Het boek Met de minsten der Mijnen van Gabrielle Dorren

Met de minsten der Mijnen

Menig Heerlenaar is wel eens aan het pand voorbij gelopen, waarschijnlijk niet wetend wat er achter de deur bij Gasthuisstraat nummer 2 ligt. De permanente tentoonstelling “een Leven Lang” in het Savelbergklooster geeft echter al sinds 29 april 2010 een goed beeld van het werk van “de Kleine Zusters”. Het verhaal van de zusters is sinds afgelopen zomer niet alleen te bekijken in het museum, auteur Gabrielle Dorren schreef onlangs het boek “Met de minsten der Mijnen”.

Bron: Savelbergklooster.nl
Bron: Savelbergklooster.nl

Het boek – ter grote van een baksteen – is geweldig mooi vormgegeven en verhaalt over de 140 jaar aan geschiedenis van de orde van de Kleine Zusters. Van de officiële stichting van de congregatie op 21 juni  1872 door Petrus Joseph Savelberg (1827 – 1907) tot de “ontmanteling”  in 1991. Het boek is geen aan een lopende roman maar bevat op een prettige wijze afwisseling in interviews, beschouwende stukken en fotomateriaal.

De congregatie
De orde van de Kleine Zusters is het levenswerk van Mrg. Savelberg, een Limburgse priester die in 1870 met zeven religieuze vrouwen een pand in Heerlen betrekt. Naar het voorbeeld van Jozef, die zich volledig ten dienste stelde van zijn zoon Jezus en zijn vrouw Maria, zetten Savelberg en de zusters zich in voor de plaatselijke bejaarden en wezen.

Bron: Savelbergklooster.nl
Bron: Savelbergklooster.nl

Twee jaar later wordt de congregatie officieel opgericht (21 juni  1872 ) en treden de eerste vrouwen in. Het zijn zware jaren. Geld en eten zijn schaars en de zusters zijn vaak aangewezen op de goedheid van de boeren in de omgeving. Ondanks deze ontberingen groeit de gemeenschap snel, vooral na de eeuwwisseling. In 1915 telt de congregatie 400 zusters. Dertig jaar later, is dit aantal meer dan verviervoudigd. De Kleine Zusters van de H. Joseph zijn uitgegroeid tot een gemeenschap van meer dan 1800 vrouwen, verspreid over 72 woongemeenschappen in Nederland en België.

Bron: Savelbergklooster.nl
Bron: Savelbergklooster.nl

Overzee
Het boek toont naast de snelle groei in Nederland en België ook het verhaal van de Zusters die overzee werkte. Zo is er een volledig hoofdstuk – ruim 100 pagina’s – geweid aan de Zusters die in China en Indonesië werkte. Alleen werkzaam in een wild vreemde omgeving moeten deze vrouwen sterk in hun schoenen hebben gestaan.

Het boek Met de minsten der Mijnen van Gabrielle Dorren
Het boek Met de minsten der Mijnen van Gabrielle Dorren

Het boek
Het boek “Met de minsten der Mijnen” is een mooi overzichtelijk en compleet boek over het werk van de Zusters van de H. Joseph. Er is veel aandacht voor details. Zo zijn de kleine kaartjes die de lezer her en der in het boek aantreft een leuke vondst om enkele belangrijke of persoonlijke mijlpalen in de congregatie te verwerken. Voor lezers met interesse in het onderwerp een must-have.

De dikte van het boek kan een drempel vormen om het aan boek te schaffen. Maar wie er in de winkel al eens doorheen bladert en de verhalen en onderwerpen aanspreken moet zich zeker de tijd nemen het boek te lezen.

Het boek is o.a. te koop bij het Savelkooster in Heerlen of online via o.a. Bol.com

Maurice van Opdorp

Maurice was oprichter en hoofdredacteur van de website Heerlenvertelt.nl. Als Heerlenaar schreef Maurice regelmatig ook zelf mee aan de verhalen van Heerlen Vertelt. Op 10 mei 2015 is Maurice overleden.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.