Bron: Privé collectie Mulo examen

Mijn herinneringen aan de Henricus Mulo

Na de Broederschool kwam ik in 1958 op de Henricus Mulo. Allereerst nog aan de Schaesbergerweg met de ingang aan de achterkant. Lekker dichtbij vanaf de Zondagstraat. Veel namen was ik alweer vergeten, maar door deze website komen er weer herinneringen naar boven.

Bron: Rijckheyt.nl | Schaesbergerweg. Henricus MAVO.
Bron: Rijckheyt.nl | Schaesbergerweg. Henricus MAVO.

Ik heb daar ook een jaar op een zolder les gehad. Het kon er erg warm worden en als je met je liniaal je hand opstak zat er direct een deuk in het plafond. Op het speelterrein is ook eens de bliksem in een boom geslagen. Een zwart geblakerde en gespleten stam van een boom herinnerde hier aan.

Bron: Rijckheyt.nl | Schaesbergerweg. Achterzijde van de Henricus MAVO.
Bron: Rijckheyt.nl | Schaesbergerweg. Achterzijde van de Henricus MAVO.

Qua ruimte was de nieuwe locatie ideaal. Deze was gelegen aan de Schimmelpennickstraat. Nu vind ik oude scholen mooi (cultureel erfgoed) maar de Henricus was te klein en wilde uitgroeien. Dat kon alleen in een nieuw gebouw. Er heerste toen ook een sfeer van grotere scholen is beter. Dat was min of meer een competitie tussen de diverse scholen. Of de resultaten echt beter waren van de grotere instellingen is zeer de vraag. Ik geloof wel dat de Henricus toen de beste Mulo was. Ik was zelf het liefst naar het Bernandinus gegaan, maar omdat ik uiteindelijk leraar/meester/of zelfs broeder(komt vermoedelijk door de Broederschool met zijn mooie parkje waar de broeders in vertoefden) wilde worden was de keuze van de Henricus de simpelste route.

De nieuwe Henricus
De nieuwe Henricus lag voor mij iets verder weg, een paar minuten lichtjes bergaf fietsen, Zondagstraat, Holleweg, Voskuilenweg, over de spoorwegovergang door de Kloosterhot naar de Schandelerrmolenweg. Volgens mij ligt de school er nu niet meer evenals de Kweekschool die ernaast lag.

Bron: Rijckheyt.nl | Henricus mavo.
Bron: Rijckheyt.nl | Henricus mavo.

Drie jaar na het eindexamen ben ik nog eens met mijn moeder naar de ouderavond geweest van mijn jongere broer die ook op de Henricus heeft gezeten (1962/1965). Tijdens de Franse les van Klinkers liep hij wel eens de klas uit, om vervolgens na enkele minuten weer binnen te komen. Dan waren er meestal enkele jongens de klos. Had hij in de klas ernaast via een spiegeltje de klas in de gaten gehouden.

De sacramentsprocessie
Naast de sacramentsprocessie gingen we ook enkele keren naar het kapelletje in Leenhof. Onderweg ging dan een flink deel stiekem al naar huis. Er staat mij nog bij dat we dat ook een keer hebben gedaan in de korte broek, en zo liepen we langs het Claracollege.

Bron: Rijckheyt.nl | Akerstraat. Leraren en leerlingen van de MULO St.Henricus in de Sacramentsprocessie.
Bron: Rijckheyt.nl | Akerstraat. Leraren en leerlingen van de MULO St.Henricus in de Sacramentsprocessie.

Dhr. Grootjans vroeg me ook wel eens om een enveloppe op te halen bij de Pancratius spaarbank in de Saroleastraat. Zou dat soms de salarissen zijn geweest van de leraren?

In 18 en 19 mei 1961 deed ik examen in het St. Franciscushuis in de Pater Beatusstraat. Na de vakantie ging ik verder bij de buren, de Kweekschool die inmiddels ook is afgebroken. Het Algebra examen voeg ik toe voor diegene die nog eens op herhaling wil.

