Bron: Privé collectie

Mijn herinneringen aan de Nutsschool

Op 29 maart 2014 j.l. werd er een reünie georganiseerd van de zesde klas van de Nutsschool te Treebeek, jaargang 1968-1969. Op het moment dat ik een uitnodiging kreeg van Max Pool, had ik geen flauw benul hoe het eruit ging zien, maar daar kwam ik dus wel achter. We gaan 50 jaar terug in de tijd , flarden van herinneringen doken op, gezichten zonder namen … of namen zonder gezichten. Natuurlijk gaat tegenwoordig heel veel via de sociale media, facebook voorop. Wij moesten vroeger alles uitzoeken via gemeentes, nu staat 70% van de mensen op dit medium, en dat heeft wel zijn voordelen.

Bron: Prive collectie
Bron: Privé collectie

Van de familie Waanders waren mij al velen voor gegaan. Ik kwam als zesjarig jochie op de Nutsschool in 1963. Voorheen had ik enkele maanden op de Ireneschool gezeten, maar de Nutschool was toch een betere keus. Toendertijd werd deze school “geregeerd” door Dhr. Kok, zijn vrouw gaf les op de derde klas. Ik woonde op de Weggebekker, de van Galenstraat. Mijn moeder maakte me wakker, ik at trouw mijn bord pap en met boterhammen en chocomel liep ik naar mijn vriendje, Frits Niemeyer uit de Evertsenstraat. Vandaar liepen we naar de Einderstraat, toen nog een weg met verspreide boerderijen. Hier stopte de schoolbus die via een omweg ons naar school bracht. Meestal was Mevr. Kok er ook, ze woonde namelijk op de Belgiëlaan.

Bron: Privé collectie
Bron: Privé collectie

De Nutsschool was een statig gebouw dat uit twee delen bestond : de A-kant en de B-kant. De A-kant was voor de kinderen die tussen de middag naar huis gingen, de B-kant voor de overblijvers, zoals ik. Dat beviel op zich prima. Als je de ingang inliep, had je een lange gang met rechts toiletten, links lokalen en aan het eind een kantoortje. Op de bovenverdieping hetzelfde, maar daar was het kantoortje van de Hoofdonderwijzer dhr. Kok. De A en de B kant waren elkaars spiegelbeeld en daartussenin was een gymzaal, met daarvoor aan de buitenkant stenen muurtjes waar je op kon zitten. Achter de school was een soort van schooltuintje waar we in het voorjaar wat aan zaten te modderen. Het was een geweldige school, in alle opzichten. Niet gespeend van enige godsdienst maar wel met een streng regime, wat niet verkeerd was. In de gangen, dat herinner ik me nog, hingen natuurlijk de vermaarde Anton Pieck prenten in groot formaat. De klassen waren eenvoudig, natuurlijk, het was 1963 toen ik er kwam. In de tijd dat ik er op zat, waren er ook zeer grote klassen, ik weet nog dat de vijfde klas 38 leerlingen telde. Daar werd niet moeilijk over gedaan, het was gewoon zo. De klassen hadden natuurlijk de beroemde “blinde” kaarten aan de muur, kasten met boeken en ander spul, naar huidige maatstaven dus saai. Onderwijs was toen niet per definitie “opgeleukt”, je moest er wat opsteken!

Bron: Privé collectie
Bron: Privé collectie

In de vijfde klas was er een groot 50 jarig bestaansfeest, dat gehouden werd in het openluchttheater aan het vijverpark te Brunssum. Het was een groot succes, en gelukkig heb ik dankzij de reünie ook nog foto’s gekregen van dit spektakel. Eigenlijk was er elk jaar wel een feest: ouderavond. Dan zaten we in de gymzaal, ouders en kinderen, en dan werd er van alles uitgevoerd: dansjes, muziek, toneelstukjes … en aan het eind werd er samen gezongen, oud-Hollandse liedjes.

