Open Monumentendag Heerlen zoekt gebouwen bij het thema “Kunst en Ambacht”

Open Monumentendag 2015 staat in het teken van “Kunst en Ambacht”. Dat is het landelijke thema op zaterdag 12 en zondag 13 september 2015. De organisatie van de Open Monumentendag Heerlen roept de hulp van de Heerlense bevolking in.

Hesselleplein 10

Men zoekt naar min of meer onbekende gebouwen die binnen het thema ‘Kunst en Ambacht” vallen. Dit kunnen zijn woonhuizen, industriële of openbare gebouwen of in het oog springende details van deze gebouwen.

Andere invulling
De organisatie van Open Monumentendag Heerlen kiest dit jaar dus voor een andere benadering. Voorzitter Fred Vondenhoff legt uit; “De bekende monumenten zijn allemaal al diverse malen opengesteld voor het publiek. Dit jaar willen wij graag andere gebouwen bekijken, juist omdat het thema daar zo goed bij past. Iedereen heeft een eigen kijk op de begrippen ‘Kunst en Ambacht”. Door iedereen de kans te geven om zelf gebouwen die een relatie met dit thema hebben voor te dragen, denkt de organisatie een geheel nieuwe, interessante route te kunnen samenstellen.”

Het publiek kan gebouwen of aandachtspunten die binnen het thema van Open Monumentendag passen indienen via f.vondenhoff@heerlen.nl. Aanmelden kan tot 1 maart 2015.

Route
De organisatie zal vervolgens de reacties inventariseren en een route bepalen. Daarna worden de gebouwen of onderdelen ervan beschreven en wordt bekeken of de gebouwen tijdens Open Monumentendag ook te bezoeken zijn. Is dat niet mogelijk dan is het bezichtigen van de buitenkant vaak een goed alternatief.

Uiteindelijk ontstaat de definitieve route die waarschijnlijk per fiets kan worden afgelegd (lopend is gezien de afstanden wellicht niet mogelijk). Bovendien zullen tijdens Open Monumentendag minibusjes de bezoekers langs de diverse ‘jonge monumenten’ voeren.

Pancratiusplein  48 detail

Architectuur
Het thema voor Open Monumentendag wordt altijd landelijk bepaald. Dit jaar staat “Kunst & Ambacht” in en rond het monument centraal. Kunst is overal om ons heen vaak zonder dat wij ons daarvan bewust zijn Dit geldt zeker voor architectuur, door sommigen ook wel de moeder aller kunsten genoemd.

De link wordt gezocht tussen architectuur en toegepaste kunsten zoals podiumkunst, beeldende kunst, letteren of muziek. Tegelijkertijd wordt ook de ambachtskant van het monument belicht (stucwerk, gevelstenen, wandbeschilderingen, tegeltableaus, metselwerk, betimmering en glas-in-lood).

Valkenburgerweg 2 slang

OMDH
Open Monumentendag Heerlen wordt georganiseerd door de Commissie Open Monumentendag Heerlen. In deze commissie zijn vertegenwoordigd; de gemeente Heerlen, Historisch Goud, LGOG Parkstad Limburg, Vrienden van SCHUNCK* i.o., Stichting Historische Kring “Het Land van Herle”, Heemkundevereniging Welten-Benzenrade, VVV Zuid Limburg en de Stichting Cyclocross Heerlen.

Alle informatie over de activiteiten op Open Monumentendag is terug te vinden op de site www.openmonumentendagheerlen.nl.

Ingezonden verhaal

Als lezer van HeerlenVertelt.nl zal het vaak voorkomen dat u gebeurtenissen, locaties of gebouwen herkent. Wanneer u graag zelf een verhaal hierover wilt schrijven en insturen kan dit natuurlijk!

One thought to “Open Monumentendag Heerlen zoekt gebouwen bij het thema “Kunst en Ambacht””

  1. Tot mijn verwondering/verbazing zag ik hierboven bij het begin van het artikel een “fruitmand” afgebeeld, zijnde een gevelsteen, die mij wel héél erg bekend voorkomt; een dergelijke gevelsteen zit namelijk in ons huis bóven de voordeur!!. De vier huizen naast elkaar aan het Burg. de Hesselleplein te Heerlen hebben allemaal deze gevelsteen !
    Ons huis op nummer 10 is nog grotendeels in originele staat (bouwjaar 1932) zeker aan de buitenkant, maar ook nog grotendeels van binnen. Dus héél veel glas-in-lood in de buitenramen (bovenramen), terrazzo-vloeren in gang en keuken, lambrizering in gang en trappenhuis, etc. Het hele huis ademt bovendien “ambachtelijkheid” mede door de huidige bewoners (Bert Diederen en echtgenote) , waarvan Bert actief is als “glazenier” (ontwerp en uitvoering van glas-in-lood, met veel werk uitgevoerd in Heerlense huizen (veel nieuw maar ook restauraties). Daarnaast is Bert actief als “minstreel”, als zanger/gitarist van eigen composities, waarvan velen gebaseerd op oude vehalen, maar ook auto-biografische teksten.

    >> Misschien een “idee” voor de komende open monumenten-dag??

    vr gr
    Bert Diederen Burg. de Hesselleplein 10 6411 CG Heerlen 045/5718689

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.