Bron: Slotschaesberg.nl | Ruïne Slot Schaesberg

Slot Schaesberg krijgt uitkijktoren

Onlangs zijn plannen ontwikkeld om de kwetsbare restanten van Slot Schaesberg in Landgraaf te behouden. Dit in nauwe samenwerking met de Rijksdienst Cultureel Erfgoed, Provincie Limburg de gemeente Landgraaf en BOEi.

Stichting Landgoed Slot Schaesberg heeft de afgelopen maanden een begin gemaakt met diverse consolidatie werkzaamheden aan de restanten van Slot Schaesberg in Landgraaf. Het betreft hier vooral de restanten van de toren die rond 1616 gebouwd is.

Bron: Slotschaesberg.nl | Ruïne Slot Schaesberg
Bron: Slotschaesberg.nl | Ruïne Slot Schaesberg

De samenwerking moet de volledige herbouw van het Renaissance kasteel en bijbehorende slothoeve realiseren. Tijdens het herbouwproces worden diverse ambachten onder de aandacht van een breed publiek gebracht en kunnen jongeren zich bekwamen op het gebied van restauratieambachten. Door leerlingen van Bouwmensen Zuid, Nuth zijn eerder al de losliggende stenen afgenomen en zijn de kwetsbare oppervlakken afgedekt. De volgende stap is het plaatsen van een stalen hulpconstructie en het aanbrengen van koppelstukken teneinde de nog overeind staande muren te stabiliseren in afwachting van herbouw.

Vanaf maandag 10 maart 2014 zullen verschillende delen met een mobiele kraan in de restanten van de toren geplaatst worden. Op vrijdag 14 maart 2014 zal de toren door Harry Erkens, de wethouder voor monumenten en archeologie van de gemeente Landgraaf, in gebruik genomen worden. Vanaf juni 2014 zal de stalen hulpconstructie tevens dienst doen als uitkijktoren voor bezoekers van Slot Schaesberg.

Ingezonden verhaal

Als lezer van HeerlenVertelt.nl zal het vaak voorkomen dat u gebeurtenissen, locaties of gebouwen herkent. Wanneer u graag zelf een verhaal hierover wilt schrijven en insturen kan dit natuurlijk!

2 gedachten over “Slot Schaesberg krijgt uitkijktoren”

  1. Waarom herbouwen dit kasteel, en voor wie?
    Het kan nooit meer zo mooi worden als in de dierbare herinneringen aan het vervallen en overwoekerde origineel, dat een icoon was voor zo velen van ons, van Molenberg tot Palemig en van de Kakert tot Meezenbroek. Besteed dat geld liever aan de jeugd en hun toekomst!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.