Bron: Privé collectie | Maria School Heerlen in de jaren '80

Dromen van de Mariaschool

Als kind was mijn vaste route naar school: vanuit de Guido Gezellestraat nummer 7 de voordeur uit naar rechts, dan rechtsom de Kerkraderweg inslaan, oversteken bij het zebrapad tegenover de bakkerijen Pelt en Lemaire en dan meteen links de Gerard Bruningstraat inlopen. En daar begon de wereld van de scholen, allemaal aan de linkerzijde. Als eerste was daar de kleuterschool, waar drie jaar lang mijn eindpunt was bereikt.

Bron: Rijckheyt.nl | Maria School Heerlen
Bron: Rijckheyt.nl | Maria School Heerlen

Ik herinner mij de zandbak en de speelplaats als de dag van gisteren, en met wie ik er heb gespeeld en gevochten. Ook zijn er ooit, met het oog op de toekomst, boompjes geplant waarvan de wortels inmiddels zijn bedolven onder een dikke laag van stenen en beton. Van het destijds ernaast gelegen MAVO-gebouw staat me weinig tot niets bij, maar aan het einde van de straat, vlak voor de O.L. Vrouwekerk, lag de Mariaschool, waar mijn oudere broer naar school ging.

Op welke dag het precies moet zijn geweest kan ik niet achterhalen, maar op een voorjaarsdag in 1978, in mijn laatste jaar als kleuter, heb ik na dagen vol schijnbewegingen de knoop doorgehakt. Ik moest en zou de stap wagen, de stap naar dat magische speelplein van de Mariaschool.

Dromen van voetbal
Mijn broer, met wie ik een slaapkamer deelde, had me al vaker verhalen verteld over wat zich er allemaal afspeelde, op en om die grote school. Er werd geknikkerd, er werden geheime gangen bewandeld vanuit het schoolplein naar het nabij gelegen deel van het Aambos én er werd gevoetbald door ‘de grote jongens’. Vooral die laatste omstandigheid had op mij een onweerstaanbare aantrekkingskracht. Ik was als zesjarige al helemaal dol op voetbal, maar die sport werd niet beoefend op de kleuterschool.

Al enige tijd had ik mijn broer het hemd van het lijf gevraagd: hoeveel tegen hoeveel kinderen speelden partijtje tegen elkaar, met wat voor bal en waar dan precies? Mocht iedereen meedoen en was er misschien ook een scheidsrechter? Zijn antwoorden kan ik me niet voor de geest halen, maar onze gesprekken misten hun uitwerking niet. Ik droomde er ’s nachts van dat ik mee mocht voetballen, meestal totdat de duisternis inviel. Ik maakte de ene na de andere knappe actie en natuurlijk scoorde ik zo nu en dan ook een doelpunt.

Toen ik eenmaal clandestien het schoolplein van de ‘grote school’ had betreden kreeg ik een vreemd gevoel in mijn buik, een mengeling van angst en extase, en voordat mijn broer kon zeggen dat ik ‘terug moest omdat mama anders boos zou worden’, had ik de essentiële locatie al in mijn geheugen opgeslagen: die fascinerende ruimte ‘onder het afdak’, waar ik van een afstandje jongens met een tennisbal zag voetballen. Ik had tijdens die luttele momenten genoeg gezien, dit wilde ik ook. Over een paar maanden mocht ik daar mijn kunsten vertonen, daar was ik zeker van. Dat eersteklassers niet werden toegelaten tot de partijtjes realiseerde ik me op dat moment niet.

Nu ziet het er helemaal anders uit in de Gerard Bruningstraat. Als 41-jarige ben ik er laatst met mijn kinderen doorheen gewandeld en heb ik aangewezen waar de gebouwen lagen die mijn geestesoog nog steeds kan oproepen. ‘Kijk maar, daar, waar nu die huizen staan.’ Ze konden zich er niets bij voorstellen.

