Van Sjpassemig tot Golfcrisis

Carnaval heeft zo zijn eigen geschiedenis met hoogtepunten en dieptepunten. Zo maar een greep uit de rijke knipselcollectie van De Winkbülle.

Bron: J. Bosch | Gevecht tussen carnaval en vasten
Bron: J. Bosch | Gevecht tussen carnaval en vasten

Sjpassemig
In 1971 werd er een heuse prijsvraag uitgeschreven om Heerlen, naar het voorbeeld van menige Limburgse of Brabantse concurrent, tijdens de carnavalsdagen een andere naam te geven. Uit de meer dan 300 reacties waarmee de jury overspoeld werd, bleek dat deze actie aansloeg. Dat niet alle reacties even vleiend waren, mocht de pret niet drukken.

Enkele voorbeelden: Heerlevallum, Winkloak, Pungeldaal, Pochhansa, ’t Kuebgaat, Valnitum, Trekloak, Koelepoel, Bazelroa. De jury weigerde te accepteren dat Heerlen een “loak” was en vond verwijzingen naar het Romeinse verleden niet origineel. De namen die betrekking hadden op de toen aflopende mijnindustrie – hoe leuk gevonden soms – ondergingen het zelfde lot. “Sjpassemig” werd het: de combinatie van Carnaval met sjpas, de streekverwante “sj” en het achtervoegsel “mig” klonken niet alleen de inwoners van Palemig, Mussjemig en Vrussjemig als muziek in de oren!

Golfcrisis
Twintig jaar later levert de crisis rond Saddam Hussein en Koeweit niet alleen in het Witte Huis veel spanning op. In het Limburgs Dagblad van dinsdag 15 januari 1991 lezen we dat ook veel Limburgse carnavalisten zich afvragen of het wel opportuun is om in volle hevigheid feest te gaan vieren als de situatie in de Golf uit de hand loopt. Het topoverleg bij carnavalsbonden loopt op volle toeren en men is op alles voorbereid. Men is het er over eens dat men wel adviezen kan geven, maar elke vereniging is autonoom in het al dan niet opvolgen hiervan. Schimpscheuten over het Golfconflict wil men in ieder geval vermijden.

Heinz Paffen, onvervalst “moelemaker” van het Heerlense narrenschip de Blauw Sjuut wil van geen wijken weten: de drie dolle dagen moeten gewoon door gaan, inclusief de ontvangst bij burgemeester Van Zeil. Toch is veel op die 15e januari nog onzeker. Het zou niet de eerste keer zijn dat er geen optochten rondtrekken. Bijvoorbeeld in 1953 en in 1969 was dat het geval toen respectievelijk de watersnoodramp en pakken sneeuw roet in het eten gooiden. En nog in 1990 vonden politie en brandweer het vanwege de krachtige windstoten niet verantwoord op carnavalsmaandag grote wagens te laten trekken in verschillende dorpen en steden.

Gelukkig zijn er sindsdien geen gebeurtenissen meer geweest die het carnavalsfeest hebben kunnen verstoren.

Martin

Martin is al jaren geschiedenisdocent aan het BernardinusCollege. Tevens is Martin actief binnen diverse historische organisaties en initiatieven als o.a. LGOG en 'Het Land van Herle'. Daarnaast is hij ook actief als bestuurder in het bibliotheekwezen.

2 gedachten over “Van Sjpassemig tot Golfcrisis”

  1. Gister weer naar de lichtstoet van Heerlen gekeken, die wordt iederjaar weer mooier en langer. Hij is in tegenstellig van de grote optocht leuker, gezelliger (kan door de avond sfeer komen) en aaneen gesloten. We hebben weer genoten. Onze dank nar de mensen van de stoet. Nellie 🙂

  2. Wat vind het leuk dit item te mogen lezen. Als 16-jarige stuurde ik de winnende naam in en won ik een vakantieweek voor 2 personen in een hotel in Parijs. Inderdaad moest de naam iets met plezier te maken hebben en de vele miggen hoorden bij Heerlen zo kwam de naam tot stand. Ik ben natuurlijk trots dat deze naam nog steeds leeft tijdens de carnavalsdagen.
    Groet, Evelien

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.