Bron: Rijckheyt.nl | Bron: Rijckheyt.nl | Grand Bazar, met links voor de ingang van de Hollandia bioscoop

“Doorbraakstraat” biedt plaats aan de Grand Bazar

Op 1 september 1961 opende de Grand Bazar haar deuren. Het vijf verdiepingen hoge gebouw werd gebouwd op de hoek van de Saroliastraat en de nieuwe “Doorbraakstraat”. Het was namelijk onderdeel van de komst van de Promenade I.

Bron: Rijckheyt.nl | In het midden de Grand Bazar op de hoek Saroleastraat/Promenade.
Bron: Rijckheyt.nl | In het midden de Grand Bazar op de hoek Saroleastraat/Promenade.

Het Luikse “Grand Bazar” vierde dat jaar haar zeventigjarig jubileum en ontwikkelde zich eind jaren ’60 als een Beneluxconcern. Met drie ketens in België en twee vestigingen in Nederland (Maastricht en Geleen) was het goed aanwezig in het Zuiden van het Land. Met nieuwe vestigingen in Eindhoven en Heerlen werd deze positie versterkt. Met de nieuwe vestigingen werd het centrale bevoorradingsmagazijn voor Nederland, dat voorheen een oppervlakte besloeg van 4000 m2. verdubbeld.(1)

Het gebouw dat nu plaats biedt aan Vroom & Dreesman (2013 red.) is ontworpen door het Maastrichtse architectenbureau van lr. A. Swinkels en lr. H. Salemans, dit in overleg met de Luikse architect A. Stasse.

Prijzenoorlog
De Nederlandse vestigingen spelen in 1968 een aanzienlijke rol in de brood- en melkoorlog in Zuid-Limburg.(2) Er wordt – zoals we dat tegenwoordig kennen van supermarktoorlogen – gestunt met brood-, melk- en suikerprijzen. Zo verkoopt het warenhuis in Heerlen brood voor 69 cent in tegenstelling tot de gangbare prijs (toen) van 80 cent.

Bron: Rijckheyt.nl | Grand Bazar.
Bron: Rijckheyt.nl | Grand Bazar.


Miljoenenverlies

Op 15 juni 1970 schrijven de kranten over miljoenenverlies bij de Nederlandse vestigingen van Grand Bazar. De financiële resultaten in Nederland zijn dan van dien aard, dat de Belgische moedermaatschappij de filialen wil afstoten. De mogelijkheden voor een overname door de Bijenkorf en Neckermann worden bekeken. Maar uiteindelijk is het Vroom & Dreesman die de vier Nederlandse vestigingen overneemt.(3)

Bron: Rijckheyt.nl | Bron: Rijckheyt.nl | Grand Bazar, met links voor de ingang van de Hollandia bioscoop
Bron: Rijckheyt.nl | Bron: Rijckheyt.nl | Grand Bazar, met links voor de ingang van de Hollandia bioscoop

 

Maurice van Opdorp

Maurice was oprichter en hoofdredacteur van de website Heerlenvertelt.nl. Als Heerlenaar schreef Maurice regelmatig ook zelf mee aan de verhalen van Heerlen Vertelt. Op 10 mei 2015 is Maurice overleden.

9 gedachten over ““Doorbraakstraat” biedt plaats aan de Grand Bazar”

 1. Ik was de electricien bij de Grand Bazaar van de opening tot 1963 samen met een andere electricien ( die mijn baas was). Het was leuk werken voor deze zaak.
  Wij hadden in het begin wel wat problemen maar dat vind je overal met een nieuwbouw.Jammer dat de winkels moesten sluiten maar zo gaat het nu eenmaal.
  In 1970 was ik niet meer in Nederland en wist dus niet tot later van de sluiting.
  Ik emigreerde in 1966 naar Canada waar ik nu nog steeds woon maar ga wel regelmatig terug naar Heerlen.