Bron: prive collectie
Bron: Privé collectie

Toen ik ouder was ging ik vaker met de fiets naar school, langs de oude Spoorstraat en de Emma. Zigzaggend tussen de bomen door, dwars door Treebeek. Geen mobieltjes, nope, gewoon op jezelf. We waren vroeg slim en zelfstandig genoeg om dat te kunnen. De Nutsschool is gesloopt. Ik kan het moeilijk voor de geest halen wanneer dat precies was, ik denk rond 1976. Jammer … end of an era.

Ingezonden verhaal

Als lezer van HeerlenVertelt.nl zal het vaak voorkomen dat u gebeurtenissen, locaties of gebouwen herkent. Wanneer u graag zelf een verhaal hierover wilt schrijven en insturen kan dit natuurlijk!

18 gedachten over “Mijn herinneringen aan de Nutsschool”

 1. De Apen en de Beren , dat weet ik nog heel goed 🙂 ik kwam in 1970 op deze school , herinner me er niet veel van maar meester Kok ben ik nog ieder jaar trouw een sigaar gaan brengen op de Belgielaan waar hij woonde , we waren dezelfde dag jarig , na een aantal jaren herkende hij mij niet meer en op een dag was hij verhuisd. Juf Faber van de eerste klas kan ik me ook nog herinneren en natuurlijk Mijnheer Pruis met zijn dikke boterhammen met oude kaas ( yummie). Na een paar jaar verhuisde een groot gedeelte van de school naar de Parkweg in Heerlerheide.

 2. Haha , dat jij ook op deze school hebt gezeten , wat leuk 🙂 En ja , juf Faber ken ik me nu ook wel herinneren . Vele namen zijn me ontschoten , weet alleen nog Hollemans en de Vries …. Ik weet dat de school naderhand aan de Parkweg lag , de toenmalige directeur ( Quist ? ) woonde toen bij mij in de straat in Oirsbeek .

 3. Dit was ook mijn lagere school, in de vijftiger jaren (geb. Heerlen 1945). Wij woonden in de Pelikaanstraat op de Heksenberg/Heerlerheide en werden met een speciale bus van en naar huis/school vervoerd (www.panoramio.com/photo/24827643).

  Mijn vader werkte in het gebouw van het Longinstituut van de Gezamenlijke Steenkolenmijnen naast de school (www.panoramio.com/photo/44686494).

  Wat ik mij nog heel goed herinner is dat de hoofdmeester van de A kant heel aardig was en de hoofdmeester van de B kant heel erg streng. Hij boezemde echt angst in.

  1. Ik herinner me dhr Maris aan de A kant? Was dat de strenge? Hij heeft me een paar keer bij de oor genomen. Ik had ‘m een keer opgesloten. Met een klein mesje kon ik het slot van de hoofdingang “bedienen”.

   Ik woonde zelf in de Horizonstraat no 2. Maar ik zat op school aan de kant van de B.kant . Akerstraat kant herinner ik me. Volgens mij zaten daar de kinderen die van veraf kwamen.

   Ik heb jammer genoeg wel wat reunies gemist begrijp ik.

 4. Hallo Bas,

  ik las net jou verhaal over vroeger. En las daar ook dat jij foto’s hebt weten te bemachtigen over het 50 jarige bestaansfeest. Dat gevierd werd in openluchttheater in Brunssum. Bas ik zit zelf bij de heemkundevereniging Brunssum en wijn altijd op zoek naar foto’s over Brunssum. Mijn vraag is dan ook zouden wij als heemkundevereniging indien jij dat wilt een copy van kunnen krijgen, foto’s die maar iets te maken hebben met Brunssum. deze worden opgeslagen en bewaard voor de toekomst.
  mvg Peter Gommans petergommans@planet.nl

  1. Natuurlijk Peter ! Ik zal daar nooit moeilijk over doen en deze foto’s doken op vlak na de reünie 🙂 Je kunt evt ook een kijkje nemen op mijn website , daar staan ook foto’s en die kun je gerust kopiëren , voor heemkundevereniging Brunssum zeer zeker 🙂

 5. Ik heb ook op de nutschool gezet aan de b kant , Hollemans kan ik nog goed hereneren , 2 jaar achter elkaar gehad,klas 4 en 5 . En natuurlijk zijn pijp .moest altijd tabak halen Amfora als ik me niet vergis.

