Bron: kerkgebouwen-in-limburg.nl | Orgel rechts

Het geheim van de Sint Martinuskerk in Welten

De Sint Martinuskerk ligt in het centrum van Welten. De westkant ligt aan de hoofdstraat maar is door het kerkhof daarvan gescheiden. De hoofdingang ligt aan de noordkant aan een klein pleintje, dat de kerk scheidt van nieuwe appartementen. De zuidkant ligt aan een smalle weg naar de Weltervijver.

Bron: kerkgebouwen-in-limburg.nl | Westzijde kerk
Bron: kerkgebouwen-in-limburg.nl | Westzijde kerk

Onlangs ontvingen wij van Lucien Scheien een anekdote over een wel erg interessante plek in de Sint Martinuskerk.

Het is nu bijna 40 jaar geleden, dat ik lid werd van het kerkkoor van Welten. Ook daar was de 2e wereldoorlog niet onopgemerkt voorbij gegaan.

Zo wist koster Jozef Habets, die ook in het koor zong, te vertellen dat de Sint Martinuskerk (van Welten) tijdens de oorlog enkele jongemannen verschuilde in verband met de “Arbeiteinsatz”. Uiteraard was door meerdere mensen gezorgd voor de veiligheid. Zo was er een buurman van de Kerk die, als er Duitsers aankwamen, de tuin inging en vervolgens het “In Paradisum” fluitte. De jongemannen in de kerk hoorden dat en vluchtten in het kerkorgel. Daar was namelijk een heel klein nisje, waar een deurtje voor gebouwd was en enkele mensen kon verstoppen.

Het plekje is er nu nog, echter verborgen in het kerkorgel, dus voor het blote oog niet te zien. Het zou me niets verbazen als meerdere pastoors van Welten hier nooit iets van geweten hebben.

Bron: kerkgebouwen-in-limburg.nl | Orgel rechts
Bron: kerkgebouwen-in-limburg.nl | Orgel rechts

Het luikje bevindt zich in het rechter gedeelte van het orgel. Er is een deurpaneel aan de voorkant, dan moet je naar binnen, pas op voor het afstapje, en voorzichtig onder het pijpwerk naar rechts lopen. Daar zie je dan een glazen raampje in het deurtje. De ruimte is eigenlijk een verloren nis van het gebouw. Een soort dode hoek. Ook is goed te zien, dat het verstop plaatsje met opzet intact is gelaten tijdens het bouwen van het huidige orgel. Dat dateert van ongeveer 1952.

Als je alles bekeken hebt en weer terug bent in de ruimte waar de trap naar beneden zich bevindt, dan zie je daar nog een luik, laag aan de grond. Als je daar zou inkruipen en altijd maar door zou kruipen, dan kom je uiteindelijk voren in de kerk boven het altaar terecht. Van deze vluchtweg is in de oorlog wel eens gebruik gemaakt, maar daar weet ik verder niets van af.

Weet u meer over deze verborgen ruimte? Stuur dan uw reactie naar info@heerlenvertelt.nl of reageer onder dit item.

Ingezonden verhaal

Als lezer van HeerlenVertelt.nl zal het vaak voorkomen dat u gebeurtenissen, locaties of gebouwen herkent. Wanneer u graag zelf een verhaal hierover wilt schrijven en insturen kan dit natuurlijk!

3 gedachten over “Het geheim van de Sint Martinuskerk in Welten”

 1. Geachte heer L. Scheien,

  Wellicht was kapelaan Lambert Petit op de hoogte van deze schuilplaats. Hij zat in het verzet, was zelfs duikhoofd, werd verraden, belandde in Kamp Amersfoort waar hij onder verschrikkelijke ontberingen vijf maanden verbleef, werd vervolgens in vrijheid gesteld, raakte invalide en stierf als gevolg van een ongeval op 48-jarige leeftijd.

  Met vriendelijke groet,

  Marcel Krutzen, Heemkundevereniging Welten-Benzenrade

 2. Van het geheim wist ik niets, maar heb toch mooie herinneringen.

  Ik woonde in Welten van 1953 tot 1958, toen we naar Australië emigreerden. Ik herinner me nog de ingebruikname van het St. Martinus-orgel, toen ik aan de grond genageld stond voor de vooringang van de kerk. Als 6-jarige had ik nog nooit zulke muziek gehoord en was ik overweldigd door vreugde. Ik ontdekte veel later dat het orgel op de proef werd gesteld door de werken van de onvergelijkbare J. S. Bach.

  Groetjes uit Australie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.