Hospikhelm van een veteraan

In 2004 richtten een aantal Libanonveteranen het Eldershoes in Hoensbroek op. Dit ouderlijk huis, zoals de letterlijke vertaling luidt, biedt al ruim 15 jaar een plek waar veteranen elkaar, niet al te ver van huis, kunnen ontmoeten in een ongedwongen en rustige sfeer. Op deze locatie is ook een ruimte ingericht als museum. Hier staan diverse voorwerpen tentoongesteld, overgebleven van verschillende missies.

Jos Dekker, Joegoslaviëveteraan, werkt in het Eldershoes. In 2017 belandde hij in het Zuyderland Medisch Centrum in Heerlen voor behandeling op de benenpoli. Daar raakte hij in gesprek met verpleegkundige Loes van den Broek-Peters. Haar vader, toen al overleden, bleek veteraan te zijn geweest van de Tweede Wereldoorlog. Bob Peters heette hij, geboren in 1918 in Kerkrade. Hij had zijn dochter een Nederlandse helm nagelaten, beschilderd met een rood kruis. Als verzetsman en hospik droeg hij deze onder andere tijdens het Ardennenoffensief en tijdens de Slag om Arnhem. Later, na de oorlog, werkte Bob als verbandmeester bij de staatsmijn Emma. Ook gaf hij EHBO-les aan politie en brandweer in Hoensbroek.

Loes doneerde de helm aan de expositie van het Eldershoes, waar hij tussen de voorwerpen van onder andere vredesmissies naar Libanon en Korea, het enige voorwerp uit WOll is.

Heerlen vertelt -Jos - 2019 - IM -1.jpg

Email

Ingezonden verhaal

Als lezer van HeerlenVertelt.nl zal het vaak voorkomen dat u gebeurtenissen, locaties of gebouwen herkent. Wanneer u graag zelf een verhaal hierover wilt schrijven en insturen kan dit natuurlijk!

3 gedachten over “Hospikhelm van een veteraan”

 1. voor zover ik weet is mijn vader in Leiden geboren en op heel jonge leeftijd naar Heerlen vertrokken. mijn vader heeft ook ondergedoken gezeten in Oosterhout. Hij is toen limburg bevrijd was met behulp van prins bernhard naar Limburg kunnen gaan. Mijn vader heette eigenlijk Harry. Door zijn hazenlip kon hij deze naam niet uitspreken. Mijn oma noemde hem toen Bob. De moffen kwamen hem ophalen . Maar die kwamen Bob ophalen en mijn oma zei hier kijk maar hij heet Henricus. Hij woonde toen in de Joost van Den Vondelstraat in Heerlen. Is dus toen gevlucht naar Brabant en heeft daar ook gevochten. Die helm speelde wij vroeger veel mee. Ik ben zijn tweede zoon Harry Peters en ben 67 jaar. pap was hoofd verbandmeester in dienst van de gezamenlijke mijnen. Zaal 8 in ziekenhuis Heerlen. Toen dokter Neelen overleed werd zaal 8 opgeheven en is pap naar de Emma vertrokken. ik heb zelf in dienst gezeten in Suriname en daarna als beroeps. Ik ben zelf ook EHBO instructeur geworden en mijn dochter nu ook.

  1. Bob was een bekende persoon op de Molenberg, waar ik nu al 72/jaar woon.zeker weet ik het niet maar volgens mij had hij ook bemoeienis met de speeltuin op de Molenberg.
   Groetjes, Ton Otten. Tel.0652383137

  2. Beste meneer Peters,

   Bedankt voor uw reactie op het verhaal van de hospikhelm van Bob Peters. De informatie die we online hebben staan, hebben we van de heer Jos Dekker van het Eldershoes ontvangen, die de helm van Loes Peters heeft gekregen. Ik begrijp dat u de zoon van Bob Peters bent. Waarschijnlijk zijn er in de overlevering van de helm en het verhaal enkele feiten vergeten of foutief overgedragen.

   Ik zou daarom graag met u in contact komen om wat vragen te stellen over uw vader en zijn tijd als hospik. Op dit moment zijn we bezig met de voorbereiding van de expositie waarin de helm van uw vader wordt tentoongesteld. Graag vermelden we de informatie correct. Als u mij uw telefoonnummer stuurt en een moment waarop het u uitkomt om te bellen, kan ik contact met u opnemen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.