Bron: Privé collectie Mulo examen
Bron: Privé collectie Mulo examen

Ingezonden verhaal

Als lezer van HeerlenVertelt.nl zal het vaak voorkomen dat u gebeurtenissen, locaties of gebouwen herkent. Wanneer u graag zelf een verhaal hierover wilt schrijven en insturen kan dit natuurlijk!

14 gedachten over “Mijn herinneringen aan de Henricus Mulo”

 1. Ik denk dat ik onderhand een van de oudste nog in leven zijnde leerlingen van Henricus ben (bouwjaar 1934). Bezocht de school van 1946-1949 en behaalde het MULO A en B diploma. Het was een uitstekende school, hetgeen je later pas ondervond bij vervolgopleidingen, omdat je over een prima basis bleet te beschikken. Van de in het artikel genoemde leraren heb ik nagenoeg allemaal les gehad. Van Gerwen (Nederlands) en Reinartz (wiskunde en losse handjes) waren toppers.
  Vervelend vond ik de rector, de retraites en de (verplichte) deelname aan de processie in de stad waarvoor we, om een goede beurt te maken, vooraf dagen op de speelplaats rondjes moesten lopen.
  Maar voor de rest een prima school met strakke discipline.

 2. Het beeld van de Sint Henricusmulo klopt helmaal met mijn herinnering.
  Hebben wij wellicht bij elkaar in de klas gezeten? Schreven wij in het schoolblaadje?
  Ik heb nog een foto uit 1961 van een retraite in Spaubeek volgens mij staat jij daarop. Leraren: Reinartz wiskunde, Bellemakers duits, Brunenberg tekenen, Magermans natuurkunde Grootjans geschiedenis. Ik heb ook in 1961 eindexamen gedaan.
  Groet, Ton van Mastrigt

  1. Ook ik heb de verhuizing naar de nieuwe school meegemaakt.Op de Schaesbergerweg zat ik ook hoog in het duivenhok.Bloedheet in de zomer.
   Ik zat vrij vooraan in de klas en het vriendje van Grootjans was Peter Finken.Peter werd regelmatig naar het huis van Grootjans gestuurd om dingen die hij vergeten was,te gaan halen.Dat kon van alles zijn.Boterhammen,fruit,schooltas..etc…..
   Ik kan me ook herinneren, dat Grootjans de pyama onder zijn pantalon aan had?
   Werd door ons de verstrooide professor genoemd…In de nieuwe Henricus werd ik bevorderd tot toilet bewaker. Waarom ik?…..Herinner me dat we sloffen aan moesten om de vloer niet met strepen te bekrassen.
   Ik geloof, dat ik zelfs met een gum zwarte strepen moest uitgummen….

   Vooral de leerlingen uit Bocholtz maakten er een feestje om strepen te maken

   Verder is veel herkenning in bovengeneoemde verhalen.
   Groet René van der Heiden

  2. Ja inderdaad een leuke tijd.
   Vanaf de Molenberg ,kerkraderweg naarschool.
   “\’s avonds na school verplicht “huiswerk” maken.
   Aangezien de school (1939) nog “nieuw”was moesten de schoenen op een gegeven ogenblik uit !Dan kwamen er minder krassen op de vloer.
   Van de leraren ook goede Logister ( engels) juffrouw “Coba” en Sisca ?
   Ik herinner me nog de eerste les van Dhr. Grootjans op maandagmiddag.
   zingen stond op het rooster maar Grootjans zei : ik weet dat jullie goed kunnen zingen dus wij gaan godsdienst doen.!
   In de middag-pauze werd aan een “speciaal” groepje extra les gegeven om het Mulo B diploma te halen
   Het was een leuke tijd toen.
   Groet Ton Servais

 3. En ook ik heb de verhuizing vanaf de Schaesbergerweg naar de Schimmelpenninckstraat meegemaakt. En de muren gummen als die vuil waren. Tassen niet op de grond, maar aan een haak. We moeten samen met B-diploma gehaald hebben.

