Roemruchte tijden herleven: 50 jaar PL

In 1963 besloot een achttal vrienden die elkaar vaker in de Moonlight Bar troffen dat het tijd was voor een aantal exclusieve spannende feesten. De voorwaarden voor het slagen waren meer dan aanwezig.

Ieder had een grote vriendenkring en bij de starters was een doorgewinterde organisator als Paul Haas die reeds met groot succes de Ouwe Hap georganiseerd had. Ook was er een diskjocky met enorm veel ervaring, Peter Finken, die heel goed wist hoe je een feest muzikaal kon laten exploderen. Alle verbindingen met uitgaand Heerlen waren aanwezig, drie van de acht werden zelfs stadsprins van de Winkbulle.

Bron: Privé collectie | De oprichters van PL
Bron: Privé collectie | De oprichters van PL

De feesten werden telkens op een andere locatie gehouden, in bestaande horeca of in schuren, boerderijen, kerken of kastelen. De formule was eenvoudig, je betaalde de entree en dan had je vrij drinken tot het einde van het feest met broodjes halverwege. Het einde was vaak wanneer de zon opging. Na een feest gonsde het nog weken na in Heerlen over wat er allemaal gebeurd was; het was duidelijk dat je er bij geweest moest zijn. Doordat er steeds meer vrienden van vrienden bijkwamen groeide de PL uit tot een grote groep.

Bron: Privécollectie | Een van de vele foto's
Bron: Privécollectie | Een van de vele foto’s

Op een van de meest memorabele feesten in Kasteel Schaloen in Valkenburg waren meer dan 300 deelnemers. Het kasteel was onbewoond, het werd helemaal in bezit genomen van boven tot onder en iedereen kon feesten als een kasteelheer of kasteelvrouw. Een van de pijlers van het succes was de gewoonte van Jo Roeks om foto’s te maken van alles wat er gebeurde. In een tijd dat Facebook nog niet aanwezig was, werden de foto’s op het volgende feest op een groot doek geprojecteerd en dan kon je niet alleen zien hoe knap je er de vorige keer uitzag maar ook wie met wie het goed of zelfs heel goed kon vinden.

Bron: Privécollectie | Een van de vele foto's
Bron: Privécollectie | Een van de vele foto’s

Zelfs nu nog zullen er voor menigeen verassingen tevoorschijn komen die toen over het hoofd gezien zijn. Deze unieke verzameling foto’s staat mede aan de basis van de reünie die op 20 oktober 2013 gehouden wordt in het Royal Theater in Heerlen. Samen met de muziek van de zestiger en zeventiger jaren worden de foto’s gepresenteerd in de grote zaal. De geweldige akoestiek van die zaal maakt het mogelijk weer helemaal in de mood van toen te komen.

Er werd in die tijd afgesproken de feestende vriendenkring PL te noemen. Het is duidelijk dat iedereen graag wilde weten wat die afkorting betekende. Op deze reünie wordt dat wellicht uit de doeken gedaan.

Ingezonden verhaal

Als lezer van HeerlenVertelt.nl zal het vaak voorkomen dat u gebeurtenissen, locaties of gebouwen herkent. Wanneer u graag zelf een verhaal hierover wilt schrijven en insturen kan dit natuurlijk!

2 gedachten over “Roemruchte tijden herleven: 50 jaar PL”

  1. Een hele fijne avond en wij zijn ervan overtuigd dat dit feest na al de moeite, vooral van Peter, een groot succes gaat worden.

    Groetjes uit Köln

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.