Een bewoner van de Bovenste Caumer 7 vertelt

Op Heerlen Vertelt kon je wel al eens eerder lezen over Bovenste- en Onderste Caumer in de wijk Heerlerbaan. Yvonne Brosius, nog altijd zèlf bewoner van de Bovenste Caumer 7, pakte recent de pen op en schreef over het pand zelf. Een bewoner aan het woord…

‘Het pand aan de Bovenste Caumer 7 bestaat uit twee kadasternummers’, weet Yvonne. ‘Nummer 5 en nummer 7. Bovenste Caumer 5 bestaat niet meer. Het pand bestond uit twee kleine boerderijtjes. Er woonden een ouder echtpaar in het ene huis en hun dochter en schoonzoon in het andere huis.

Foto: Yvonne Brosius

Het pand op nummer 7 heeft wel nog steeds 2 voordeuren. De huidige keuken in het pand bestond voorheen niet en was een soort patio. Daar werden beide huizen gescheiden.

Het ene pand had een voordeur. Direct achter de voordeur is een klein halletje. Er was een trap direct naar boven en een trap direct naar beneden. De trap naar beneden mondde uit in een kolenkelder. De trap naar boven kwam uit op twee kamers. Een huiskamer en een slaapkamer. De bewoners uit die tijd woonde erg eenvoudig en hadden kleine huisjes. Het toilet bevond zich buiten. Men kan nu nog de deur met het hartje buiten zien.

Het andere pand had ook een klein halletje. Met een deur gescheiden, kwam men in de woonkamer. De trap naar boven bevond zich in de woonkamer. Boven had men nog een klein kamertje en een trap naar de zolder met een grote slaapkamer. Het pand heeft aan één kant ramen en aan de andere kant niet. Het grote bijgebouw is later gebouwd en hoort niet bij deze twee panden.’

Lees ook:

Ingezonden verhaal

Als lezer van HeerlenVertelt.nl zal het vaak voorkomen dat u gebeurtenissen, locaties of gebouwen herkent. Wanneer u graag zelf een verhaal hierover wilt schrijven en insturen kan dit natuurlijk!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.