 4. Reinhartz(Sjang)was een keiharde die je zo onderuit kon halen onder zijn les.Wij hadden met [naam leraar bekend bij redactie] het grote voetbaltournooi van alle scholen uit Zuid-Limburg gewonnen.Toen moesten we met het hele team naar de aula en werden daar gehuldigd en daarna naar de lerarenkamer en kregen wij allen een hand van Grootjans en de anderen.Als prijs?hoefden wij niet te leren voor de volgende dag! Maar toen kwam Sjang de volgende dag de klas binnen.Dat hebben we geweten:Hij pakte degene eruit die gewonnen hadden en die hadden natuurlijk niet geleerd.Nou wij waren de klos bij Sjang telde dat niet.Een echte chinees wat een keiharde!Straf!

 5. Trouwens [naam leraar bekend bij redactie] was niet alleen leraar Duits maar gaf ook gymnastiek.Ook was hij de elftalleider van het schoolelftal. Na iedere wedstrijd moesten wij ons natuurlijk omkleden maar niemand douchte. Bij [naam leraar bekend bij redactie] no Way!Ook na de gymles niet.Mij was namelijk iets opgevallen in de klas.Als enkele een vraag van hem kregen in de klas(duits)begonnen op de eerste rijen een paar zonder reden te huilen.Ik noem geen namen maar er waren zeker twee man uit Voerendaal en een uit Bocholtz.Daar zaten er meer van in de klas.Dat zat me niet lekker en ik vertelde dat aan de voetbalers die zich dus niet douchten na de wedstrijd!!Wat gebeurt mij nou.Op een zaterdagmorgen kreeg mijn vader telefoon van [naam leraar bekend bij redactie] of ik naar school kon komen.Mijn vader zei tegen mij dat hij gebeld had.Ik werd daar zo kwaad over tegen mijn vader en zei tegen hem er klopt iets niet zaterdags is er niemand!!Maar ik moest.Ik met de fiets naar school maar lette heel goed op wie er was!En in het fiestshok niemand,een auto de blauwe citrouen van [naam leraar bekend bij redactie] helemaal alleen voor de school.Ik heb van buitenaf alles in school bekeken en terug naar huis.Daar heb ik alles tegen mijn vader gezegd en die wilde natuurlijk direct naar de school.Ik heb hem toen tegengehouden.De dag erop zei hij er niets over in de duitse les.Toen ik het mijn vader vertelde wist hij dat er iets niet klopte!Als het zo belangrijk was had hij mij wel iets moeten vertellen.Wie zwijgt stemt toe!!En ik heb( zonder reden tegen sommigen) vertelt:Niet douchen na een wedstrijd!Hij leeft nog en is getrouwd met een man de rest kunnen julie raden.Ik heb nog een paar keer een uitnodiging gekregen van die tijd voor een reunie maar steeds een smoesje omdat het een reunie met [naam leraar bekend bij redactie] was!!Ik weet dat er in die tijd( en ik weet ook enkele namen )die er niet goed vanaf gekomen zijn dat doet me nog wel wat.Ik weet dat hij nog leeft in de Landgraaf meer niet!!Sterkte!!!

 6. Menig reprimande kregen wij meisjes van de huishoudschool aan de Schandelermolenweg, als wij aan het raam stonden, terwijl de jongens van de Henricus fluitent langs de h.h.school kwamen. Tijdens de pauze mochten wij niet buiten het schoolhek, want dan kwamen wij in contact met de jongens.

 7. Zijn er ook nog oud-leerlingen uit de jaren’39-’42 die op de school in de honigmanstraat hebben gezeten ??
  Ik denk hierbij aan klasgenoten als Jo Pelt uit Bocholz Bruchhaus uit Waubach??
  Ieder schooldag op en neer naar de Molenberg.
  Met ,in het najaar, “profiteren” van de appels en peren uit de wei van Langoor .
  Ook de ‘knolletjes’ aan de overkant van de wei waren toen erg “ïn”.
  Afwassen in de sloot en ’s avonds lekker opeten.,je honger was vlug gestild.
  Dit met dank aan Lambrecht v.d.Leegte die dit soort dingen propageerde.
  Wie herinnert zich niet de ‘duidelijke’stem van dhr. Grootjans die ’s morgens luidkeels de lessen liet beginnen met het ochtend gebed.
  Allemaal keurig klassicaal in de rij.

