Bron: Zelfkrantenmaken.nl | Karel de Grote

Wie denkt in grenzen mist… Karel de Grote

Wie denkt in grenzen mist anno 2014 heel wat. In Heerlen zijn mooie musea als het Nederlands MijnMuseum en het Thermenmuseum. Wie iets verder kijkt komt o.a. uit in Maastricht, Kerkrade en Sittard/Geleen. Echter zijn er net over de landsgrenzen ook mooie historische bezienswaardigheden en exposities, die soms ook nog eens linkjes hebben met Heerlen en omstreken(!).

Bron: Zelfkrantenmaken.nl | Karel de Grote
Bron: Zelfkrantenmaken.nl | Karel de Grote

Een legende uit de tijd van Karel de Grote gaat over de dochter van Karel, Emma (1), die een geheime relatie onderhield met Eginhard, een ambtenaar aan het keizerlijk hof. De twee vluchtte weg uit Aken en vestigde zich in de bossen tussen Aken en Maastricht waar zij in een hut leefden. Op het kasteel van de keizer woonde ook een
jongeman die “de Huyn” genoemd werd. Hij ontdekte tijdens een jachttocht de hut van de twee geheime geliefden en meldde dit aan de Keizer. Keizer Karel was hem daarvoor zo dankbaar dat hij op het stuk grond waar Emma zich had verscholen een kasteel liet bouwen en dit schonk aan de jonge Huyn.

Het gebied werd Emma’s rade genoemd, dat later verbasterde naar Emstenrade en nog later naar Amstenrade. Het nageslacht van Huyn zou nog eeuwen op het kasteel blijven wonen. Toen de laatste Huyn van Amstenrade stierf vlogen twee zwanen uit de vijver van het kasteel. De dag daarna was de slotgracht uitgedroogd en is sinds die dag ook altijd droog gebleven.

Bron: Heerlen Vertelt | Dom in Aken
Bron: Heerlen Vertelt | Dom in Aken


2014: Jaar van Karel de Grote

Op 28 januari 814 stierf Karel de Grote in zijn Akense palts “Aquispalatium”. Ter ere van deze 1200e sterfdag zijn er in 2014 (van 20 juni tot 21 september 2014) in Aken drie grote tentoonstellingen over deze belangrijke figuur in de geschiedenis van Europa.

Niet alleen in bovenstaande tentoonstellingsperiode kom je meer te weten over Karel de Grote. Het bezoeken van de Dom van Aken is even indrukwekkend. De Dom die van binnen rijkelijk is versierd met kroonluchters, glas in lood ramen en vele mozaïek bezit ook de troon van Karel de Grote.

Bron: entoen.nu | Troon van Karel de Grote in Aken
Bron: entoen.nu | Troon van Karel de Grote in Aken

Naast de Dom ligt de Schatkamer van de Dom: De sacrale stukken, die in de tijd van Karel de Grote behoorden tot de kerkschat van de Karolingische Mariakerk zijn hier te bekijken.

Bron: Heerlen Vertelt | Dom in Aken
Bron: Heerlen Vertelt | Dom in Aken

Wie in eigen regio meer te weten wil komen over de invloed van Karel de Grote adviseren wij dan ook (dit jaar) een bezoek te brengen aan Aken.

Maurice van Opdorp

Maurice was oprichter en hoofdredacteur van de website Heerlenvertelt.nl. Als Heerlenaar schreef Maurice regelmatig ook zelf mee aan de verhalen van Heerlen Vertelt. Op 10 mei 2015 is Maurice overleden.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.