Artikel Engelse straaljager nog altijd actueel

Op 23 januari 2010 schreef Ramon van Opdorp het artikel ‘Engelse straaljager stort neer in Heerlen‘. Het was één van de eerste verhalen dat op het toen nog nieuwe Heerlenvertelt werd gepubliceerd. Ondanks het feit dat Heerlenvertelt pas actief was werden er op het artikel 30 reacties gegeven. In december 2014 schreef ik een vervolgartikel voor Heerlenvertelt; een aantal lezers gaf toen aan dat een herinneringsmonumentje een welverdiend eerbetoon aan Michael Smith zou zijn. We zijn inmiddels zes jaar verder maar het artikel is nog zeer actueel.

Afgelopen zomer bezocht ik met mijn vrouw, schoonzus en zwager op een prachtige zonnige dag de Kölner Südfriedhof. Dit prachtige kerkhof (voor zover een kerkhof prachtig kan zijn) ligt in hartje Keulen. Op een groot deel van het kerkhof zijn slachtoffers begraven van zowel de Eerste als de Tweede Wereldoorlog. Helemaal aan het einde van de begraafplaats zijn militairen begraven die ná de tweede wereldoorlog om het leven zijn gekomen. Toen ik bij het graf van Michael was aangekomen overviel mij een heel raar gevoel. “Hier liggen de stoffelijke resten van een 21-jarige Engelse jongen die nog geen twee jaar was getrouwd. Voor mij en de gehele Heerlense bevolking eigenlijk een vreemde. Toch is mijn lot en waarschijnlijk dat van zeer veel Heerlenaren nauw verbonden met dat van hem”.

Vliegtuig komt neer tussen Molenberg en Schaesberg
Ooit (op 5 juli 1955) vloog deze jongeman, wiens hele leven eigenlijk nog vóór hem lag, met een brandend vliegtuig over ons heen. Hij moet hebben beseft dat zijn leven hier zou eindigen. Bewust heeft hij ervoor gekozen zijn vliegtuig niet te verlaten maar in het veld tussen Molenberg en Schaesberg te laten neerkomen, aldus de woonwijken vermijdend waardoor ongetwijfeld veel mensenlevens werden gered.

Reacties uit Engeland

Ten tijde van zijn overlijden was Michael bijna twee jaar getrouwd met Viola Jane Appleby. Viola was toen werkzaam bij de Women Volontary Service in Münster. Hier leerde zij haar huidige echtgenoot, Ernest, kennen. Viola is inmiddels 86 jaar oud

Michael Smith
Michael Smith

en is nog redelijk gezond. Ze woont met Ernest in Engeland. Op het artikel van Ramon kwamen heel veel reacties. Één van de lezers, iemand uit de kennissenkring van de weduwe, liet weten dat hij door “een onwaarschijnlijk toeval” op Heerlenvertelt terecht kwam. Deze meneer reageerde diverse keren op het artikel. Hij vertelde dat Michael het ongeluk niet overleefde doordat het vliegtuig tijdens zijn poging om eruit te springen explodeerde. Uit onderzoek van de R.A.F. bleek echter dat hij hiervoor niet eens meer de tijd moet hebben gehad.

Beslissing
De oorzaak van de brand was een lekkende brandstofleiding waardoor kerosine in de motor terecht kwam. Dan heeft de piloot nog maar een paar seconden de tijd voor een reactie. Bij dit type vliegtuig, de F86-Sabre , was dit een veel voorkomend mankement. In die minimale bedenktijd moet Michael de beslissing hebben genomen om zijn vliegtuig op te trekken, aldus de woonwijken vermijdend. Vervolgens is het vliegtuig boven het veld ontploft met het fatale gevolg.

Viola heeft de commentaren van die Engelse man gelezen en vond geheel terecht dat hierdoor de heldendaad van haar man niet juist werd weergegeven. Zij vroeg mij of de commentaren van de site konden worden verwijderd. In overleg met de ons veel te vroeg ontvallen Maurice van Opdorp is toen inderdaad alle commentaar van die meneer verwijderd. Hierna kreeg ik persoonlijk contact met Viola en Ernest.

Viola en Ernest

Contact met Viola en Ernest
Elke maand sturen we elkaar een aantal keren een e-mail en bij speciale gelegenheden zoals verjaardagen, kerstmis en andere feestdagen een kaartje. Eind vorig jaar stuurde ik Viola een paar foto’s die op het kerkhof in Keulen zijn gemaakt. Zij waardeerde dit heel erg en liet mij toen weten dat zij en haar man, ondanks haar hoge leeftijd naar Heerlen willen komen als het monument wordt onthuld. Zoals ik hierboven al aangaf was het idee voor een herinneringsmonumentje er al langer. Onlangs heb ik dit idee weer opgepakt met als resultaat dat het er zeker komt, met dank aan de bereidwillige medewerking van de Stichting Buurtbeheer Molenberg, woningcorporatie Wonen Zuid en de gemeente Heerlen.

Op 8 januari 2016 ben ik bij de firma,die het monumentje maakt, geweest en heb in overleg met Dhr. Rogier Lemmens een zeer mooie herinneringsplakkette besteld. Via onze site zal ik de lezers van Heerlen Vertelt informeren over de plaats en de datum van de onthulling.

Het is mogelijk een financiële bijdrage te leveren aan de financiering van de plakkette. Dat kan door een bedrag te storten op rekeningnummer NL31INGB0009435913 ten name van de Stichting Buurtbeheer Molenberg onder vermelding van ‘monument Michael Smith’. Voor nadere inlichtingen kunt U met mij contact opnemen: tel: 0652383137.

Ton

Ton Otten is in 1946 op de Molenberg geboren. Na 6 jaar Broederschool heeft hij 4 jaren op de St.Henricusmulo gezeten. Daarna ben is Ton naar de Luchtmachtkaderschool in Arnhem gegaan waar hij na een opleiding van 27 maanden bevorderd werd tot sergeant. Na op diverse Nederlandse vliegvelden te zijn gelegerd heeft Ton de dienst na bijna 7 jaren verlaten. Het ABP werd in 1970 zijn nieuwe werkgever, eerst in Den Haag en in 1972 in Heerlen. Daar heeft hij tot 2002 gewerkt. Toen kwam Ton in de WAO. Sindsdien houdt hij zich bezig met het repareren van klokken en met het schrijven van korte verhalen en gedichten, het liefst in het "plat". Het schrijven voor "Heerlen Vertelt" ziet hij als een leuke mogelijkheid om een steentje bij te dragen aan het doorgeven van een stukje geschiedenis aan jong en oud.

One thought to “Artikel Engelse straaljager nog altijd actueel”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.