  Groetjes ,
  Hank

 2. Graag zou ik foto’s zien van de binnenkant van de Grand Bazar in Heerlen. Ik kan me helaas niet meer voor de geest halen hoe het er van binnen precies uitzag. Ook weet ik niet meer dat er blijkbaar een food-afdeling bij was (in de kelder?).

 3. Ik herinner mij nog goed de Grand Bazar: het eerste warenhuis in Heerlen met brede roltrappen, en dat hebben ze geweten daar! Al gauw werd de roltrap een ontmoetingsplaats voor de Heerlense jeugd. Hele middagen brachten we er door: omhoog, tot de bovenste etage en weer omlaag, omhoog, omlaag en zo maar door. Een nieuwe sensatie. We rookten daar onze eerste sjekkies. Op elke etage stond een asbak, dat kon toen allemaal. Ondertussen kwam je vele vrienden en bekenden tegen op de roltrap. Het personeel van de Grand Bazar moet daar vreselijk van gebaald hebben, toch kan ik mij dáár niet veel van herinneren. Ze zullen ons er toch wel eens uitgegooid hebben?

  En de Hollandia bioscoop ernaast ja… Daar vergaapten wij ons met rooie oortjes aan de afgeplakte foto’s van de Tiroler films die daar werden vertoond. Films met teleurstellende pseudo sex in de alpenweide, maar veel blote borsten, dat dan weer wel. Een vriend zei steevast als we er langs kwamen: ‘even naar de foto’s van Sjors en Sjimmie kijken’. Sjors en Sjimmie waren twee stripfiguurtjes uit die tijd, wiens avonturen verfilmd waren en op kindertijdstippen in de Hollandia werden vertoond.

  Met de komst van ‘(eindelijk) Le Baroc’ verdween dit vertier. Le Baroc, een jeugdcafé in de Nobelstraat werd the place to be.

 4. Ik heb bij Grand Bazar in Eindhoven gewerkt van 1 februari 1968 tot de sluiting in 1970. Ik heb sinds een jaar weer contact met 2 collega’s van toen

  1. Beste Maria,
   Ik heb bij GB in Heerlen gewerkt, afd. schrijfwaren. van 1965 t/m 1969. Nu is mijn vraag, heb jij pensioen van Grand Bazar? Ik weet niet waar ik dat moet opvragen. Weet jij dat.
   Coby Postmus

 5. Het plan met de doorbraak in de Saroleastraat, de aanleg van de Promenade en ‘t Loon was een sterk staaltje van eindbeeldplanning, waarbij de tussenliggende fasen werden verwaarloosd vanuit de diepe wens om het eind te halen. Grote stappen snel thuis. ‘t Loon was te hoog en te ver vooruit gegrepen.

  Ik ben het van harte eens met de sloop van het winkelcentrum ‘t Loon. Met het potentieel dat dan vrij komt is veel goeds te doen in de bestaande stad.

 6. is er iemand die iets weet van een tekenwedstrijd in of rond 1967?
  de eerste prijs was een helicoptervlucht naar luik, en je gewicht in marsrepen..
  2-de prijs skieën in luik en een etentje….

 7. I started my first job with the Grand Bazar , when it opened in 1961, I was then just 17 years old. I started my job in the toy department, then moved into the registers. I had to leave my job after 6 months when our family immigrated in March 1962 to Australia. I did miss all the friends that I had made during this time.
  Cheers Elisabeth van Oijen

 8. Mijn moeder werkte waarschijnlijk vanaf de opening al bij de Grand Bazar en ik begon zo rond 1965 als vakantiekracht op de afdeling ‘drogerie’ bij dhr. Pranger en mevrouw Scheers?
  En verder veel leuke collega’s, al was ik nogal bleu in die tijd, haha…..
  Eind 66 begin 67 werkte ik er in afwachting van mijn start bij de Koninklijke Marine.
  We hebben nog wel eens een bedrijfsuitje gehad naar Luik.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.