Bron: Rijckheyt.nl | Dingertuin.

Marie-Louise: De miljonair

In Heerlen woonde vroeger een miljonair. Van beroep was hij bouwkundig ingenieur en hij bracht zijn dagen door met werken op het hoofdbureau van de Staatmijnen in de Saroleastraat. Net zo als onze Jef, Jacques, Lei en Sjir, zoals ook mijn man en mijn twee dochters en nog vele, vele anderen.

Dit is deel 3 uit “Verhalen over Heerlen van Marie-Louise Verhelst-van Loo”

Bron: Rijckheyt.nl | Dingertuin.
Bron: Rijckheyt.nl | Dingertuin.

Wonen deed die miljonair, hij heette overigens Dinger, daar waar nu het kantoor van het A.B.P.  is. Het huis op zichzelf stelde niet zoveel voor, hoewel het wel groot was, maar de tuin was een droom. Midden in Heerlen een oase van rust. Die tuin strekte zich uit vanaf de Valkenburgerweg tot aan de verlengde Oude Lindestraat. Langs de Hamerstraat was hij afgezet met een hoge muur, die de familie de nodige privacy verschafte. Maar één dag per jaar, zo rond Koninginneverjaardag op 31 augustus, stond die tuin open voor het publiek, gratis natuurlijk.

 

Bron: Rijckheyt.nl | Weiland van ir.Dinger tussen de Valkenburgerweg en de Welterlaan (1941)
Bron: Rijckheyt.nl | Weiland van ir.Dinger tussen de Valkenburgerweg en de Welterlaan (1941)

We gingen er elk jaar met onze ouders heen en ik kan jullie zeggen, het was een belevenis. Die tuin was zo ongelooflijk mooi, het was net een paleistuin. We wandelden aan de hand van mam en pap zeker anderhalf uur langs alle perken en bewonderden de pracht aan bloemen, struiken en bomen. Miljonair zijn betekende voor mij in die tijd niks meer, maar ook niks minder, dan een tuin te hebben, die zo groot was, dat je erin verdwalen kon. Met een overdaad aan prachtige bloemen, zoveel dat je iedere dag een korf vol kon plukken om je huis te versieren. Dat was rijkdom voor mij. Dan was je miljonair!

Wilt u dit verhaal in het origineel, het Heerlens lezen?
Laat dit dan even weten d.m.v. een e-mail naar:lgjvanloo@planet.nl. Dan sturen wij u het origineel toe.

Ingezonden verhaal

Als lezer van HeerlenVertelt.nl zal het vaak voorkomen dat u gebeurtenissen, locaties of gebouwen herkent. Wanneer u graag zelf een verhaal hierover wilt schrijven en insturen kan dit natuurlijk!

4 gedachten over “Marie-Louise: De miljonair”

  1. Aan de Oude Lindestraat en aan het einde van de Smedestraat staan enkele gebouwen, die eigendom zijn van de Stichting Pensioenfonds ABP.
    Als we de meeste verhalen moeten geloven staan Hoofdgebouw (HB), Grootkantoor 1 en 2 (GFK1 en 2) op de plaats van het woonhuis van ir. Dinger. Niets is minder waar.
    De heer Dinger is in Nederlands-Indie geboren (1888) , waar zijn grootvader een suikerbaron was. A.E. Dinger kwam voor zijn studie naar Nederland en studeerde aan de toenmalige Technische Hogeschool te Delft. Na zijn afstuderen trad hij direct in dienst van de Staatsmijnen.
    Het grootste deel van zijn Heerlense jaren woonde ir. Dinger met zijn gezin op het adres Valkenburgerweg 29 en was de naaste buurman van prof. Iterson.
    Zijn villa was een 2-onder-1-kapper en werd pas in maart 1980 gesloopt, nadat de Staatsmijnen het gebouw in 1955 nog gerenoveerd hadden. Na de renovatie woonden de directeuren Hellemans en Rottier in de villa. Het pand werd eerst in maart 1980 gesloopt en toen waren de kantoorgebouwen van het ABP allang in gebruik genomen.
    Ir. Dinger stierf plotseling in 1952. Twee jaar later vroeg zijn weduwe een bouwvergunning aan voor een woonhuis, dat aan de Smedestraat werd gebouwd. Er woonde dus wel ‘Dinger’ op dit adres maar de ingenieur heeft deze woning nooit gekend.
    Of Dinger miljonair was? In ieder geval bezat hij de meeste grond tussen Valkenburgerweg en Welterlaan. De modelboerderij Hoeve de Aar bleef nog ruim een decennium na de dood van ir. Dinger in eigendom van zijn erfgenamen.

    1. In het Limburgs Dagblad van afgelopen zaterdag stond het artikel ‘Pensioen-paviljoen dicht kloof’. De architect heeft het in dit artikel over de gerenoveerde villa van Ir. Dinger.
      Mijn ouders hebben bij de fam. Dinger ingewoond -mijn moeder was daar dienstmeisje – en zij hebben me verteld dat de villa niet meer bestaat.
      Omdat ik er zelf vanaf mijn geboorte tot mijn 2e jaar gewoond heb rijst bij mij de vraag of de villa nu wel of niet meer bestaat.
      In het bovenstaande artikel wordt als adres Valkenburgerweg 29 genoemd, ik beschik over een persoonsbewijs van mijn vader en een distributiestamkaart van mijn moeder waarin als adres Valkenburgerweg 31 staat.
      Wie kan mij vertellen of de villa echt nog bestaat en hoe dat met de nummers 29 en 31 zit.

      1. Ik kan mij herinneren dat hier Hellemans en Rottier woonde, ik trok m.n veel op met de dochter van Hellemans, het waren twee prachtige villa’s, met mooie tuinen, vanuit haar slaapkamer keken we zo op de autobaan, jammer dat het gesloopt werd?

      2. Zoals reeds vermeld is het dubbele pand Valkenburgerweg 29-31 in het begin van de jaren tachtig gesloopt.
        Volgens de gegevens van de gemeente Heerlen woonde het gezin Dinger op nummer 29 en professor Iterson op nummer 31.
        De weduwe Dinger heeft in 1954 een bouwvergunning aangevraagd voor een villa aan de Smedestraat, maar ook dit pand is al decennia geleden gesloopt.
        Ir. Dinger overleed 2 maanden na de festiviteiten in verband met het gouden jubileum in 1952 van de Staatsmijnen in Limburg. De erfgenamen Dinger bleven nog tot in de jaren zestig eigenaar van Hoeve De Aar.
        In het begin van het vorige decennium is wel de Villa Beukenhorst gerenoveerd maar die was ooit eigendom van de familie Honigmann.
        Naast de ingang tot de rozentuin staat de zogenaamde villa Glansdorp oftewel de chauffeurswoning. Deze liet ir. Dinger voor zijn tuinman bouwen.
        Hoe de journalist in de zomer van 2014 aan zijn kennis is gekomen? Ik zou het niet weten want het is geen kennis omdat het niet waar is. De woningen van ir. Dinger en prof. Iterson zijn al ruim veertig jaar geleden gesloopt. Van de sloop vam deze dubbele villa’s zijn nog foto’s in het gemeentearchief aanwezig. Van de woningen rest alleen nog de toegang vanaf de Valkenburgerweg.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.