 8. [naam leraar bekend bij redactie] homo? Gelukkig nooit wat van gemerkt. Tegenwoordig is het bijna een vereiste als je op TV wat bereiken wilt… maar in de 50ger jaren was het uiteraard een taboe! Ik weet dat hij graag het schoolzangkoortje leidde. Daar zat een knaap tussen met een gouden stem die altijd solo mocht zingen. De jongen kwam van Leenhof maar zijn naam ben ik vergeten.
  Leuk hier even in het verleden te kunnen duiken. Ik deed er eind 50ger jaren Mulo A met wiskunde maar het laatste jaar heb ik afgemaakt op de Franciscus Mulo in Treebeek. Grootjans vond die overstap beter want ik voldeed blijkbaar niet aan zijn verwachtingen.
  Veel uit die schooltijd is helaas uit mijn geheugen gewist. Zou leuk zijn als er een Facebook-groep o.i.d. bestond om oude koeien uit de sloot te halen. Grootjans, Ploum, Magermans, Bellemakers, Quint, Reinaerts en verder kom ik niet meer.

 9. [naam leraar bekend bij redactie] was in 1957 mijn eerste klasse-leraar op de zolder van de Schaesbergerweg. Ik kom hem in Landgraaf nog wel eens tegen en dan maken we een praatje; hij heeft nog een goed geheugen ! Hij is gewoon getrouwd en heeft een gezin. Rudy Schiffers, hoe kom je toch aan zo’n onzin ? Ik vind dit zeer kwalijk. Heb je misschien een steekje los ? Dit wilde ik toch even kwijt. De Henricus-MULO was een (misschien te)strenge school met goede leraren. Maar daar kwam ik later pas achter. Hoe werd er ook weer gezongen ? “Wie komt van Henricus staat in het leven pal !” .

 10. Tja ik heb er ook gezeten… beetje langer dan gepland.. uiteindelijk in 84 diploma gehaald… was een strenge school, knops was de directeur, en ook [naam leraar bekend bij redactie], hij heeft zich altijd correct opgesteld tegen mij. En hij had wat te stellen met mij tijdens de duitse les.
  Wat me nog bijstond waren ook de sinterklaas vieringen die vorage organiseerden,,, we hebben jaren meegedaan.. en altijd succes… voor beide groepen trouwens en voor de ouders.
  quinten, heinrichs, simons, vorage… trouwens vorage haalde met alle leerlingen grapjes uit.. wij als klas waren de eerste die hem terug pakten.. we draaiden alle banken en stoelen om voordat hij kwam en gingen met onze rug naar hem toe zitten,, hij kwam en begon hard te lachen… haalde knops en zei.. jaren lang haal ik grapjes uit en dit is de eerste klas die mij terug pakt… beide moesten hard lachen en konden het warderen…

 11. wat dacht men van het jaar 1969 in klas 1D. Jos Schrijen,/Nico van Ginkel,max jaspers/Wim gerritsen,Jacky dekkers/Jos Keulen /Leo keulen, Johan smits Hans debets Roy vodegel o.a..
  Vooral de aardrijkskunde les vergeet ik nooit ,waarbij Jos Schrijen ieets uithaalde:
  ER was proefwerk bij Dhr Heinrihs ( Spitz). zijn boek tond rechtop tafel.
  Hinrichs waarrschuwde hem al drie keer en kwam het boek weghalen ,waarin een briefje zat met de de tekst:
  Had ik jou gekl………………………. . in 3E met frnas blankers ,die in de kast werd gestopt omdat deze klein was.
  Bij ( paul) op ’t Veeld,kon je over voetbal praten,en was de les gevuld.
  Natuurlijk werd er ook geleerd ,dan alleen leraren er tussen te nemen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.