Mannenkoor ‘De Baanzenger’ Heerlerbaan

Om het eerste lustrum van de veteranenclub van R.K.H.B.S. op 26 maart 1983 wat extra glans even, werd door verschillende leden van de club het idee geopperd, dit feestje vocaal op te gaan luisteren. Er werd een koortje gevormd en wat als een geintje begon werd aan het einde van de avond, dankzij het grote succes van het gelegenheidskoortje, een bloedserieuze zaak. Het begin van ‘De Baanzenger’.

Mannenkoor ‘De Baanzenger ” Laatste rij v.l.n.r. Paul Kohlen, Piet de Munter, Hub van Damme, Paul Goris, Math Schoemag Frans Schijns, Marc de Gijsel, Hein Paulissen en Wout Sikkenga. Voorste rij: Paul Hundscheid, Piet Hundscheid, Wiel Lipsch Al Starmans, Guus Coenen, , Piet Knols, Wiel Aretz en dirigent Willy Kónig.

Men besloot het niet bij dit ene optreden te laten, maar bij elkaar te blijven komen, mede door de liefde voor de zang en het grote succes van hun eerste optreden. Woensdags zouden de wekelijkse repetities worden gehouden en men besloot meteen niet verder uit te groeien dan 11 à 12 zangers. De Heer Janssen werd hun eerste sponsor. Nog geen maand na hun eerste optreden telde het koortje al 12 leden, te weten De heren W. Aretz, J. Berkers, P. Kohlen, p. de Munter, P. Hundscheid, P. Knols, J. Schijns, P. Hundscheid, W. Smeets, J. Widdershoven, J. Hundscheid en H. Widdershoven. De laatste belastte zich met de leiding van het koor.

Hoe meer zielen, hoe meer vreugd
Na hun volgend optreden, op 27 augustus 1983 was er weer een feestavond van de veteranenclub van R.K.H.B.S., meldden zich weer twee nieuwe leden aan en wel: Paul Goris en Al Starmans. Onder het motto, hoe meer zielen hoe meer vreugd, werden zij van harte welkom geheten als nieuw lid. Inmiddels was er een bestuur gevormd. Als voorzitter was gekozen de heer Janssen, muziekmeester, penningmeester werd de heer Berkers en het secretariaat kwam in handen van de heer Knols. De contributie werd bepaald op 3 gulden per maand.

Eerste grote optreden
Op 10 december 1983, werd het koor, samen met de respectievelijke echtgenotes uitgenodigd voor een gezellige avond bij Al Starmans thuis. Dit werd een zéér geslaagde avond. Hoe kan het ook anders met zo veel vrienden onder elkaar? Het eerste grote optreden van “De Baanzenger” en het zou een jaarlijkse traditie worden, was het opluisteren van de Nachtmis in het bejaardentehuis “Firenschat” te Terwinselen. Ook dit optreden was zéér succesvol. Het koor genoot inmiddels groot aanzien en men werd overal gevraagd om gelegenheden vocaal op te luisteren. Op 1 april 1984 vierde de heer Hub Widdershoven, die de leiding over het koor had, zijn koperen huwelijksfeest. Natuurlijk gaf men ook hier acte de présence en er werd nog stevig mee gefeest ook. Enkele weken later, de heer Cloodt werd 85 jaar, was men ook hier aanwezig. Door de jaren heen heeft het koor inmiddels heel wat uitvoeringen achter de rug, niet alleen in eigen contreien, maar het mannenkoor “De Baanzenger” verzorgde ook optredens in Duitsland, België en zelfs in Italië.

16 leden
De dirigent rond 1999, de heer Willy König, weet door zijn enthousiasme de leden extra te motiveren, als dit al nodig mocht zijn. Ook hun beschermheer, de heer Drs. T.M.C.J. Duysens, staat als een rots in de branding achter het koor. Rond 1999 telde het koor 16 leden, die iedere maandagavond in de bakkerij van een medelid, de heer Marc de Gij sel, repeteren. “De Baanzenger” worden niet alleen gevraagd voor het opluisteren van Heilige Missen en feestjes, maar ook ter opluistering van begrafenissen, zij geven concerten en zijn reeds jaren duidelijk aanwezig op i het “Schlager-concours” van de Heerlense Stadscarnavalsverenigng “De Winkbiille”. In 1998 kwamen zij zelfs als winnaar uit de bus met een door het koorlid Piet de Munter, lid vanaf het eerste uur, geschreven en gecomponeerde schlager “Heële Alaaf’.

Meer dan volwaardig
Dat ook de buitenwacht het koor als meer dan volwaardig ziet, getuige het feit, dat het bestuur reeds meerdere malen diverse grote namen wist te arrangeren, zoals onlangs nog de bas Hans Scheen uit Simpelveld. Hans stond reeds vele malen op podia in binnen- en buitenland. Zo verzorgde hij optredens in vele plaatsen in West-Europa, Israël, Canada en de Verenigde Staten. Ook door de sopraan Janine Kitzen werd onlangs nog medewerking verleend. Zij s op 20 maart 1998 te gast in het Televisieprogramma Tros T.V.

Hoogtepunt
Het bestuur onderging later een verandering. De heer Paul Kohlen werd de nieuwe voorzitter, de heer Marc de – Gij sel de nieuwe penningmeester en het secretariaat werd door de heer Wiel Aretz overgenomen van de heer Piet Knols. Samen met Hans Scheyen en Janine Kitzen werd de Eucharistieviering ter gelegenheid van het derde lustrum opgeluisterd. Het behoeft geen betoog, dat dit een hoogtepunt werd in het bestaan van het koor. Janine Kitzen werd voortreffelijk op het orgel begeleid door de heer Willy KMig. Later volgde er een zeer druk bezochte receptie in het café “Het Drieluik”. Kortom, “De Baanzenger” waren eind jaren ‘90 niet meer weg te denken in het toch al zo rijke verenigingsleven op de Heerlerbaan.

Meer van het werk van Jo Nelissen over het leven en de gebruiken van de bewoners van de Heerlerbaan lees je in ‘Tussen Heerlerbaan en Vrusschemig’.

One thought to “Mannenkoor ‘De Baanzenger’ Heerlerbaan”

 1. Geachte leden van zangkoor de Baanzenger,
  het is alweer een hele tijd geleden dat ik contact had met een van uw leden. Zijn voornaam is Al, zijn achternaam ken ik niet. Volgens mijn herinnering had hij vroeger een slagerij. Ik heb ooit van hem een CD gekregen met uw hemelse muziek, die ik bijna dagelijks beluister.
  Ik heb twee vragen. Heeft u misschien zijn privé adres voor mij? Wilt u in elk geval mijn hartelijke groeten overbrengen? En is er intussen weer een nieuwe CD van uw koor verschenen? Zo ja, dan wil ik deze graag ontvangen en toegezonden krijgen. Als u even aangeeft wat de kosten zijn dan zal ik dit bedrag aan u overmaken.
  Bij voorbaat mijn hartelijke dank!
  met vriendelijke groet,
  G. Goossens
  Biggekerksestraat 37
  4371 EW Koudekerke
  0118-551777

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.