pancratiushuis.

  “St. Pancratius-parochie te Heerlen nu goed onder dak. Fraaie toneelzaal, stemmige vergaderlokalen nu vast eigendom” in het Limburgsch Dagblad van 27-9-1952.

  “Verbouwing Pancratiushuis voltooid” in het Limburgsch Dagblad van 7-9-1956.

 12. Hallo Leida,

  Dat is nog eens leuk op deze manier weer iets van je te horen!
  Ik heb vandaag deze site site voor het eerst bezocht na een tip van John Linden, ik denk zeker dat hij jouw broer is? Je vader Joep (zong bij Polyhymnia), je moeder Katrien, je oudste broer Leo, dan zus Mia (?) en ook nog Willy. O ja, hadden jullie niet ook een hondje? Als dit klopt dan woonden jullie vlakbij ons. Wij op nr 56, dan fam. Kessen op nr 54 en jullie op nr 52. Dus ik denk dat het huisnummer van Lambert wel klopt. Dan verder Tripels, verder weet ik niet (vroeger fam. de de Jong, “Hollanders” waren dat) . Rechts van ons Hundscheid (58) en Meertens (60).

  Hoop dat alles goed met je is,

  hartelijke groet.

  Rob Habets

  PS:
  vanzelfsprekend ook een hartelijke groet aan alle (ex)Heerlerbaners en vooral (ex)Hambeukerboorders die hier hun herinneringen met ons willen delen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.