Bron: Privé collectie | Maria School Heerlen in de jaren '80
Bron: Privé collectie | Maria School Heerlen in de jaren ’80

Terug naar school
Doodzonde vind ik het dat die gebouwen er niet meer zijn. Anders dan met de nabij gelegen Theresiaschool is de Mariaschool, nota bene gebouwd naar een ontwerp van de (ook internationaal) vermaarde stadsarchitect Frits Peutz, ergens in de jaren negentig van de vorige eeuw met de grond gelijk gemaakt. Wanneer de kleuterschool het veld heeft moeten ruimen is mij niet bekend, maar ik zou als volwassene graag mijmerend bij het hek van beide scholen hebben kunnen staan. Maar helaas, het is niet meer mogelijk.

Bron: Privé collectie
Bron: Privé collectie

Soms droom ik dat ik voor even weer terug ben in het schoolgebouw waar ook mijn moeder en mijn broer hun lagere schooltijd hebben doorgebracht. Dan loop ik de trappen op en af en betreed ik allerlei lokalen. Steevast ben ik dan op zoek ben naar iets, zonder het te vinden. Dat laatste kan ik wel verklaren.

Het heden van de Gerard Bruningstraat is eentoniger dan vroeger, althans in mijn beleving, reden waarom ik enkele jaren geleden een zoektocht ben gestart naar meer informatie over en vooral foto’s van de beide scholen uit mijn jeugd. Tot mijn verbazing ben ik sinds 2007 echter nauwelijks verder gekomen dan het downloaden een paar foto’s uit het archief van Reijckheyt. Voor de rest: nul op rekest.

Oproep
Ik roep iedereen op die mij kan helpen aan foto- en filmmateriaal van/over de Mariaschool en de Maria-kleuterschool: laat het me weten. Jaartal maakt niets uit, en de kwaliteit van het materiaal evenmin. Naar verluidt heeft het gebouw van de Mariaschool tijdens de laatste jaren van zijn bestaan een desolate indruk gemaakt, met ruiten die waren ingegooid en een volslagen onderkomen schoolplein.

Dit geeft allemaal niet, alles is welkom. De beelden van de hoogtijdagen zijn wat mij betreft even interessant als de beelden van het verval en van de uiteindelijke sloop.

Wie kan mij helpen?
Roberto Pennino
06-52384009
roberto_pennino@hotmail.com

Ingezonden verhaal

Als lezer van HeerlenVertelt.nl zal het vaak voorkomen dat u gebeurtenissen, locaties of gebouwen herkent. Wanneer u graag zelf een verhaal hierover wilt schrijven en insturen kan dit natuurlijk!

25 gedachten over “Dromen van de Mariaschool”

 1. Leuke site! De verhalen herkenbaar!
  Mijn moeder had een fotozaak op de Molenberg.
  Zij heeft volgens mij nog veel foto van de Molenberg en haar bewoners.
  Ook van het zangkoor Molenberg.

  Ik heb o.a. foto’s van mijn klasgenootjes Mariaschool 1963-1969
  Carnaval 2de of 3de klas en communie foto’s.

  Vreselijk was het om te zien hoe “mijn” kleuterschool, basisschool en Mavo Regina Pacis werden afgebroken.

  Maar grappig is dat ik precies op de plek waar de Mariaschool stond, mijn schoolplein was, ik enkele jaren heb gewoond.
  Na bijna 50 jaar was ik weer terug op de plek waar ik 6 jaar naar school was gegaan en had gespeeld. Een klein gedeelte van de speelplaats van vroeger was nu mijn tuin. Toeval??!
  Het was voor mij het donkerste/akeligste gedeelte van het schoolplein. Een sombere plek. Je mocht er nooit spelen alleen op het randje zitten op de betonnen verhoging (was bij de ingang van de 5de en 6 de klas) Er groeide niets vanwege de hoge bomen.
  Na al die jaren mocht ik van deze donkere plek, een zonnige plek met veel bloemen maken.