 6. koen van blijswijk,
  ik heb ook nutschool gezeten eerst in treebeek vanaf 1970 en het laatste jaar 6e klas 1975 in vrieheide. ik heb goede herineringen aan meester Kok, Meester Pruis en Jufrouw Berckers en Meester de Vries, toen ik naar treebeek ging werden we opgehaald door van de valk bussen mijn opstapplaats was de elandstraat op de heksenberg. het laatste jaar ging ik met de fiets naar school in vrieheide.

  1. Karel, ik heb in 1966 en 1967 ook op de Nutsschool A gezeten met beide door jou genoemde leraren. Heb jij nog foto’s en herinneringen ervan. Ben het een en ander op papier aan het zetten nu ik met pensioen ben heb ik daar veel tijd voor. Goede leven gehad, gevaren bij koopvaardij marine en werkzaam geweest bij het Havenbedrijf Rotterdam. Hoor het graag van je, was leuke tijd voordat we naar de MULO gingen. Veel vergeten erover, ben benieuwd. Vriendelijke groeten Peter ==> PS mijn e-mail adres is: pevanes@ziggo.nl
   Alvast bedankt voor alle moeite – vriendelijke groeten Peter

 7. Ook ik heb leuke herinneringen aan de Nutschool. Vraag me vaak af waar iedereen is gebleven. 1ste.klas juffrouw Hennepof of zoiets.
  2de juf.Kok
  3de juf.de Groot.
  4de.dhr de Vries.
  5de.dhr Holle(kamp) of (man) ?
  6de.dhr Kok.

 8. Hallo Bas,

  In 1959 kwam ik op de Nutsschool en in 1965 ging ik er weer vanaf, na het doorlopen van alle klassen.
  De reünie is niet door mij georganiseerd, ook al heb ik dezelfde naam als degene die dit wel gedaan heeft.
  Zoals Astrid Roelandt, die ik vermoedelijk persoonlijk heb gekend, al opmerkte in 2018, waar is iedereen gebleven.
  De meesters van toen zoals Maris, Kok, de Vries met als ik het nog goed heb zijn staartdelingen en sigarenbandjes beloningen, Caubo op zijn Solex.
  De schooltuin en de school zelf, allemaal onvergetelijk, maar helaas wel vergankelijk zoals veel in het leven.
  Zoals The Cats ooit zongen Times were when.

 9. hallo allemaal,

  leuke tijd gehad,meester de vries 5de klas met zijn zangkoortje.
  koninginnendag allemaal verkleed voor de optocht,maar eerst naar casino lopen en volkslied limburgs volkslied zingen.
  met kerst toneel voor ouders en medeleerlingen.
  en ik kan me nog meer herinneren!

  1. Hallo Sietske,

   Ik ben de partner van Sietske Houkes. Zij is geboren in Brunssum in 1956 en heeft in Heerlen gewoond.
   Een paar dagen geleden ontving zij een kaart, ondertekend met Sietske Hilmans. Zij lijdt al enige tijd aan geheugenstoornissen en kon de naam Sietske Hilmans niet thuisbrengen. Ik ben dus maar eens gaan googelen. Kun jij ons helderheid verschaffen?

   Met vriendelijke groeten,

 10. Elly Hufkens-Wolters 18-6-2021
  Ik heb van af de kleuterklas van af 1952 t/m 1959 En mijn vader van voor de oorlog +- 1923 t/m 1930 heeft ook op de Nutschool gezeten Herman(Harm) Wolters In de eerste klas hadden mijn vader en IK de zelfde lerares Jufr. Faber na school tijd gaf zij Engels en Franse les mijn vader ik Ik hebben alle bij Engelse les bij haar gehad na schooltijd Je kon ook met een schooltuintje mee doen wat ik ook heb gedaan !!!1e klas Faber -2e Maris (dochter van de Hoofdonderwijzer) 3e Geubbels 4e Geubbels 5e Cabo meneer Cabo werd ziek en we hadden een invaller? 6e Maris
  De Nutschool was een fijne school vooral dat het geloof er niet niet voor op stond je was allemaal zelfde

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.