De Troostboom van TerWorm

De Troostboom van TerWorm: niet zomaar een boom. Het heeft vele fans die hem aanbidden met kaarsen, persoonlijke wensen, kruisjes en zelfs kransen. Peter vertelt.

Deze plataan is bijna 250 jaar oud! Het betreft hier een platanus hispanica. De boom is waarschijnlijk omstreeks 1775 aangeplant door Graaf Vincent van der Heyden genaamd Belderbusch (1690-1771) toen eigenaar van Haus Terheyden in Pannesheide (D) en Landgoed TerWorm.

De aanleiding was waarschijnlijk de geboorte van zijn zoon Karel Leopold van der Heyden Belderbusch (1749-1826). De plataan is circa 30 meter hoog en heeft een stamomtrek van 5,65 meter. Het is geen bedevaartsoord op zich, maar de mensen aanbidden deze statige plataan als boom der wijsheid, verdraagzaamheid en brenger van rust.

Ook biedt de boom troost tijdens de verwerking van rouw. Dit was bijvoorbeeld het geval bij dodelijke ongelukken in de voormalige steenkoolmijnen. Ook werd de boom in de Tweede Wereldoorlog gezien als vredesbode. Deze veelzijdige rol vervult de plataan al meer dan een eeuw lang.

Stem ook!
Met bovenstaand verhaaltje nomineerde Peter onlangs de grote Plataan van Terworm als ‘Boom van het jaar’. ‘Nu is het zaak om de boom, maar vooral Heerlen op de kaart te zetten door jullie stem uit te brengen,’ zegt Peter.

Dat kan via www.deboomvanhetjaar.nl
Geef jouw stem en misschien wordt het straks wel dè Nederlandse inzending voor boom van het jaar Wereldwijd.

Ingezonden verhaal

Als lezer van HeerlenVertelt.nl zal het vaak voorkomen dat u gebeurtenissen, locaties of gebouwen herkent. Wanneer u graag zelf een verhaal hierover wilt schrijven en insturen kan dit natuurlijk!

One thought to “De Troostboom van TerWorm”

  1. Karel Leopold Graaf van der Heyden-Belderbusch-Wylre was niet de zoon maar kleinzoon van graaf Vincent van der Heyden-B-W.
    Graaf Vincent overleed in 1771 en kan dus nooit de boom in 1775 (zoals hierboven geschreven) hebben laten aanplanten.
    In 1775 was Kareltje (geboren in 1749) al 28 jaar !!! Als de geboorte van Kareltje aanleiding was tot het planten van deze boom dan zal dat veel eerder in 1749 zijn geweest dan in 1775.
    De zoon van Graaf Vincent was Maximiliaan Willem Graaf van de Heyden-B-W. (1717-1776)
    Karel was de zoon van Maximiliaan en niet van Vincent.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.