  1. @Mehdi.
   Ik heb mijn eerste fototoestel op de Molenberg gekocht bij de fotozaak van John de la haye.
   Nu ben ik nieuwsgierig naar de fotozaak van jou moeder?
   Welke straat was deze?
   Zo maar uit nieuwsgierigheid!
   Groetjes, Frits

  2. Leuk al die verhalen, nu de foto’s nog erbij. Ik heb niets van foto’s . Ik ben Carla Hensgens geboren v.Alphenstraat 5 Zou leuk zijn om eens een reünie op touw te zetten. Met de v.Alphenstraat hebben we dat eens gedaan. Ik help wel mee.
   Groetjes Carla Schaeks-Hensgens

   1. Hoi Carla. Ik ben Elly Graff en ik heb 6 jaar bij jou in de klas op de Mariaschool gezeten. Een echte meisjesklas met als onderwijzeressen juffrouw Leufkens, juffrouw Bronswaer, juffrouw Coolen, juffrouw Prey, juffrouw Tissen en juffrouw Maarschalkerweerd. Ik weet nog heel goed dat een vervangster in klad 2 het op jou begrepen had en je een borstel keihard in je gezicht gooide. Klasgenootjes waren o.a. Marlies Koonen.Bwrtie Vossen Yvonne Winkoop Christiaan Sillekens Ineke(beste van de klas) ineke Lemaire, José Sprengers Hannie en Mia van de Poel Inez Coenen enz. Na de lagere school ben ik naar de Mavo Regina Pacis gegaan en vandaar uit naar het Bernardinuscollege in Heerlen
    Vandaar uit terug naar Molenberg,,(politieopleiding). Tot zover. Groetjes uit Brabant.

  3. Leuk Medhi, ook ik herinner me nog veel van school. Zou het leuk vinden als je eens wat foto’s zou scannen en dan via Messenger naar mij zou sturen. Groet Carla Hensgens

  4. Hoi Mehdi. Ik herken je verhaal want ik zat bij je in de klas alle zes de jaren. Jammer dat de school er niet meer staat. Was er vorig jaar met vriendinnen en zou ze de school laten zien die er tot mijn schrik niet meer stond. Erg jammer van dat mooie gebouw

 2. Wat leuk dat de aandacht eens gevestigd wordt op de Gerard Bruningstraat en de scholen. Ik heb er van 1972-1976 op de MAVO ‘Regina Pacis’ gezeten, en herinner mij de Maria school aan de ene kant en de kleuterschool ‘op de hoek’ naast het paadje nog heel goed! De bakkers Lemaire en Pelt waren er toen ook nog, en ook de supermarkt (van Vissers?). De sporthal nabij de Schiffelerhof was pas gebouwd, daar kregen we gymles.
  Het is er, zoals op zoveel plaatsen, onherkenbaar veranderd. De sporthal is afgebroken, de speeltuin is nu definitief weg, de politieschool ook, net als de schoolgebouwen aan de Gerard Bruningstraat …
  Ik kom er nog regelmatig, maak dan een rondje door het Caumerbeekdal, langs de Erk, Onderste Caumer, hoeve Corisberg en Schiffelerhof en vaak nog even een hoekje ‘Gerard Bruningstraat’ en Justus van Maurikstraat meepikken, juist omdat daar zoveel (goede) herinneringen liggen. Een bijzonder stukje Molenberg!

  1. Hoi Peter, zat je bij mij in de klas op de Mavo, bij de non. ? Als ik me goed herinner was je niet zo groot en had je blonde krullen? Rustige jongen, hoe is t?. Bep Weijers.

  2. Hoi Peter, nu wordt het voor mij duidelijk waar ik je van ken. Ik heb in de v Alphen straat gewoond. Ik zag je bij mijn zwager Jack Gelissen en kon je wel van gezicht, maar kon je niet thuis brengen. Ik woon in Kunrade al 32jr. Leuk al die herinneringen, jammer dat alles weg is.

  1. Ik heb ook op de Mariaschool gezeten, toen waren er nog geen jongens. Zijn later pas gekomen. Ik herinner me nog dat een juffrouw is overleden meen dat haar naam juffrouw Leufkens was. Juffrouw Bronsoir was van de derde klas, juffrouw Gulpers had je nog en de muziek juffrouw Peree. Hoofd van de school was. Juffrouw Maarschalkerweerd. Ik ben geboren in 1957 mijn naam Carla Hensgens v.Alphenstraat 5 gewoond. Ben de jongste van de 5 meisjes die wij hebben.

