Granaatscherf van het brandende dak

Mijn vader Piet van Opdorp woonde tijdens de Tweede Wereldoorlog aan de huidige De Wendelstraat 108 in Landgraaf, vlakbij de grens met Heerlen. Daar woonde hij met zijn vader en zussen Pieta, Miets en Cor. Hij had destijds verkering met mijn moeder, die in de Joost van Vondelstraat in Heerlen woonde.

Tegen het einde van de oorlog belandde er een granaat/bom op het dak van mijn vaders ouderlijk huis, waarbij het dak in brand vloog. Mijn vader moet toen begin 20 zijn geweest. Zijn vader en mijn opa dus (Jan Baptist Van Opdorp) heeft destijds zelf het al brandende dak geblust. Eén granaatscherf, zo heb ik zelf als kind altijd begrepen, is bewaard gebleven van deze blusactie en heb ik altijd als bijzondere herdenking aan de Tweede Wereldoorlog, die ik zelf (geboren in 1952) uiteraard niet heb meemaakt, bewaard.


Onderstaande foto is nog een mooie recente toevoeging aan dit verhaal:
Mijn vader had zoals gezegd dus een zus genaamd Pieta. Zij werd verliefd op een Amerikaanse soldaat tijdens onze bevrijding. Ze verhuisde naar Amerika, trouwde en bouwde er een leven op. Samen kregen zij drie zonen en een van die zonen kreeg weer twee dochters. En eentje daarvan – Claire – kwam in september 2017 terug naar haar ‘roots’ om de familie van haar Nederlandse oma te ontmoeten. Ze bezocht het huis waar haar oma als twintiger samen met haar zussen en haar broer (mijn vader) en haar overgrootvader (mijn opa) woonde. Bij haar bezoek hoorde ze uiteraard het verhaal over de bom.

De granaat is dus afkomstig van het huis waar zij (hieronder) voor staat.

65d8120b-4d69-4742-8b12-7679754a9252 IMG_8864_2 IMG_8868.jpg

Email

Ingezonden verhaal

Als lezer van HeerlenVertelt.nl zal het vaak voorkomen dat u gebeurtenissen, locaties of gebouwen herkent. Wanneer u graag zelf een verhaal hierover wilt schrijven en insturen kan dit natuurlijk!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.