Bron: Privécollectie

Bananenverkoop in Heerlen

Bewoners uit Zuid-Limburg zijn gewend aan de heuvels en de vlaai. Maar zoals wij in eigen land op vakantie kunnen gaan naar zee, komen al sinds jaar en dag vele Nederlanders van “boven de rivieren” naar Limburg toe. Zo ook Hans van Soest. Met hem keken wij terug op zijn eerste vakantie naar Heerlen.

Bron: Privécollectie
Bron: Privécollectie

In Juli 1959  mocht Hans op 9 jarige leeftijd samen met zijn broers bij gastouders op vakantie naar Limburg. Hans woonde in Amsterdam West met nog 3 broers, 2 daarvan gingen ook mee naar Limburg. De vakanties werden georganiseerd door de katholieke kerk. Martien en Rob gingen naar Heerlerheide, Hans naar de familie Vallen in de Akerstraat in Heerlen.

Die familie had speciaal om Hans “gevraagd”, omdat hij even oud was als hun overleden zoon. Familie Vallen had ook een dochter Lia (of Lea?). Samen werden er diverse uitstapjes gemaakt naar o.a. Vaals, Maastricht en Venlo. Ze wilden ook naar Duitsland maar dat mocht niet want er was geen toestemming van zijn ouders.

Bron: Privécollectie
Bron: Privécollectie

De heer Vallen en Hans brachten Mevrouw Vallen op werkdagen naar haar marktkraam, en daarnà gingen ze samen met zijn volkswagenbusje naar de markten in de omgeving om in Sittard, Hoensbroek, Geleen en Brunssum bananen te verkopen. De wagen was aan het begin van de dag vol geladen met bananen en tegen 3 uur was de wagen al leeg verkocht! En dat 5 dagen in de week, elke dag in een andere stad.

Bron: Privécollectie
Bron: Privécollectie

Terug naar Heerlen
“Ik heb echt geboft met die familie. Het was een leuke vakantie die ik nog steeds niet vergeten ben. Ik vind het jammer dat ik geen contact heb gehouden.”
In 2012 was Hans terug in Heerlen, terug naar de Akerstraat. Het huis was weg maar de bungalows aan de overkant van de weg stonden er nog steeds. “Misschien is er iemand die mij meer kan vertellen over de familie Vallen en hun dochter?”

Weet u meer?
Wilt u in contact komen met Hans van Soest? Mail dan naar: hanslidyvansoest@gmail.com

Ingezonden verhaal

Als lezer van HeerlenVertelt.nl zal het vaak voorkomen dat u gebeurtenissen, locaties of gebouwen herkent. Wanneer u graag zelf een verhaal hierover wilt schrijven en insturen kan dit natuurlijk!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.