  2. Ik kan het me ook niet herinneren dat er jongens op school zaten
   Waarschijnlijk zijn wij van een andere lichting DINY KLOMPARENDS
   Ik heb er vanaf 1958 opgezeten tot en met april 1962
   Een naam kan ik me nog herinneren en van deze dame heb ik soms nog nachtmerries
   Juf Prei
   3 de klas volgens mij
   heeft een poging gewaagd om mij een katoenen onderbroek te leren breien
   Is geen succes geworden
   Ik heb ook op de kleuterschool gezeten in die straat
   En zelfs een blauwe maandag op de theresiaschool
   Daar was ik snel vanaf nadat ze ons ,3 kinderen waaronder ik, in de klas hadden opgesloten en iedereen weg was en zelfs de school was afgesloten
   De politie heeft ons er toen uitgehaald
   Was een beetje een grote rel toen

   1. Hallo Diny

    Weet of je mij noch kent
    Ik was vroeger bei Juffrou Leufkens en bij Juffrou Willems
    alleen heb ik niet een foto meer vann deze School
    kan die wel iemant hier opzetten deze zijn dan uit het jaar 50

 3. hallo ik ben lilian berendsen 1967 naar de bewaarschool gegaan dat was ook in de gerardbrunink straat heb daar leuke herinneringen van wat ik niet meer weet is de naam van de juf maar spelen in de zandbak dat vond ik wel leuk ik weet ook dat voor de poort een streep liep daar mogten we niet overheen
  en in 1969 ging ik naar de mariaschool ook inderdaad met knikkende knieen
  de eerste klas en alleen maar meisjes ik zat toen bij juf blokland ik weet nog precies hoe ze toen eruit zag erg strenge juf en vind het ook jammer dat die scholen daar weg zijn nu zie je alleen maar bungalow,s er is ook echt niks meer van te herkennen jammer echt jammer mijn zus zat toen op de terresia school daar heeft mijn moeder vroeger nog de hele school iederendag gepoetst dat vond ik ook een helemooie school

  1. Wat leuk, ik heb juffrouw Blokland in de eerste klas gehad. Heb nog ‘ns ’n foto gezien van het schoolreisje naar ’t droomkasteel in Heerlerheide. Ja, dat was ècht in de vorige eeuw. Heb daar op de kleuterschool, de mariaschool en de Mavo bij de beruchte non gezeten. Was geen gemakkelijke madam. Leuke tijd gehad, en stiekem sigaretje pakken in ’t paadje…

   1. Hallo Lucie,
    Ik weet niet of je me nog kent? maar, ik vind het leuk om je naam hier tussen te zien staan. In mijn tijd was het nog juffrouw Theunissen in de 1ste klas. Mijn moeder heeft vroeger nog een lange tijd bij jullie gewerkt ( ook toen der tijd bij juwelier Meertens. ) En ik weet ook als zwarte piet voor jou gespeeld. Ik ben Marga v.d. Oord en ben een stukje ouder als jou. Mijn moeder was Riet v.d. Oord toen nog wonend in de Joost van Vondelstraat. Groetjes van Marga.

  1. Hallo allemaal,
   Wat leuk om nog eens iets van de Maria School te horen! Toen ik daar was waren er alleen maar meisjes! De kleuterschool was er, en het nonnen klooster naast de kerk,en de Mulo stond naast de Mariaschool,en ook nog de Huishoudschool,ja,ik kan het me nog allemaal herinneren! Hier zijn nog wat namen die in kan herinneren: Joke Rijken,Odie Mulder,Fienie Swelsen,Rietje Winner,Ellie Walta,Rietje Zenden,Trees Quaadvlieg,Deli Selder,Riet Rade,Lucy v d Ven,Ietje Wilbrink,Marlies Morsinkhof,Mia Snijders,Octavie v d Velde,Margriet Leufkens,Nini Verhoeven enz…………
   Ik Ben eens benieuwd of ik nog iets hoor van iemand,Zou leuk zijn,want ik woon in Engeland!
   Groetjes,
   Riet Barnes-Sijstermans

 4. Hoi ik heb van 1967 tot1973 op Maria school gezeten helaas geen foto,s 1968 de communie gedaan heeft iemand hier foto,s van mijn naam is marijke couvee ik dacht bij juffrouw blokland

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.